Jump to content

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σπυρίδωνος


rodonaura

Recommended Posts

Φίλες και φίλοι του ΣΦΦ,

αν και είναι πολύς ο καιρός που δεν μετέχω ενεργά στο φόρουμ, επιστρέφω σήμερα για να αναρτήσω συνέντευξη του αγαπητού Λογιώτατου, που μου παραχώρησε για λογαριασμό της ιστοσελίδας βιβλιοπωλείου της πόλης των Ιωαννίνων, αναφορικά με το ΕΦ ΖΙΝ. Εάν η διαχείριση κρίνει σκόπιμο να μετακινήσει τη συζήτηση σε άλλο thread, ας το κάνει και ας μου συγχωρέσει ότι δεν μου είναι πλέον οικεία η οργάνωση της ύλης στο φόρουμ. Καλή ανάγνωση και καλή συνέχεια!

 

Ερ: «Χάριν παιδιάς Λογιώτατος εξέδωσεν» φανζίν επιστημονικής φαντασίας. Μίλησέ μου για το ΕΦ ΖΙΝ. Πότε, πώς, με ποιους, σε ποιους, τί, γιατί, για πόσο;

Απ: Πριν έντεκα και κάτι χρόνια και ενώ συμμετείχα στην έκδοση του περιοδικού «Δραματουργοί των Γιανν» της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων, σκεφτόμουν την έκδοση ενός λιγότερου «σοβαρού» περιοδικού που θα ρέπει προς την παράδοση των φανζίν και θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την Επιστημονική Φαντασία και το χιούμορ. Έτσι προέκυψε το ΕΦ (από το Επιστημονική Φαντασία) ΖΙΝ (από το φανζίν), ως προϊόν διασκέδασής μου, με μικρό κόστος και την ελευθερία του ερασιτεχνισμού, χωρίς το άχθος της επαγγελματικής προσπάθειας που πρέπει να στρέφεται προς τις πωλήσεις. Διασκεδάζω και «κάνω πλάκα» φτιάχνοντας το ΕΦ ΖΙΝ και όσο συμβαίνει αυτό, το περιοδικάκι θα συνεχίζει. Υπάρχει φυσικά μια παρέα μόνιμων – συχνών συνεργατών (Γιάννης Κατσούλης, Λάζαρος Καλογήρου, Κώστας Γεωργοκίτσος, Λευτέρης Παπαθανάσης, Frank Roger, Αλεξία Αθανασίου, Θανάσης Μάργαρης και τ” άλλα παιδιά) που (πλην μεμονωμένων επιθέσεων με πέτρες και ξύλα) φαίνεται να διασκεδάζει εξ ίσου.

Ερ: Γιατί λογοτεχνία του φανταστικού; Γιατί επιστημονική φαντασία (sciencefiction) και όχι φαντασία (fantasy) ή τρόμος (horror);

Απ: Αγαπάω τη λογοτεχνία και ως εκ τούτου κάθε είδος της. Με γοητεύει η ΕΦ, με το παράλληλο αφηγηματικό και δοκιμιακό κομμάτι της, όπου στο βάθος φωλιάζει η ελπίδα που γεννάει η επιστήμη για συνεχή βελτίωση. Εκτιμώ την καλή ΕΦ (όταν καλοί συγγραφείς γράφουν ΕΦ). Δεν απορρίπτω το fantasy και τον τρόμο, (σε μικρότερη ηλικία ήμουν φαν του H.P. Lovecraft), απλά τώρα τελευταία έχω βαρεθεί τους μάγους, τα πετράδια, τα σπαθιά, τους λυκανθρώπους, τους βρικόλακες (οι πατρίκιοι των απέθαντων), τα ζόμπι (οι αντίστοιχοι πληβείοι) και τα άλλα χαριτωμένα πλάσματα.  

Ερ: Εάν αναλάμβανες να μυήσεις κάποιον στην επιστημονική φαντασία, ποιους συγγραφείς ή έργα θα του πρότεινες να διαβάσει οπωσδήποτε;

Απ: Σε κάποιον νεόκοπο αναγνώστη του είδους θα πρότεινα να αρχίσει με ανθολογίες. Για μεμονωμένα έργα έχω στο νου μου 500 με 1000 συγγραφείς, αλλά, ας περιοριστούμε. Πως θα μπορούσε κάποιος να μην έχει διαβάσει Ray Bradbury, Fredric Brown, Isaac Asimov, Arthur  Clarke, PhilipDick, Ursula Le Guin, JamesTiptree, αδελφούς Strugatsky, William Gibson, DanSimonsας αυτοσυγκρατηθώ… και Ted Chiαng; (Για Έλληνες λίγο παρακάτω).  

Ερ: Επιστημονική φαντασία- εικονογράφηση. Επιστημονική φαντασία- σινεμά.

Απ: Λατρεύω τους εικονογράφους στο χώρο του φανταστικού και τα εμπνευσμένα έργα τους. Θα έχεις προσέξει πόσες εικόνες έχει το ΕΦ Ζιν και πόσο σημασία έχει μια εικόνα για το κάθε κείμενο. Εννοείται ότι διασκεδάζω με εικόνες που υπονομεύουν το κείμενο! Το ΕΦ ΖΙΝ έχει την τιμή να φιλοξενεί εικαστικές δημιουργίες των (προαναφερθέντων) Γιάννη Κατσούλη, Λάζαρο Καλογήρου και Λευτέρη Παπαθανάση. Όσον αφορά τον κινηματογράφο, το είδος βρίσκει το ιδανικό πεδίο δράσης. Η ανάπτυξη των ειδικών εφέ, έχει απογειώσει το θέαμα, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι ταινίες με ΕΦ περιεχόμενο περιλαμβάνονται στα αριστουργήματα της 7ης τέχνης και συμβάλουν στη διείσδυση της ΕΦ σε πλατύτερο κοινό, ειδικά σήμερα όπου η νέα γενιά «βλέπει» περισσότερο και διαβάζει λιγότερο. Προσοχή όμως: μη κρίνεις ένα βιβλίο από την ταινία του. 

Ερ: Ρένος Αποστολίδης, Φρέντυ Γερμανός, Μιχάλης Καραγάτσης, Μένης Κουμανταρέας, Μάκης Πανώριος, Γιάννης Σκαρίμπας, Ευγένιος Τριβιζάς είναι συγγραφείς που έχουν γράψει επιστημονική φαντασία. Ο Λουκιανός δε, είναι ο πρώτος που έγραψε ΕΦ παγκοσμίως. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι κορυφαίοι εγχώριοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας;

Απ: Στους προαναφερθέντος «παλιούς» θα προσέθετα και τον Δημοσθένη Βουτυρά, βεβαίως – βεβαίως… Θα πρέπει να αναφέρουμε και την εμβληματική μορφή της ελληνικής ΕΦ, τον Διαμαντή Φλωράκη και μετέπειτα τον Γιώργο Μπαλάνο. Αξιολόγηση δε θα κάνω και για λόγους εγγενούς σεμνότητας θα παραλείψω την «ημετέρα μετριότητα». Στο νου μου έρχονται νέοι συγγραφείς όπως οι Θανάσης Βέμπος, Βάσω Χρήστου, Ευθυμία Δεσποτάκη, Ντίνος Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Φύσσας, Κώστας Χαρίτος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μανωλιός, Δημήτρης Δελιαρούδης, Κώστας Γερογιάννης, Γιώργος Γούλας, Λευτέρης Κεραμίδας, Παναγιώτης Κούστας, Νεκτάριος Χρυσός, Κιάρα Καλουντζή και τόσους άλλους που πρέπει να παραλείψω όχι για λόγους αξίας αλλά μόνο και μόνο για λόγους οικονομίας του κειμένου (…και έχω και τόσα βιβλία ακόμη αδιάβαστα).

Ερ: Η πρωτοτυπία ή η καλή πένα κάνει τη διαφορά σε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας;

Απ: Φυσικά και τα δύο! Και το «τι», αλλά, και το «πώς». Μια καλή ιστορία πάντα συγκινεί ή συγκλονίζει και μπορεί να επιβιώσει και μιας εγκληματικής μετάφρασης. Όμως, αν τα όρια του κόσμου ταυτίζονται με τα όρια της γλώσσας, ένας καλός χειριστής της γλώσσας μπορεί να μετατρέψει τον «τρόμο σε ρυθμό» ανεξαρτήτως θέματος. Το ευτύχημα είναι, ότι συνήθως ένας ευφυής άνθρωπος που η φαντασία του μπορεί να πλάσει έναν καινούριο κόσμο, είναι και καλός λογοτέχνης. 

Ερ: Ποια τα στέκια των απανταχού αναγνωστών λογοτεχνίας του φανταστικού στον παγκόσμιο ιστό; Τα στέκια των ελλήνων αναγνωστών;

Απ: Θα αφήσω το χάος του παγκόσμιου ιστού και θα μιλήσω για τις «φωλεές» του φανταστικού στον ελληνικό ιστό, δηλαδή, το www.sff.gr που μας βρήκε «σκόρπιους» και μας μάζεψε αλλά και το σχετικά πρόσφατο www.redworlds.gr

Ερ: Πώς εμπλέκεσαι με το φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας που λαμβάνει χώρα στην Ερμούπολη της Σύρου;

Απ: Είμαι επίτιμος δοκιμαστής και μέγιστος καταναλωτής (magister maximus gelatum) του επίσημου παγωτού του φεστιβάλ. Συμμετέχω ανελλιπώς, πλην μίας μόνον φοράς όπου ευτελή εμπόδια (επαγγελματικά) με απέτρεψαν. Συμμετέχω ανελλιπώς, επίσης, στη συγγραφή των μικρών διηγημάτων όπου γράφω πάντα το άριστο και για λόγους μόνον της παροιμιώδους μου σεμνότητας δεν υποκύπτω στις εκκλήσεις να λάβω το σχετικό θεσμοθετημένο ηθικό βραβείο.  

Ερ: «Αφήστε τα Μίση (Α.Τ.Μ)» και πιάστε… την ποίηση;  Που μπορεί να αναζητήσει κάποιος διηγήματα και ποιήματά σου;

Απ: Αχά! Ποιήματα έχουν την τιμή να λαμβάνουν ατομικώς, κρυφίως και αποκλειστικώς οι εκάστοτε «μούσες». Όσο για τα διηγήματά μου, μπορεί κάποιος αμετανόητος φαν να με ικετεύσει να του τα στείλω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οσονούπω, επίκειται εκδοτική απόπειρα· οι εκδόσεις Penguin και ο Gallimard σφάζονται να με εντάξουν στο πτωχό δυναμικό τους.    

Ερ: Θέλω να γίνω συνδρομητής/ρια στο ΕΦ ΖΙΝ. Τι κάνω;

Απ: Εμμμμ…., κατά καιρούς απελπισμένες υποψήφιες συνδρομήτριες χρησιμοποίησαν δελεαστικές και ευφάνταστες μεθόδους για να λαμβάνουν σε τακτική βάση το ΕΦ ΖΙΝ. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του «χάριν παιδιάς» χαρακτήρα, το ΕΦ ΖΙΝ εκτυπώνεται σε μόνο 52 αντίτυπα και διανέμεται – στέλνεται δωρεάν σε ισάριθμους φίλους. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης της εκτύπωσης των αντιτύπων, μπορώ να στείλω το ΕΦ ΖΙΝ σε ηλεκτρονική μορφή στους αναγνώστες (και κυρίως αναγνώστριες) που θα το ζητήσουν. Προϋπόθεση να ξέρουν ανάγνωση δεν τίθεται·   μπορούν να κοιτάζουν τις εικόνες.

Ερ: «Και τι σημαίνει κρίση για μας, εδώ, στις παγωμένες εσχατιές του σύμπαντος;»

Απ: Αχ, θα χαλάσει η καλή μου διάθεση… Γίναμε ντιπ space! (Αλλά που θα πάει…). Δε θα επεκταθώ στο θέμα. Θα θυμώσω και θα εκτονωθώ συγγραφικώς στο ΕΚΔΥΤΟΡΙΑΛ του προσεχούς ΕΦ ΖΙΝ.

 

 

 

 

Πηγή

http://www.mybook.gr/mybook/%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%BD/

Edited by heiron
μεταφορά όλης της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στο mybook.gr μετά από άδεια της Αναστασίας Τσιότσκα
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Από τον Λογιώτατο έχουμε ήδη μία, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλά είναι εδώ. Θα τη βάλω και στο ευρετήριο.

Πάντως θα το εκτιμούσα αν κάποιος ετοιμάζει ή έχει πάρει ήδη κάποια συνέντευξη να επικοινωνεί μαζί μου (ή έστω με την Ευθυμία,κάποιον gmod,admin,κάποιον "αρμόδιο") πριν την ποστάρει.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σπυρίδωνος

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..