Ροη Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Όνομα Συγγραφέα: Καλλιρρόη ΑγγελοπούλουΕίδος: φαντασίαΒία: ΛίγηΣεξ; ΌχιΑριθμός Λέξεων: 725Αυτοτελής; ΝαιΣχόλιο: για τον 34ο επετειακό διαγωνισμό. Interregnum είναι η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο βασιλιάδες. Interregnum.doc Interregnum.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 Πολύ ιδιαίτερο αυτό το κείμενο. Πολύ καλό στην αρχή του, πολύ σωστό και στο τέλος του. Εντελώς, μα εντελώς εντός θέματος. Ίσως είναι και το μόνο διήγημα που αξιοποιεί την εφαλτήρια πρόταση όπως ακριβώς την είχα στο μυαλό μου και ταυτόχρονα είναι μιας πρώτης τάξης αλληγορία για τις καταστάσεις όλων των εποχών, για το λαό και την εξουσία. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι οι παρευρισκόμενοι δεν κάνουν κάτι ούτε για να ανοίξουν ούτε για να κρατήσουν την πύλη κλειστή αλλά είναι παραδομένοι στη μοίρα τους. Έχεις κάποια μικροπροβληματάκια σε τόνους και στίξη, ίσως από βιασύνη σού έχουν ξεφύγει και λείπουν μια-δυο λέξεις, αλλά κατά τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάτι που δεν μου άρεσε, πέρα ίσως από τα προσωπικά γούστα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 Αυτή η ιστορία έχει κάτι, που σε κάνει τουλάχιστον να θέλεις να την ξαναδιαβάσεις. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Μοιάζει σουρεαλιστική, αλλά κοντά στην πραγματικότητα ταυτόχρονα. Μ' άρεσε και η ενσωμάτωση του θέματος. Και το τέλος, έχει κάτι το περίεργα θελκτικό. Σα να κάνει ένα σχόλιο αλλά πολύ πετυχημένα, μου μιλάει. Μου φαίνεται θα δυσκολευτώ πολύ να αποφασίσω για τις πρώτες πέντε-έξι ιστορίες Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 Χώρεσες μέσα σε 725 λέξεις μια σουρεαλιστική αλληγορία της ελληνικής κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που είναι και επίκαιρη. Απλή και άμεση γλώσσα, ευκολοδιάβαστο και παρόλο που είναι μικρό νιώθεις ότι διάβασες κάτι μεγάλο και πλήρες. Μου άρεσε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Υπάρχει ένα περίεργο πρόβλημα στον τονισμό: μονοσύλλαβες λέξεις έχουν τόνο και δισύλλαβες όχι. Υπερβολική, και μερικώς λανθασμένη χρήση της πρόθεσης ‘από’. Συντακτικό: «Πιο να επείγει…» Γενικά, η χρήση της γλώσσας είναι άνιση, σαν να έχεις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που βλέπουμε εδώ (και, απ’ ό,τι θυμάμαι από κάποιο παλιότερο δικό σου, έχεις) αλλά δεν σου βγαίνουν λόγω έλλειψης εξοικείωσης σε μερικά απλά ζητήματα. Εξέλαβα αυτό το μικρό κομμάτι ως μια σατυρική αλληγορία. Δεν είμαι καλός σ’ αυτά, αλλά θα πω τι κατάλαβα: η ιστορία καυτηριάζει το σήμερα αλλά και το χθες, βασικά όλη τη διαχρονική σχέση εξουσίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Βρίσκω ότι, εκτός από τη μοναρχία και την βασιλεία, δείχνει με το δάχτυλο και τη δημοκρατία, ίσως περισσότερο αυτήν. Δεν θα έλεγα ότι με κέρδισε. Ίσως έφταιγε το ύφος και το στυλ που δεν είναι τόσο του γούστου μου. Ίσως είναι η μικρή του έκταση –η πύλη ανοίγει πολύ γρήγορα και με πολύ μικρή επισημότητα σε σχέση με το πόσο και πώς την περιμένουν. Μια ιστορία με πολύ μεγαλύτερη δυναμική που δεν εκτονώθηκε, στα δικά μου τουλάχιστον μάτια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niceguy0973 Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Τι μου άρεσε… Έξυπνο, μικρό και εύπεπτο, σαν τους καταβροχθισμένους πολίτες. Μέσα από έναν φανταστικό κόσμο περιγράφεις μια κίβδηλη πραγματικότητα που μόνο ανατριχίλα μπορεί αν φέρει. Κάθε ήρωας και μια παρομοίωση, κάθε λέξη και μια αλήθεια. Μπράβο! Τι δεν μου άρεσε… Νομίζω πως υπάρχει ένα θεματάκι με τους τονισμούς, ε; Πιστεύω πως λίγο ακόμα αν του είχες δώσει σε έκταση, μπορεί να ήταν ακόμα καλύτερο. αλλά μπορεί να κάνω και λάθος… Καλή επιτυχία… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Αυτό εδώ μοιάζει περισσότερο με άρθρο σε εφημερίδα παρά με διήγημα, και δεν πιστεύω ότι πρέπει να το σχολιάσω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KELAINO Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Για περιγραφή της εξουσίας ως ένα απαίσιο, άμορφο, άμυαλο και δυσκίνητο τέρας που απλά καταβροχθίζει ό,τι βρει μπροστά του, ήταν άψογη. (Τώρα, αν συμφωνώ ή όχι είναι άλλο καπέλο, καθόλου του παρόντος) Ωραίο σφηνάκι γενικά, δε βρήκα κάτι κακό, εκτός από τα τεχνικά που αναφέρθηκαν. Τι μου άρεσε… εύπεπτο, σαν τους καταβροχθισμένους πολίτες. Χαχάχ, καλό. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Διγέλαδος Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Μ' αρέσουν πολύ τέτοιες παράξενες/αλληγορικές μικρές ιστοριούλες. Το ότι πιάνεις ένα τόσο γενικό θέμα όπως της εξουσίας και των "πολιτών" (ή καλύτερα αυτούς που αντιπροσωπεύουν τους πολίτες/υπηκόους) και μπορείς να δίνεις έναν τέτοιο συμβολισμό ή να το πω καλύτερα έναν μύθο μου φαίνεται φανταστικό! Η σκηνή με το αχόρταγο τέρας μου θυμίζει πάρα πολύ το Spirited Away. Το έχεις δει; Εκεί που μπαίνει ένας δαίμονας που τρώει τα πάντα; Η ιστορία απ' ότι καταλαβαίνεις ήταν πολύ του γούστου μου. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να την μεγαλώσεις. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Η πιο σύντομη ιστορία με αλληγορικά μηνύματα. Εμένα μου άρεσε και η απλότητα και η συντομία της (αφού όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά ότι μου αρέσουν τέτοια σφηνάκια). Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η Ρόη έχει δείξει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες μέσα σε αυτό το forum. Καλή επιτυχία Καλλιρρόη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Αρκετά ωραίο αλληγορικό παραμυθάκι, με κάποια λαθάκια στη γλώσσα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μου άρεσε που το νόημα ήταν ολοκληρωμένο και το τέλος "κλείδωνε" με την αρχή, όλα εντός θέματος. Και βέβαια η παρομοίωση/συμβολισμός. Αυτό που μου χτύπησε κάπως αταίριαστα ήταν η γλώσσα, που σε άλλα σημεία μοιάζει να βγήκε από συνδικαλιστικές προκηρύξεις και σε άλλα γίνεται όπως έχουμε συνηθίσει την αφήγηση ενός παραμυθιού. Λίγη περισσότερη συνέπεια εκεί και θα το βελτιώσεις πολύ εύκολα. Κατά τα άλλα, πρέπει να είναι το μικρότερο διήγημα που έχει ποτέ λάβει μέρος σε διαγωνισμό με όριο 500-3000 λέξεις και γι' αυτό ίσως κάποιοι να το θεωρήσουν γραμμένο στα γρήγορα ή κάτι τέτοιο. Αλλά είναι σίγουρα μέσα στο θέμα και κατά τη γνώμη μου έχει ψωμί για να το ανατπύξεις περισσότερο, να βάλεις χαρακτήρες πιο ρεαλιστικούς και περισσότερες περιγραφές του κόσμου. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Μ’ αρεσει η αλληγορια που διεπει το διηγημα σου και οι προφανεις συσχετισεις που μπορει να κανει ο αναγνωστης με τη συγχρονη πολιτικη κατασταση. Περιγραφεις με γλαφυρο τροπο τους χαρακτηρες των απλων πολιτων που περιμενουν τον καινουργιο τους ηγεμονα. Μου φανηκε λιγο συντομη η περιγραφη σου της τελετης στεψης. Ηθελα περισσοτερες πληροφοριες. Για τον ηγεμονα και τις αντιδρασεις του κοσμου. Κυριως ηθελα να δω περισσοτερη αμφισβητηση από τους απλους πολιτες. Δηλαδη σιγουρα οι βασιλιαδες ξεγελουν τους υπηκοους, για να τους υπακουουν και να τους θαυμαζουν, αλλα με τοσες θυσιες περιμενα περισσοτερη καχυποψια και φοβο για το προσωπο του καινουργιου βασιλια, ακομα και μισος. Καλο αλλα λιγο. δινεις ένα νοστιμο ορεκτικο στον αναγνωστη, αλλα τον αφηνεις να ζηταει κιαλλο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantia Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση (πριν το διαβάσω) ήταν το αριθμός λέξεων: 725 Το δεύτερο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το ότι αυτό που διάβασα ήταν απόλυτα εντός θέματος. Για να μην συνεχίσω την απαρίθμηση, μου άρεσε -πολύ!- η αλληγορία του διηγήματος. Και κάτι ακόμα που με κέρδισε: Είναι που ξεκινάς κάπως έτσι: «Θα είναι όπως ο προηγούμενος; Τόσο δίκαιος, τόσο σωστός; Τόσο αγαπητός;» και καταλήγεις κάπως έτσι: «“Ά ωραία” λένε όλοι, “είναι δίκαιος.”………… “Ά ωραία” συνεχίζουν οι παρευρισκόμενοι, “είναι σωστός.”…………… Θα γίνει και αγαπητός.» (Συμπεριλαμβανομένου και τις αιτίες για τις οποίες βγάλανε αυτά τα συμπεράσματα) Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Πυθαρίων Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Βιαστικό, απρόσεκτο, λογοτεχνικά λιτό. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς περιστροφές, σύντομο, σαφές, καίριο. Είπε αυτό που ήθελε να πει. Απλά, καθαρά και γρήγορα. Σ’ ευχαριστώ Ρόη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanessa Van Hault Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Εξαρετικο κειμενάκι. θα συμφωνήσω με τους περισσοτερους σε οτι αφορά κάποια ψιλοθέματα στους τονισμούς και κάποια συντακτικά λαθάκια. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 (edited) Ελάχιστα σχόλια έχω: -Μικρή ιστορία που κοιτάζει το θέμα 'άνοιγμα πύλης' από εντελώς άλλη οπτική γωνία. -Mου άρεσε που δεν φύλαγε κανείς την πύλη. -Ένα credit για το φινάλε του Interregnum ψιλά: ''Ναί, αλλά ίσως πρέπει να απαιτήσουμε τη μικρότερη δυνατή οργάνωση.'' -Αυτό που καταλαβαίνω διαβάζοντας αυτό το 'την μικρότερη δυνατή οργάνωση', είναι ότι εννοείς ένα πιο 'ευέλικτο σχήμα' (που έλεγε κι ο άλλος, στο διάλειμμα ανάμεσα στα σάντουιτς). Αν ισχύει αυτό, τότε για εμένα δεν λειτούργησε καλά έτσι όπως το έχεις. Ειδικά το 'οργάνωση' μου φαίνεται σαν μάλλον άστοχη επιλογή. ''...το ακατανόμαστο τέρας βγαίνει επιτέλους, μαζί με το νέο κυβερνητικό σύνολο...'' -Για τη συνοδεία του δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από πριν (αν δεν έχω χάσει κάτι). Νόμιζα ότι θα ερχόταν μόνο ο βασιλιάς. εντιτ: διόρθωση Edited October 4, 2013 by dagoncult Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airbourne Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Ναι, είναι ιδιαίτερο, ναί, είναι αλληγορικό, όμως μέσα στην απλότητα του φωνάζει. Φωνάζει για τις αντιθέσεις και τις παρορμήσεις των ανθρώπων που πάντα αντιδρούν ενώ στην ουσία δεν έχουν και πολλές επιλογές. Πολύ καλή προσπάθεια έστω και σε συντομία. Πράγματι. η έννοια της πύλης σε αυτή την ιστορία, δεν παίζει το κεντρικό ρόλο αλλά είναι το μέσο που επιφέρει το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Χαχα, τέλειο! Απολαυστικό, εντελώς μέσα στο θέμα, σωστό που λέει κι η Βάσω. Ντάξει, τώρα πρέπει και να το διορθώσεις έτσι; Κι εκτός από τα προφανή λάθη που δε θα επαναλάβω, πρέπει να φτιάξεις και λίγο τους διαλόγους και να σκεφτείς αν παντού χρησιμοποιείς τη σωστή λέξη για αυτό που θέλεις να πεις. Αλλά είμαι απόλυτα σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν είναι και τίποτα σοβαρό εξάλλου. Όμως είναι ήδη μια πολύ τίμια ιστοριούλα, που κάνει το νόημα της σαφές χωρίς να σε κουράσει ούτε στο ελάχιστο Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Η ιστορία σου μου θύμισε πολύ θεατρική παράσταση. Τόσο οι ζωντανοί διάλογοι, όσο και οι κινήσεις των χαρακτήρων, ήταν σαν να τους βλέπω πάνω στη σκηνή. Από αυτήν την άποψη ήταν απολαυστικό. Από την άλλη, ήταν στενά συνδεδεμένη με την πραγματικότητα και την πολιτική, που με πέταξε κάπως έξω από την ίδια την ιστορία. Βέβαια, αποτυπώνει πάρα πολύ καλά τη διαχρονικότητα των «συστημάτων εξουσίας», που για άλλα τα περιμένουμε και άλλα κάνουν. Σ' αυτό συμφωνούν και οι αντιδράσεις του λαού της ιστορίας σου, που ήταν παραστατικές και αληθινές. Γενικά, ήταν εύθυμη, ήταν σαρκαστική και εύστοχη, αλλά ήθελα κάτι που να με κάνει να ξεχαστώ από αυτά που ζούμε. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Γενικά: Δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Είναι άρτιο από λογοτεχνικής άποψης κι όχι μόνο αυτό, αλλά εμένα που οι πολιτικές αλληγορίες δε μου πολυαρέσουν, μου φάνηκε ικανοποιητικό. Μου άρεσε: Ω, τα πρόσφορα. Πόσο μου αρέσουν οι λέξεις που ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε. Ω, πόσο δίκαιος και σωστός. Χεχε. Δε μου άρεσε: Η πολιτική αλληγορία ποτέ δεν ήταν του γούστου μου, αλλά όπως είπα, δε με εμπόδισε να ευχαριστηθώ την εμπειρία της ανάγνωσης Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο τούτο δω, εντελώς διαφορετικό από όλες τις υπόλοιπες συμμετοχές. Αυτά που θεωρώ ότι ΔΕΝ χρειάζεται είναι μεγαλύτερη έκταση και λιγότερο ξερή γλώσσα. Και τα δύο είναι ιδανικά γι' αυτό που θέλει να πει. Αυτό που δε μου άρεσε στο κείμενο είναι το πόσο κραυγαλέα είναι η αλληγορία – σε βαθμό που σχεδόν δεν είναι πια αλληγορία. Είναι τόσο απόλυτο σε αυτά που λέει, που κινδυνεύει να θεωρηθεί στρατευμένο. Κι αυτό δεν είναι ποτέ καλό, ακόμα κι αν θέλεις να πεις το πιο ενδιαφέρον πράγμα στον κόσμο. Επίσης, χρειαζόταν σίγουρα ένα ακόμα κοίταγμα, καθώς έχουν ξεφύγει μερικά χοντρά λάθη πληκτρολόγησης. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts