Jump to content

Φαντάσματα

ΔημήτρηςΤ

Recommended Posts

chess,+feb+22,+2012+001.jpg

Οι δύο άντρες είχαν σκύψει πάνω στην σκακιέρα και τα βλέμματα τους μαρτυρούσαν ολοκληρωτική προσήλωση. Είχαν ξεχάσει τον έξω κόσμο και μόνο η διάταξη των σκαλιστών πιονιών στο ταμπλό απασχολούσε την διάνοια τους. Η ακινησία έκανε την σκηνή να μοιάζει παγωμένη και κρύα. Η ταιριαστή έλλειψη επίπλωσης του δωματίου ενίσχυε την εντύπωση, καθώς μόνο μια πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι έσπαγε την μονοτονία των σκούρων τοίχων. 

Κάποιες στιγμές ένας απ’ τους δύο παίκτες σήκωνε το χέρι του, χωρίς να τραβήξει στιγμή το βλέμμα του απ’ την σκακιέρα, και μετακινούσε κάποιο πιόνι.

Μετά όλα έμεναν ακίνητα, μέχρι που, πολλή ώρα μετά, ο αντίπαλος έκανε κι αυτός την κίνησή του.

Το παιχνίδι συνέχιζε για ώρα πολλή. Κάποιος εξωτερικός παρατηρητής, κοιτώντας την παρτίδα, θα μπορούσε να σε πληροφορήσει πως το παιχνίδι είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Οι δύο παίκτες είχαν αναπτύξει τα πιόνια τους και είχαν στήσει περίπλοκες άμυνες. Τόσο περίπλοκες που δεν υπήρχε κανένα περιθώριο επίθεσης. Οι κινήσεις τους είχαν πλέον περιοριστεί σε συγκεκριμένα μπρος πίσω διάφορων πιονιών. Οι άντρες όμως συνέχιζαν να παίζουν την μία κίνηση μετά την άλλη φαινομενικά ανίκανοι να καταλάβουν το αδιέξοδο.

Έξω σκοτείνιασε. Ύστερα ήρθε η αυγή. Η παρτίδα συνέχιζε ακόμα, χωρίς καμιά διακοπή. Η πόρτα άνοιξε και δύο γυναίκες μπήκαν στο δωμάτιο.

«Εδώ συνήθιζε να παίζει πριν το ατύχημα.» είπε η ηλικιωμένη στην μικρότερη κοπέλα. «Εδώ τον βρήκαν τελικά. Μαζί με έναν φίλο του. Οι αστυνομικοί μου είπαν πως ήταν πεσμένοι δίπλα σε μια σκακιέρα. Τουλάχιστον ο μακαρίτης πέρασε τις τελευταίες του στιγμές κάνοντας κάτι που αγαπούσε.»

Η μικρότερη κοπέλα κούνησε το κεφάλι αμήχανα. Η ηλικιωμένη ατένισε μια στιγμή το δωμάτιο, προβληματισμένη λες από κάποια σκέψη.

«Αλλά μην σε απασχολούν εσένα αυτά.» είπε στην κοπέλα. « Το σπίτι είναι πλήρως ανακαινισμένο. Και δεν έχει καθόλου προβλήματα. Θα πρέπει όμως να φροντίσεις μόνη σου για τα έπιπλα» Η πόρτα έκλεισε και η φωνή της ηλικιωμένης που συνέχιζε να μιλάει, έσβησε τελείως.

Το βλέμμα του άντρα άστραψε. Απότομα σήκωσε το χέρι του και μετακίνησε την βασίλισσα. Σιγά-σιγά η λάμψη στο βλέμμα του χάθηκε και έδωσε την θέση του σε βαθιά συγκέντρωση. Ο αντίπαλος σήκωσε αργά το χέρι του και κούνησε κάποιο πιόνι.

Έξω νύχτωσε. Ύστερα ήρθε η αυγή.          

• Like 2

Αυτό το φλασάκι μοιάζει με μια σκηνή από κάποιο ολιγομελές θεατρικό. Ίσως μάλιστα την τελευταία σκηνή.

Ατμοσφαιρικό και απέριττο. Ο τίτλος, αν και προδίδει από νωρίς το δρώμενο, είναι κατάλληλος. Μιας κι αν υποθέτω σωστά, σκοπός σου δεν ήταν να εκπλήξεις ή να αιφνιδιάσεις τον αναγνώστη, αλλά να τον μετατρέψεις σε θεατή.

Μ' άρεσε.

Το σκίτσο δικό σου;

Σ' ευχαριστώ, για τα λόγια σου! Όντως ήθελα απλώς να δώσω την εικόνα της σκηνής στον αναγνώστη. Η εικόνα την βρήκα στο google! :)

• Like 1

• 2 weeks later...

Μου άρεσε πάρα πολύ και η ιδέα και η απόδοση. Θα το προτιμούσα στη βιβλιοθήκη του τρόμου και σίγουρα θα σου πρότεινα να αλλάξεις τον τίτλο. Βάλε κάτι που δεν μαρτυρεί την υπόθεση, ώστε ο αναγνώστης να έχεις τη χαρά της ανακάλυψης και της αποκάλυψης... Καλη συνέχεια φίλε! ;)

Σ ευχαριστώ φίλε niceguy, είσαι niceguy indeed ;) Όσον αφορά τον τίτλο έχεις δίκιο, δεν είχα λόγω να στερήσω την αποκάλυψη απ' τον αναγνώστη κι ας είναι μικρή! Το θέμα είναι πως δεν βλέπω τρόπο να αλλάξω τίτλο στο post :p 

• Like 1

• 3 weeks later...

Ωραιο ηταν αλλα θα με ενδιαφερε να μαθω τι ατυχημα ηταν αυτο. Θα μπορουσες να το προσθεσεις ως πληροφορια που λεει η μεγαλη κυρια στην μικρη.. πχ μια πυρκαγια , η ενα αμαξι που ξεφυγε απο την πορεια του και επεσε πανω στον κηπο που παιζαν οι δυο αντρες. Θα το εκανε λιγο πιο ρεαλιστικο αρα και τρομακτικο.. αλλα γενικα μου αρεσε..

• 1 month later...

Ωραία σκέψη, ωραία ιδέα και άρτια εκτέλεση. Δεν το θεωρώ τρομαχτικό (εντάξει, αν το υπεραναλύσεις μπορεί και να είναι, δε λέω) αλλά περισσότερο αμυδρά φιλοσοφικό, λίγο Μπέρκμαν από την ανάποδη. Θα μπορούσες να το λες Αιώνια Παρτίδα (εντάξει, μη με πάρεις στα σοβαρά, είμαι γνωστή για τους άθλιους τίτλους που σκαρφίζομαι) ή κάτι άλλο. Δεν είμαι σίγουρη γιατί ο τίτλος στο φλασάκι δείχνει πιο σημαντικός από ότι σε ένα αξιοπρεπούς μεγέθους διήγημα, πάντως πιστεύω πως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Εμενα μου θυμισε πινακα ζωγραφικης αυτο το φλασακι. Αρκετα καλη η περιγραφη σου, μου τραβηξε την προσοχη. Βεβαια, δεν καταλαβα το ρολο των αντρων στην ιστορια. Ενταξει γνωριζοντας τον τιτλο εκανα τη λογικη συνδεση αλλα θα μου αρεσε μια καλυτερη αναλυση των χαρακτηρων. υπο ποιες συνθηκες πεθανε την ωρα του σκακιου; (δεν ειναι και το πιο στρεσογονο παιχνιδι για να επαθε εμφραγμα!) και γιατι πεθανε και ο αλλος αντρας; Επισης, ισως αυτος ηταν ο στοχος σου, αλλα θα προτιμουσα εναν τιτλο που δε μαρτυρα οτι οι ανδρες ειναι φαντασματα. 

Τελικα, το διηγημα σου ειναι ατμοσφαιρικο και για το μικρο του μεγεθος πετυχαινει με πολυ καλο τροπο να τραβηξει την προσοχη και να προβληματισει τον αναγνωστη! 

@xrysaki: Όταν το έγραψα δεν με απασχόλησε γιατί πέθαναν. Μετά προσπάθησα να σκεφτώ γιατί πεθάναν δύο άτομα ενώ έπαιζαν σκάκι σ' ένα κλειστό δωμάτιο, αλλά δεν βρήκα κάποιον ικανοποιητικό λόγο. :p Η δικιά σου εξήγηση ταιριάζει! ;)

@Nienor: Συμφωνώ πως έχει μεγαλύτερη σημασία ο τίτλος σε μικρή ιστορία. Ίσως επειδή ο αναγνώστης δεν προλαβαίνει να τον ξεχάσει. :p Θα μπορούσε να 'ναι στο συγκεκριμένο απλά "Σκακιστές" ξέρω 'γω (το αιώνια παρτίδα είναι καλύτερο απ' το φαντάσματα πάντως. ;-) ) 

@Havoc: Έχεις δίκιο για τον τίτλο δεν είναι κατάλληλος. Όσον αφορά τις λιγοστές πληροφορίες: Όπως το 'πες ήθελα να δώσω μια στατική εικόνα της σκηνής και οι περισσότερες πληροφορίες ίσως να μετέτρεπαν το κείμενο σε ιστορία αντί για εικόνα. Εκτός αυτού δεν έχω ιδέα γιατί πέθαναν ;)