ΔημήτρηςΤ Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) είδος: ελεύθερο αριθμός στίχων: 16 Η πόλη είναι καλός δάσκαλος! Μπορεί να σου διδάξει πολλά για τους ανθρώπους αν της το ζητήσεις. Η πόλη είναι μάνα τερατώδης και 'μεις αρπαζόμαστε απ' τα φουστάνια της σαν παιδιά που φοβούνται μην χαθούν στο σκοτάδι. Δεν είναι δεσμοφύλακας η πόλη. Δεν έχει λουριά να σε κρατήσει. Μα εμείς την ζητάμε και μένουμε κοντά της, όπως τα πουλιά που δεν πετούν σαν το κλουβί τους ξαφνικά ανοίξει. Κι άλλωστε που να πάμε; Τα παιδιά της πόλης μαθαίνουν γρήγορα από κανόνες και συμμόρφωση. Γιατί χρειάζονται την αποδοχή της και φοβούνται το βαρύ χέρι που θα τα χαστουκίσει σαν κάνουν καμιά ζαβολιά. Η πόλη δεν παίρνει σοβαρά τα παιδιά της. Όταν αυτά φωνάζουν αναμεταξύ τους για την χαμένη τους ελευθερία, δεν σκοτίζεται διόλου. Γιατί είναι παιδιά και όσο κι αν φωνάζουν πάντα την παίρνουν στο κατόπι και παρακαλάνε να τα προστατεύσει. Δεν είναι κακιά η πόλη, δεν ζητάει πολλά. Αλλά όπως κάθε μητέρα, έτσι κι αυτή, δεν είναι τέλεια. Η αδυναμία μας την θυμώνει. Και κάθε βράδυ, όταν τα φώτα σβήνουν, και πέφτουμε ήσυχοι σε κρεβάτια απαλά, αυτήν ορθώνεται και ξεσκίζει τα όνειρά μας.. Edited August 1, 2013 by Tyelcur 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nostalgist Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Μου άρεσε πάρα πολύ γενικά, τόσο ως θεματολογία οσο και σαν εκτέλεση γενικότερα έχω παρατηρήσει - με μεγάλη ευχαρίστηση - πώς όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αποτελεί για τη συγχρονη λογοτεχνία έμπνευση το αστικό τοπίο, και κυρίως όχι τόσο μέσω της αντίθεσης της με το χωριό,επαρχεία (όπως είχαμε πχ μέχρι την ποίηση του 50-60) αλλά μέσω της γόνιμης εξέτασης των χειρότερων - και καλύτερων- πλευρών της δοκίμασες να γράψεις μια συνέχεια; θα μου άρεσε, μου θύμισε λογοτεχνική πραγματεία 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΔημήτρηςΤ Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 Σίγουρα, αν σκεφτείς, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό που δεν έχει ζήσει ποτέ εκτός πόλης. Για εμάς που μεγαλώσαμε σε χωριά βέβαια, αυτήν η σύγκριση γίνεται ούτως η άλλως (για μένα σίγουρα, υποψιάζομαι και για άλλους ). Κι ακόμη κι αν γράψουμε για την πόλη αυτή καθ' αυτή, χωρίς να αντιπαραθέσουμε το αντίπαλο δέος, πάλι από πίσω ή σύγκριση θα υπάρχει. Για συνέχεια, δεν ξέρω. Ότι θα μπορούσα να 'χα γράψει περισσότερα θα μπορούσα. Ίσως να μπορούσα να χρησιμοποιήσω το παραπάνω κείμενο για τέλος και να προσθέσω περισσότερες στροφές. Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evanescent Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Δε θυμίζει σε τίποτα ποίημα. Και δεν εννοώ μέτρο - ομοιοκαταληξία κλπ. Βέβαια, αυτό δεν έχει καμμιά σημασία, γιατί αν δεν το είχες αναρτήσει στην ενότητα της ποίησης, ούτε καν θα τό' χα προσέξει. Σαν κείμενο λοιπόν, η οπτική γωνία που παρουσιάζεις το θέμα σου, πιστεύω θα βρει σύμφωνη την πλειοψηφία των αναγνωστών και ειδικά αυτούς που ζουν καθημερινά τους ρυθμούς μιας πόλης. Άρτια δομημένο, εύλογος προβληματισμός, πετυχημένη παρομοίωση της "μάνας" και των "παιδιών". Το μόνο πράγμα που δημιουργεί μια μικρή αντίθεση κι αφήνει μια απορία είναι το εξής: Η πόλη είναι μάνα τερατώδης ... το βαρύ χέρι που θα τα χαστουκίσει ... αυτή ορθώνεται και ξεσκίζει τα όνειρά μας. Δυνατοί χαρακτηρισμοί, έντονες εικόνες, καθαρό το νόημα. Αλλά ενδιάμεσα παρεμβάλλεται: Δεν είναι κακιά η πόλη, δεν ζητάει πολλά. Αλλά όπως κάθε μητέρα, έτσι κι αυτή, δεν είναι τέλεια. Η αδυναμία μας την θυμώνει. Δεν ξέρω αν θα είχε συνέπεια να χαρακτηρίσω σαν ατελές πλάσμα που θυμώνει αλλά δεν είναι κακό, κάποιον που είναι τερατώδης και χτυπάει βίαια τα παιδιά του. Και πολύ περισσότερο κάποιον που πράττει την απάνθρωπη και εξευτελιστική αδικία/αμαρτία να ξεσκίζει τα όνειρα των ανθρώπων. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanessa Van Hault Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Απλά υπέροχο...... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΔημήτρηςΤ Posted August 2, 2013 Author Share Posted August 2, 2013 Γεια σου Evanescent Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για τον χρόνο σου και για την κριτική σου! Όσον αφορά την ενότητα ποίησης. Όντως δεν είναι ποίημα, δεν έχει μέτρο ομοιοκαταληξία, αλλά ούτε πεζογραφία είναι νομίζω. Αν μπορούσες να μου πεις πως μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί θα με βοηθούσες πολύ. Ίσως λογοτεχνική πραγματεία όπως είπε ο Nostalgist παραπάνω. Όσον αφορά την αντίθεση που δημιουργώ λέγοντας πως δεν είναι κακιά ενώ πράττει σκληρές πράξεις. Αφηγητικά είναι λάθος και δεν το πρόσεξα ούτε αφού πόσταρα το κείμενο. Αν μη τι άλλο, δεν εξηγώ, γιατί δηλώνω πως δεν είναι κακή. Είναι επειδή ακόμη κι αν προσωποποιώ την πόλη, έχει σημασία πως όλα τα παραπάνω τα προκαλούμε εμείς. Βέβαια αυτό έπρεπε να εξηγείται ή να μην δημιουργώ την αντίθεση! Σ' ευχαριστώ ξανά για την κριτική, το εκτιμώ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evanescent Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 (edited) Νά 'σαι καλά φίλε μου. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να το κατηγοριοποιήσεις, μια χαρά είναι. Απλά έγραψα ότι δε θυμίζει ποίηση μόνο και μόνο επειδή το ανάρτησες σ' αυτή τη θεματική. Αλλά αυτό είναι αδιάφορο κι ασήμαντο. Το σημαντικό, όπως προείπα, είναι ότι έχει άρτια δομή και ξεκάθαρο προβληματισμό και νοήματα. Θα μπορούσε όντως να χαρακτηριστεί ώς πραγματεία, αρκεί να μπεις στον κόπο να το εξελίξεις και να ασχοληθείς εκτενέστερα με τις λεπτομέρειες και τις αποχρώσεις του θέματος. Περιγραφή καταστάσεων, συνέπειες, αίτια, αντίκτυπος σε κοινωνικές ομάδες, πιθανός κίνδυνος συνέχισης της παρούσης καταστάσεως, πιθανές προτάσεις βελτίωσης. Όλα αυτά βέβαια στο λογοτεχνικό ύφος που ήδη ξεκίνησες αλλιώς θα μεταλλαχθεί σ' έρευνα ή δοκίμιο. Όντως αυτό θα είχε ενδιαφέρον κι ίσως ολοκλήρωνε καλύτερα τόσο τη σκέψη όσο και τις θέσεις σου. Edited August 2, 2013 by Evanescent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akis Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 Μου άρεσε! οι άνθρωποι κακολογούν τις μεγάλες πόλεις αλλά πάντα μένουν και ακολουθούν τους κανόνες που εκείνες επιβάλουν. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 (edited) Μπορει οντως να μην ειναι ξεκαθαρα ποιημα, αλλα μπορω να πω πως ειναι... δεν ξερω αν θα ηθελα να αλλαξει κατι... οταν το διαβαζω μου φαινεται πολυ ταιριαστο. Νομιζω πως λεει ολα οσα εχει να πει και οσα ακομα καταλαβαινεις χωρις να χρειαζεται να τα λεει... μου αρεσει αυτο. Η παρομοιωση της πολης με τον ρολο της μανας επισης μου αρεσε... και τιποτα δεν μονο καλο ή μονο κακο ... οι ανθρωποι και αρα και οι πολεις τους ειναι πολυπλευρα οντα... ποτε δειχνουν το καλο και ποτε δειχνουν το κακο προσωπο τους... ισως αυτο ειναι που κανει την ζωη "ενδιαφερουσα" Edited January 6, 2014 by laas7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts