Jump to content

Άτιτλο (ακόμη)

Adicto

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Adicto
Είδος: Τρόμος
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 1123
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Ένα μικράκι που έγραψα μετά από μεγάλο διάστημα "αγραψιάς"... Τίποτα ιδιαίτερο, ίσα-ίσα να μένει ζεστό το χέρι. Έχω σκοπό να το δουλέψω/μεγαλώσω, οπότε κάθε συμβουλή είναι πολύ ευπρόσδεκτη (οπως και 'κανάς πιθανός τίτλος)!

Άτιτλο.docx

Edited by Adicto

Τίτλος: Στα δάση της Νύχτας

*δεύτερος στίχος από το ποίημα του William Blake, "The Tyger"

Edited by Drake Ramore

Τίτλος: Στα δάση της Νύχτας

*δεύτερος στίχος από το ποίημα του William Blake, "The Tyger"

Εγώ θα προτιμούσα Στην πόλη της Νύχτας

Πολύ ωραίο το τέλος Adicto

Ωραίο απόσπασμα Σταμάτη, πολύ δυνατές εικόνες. Σηκώνει μπόλικο άπλωμα πιστεύω και μετά μπορεί άνετα να σταθεί στην επόμενη συλλογή σου.

Τώρα, στα του κειμένου, σε κάποια σημεία μου φάνηκε ότι χρησιμοποιείς λίγο πιο "λόγιες" λέξεις από ότι θα σήκωνε μία ιστορία στη σύγχρονη Αθήνα. Επίσης, πιστεύω ότι σηκώνει λίγο ακόμα άπλωμα με κυνηγητό στα σκοτεινά σοκάκια, κανένα flashback κλπ.

Κάποια επιμέρους σχόλια:

Addicto - Άτιτλο.doc

• Like 1

Μου άρεσε. Για όσους δεν το διάβασαν, να το διαβάσουν, θα είναι -το πολύ- 3 λεπτά άξια χρησιμοποιημένου αναγνωστικού χρόνου.

Θα μιλήσω χωρίς spoilers αλλά θα είμαι τελείως αόριστος, οπότε όπως είπα. 3 λεπτά είναι.

Ο αποτέτοιος είναι ένα από τα πλάσματα που για κάποιο λόγο έχει ριχτεί από την λογοτεχνία, δεν έχουμε δηλαδή το τοπ-βιβλίο της εκάστοτε γενιάς που καταπιάνεται με το συγκεκριμένο "τέρας" σε αντίθεση με τους βρικόλακες και τα φαντάσματα. Τέλος πάντων, άλλη κουβέντα αυτό.

Είναι πολύ ωραία η ιδέα και πόσο μουλωχτά στο φέρνει, και μάλιστα μέσα σε ελάχιστες παραγράφους από την πρώτη του ήρωα-κανένα μέχρι την κορύφωση. Ο Σταμάτης είπε "θα γράψω για έναν τέτοιο" και το όλο ντύσιμο και χτίσιμο γύρω από την αρχική ιδέα έχει εφαρμοστεί πανέμορφα. Γνώμη μου; Θα του συγχωρεθούν 2,3 στρατηγικά flashbacks στο πώς έγινε αυτό που έγινε. Θα πρέπει να προσθέσει στη σκηνή δράσης, να μην αποστρέψει το βλέμμα στο τι συμβαίνει εκεί, και έχει την τέχνη να το χτίσει με δισημίες από τα μάτια του ήρωα-κανένα και από τα άλλα μάτια. Άλλωστε ήδη το κάνει όταν μιλάει για λύκους ενώ εννοεί ανθρώπους, το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα καλό παράδειγμα (και από τα σημεία που μου άρεσαν ιδιαίτερα).

Κανα 2 ατασθαλίες σε κάποιες λέξεις -εκείνο το κάποτε στα δάχτυλα είναι μάλλον τραβηγμένο- διορθώνονται σε ελάχιστο χρόνο.

Ανετα αυτό το κομμάτι μπορεί να γίνει κάτι μεγάλο, όχι αναγκαία μεγάλο, αλλά αρκετό για να έχουμε ένα ακόμα εσπρέσσο αστικού τρόμου (διπλό κιόλας, γιατί όχι) από τον Σταμάτη.

• Like 1

μου άρεσε πολύ ώς έχει, δεν έχω να προσθέσω πολλά. 

εξαιρετική "επανεφεύρεση" ενός παλιού και κλασικού αρχέτυπου των ιστοριών - και κυρίως - των ταινιών τρόμου, με την δέουσα σοβαρότητα και τον λυρισμό που περιμένουμε από τον Σταμάτη.

όμως φαντάζομαι πως δεν σε ενδιαφέρει και τόσο να ακούσεις κοπλιμέντα έτσι;

οπότε, αν και επαναλαμβάνω ότι η ιστορία μου αρέσει πολύ ως έχει, θα προσθέσω τα λίγα που μου περνάνε στο μυαλό, μην έχοντας αποφασίσει ακόμη αν πρόκειται για "κανονικές" παρατηρήσεις ή αν απλώς διυλίζω τον κώνωπα, μην έχοντας κάτι ουσιαστικότερο να πω γιατί όπως και να έχει για μένα αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο και στέκει μια χαρά ως έχει, παρά το μικρό μέγεθός του. 

1) η γλώσσα σε κάποιες περιπτώσεις είναι λιγουλάκι υπερβολικά λόγια. Ειδικά αυτό το "υπερκαινοφανής αστέρας" κάπως μου ήρθε, λιγάκι σαν κεραμίδα ένα πράμα. 

2) γιατί να το μεγαλώσεις; Εντάξει, είναι μικρό. ε, και;

anyway, αν πρόσθετα κάτι θα ήταν αυτό που μου είπες και κατ' ιδίαν. Εφόσον υπάρχει ένα σαφές, ξεκάθαρο και τελείως διαφορετικό από αυτό που περιμένει ο αναγνώστης (δηλαδή από τον τετριμμένο μύθο) μυθολογικό υπόβαθρο, θα ήθελα να το δω λιγάκι περισσότερο, γιατί ως έχει δεν φαίνεται και είναι κρίμα να χαθεί. Πως; Εγώ θα έβαζα κάτι προς την αρχή του κειμένου, όχι πάνω από μια μικρή παραγραφούλα, ένα φλασμπακ που να υπαινίσσεται με έμμεσο (πολύ έμμεσο) τρόπο αυτό το υπόβαθρο, αλλά με τρόπο που ο αναγνώστης να μην ψιλιαστεί εκείνη τη στιγμή το τι θα συμβεί μετά, αλλά φτάνοντας στο τέλος και ρίχνοντας μια ματιά πίσω, να καταλάβει τι ήταν αυτό που ήθελες να πεις τότε. Λίγες, 2 με 3 προτασούλες αρκούν. Έτσι κι αλλιώς, το μικρό μέγεθος του κειμένου προσφέρεται για τέτοιου είδους "πισωγυρίσματα" ακόμα και από τον πιο αδιάφορο αναγνώστη

αυτά!

ΥΓ : τίτλος - Η φυλακή του τίγρη

• Like 1

Προφανώς γράφτηκε πολύ βιαστικά, γιατί από πλευράς επιμέλειας είναι τελείως αφρόντιστο. Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά νομίζω ότι περισσότερα από τα μισά θα τα είχες πιάσει και μόνος σου με μια δεύτερη προσεκτική ανάγνωση.

Νομίζω ότι και η παραμικρή αναφορά

στον τίγρη

είναι spoiler, οπότε δεν τη συστήνω καθόλου για τίτλο (δες αρχείο σχετικά). Ακόμα και μέσα στο κείμενο, από

τη γάτα

ήδη, είχα αρχίσει να το ψυλλιάζομαι,

γι' αυτό και δεν ξέρω και κατά πόσον δουλεύουν καλά οι παρενθετικές φράσεις. Ξεχωρίζουν τόσο πολύ από το υπόλοιπο κείμενο που είναι σαν να φωνάζουν το τέλος.

Θα αφήσω στην άκρη τις όποιες γκρίνιες για έλλειψη πρωτοτυπίας, γιατί το κείμενο είναι καλό και έχει μερικές πολύ ωραίες και ζωντανές εκφράσεις και περιγραφές.

Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει σημαντικά μεγαλύτερο. Θα αραίωνε η δύναμη του και η ιδέα δεν είναι για μεγαλύτερη έκταση. Μερικές φράσεις, για τους σκοπούς που αναφέρει ο Γιώργος από πάνω, φυσικά μπορούν και ίσως πρέπει να μπουν. Όχι όμως να αυξηθεί αρκετά το μέγεθός του.

Άτιτλο - Adicto - MM.docx

Edited by mman
  • Like 2

Αυτά που σου είπε ο mman (και σου είπα και εγώ σε προσωπική μας συνομιλία). Μην τα ξαναγράφω εδώ. ;-)

Πολύ καλό. Προσωπικά μπορώ να πω πως δεν μάντεψα το τέλος και μου άρεσε η ανατροπή του κυνηγημένου που γίνεται κυνηγός. Μου άρεσαν επίσης και οι παρενθετικές φράσεις. Η ιδέα με την σταδιακή αφύπνιση της τίγρης και την τελική της απελευθέρωση δούλεψε για εμένα. Ήταν κάτι ανάμεσα στο "Η Ζωή του Πί" και σε δελτίο ειδήδεων του MEGA με μαυροντυμένους να χτυπούν μετανάστες (ωραία ταινία η πρώτη, χαζή ιδέα η δεύτερη). Μου αρέσει πάντως που καταφέρνεις και τα ισσοροπείς (πάντα προς το καλύτερο). Πιστεύω πως δεν πρέπει να το μεγαλώσεις άλλο. το μέγεθος αυτό είναι μάλλον το ιδανικό για αυτή την ιδέα. Αν έπρεπε να του βάλω έναν τίτλο, μάλλον θα το ονόμαζα "Μακελειό" για το ουρλαχτό του τέλους. Περιμένω να διαβάσω την επόμενή σου προσπάθεια!

• Like 1

Παιδιά, πολλά ευχαριστώ σε όλους για τα σχόλια/διορθώσεις! Muchas gracias και σε Μμαν/Νιχ για τις έξτρα διορθώσεις. Ελπίζω σε λίγο καιρό να ανεβάσω την τελική έκδοση, μετά τα σχόλια σας. Σαν τίτλο βλέπω να διαλέγω μεταξύ Μμαν/Ντρέηκ. Για τα μικρά ορθογραφικά δυστυχώς δεν έχω διορθωτή κειμένου στο Μακ, οπότε τυχόν απροσεξίες μου ξεφευγουν (ακόμη και στην δευτερη ματιά)...

Μία απορία: Μμιχάλη, σίγουρα δεν "παίζει" το εξεβλήθη; Με μία πρόχειρη ματιά στο νετ, το συνάντησα (σαν αρχ/λόγιο τύπο βέβαια).

Μία απορία: Μμιχάλη, σίγουρα δεν "παίζει" το εξεβλήθη; Με μία πρόχειρη ματιά στο νετ, το συνάντησα (σαν αρχ/λόγιο τύπο βέβαια).

1) Κοίτα αυτό. Γράφουμε σε νέα ελληνικά, και στα νεά ελληνικά το "εξεβλήθη" δεν υπάρχει.

2) Πολύ πιο σημαντικό από το (1): Σκέψου τους εστιασμένους τριτοπρόσωπους αφηγητές σου! Κανείς από τους δύο δεν θα σκεφτόταν, πόσο μάλλον θα χρησιμοποιούσε μια τέτοια λέξη.

Α, αυτό το ξέχασα: Κάνεις μια πολύ ομαλή και πετυχημένη μετάβαση από έναν τριτοπρόσωπο αφηγητή (τον μετανάστη) σε κάτι πολύ πιο αόριστο (παντογνώστη ή τριτοπρόσωπο σε χρυσαυγίτη;) και το κάνεις τόσο καλά που χρειάζεται συνειδητή αναγνωστική προσπάθεια για να το καταλάβει κανείς. :victory:

• Like 1