Jump to content

ο ευεργετημένος

Akis

Recommended Posts

Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΕΝΟΣ

Είσαι πιο σπουδαίος
από εμένα.
Έχεις γυναίκες,
λεφτά
και φίλους.
Αυτά που όλοι επιθυμούν.
Μα άφησε κάτι
και για εμένα,
έστω από το περίσσευμα,
να νοιώσω κι εγώ
πώς είναι να είσαι άνθρωπος.
Αν με συμπαθείς
έστω λιγάκι,
δωσ’μου μονάχα χρήμα
και ύστερα εύκολα θα βρω
μονάχος τα άλλα δυο.

Κι όταν όρθιος στη γη πατήσω,
θα σου δείξω τα δόντια μου
που είναι γερά και κοφτερά
και έλεος δεν δείχνουν.
Θέλουν μονάχα αυτά να τρώνε
και αλλού να μη δίνουν,
μα τώρα εδώ στα χαμηλά
επιλογή δεν έχουν
και περιμένουν, περιμένουν
μια ευκαιρία,
τη σάρκα
κάποιου να σκίσουν.

Λυπήσου με αφέντη μου
καλέ μου φίλε
και ελέησε με.

• Like 1

Πιστευω πως το πιο δυνατο σημειο του ποιηματος ειναι :    

θα σου δείξω τα δόντια μου

που είναι γερά και κοφτερά
  και έλεος δεν δείχνουν.
  Θέλουν μονάχα αυτά να τρώνε
  και αλλού να μη δίνουν,
  μα τώρα εδώ στα χαμηλά
  επιλογή δεν έχουν
  και περιμένουν, περιμένουν
  μια ευκαιρία,
  τη σάρκα
  κάποιου να σκίσουν."

Μου αρεσει αυτο που περιγραφεις αλλα θα θελα να το δω αλλιως παρουσιασμενο. Θα μου αρεσε να ειναι πολυ πιο εντονα δωσμενο... απο την μια η φυση του κολακα, του ζητιανου (θυμασαι τον ζητιανο του Καρκαβιτσα;) (η αν θες του ζητουλα, του γλοιωδη τυπου που ολο παρακαλαει, που εκφραζει προς τα εξω μια μιζερια και μια δουλικοτητα αλλα στην πραγματικοτητα ειναι χειριστικος) και απο την αλλη η φυση που μολις εδραιωθει καπου γινεται αχορταγη και αιμοδιψης, παταει επι πτωματων, βγαζει ολο το κομπλεξ που τοσο συχνα αναγνωριζουμε ολοι γυρω μας.

Βρισκω την παρουσιαση μιας τετοιας ανθρωπινης περσονας αρκετα τραγικη για να ασχοληθεις μαζι της ποιητικα και νομιζω πως η ιδεα εχει ζουμι. 

• Like 1

ευχαριστώ για το σχόλιό σου Μαριάντζελλα.

έχεις δίκιο,η πρώτη στροφή είναι πιο αδύναμη από τη δεύτερη.

τα υπόλοιπα που έγραψες τα επεξεργάζομαι ακόμα...

:)

Θα συμφωνήσω με τα προηγούμενα σχόλια. Το ποίημα, αυτό που εννοεί, ισχύει με τα χίλια. Δώσ' μου μία ευκαιρία να γίνω καρχαρίας σαν και σένα, αυτό είναι το νόημα. Homo Homini Lupus. Ο άνθρωπος στον άλλο άνθρωπο φέρεται σαν λύκος. Και έτσι φροντίζουμε να μην δίνουμε σε κανέναν, καμία ευκαιρία. Το νόημα είναι πολύ ψαγμένο.

Η πρώτη στροφή θέλει (και) κατ' εμέ ένα ρετούς.

Έχεις πολύ δυνατη σκέψη πάντως.

• Like 1

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.

Δεύτερο μέρος καλό, πρώτο μέρος αδύναμο.

Θα συμφωνήσω με τα προηγούμενα σχόλια. Το ποίημα, αυτό που εννοεί, ισχύει με τα χίλια. Δώσ' μου μία ευκαιρία να γίνω καρχαρίας σαν και σένα, αυτό είναι το νόημα. Homo Homini Lupus. Ο άνθρωπος στον άλλο άνθρωπο φέρεται σαν λύκος. Και έτσι φροντίζουμε να μην δίνουμε σε κανέναν, καμία ευκαιρία. Το νόημα είναι πολύ ψαγμένο.

Εχεμ... αγαπω τους λυκους-ειναι υπεροχα ζωα... δεν φταινε που οι ανθρωποι καθρεφτισαν σ' αυτους τον χειροτερο εαυτο τους  :asmile:   

Λατινικό ρητό. Αν και θα περίμενε κανείς να έχουν περισσότεροι συμπάθεια στη λύκαινα...

Εχεμ... αγαπω τους λυκους-ειναι υπεροχα ζωα... δεν φταινε που οι ανθρωποι καθρεφτισαν σ' αυτους τον χειροτερο εαυτο τους  :asmile:   

Λατινικό ρητό. Αν και θα περίμενε κανείς να έχουν περισσότερη συμπάθεια στη λύκαινα...

• Like 1