Jump to content

Ανήσυχη ησυχία

GeoVa

Recommended Posts

Είδος ποίηματος: Ελεύθερο, (κατά βάθος) δραματικό

Αριθμός στίχων: 19

Σχόλια: Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική έκφραση των περίεργων αυτών γεγονότων που συμβαίνουν αυτές τις δυο μέρες.

Ανήσυχη ησυχία.pdf

Edited by GeoVa
  • Like 2

Εύγε! Ελεύθερος στίχος αλλά αξιόλογη προσπάθεια! 

Δυστυχώς ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές αυτό βέβαια αυξάνει τις πιθανότητες για καλά λογοτεχνικά έργα. Πεζό ή ποίηση.

• Like 1

Ειναι ωραιο που εχεις ανησυχιες αλλα παρολο που διαβασα το ποιημα σου με οση αντικειμενικοτητα διαθετω δεν τα καταφερα να το δω απο την δικη σου ματια... ισως επειδη πιστευω ακραδαντα πως δεν φταινε αλλοι για τα χαλια μας φταιμε μονο εμεις ολοι εμεις που ο καθενας με τον τροπο του ζει στην φουσκα της ζωουλας του και δεν ενδιαφερεται η δεν μπορει να ενδιαφερθει για το συμβαινει γυρω μας στους αλλους οπως νομιζουμε... αλλα ξερεις τελικα σε εμας συμβαινει... δεν συμφωνω με οσα γινονται ας πουμε με την ερτ (πως η κυβερνηση πεταει στον δρομο τοσο κοσμο και τους απολυει σε μια νυχτα ενω εγω ας πουμε πρεπει να ειδοποιησω τουλαχιστον 15 μερες πριν... αυτο δεν ειναι δημοκρατια ουτε δικαιοσυνη αλλα χαιρω πολυ ποτε ηταν; Δεν λεω πως θελω να απολυσω καποιον δινω ενα απλο παραδειγμα) αλλα που ηταν οι δημοσιογραφοι της ερτ οταν αλλα επαγγελματα εκαναν την προσπαθεια τους;; Τωρα καιγεται η γουνα τους αλλα ετσι εχουν δυστυχως τα πραγματα... λενε διαιρει και βασιλευε... και επισης φοβαμαι πως τα πραγματα ποτε δεν ηταν τοσο απλα οσο εμεις οι απλοι καθημερινοι ανθρωποι νομιζουμε... 

Επικεντρώνομαι στη συνέπεια του προβλήματος που είναι η έλλειψη της ενημέρωσης-πληροφόρησης. Το ποίημα προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερο, και ουδέτερη στάση θέλω έχω. Έτσι μιλώ γενικά. Δεν αναφέρομαι σε καμία ΕΡΤ, αλλά σε κάθε ΕΡΤ! Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή να γραφτεί ναι, αλλά ούτε στους εργαζόμενους αναφέρομαι ούτε σε καθνέναν. Θέλω να έχει "καθολικό" χαρακτήρα, ας πούμε.

Επικεντρώνομαι στην ησυχία που επικρατεί με την έλλειψη ενημέρωσης, που είναι μια ησυχία επίκινδυνη, γιατί δε θα μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται σ' όλον τον κόσμο, κι έτσι καταλήγουμε ανημέρωτοι, απολίτιστοι (δε βλέπουμε τους πολιτισμούς άλλων χωρών αλλά και της δικής μας, από τη ψυχαγωγία που προσφέρουν τα Μέσα), σε έναν κόσμο που τα Μέσα κυριαρχούν! (ΟΚ, έχουμε και το internet και τον Τύπο! Άμα βέβαια αφαιρούσα τη στατική μαύρη εικόνα της τηλεόρασης, θα μπορούσα να εννοώ όλα τα Μέσα!!!)

Επίσης, ανέφερα ότι φταίμε κι εμείς, αν και φαίνεται πολύ αμυδρά. Στην πρώτη στροφή μάς χαρακτήρισα παθητικούς δέκτες που διόλου δεν ενεργούν. Αλήθεια είναι πως στον τελευταίο στίχο θα έβαζα κάτι τέτοιο: Εμείς τι θα κάνουμε γι' αυτό;... αλλά τον αφαίρεσα από την τελική εκδοχή (τον είχα στα πρώτα σχέδια μόνο).

Καλα εγω προσωπικα κραταω πολυ μικρο καλαθι για το ειδησεις μεταφερει η τηλεοραση και το εκαστοτε δελτιο ειδησεων... θεωρω πως ειναι ολα ελεγχομενα και μεταφερουν μονο οτι θελουν και επισης τα παρουσιαζουν πολλες φορες οπως τους εξυπηρετει. Ειμαι γενικα πολυ σκεπτικη για το τι ενημερωση παιρνει ο κοσμος απο τις ειδησεις γιατι οταν το δικο μου επαγγελμα ειχε τα γνωστα προβληματα που εχουν ολοι και καναμε απεργιες οι δημοσιογραφοι ελεγαν ΤΑ ψεματα και ΤΙΣ ανακριβειες για να δημιουργησουν αρνητικη ατμοσφαιρα... δεν το ειχα νιωσει στο πετσι μου μεχρι τοτε... οπως εχω προσεξει π.χ. πως οταν γινεται καποια συγκεντρωση στο συνταγμα κλεινουν το μετρο για να μην μπορει ο κοσμος ευκολα να κατεβει... αλλα ουτε αυτο το λενε στις ειδησεις... αντιθετα οταν εγιναν τα επεισοδεια στην Παιανια αν θυμαστε με τους ολυμπιακους και τους παναθηναικους και ενας τεραστιος αριθμος απο μηχανακια ειχε διασχισει μαζι την μεσογειων κανεις δεν το πηρε πρεφα... και επειδη ημουν και αυτοπτης μαρτυρας (παναθεμα την τυχη μου) ειδα πολλα που μου φανηκαν πολυ πολυ περιεργα...

Ειναι η προσωπικη μου αποψη βεβαια και δεν εννοουσα να την ασπαστεις η κατι τετοιο... Απλα πανω σε αυτα που σκεφτεσαι ειπα να πω την γνωμη μου.

Α να πω πως βρηκα τον τιτλο πολυ ταιριαστο!

Edited by laas7

Χα! Μπορεί να πάρει τώρα κι άλλη διάσταση το ποίημα! Άσχετα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, και τον χαμό που γίνεται αυτές τις μέρες, δεν είχαμε, δεν έχουμε και δε θα έχουμε ποτέ ενημέρωση... Αυτή τη στατική εικόνα να έβγαζα (αλλά είναι σημαντική!...), το κείμενο θα μπορούσε να είχε πολλές έννοιες! Την έννοια της έλλειψης ενημέρωσης λόγω του προχθεσινού κλεισίματος ή λόγω των κατευθυνόμενων ειδήσεων;;;!... Έχει πολλές ερμηνείες τελικά! Τώρα το καταλαβαίνω κι εγώ!

(κι όταν έγραφα στο προηγούμενο post για ενημέρωση-πληροφόρηση, είπα να γράψω ενημέρωση-(παρα)πληροφόρηση, αλλά το 'βγαλα!)

Edited by GeoVa
  • Like 1