Jump to content

Τζέιμς Κράμλεϊ (James Crumley)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Είπα να φτιάξω ένα τόπικ γι'αυτόν τον τρομερό Αμερικανό συγγραφέα σκληρών αστυνομικών μυθιστορημάτων, για τον οποίο είμαι σίγουρος λίγοι τον έχουν ακουστά στην Ελλάδα. Όσοι τον έχουν διαβάσει, πάντως, έχουν να λένε ότι συνδυάζει το νουάρ και το μυστήριο των ιστοριών του Ρέιμοντ Τσάντλερ με την γραφή και την τρέλα του Χάντερ Τόμσον. Δεν θα βρείτε καλύτερη περιγραφή για το έργο του, πιστέψτε με.

Είναι κυρίως γνωστός για δυο ήρωες που έχει δημιουργήσει, που εμφανίζονται σε εφτά μυθιστορήματα:

-C.W. Sughrue (The Last Good Kiss, The Mexican Tree Duck, Bordersnakes*, The Right Madness)
-Milo Milodragovitch (The Wrong Case, Dancing Bear, Bordersnakes*, The Final Country)

*Στο Bordersnakes εμφανίζονται και οι δυο ήρωες.

--------------------------------------

Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί, δυστυχώς, μόλις δυο του βιβλία:

1. The Last Good Kiss (Το Τελευταίο Φιλί, εκδόσεις Πόλις). Εξαντλημένο.
2. Dancing Bear (Ο Χορός της Αρκούδας, εκδόσεις Ολκός). Υπάρχει σε προσφορά στην Πολιτεία.

Σχόλιο μου για το Τελευταίο Φιλί, το πιο γνωστό βιβλίο του συγγραφέα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και τώρα σχόλιο για τον Χορό της Αρκούδας που μόλις τελείωσα:

Ο Μίλο Μιλοντράγκοβιτς είναι ένας μεσήλικας πρώην ιδιωτικός αστυνομικός που ζει στην Μοντάνα και δουλεύει για λογαριασμό μιας εταιρείας ασφαλείας που ανήκει στον συνταγματάρχη Χάλιμπέρτον. Μέχρι να φτάσει τα πενήντα δυο και να γίνει δικαιούχος μιας τεράστιας κληρονομιάς που του άφησε ο πατέρας του, θα πρέπει να τα βγάζει πέρα με δικά του λεφτά. Και, διάολε, δεν τα βρίσκει εύκολα. Γι'αυτό και δεν αρνείται μια φαινομενικά απλή δουλειά που του αναθέτει μια πλούσια κυρία, που πολλά χρόνια πριν είχε μια ερωτική σχέση με τον πατέρα του. Η γριά, μιας και δεν έχει πολλά πράγματα να κάνει, συνηθίζει να αγναντεύει την υπέροχη θέα από το μπαλκόνι της, με ειδικά κιάλια. Ε, μ'αυτά παρατήρησε ότι μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται σ'ένα σημείο και συζητάνε. Ξέρετε πόσο περίεργοι είναι οι γέροι, έτσι; Ε, θέλει να μάθει ποιοι είναι οι δυο αυτοί άνθρωποι και τι λένε. Τότε είναι που ο Μίλο θα μπλέξει σε μια απίστευτη ιστορία με μια τεράστια εταιρεία εκμετάλλευσης τοξικών αποβλήτων και σκουπιδιών που έχει πολλά πράγματα να κρύψει και έχει τους κατάλληλους άντρες να βγάζουν από την μέση τους περίεργους...

Το βιβλίο δεν φτάνει το επίπεδο του Τελευταίου Φιλιού, που είναι από τα καλύτερα νουάρ που έχουν γραφεί ποτέ, όμως οπωσδήποτε πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα του είδους. Η ιστορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, με μυστήριο, ανατροπές και πολλή δράση. Η γραφή εξαιρετική και άκρως ευχάριστη με πολύ ωραίο χιούμορ. Δεν είναι και λίγες οι ατάκες και οι προτάσεις που αξίζουν μια υπογράμμιση και μνημόνευση. Και ο Μίλο είναι ένας τρελός τυπάς, που ρουφάει κόκα και πίνει ένα κάρο σναπς την ημέρα προσπαθώντας να κόψει το αλκοόλ. Και όλο σκέφτεται τα λεφτά που θα κληρονομήσει και πως θα την κάνει από την κρύα Μοντάνα για κάνα ζεστό μέρος στην Καλιφόρνια ή το Μεξικό. Είναι ωραίος τύπος, δίκαιος, με έφεση στις γυναίκες αλλά και με μια ροπή προς το μπλέξιμο σε άγριες ιστορίες.

Μιας και το Τελευταίο Φιλί είναι χρόνια εξαντλημένο, αυτό είναι το μοναδικό βιβλίο του συγγραφέα που μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά. Και μπορείτε να το βρείτε με έξι περίπου ευρώ στην Πολιτεία. Αν θέλετε, λοιπόν, μια εξαιρετικά καλογραμμένη σκληρή αστυνομική ιστορία, με μυστήριο, δράση και χιούμορ, σίγουρα θα κάνετε μια πολύ καλή επιλογή διαβάζοντάς το. Εγώ, πάλι, θα δοκιμάσω τον Κράμλεϊ και στ'αγγλικά, γιατί είναι από τους συγγραφείς που μ'αρέσουν και δεν θέλω να μείνω στα δυο βιβλία.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζέιμς Κράμλεϊ (James Crumley)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..