Jump to content

The three body problem


Recommended Posts

  • 1 year later...

Μόλις τελείωσα το The Three Body Problem του κορυφαίου Κινέζου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Cixin Liu και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

 

Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει επίσης τα "The Dark Forest" και το 'Death's End".

 

Τα τρία βιβλία γράφτηκαν στην Κίνα κατά την περίοδο 2006-2010 και γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

 

Η αγγλική μετάφραση του πρώτου βιβλίου (2014) κέρδισε το 2015 το αμερικανικό βραβείο Hugo καλύτερου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Έχει γοητεύσει και το αμερικανικό κοινό πραγματοποιώντας απίστευτες πωλήσεις, γεγονός απίστευτο για κινεζικής προέλευσης βιβλίο, καθώς, ακόμη και σήμερα υπάρχει, δυστυχώς, πολιτιστικό φράγμα μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Εντωμεταξύ έχουν μεταφραστεί και τα υπόλοιπα δύο βιβλία.

 

Πολλά πράγματα προκαλούν εντύπωση στο εν λόγω βιβλίο.

 

- Πρόκειται καταρχήν για "σκληρή" ΕΦ (hard science fiction) και έχει εκατοντάδες αναφορές σε επιστημονικά θέματα και προβλήματα.

 

- Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο, καθώς η ιστορία που πραγματεύεται είναι όχι μόνο πανανθρώπινων, αλλά και  "πανσυμπαντικών" διαστάσεων. Ασχολείται με θέματα όπως η άνοδος και η πτώση των πολιτισμών, η δομή της ύλης και του σύμπαντος, η αρχή και το τέλος του σύμπαντος και εξέταση ηθικών ζητημάτων σε "διαπλανητικό" πλέον επίπεδο.

 

- Μια ιστορία διαφορετικού ύφους από την Κίνα, από μία πολύ σημαντική χώρα, με την οποία συνυπάρχουμε στον ίδιο πλανήτη και την οποία δεν γνωρίζουμε καθόλου. Στο τέλος, βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι δεν διαφέρουμε και πάρα πολύ. Μόνο επιφανειακά, στον τρόπο έκφρασης.

 

- Πάνω από όλα είναι μια καλοστημένη ιστορία με δεκάδες ανατροπές που διαβάζεται σαν θρίλερ.

 

Η βάση της είναι το γνωστό στους φυσικούς και πολύ δύσκολο (άλυτο;) πρόβλημα των τριών σωμάτων - η πιο απλή εκδοχή του προβλήματος της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης των «πολλαπλών σωμάτων», το οποίο αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία μιας πολύπλοκης ιστορίας εξωγήινης εισβολής.

 

Υπάρχουν σαφώς και κάποιες αδυναμίες, π.χ.

 

- οι ελάχιστοι δυτικοί που πρωταγωνιστούν στην ιστορία είναι μάλλον χάρτινοι και στερεοτυπικοί.

 

- οι Κινέζοι είναι αυτοί που δίνουν λύσεις στα προβλήματα...

 

Αυτό μπορούμε να του το συγχωρήσουμε: άλλωστε, φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε μάλλον βαρεθεί να βλέπουμε Αμερικάνους ή Άγγλους να σώζουν τον κόσμο, ενώ τα στερεότυπα των τελευταίων έναντι των Κινέζων ή και άλλων είναι πολύ πιο χονδροειδή και προσβλητικά. Τουλάχιστον ο Liu αναγνωρίζει και σέβεται την προσφορά της Δύσης στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Συνίσταται χωρίς δισταγμό σε όποιον θέλει κάτι διαφορετικό.

Edited by Inspector Borlu
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..