cathy7 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Όνομα Συγγραφέα:ΚατεριναΕίδος: Χμμ...Μαγικος Ρεαλισμος?Ισως το χωνα σε κανα section φαντασιας η τρομου,αλλα αρκετα μπασταρδεμενοΒία; (Λιγη)Σεξ; (Πολυ ψιλα,εμμεσες αναφορες)Αριθμός Λέξεων:6.055Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Την ειχα γραψει με αφορμη κατηγορια novelette ενος διαγωνισμου οποτε μου δωσα χωρο.Δεδομενου οτι δεν εχει κανεις ξαναδιαβασει κατι δικο μου,και οτι δεν ανηκει ξεκαθαρα σε καποιο ειδος που τον τρελαινει, χρωσταω ευγνωμοσυνη σε οποιον εδω καποια στιγμη που βαριεται αποφασισει να τη διαβασει και αμα λαχει να προσφερει feedback.Αρχείο: sth stegh.docx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Γεια σου Κατερίνα. Διάβασα το κείμενό σου και θέλω οπωσδήποτε να ξεκινήσω με την πάρα πολύ ωραία εντύπωση που μου έκανε. Μου άρεσε ιδιαίτερα η υπόθεση, του πώς τελειώνωντας το κείμενο καταλαβαίνεις ότι έχεις σκορπίσει μικρά, μικρά πραγματάκια που δένουν με την κορύφωση που δίνεις στο τέλος, όπως αυτό το "Αν ήταν ληστεία, όποιος την έκανε ήταν πραγματικό ζώο." Το δίνεις με τρόπο που ο αναγνώστης - εγώ τουλάχιστον - δεν καταλαβαίνει τι πρόκεται να έρθει, σίγουρα υπάρχει μια προαίσθηση αλλά χωρίς να προδίδεις το πού το πας κι αυτό κάνει την αγωνία στο κείμενο να εμφανίζεται σιγά, σιγά και να αυξάνεται μέχρι την πααααααρα πολύ ωραία συνάντηση με τις γάτες. Αναμφισβήτητα το καλύτερο σημείο στο κείμενο, δίνεις ένα εξωπραγματικό γεγονός εκφρασμένο με λόγια διαδικαστικά αλλά και υπερφυσικά ταυτόχρονα. Στ' αλήθεια, ο Σιντ τα σπάει! Για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο λοιπόν, αυτό που μας διηγήθηκες με εξέπληξε πολύ ευχάριστά και μου άρεσε εξίσου. Από εκεί και πέρα, σαν κείμενο η αλήθεια είναι ότι έχει τα προβληματάκια του. Θα ξεκινήσω με ένα μη-τεχνικό ζήτημα που αφορά τον κεντρικό χαρακτήρα, το παιδί. Παρ' όλο που όλη σχεδόν η ιστορία είναι ειδωμένη μέσα από τα μάτια του, έφτανα σε σημεία που διαβάζοντάς τα, δε μου ταίριαζαν ούτε σαν σκέψεις ούτε σαν εκφράσεις ενός 12χρονου παιδιού (έχω σημειώσει και κάποια πάνω στο κείμενο). Από την άλλη σκεφτόμουν όμως ότι είναι ένα παιδί μεγαλωμένο προφανώς σε πολύ προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, οπότε θα μπορούσαν να δικαιολογούνται τα παραπάνω. Οπότε νομίζω ότι το πρόβλημα συνοψίζεται στο ότι, τελικά, μέσα στο κείμενο δεν ακούμε σχεδόν καθόλου το παιδί να μιλάει, ούτε μαθαίνουμε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο του χαρακτήρα του (αν π.χ. οι μεγάλοι τον θεωρούν ζωηρό, αν παίρνει κρυφά τσοντο-περιοδικά, ή αν είναι ένα παιδί που χαρακτηρίζεται απ' την αθωότητα και την αφέλεια της ηλικίας του). Κι ίσως αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να δοθεί από το συγγραφέα, ώστε οι αναγνώστες να αντιλαμβάνονται καλύτερα την αφήγηση. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θέματα του κειμένουν είναι περισσότερο τεχνικά. Στο πρώτο μισό του κειμένου (περίπου), νομίζω ότι χρειάζεται ένα καλό ρεκτιφιέ. Μεγάλες προτάσεις, λίγο ανακατεμένες πληροφορίες, κάνουν τη ροή του λόγου (και του διαβάσματος) λίγο δύσκολη. Δεδομένου ότι πρόκεται για ένα διήγημα αρκετά μεγάλης έκτασης, αυτό μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να βαρεθεί και να το παρατήσει, να μη φτάσει ποτέ στο περιστατικό με το σπουργίτι. Από αυτό το περιστατικό και μετά (εκτός του ότι η υπόθεση γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα) το γράψιμό σου κυλάει πολύ πιο ομαλά, φαίνεται σα να ανυπομονούσες να φτάσεις σ' αυτό το σημείο γιατί το είχες σκεφτεί και το είχες επεξεργαστεί και το έγραψες τελικά χωρίς δυσκολία. Καλό είναι όμως να υπάρχει μια ισορροπία. Επίσης, μορφολογικά το κείμενο δυσκολεύει λιγάκι, μερικές προτάσεις/λέξεις είναι κολλημένες χωρίς κενό, υπάρχουν πολλά κόματα που δε χρειάζονται και αρκετά ορθογραφικά λάθη. Αυτά βέβαια, με μια μορφοποίηση, εύκολα διορθώνονται. Τέλος, έχω σημειώσει και κάποιες παρατηρήσεις επάνω στο κείμενο (όχι με επικριτικό σκοπό φυσικά, απλά για να γίνουν πιο συγκεκριμένα αυτά που έγραψα και παραπάνω) Μπράβο για την ιστορία και καλή συνέχεια με ότι κάνεις/γράφεις! sth stegh_Σα.docx 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cathy7 Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Γεια σου Σουσαμενια! Κατ αρχην σ ευχαριστω για την αναγνωση και τα καλα λογια , κυριως ομως γιατι μπηκες στη διαδικασια να κανεις τοσο εμπεριστατωμενη κριτικη! Κ εγω νομιζω οτι το τεχνικο μου κομματι θελει δουλεια,δεν εχω κιολας ακομα εμπειρια στο να γραφω,μεγαλου μηκους κειμενα τουλαχιστον.Αυτο με τις μεγαλες δευτερευουσο-προτασεις πχ που δυσκολευουν την κατανοηση το εχω γενικοτερα ,ειναι απ αυτα που θα θελα να βελτιωσω. Επισης πεφτεις μεσα στο οτι υποσυνειδητα μαλλον περιμενα το δευτερο μερος για να γκουσταρω ,οποτε μου βγηκε πιο φυσικα. Για το μορφολογικο κομματι δεν μιλαω,να φανταστεις πως ηταν πριν το τσεκαρω 2-3-5 φορες,αλλη γλωσσα (γραφω φυσει ενθουσιωδως,βιαστικα και τσαπατσουλικα).Συνεπως πρεπει να γινω πιο προσεκτικη editor. Αυτο για το χαρακτηρα του Πρωτεα δεν το ειχα σκεφτει,αν επρεπε ισως να δωσω περισσοτερη βαση στο πως τον βλεπουν οι αλλοι,για να τον ψυχολογησει κι ο αναγνωστης.Στο μυαλο μου τον εχω αρκετα ξεκαθαρα σαν εσωστρεφες,αγχωδες και φοβισμενο παιδι, που θα υπεκυπτε ευκολα στις πιεσεις των αλλων για αποδοχη αγαπη κτλ,αλλα αυτη δεν ειναι απαραιτητα η εικονα που εχουν οι μεγαλοι γι αυτον, οποτε δεν ξερω αν θα βοηθουσε η γνωμη τους στην περιγραφη του. Οσο αφορα τις σκεψεις σε σχεση με την ηλικια του παντως,μαλλον ξερω τα λαθος δωδεκαχρονα Γενικα οι παρατηρησεις σου,κ οι συγκεκριμενες δηλαδη που μπηκες στον κοπο να κανεις πανω στο κειμενο,ειναι αρκετα ευστοχες και περα απο καποιες για τις οποιες εχω συγκεκριμενη απαντηση (πχ. το βρακι του Κωστα ειναι οντως και μικρο και χαμηλοφορεμενο) θα τις αξιοποιησω σιγουρα στο ρεκτιφαρισμα Ευχαριστω λοιπον και παλι,καλες επιτυχιες κ με τα δικα σου γραψιματα !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΔημήτρηςΤ Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Γειά σου Κάθυ. Μπορώ να πω πως η ιστορία μου άρεσε πολύ! Παρόλο το σχετικά μεγάλο αριθμό λέξεων και το γεγονός πως το πραγματικό ζουμί της ιστορίας (αφού βγήκε απ' το δωμάτιο του Κώστα δλδ) ξεκινάει πραγματικά προς στο τέλος, δεν με έχασες στιγμή σαν αναγνώστη εξαιτίας του ευχάριστου τρόπου γραφής! Αλήθεια σου λέω όσο το διάβαζα χαμογελούσα (εξωτερικά δεν ξέρω από μέσα μου σίγουρα ) Από τεχνικά θέματα δεν εντόπισα κάτι διαφορετικό από όσα ανέφερε η Σουσαμένια παραπάνω, που ήταν πολύ αναλυτική. Επίσης ο Πρωτέας μου φάνηκε κομπλέ σαν χαρακτήρας, γραμμένος όπως θα 'πρεπε. Αυτά και καλή επιτυχία με τις μελλοντικές σου ιστορίες Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts