Jump to content

Τζόσεφ Φάιντερ (Joseph Finder)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Τζόζεφ Φάιντερ είναι Αμερικανός συγγραφέας θρίλερ, γεννημένος το 1958 στο Σικάγο του Ιλινόις. Μέχρι στιγμής έχει γράψει 11 μυθιστορήματα, αρκετά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Δυο βιβλία του έχουν μεταφερθεί στους κινηματογράφους, το High Crimes το 2002, με τους Morgan Freeman και Jim Caviezel και το Paranoia το 2013 με τους Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford και Amber Heard.

Βιβλία του Φάιντερ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. High Crimes - Η συνωμοσία της σιωπής (εκδόσεις Bell)
02. Paranoia - Παράνοια (εκδόσεις Bell)
03. Extraordinary Powers - Έκτακτες δικαιοδοσίες (εκδόσεις Bell)
04. Company Man - Ο άνθρωπος της εταιρείας (εκδόσεις Bell)
05. Killer Instinct - Φονικό ένστικτο (εκδόσεις Bell)
06. The Zero Hour - Ώρα μηδέν (εκδόσεις Ωκεανίδα/PLOT)

Σελίδα του συγγραφέα στο Goodreads: https://www.goodreads.com/author/show/63460.Joseph_Finder

Το καλοκαίρι του 2008 πρωτογνώρισα τον Τζόζεφ Φάιντερ, διαβάζοντας το Φονικό ένστικτο. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε και εννοείται ότι δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από την πλοκή, θυμάμαι όμως ότι μου είχε αρέσει πολύ.

Χτες πολύ αργά το βράδυ, τελείωσα την Παράνοια. Σχόλιο:

Το Παράνοια είναι το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Τζόζεφ Φάιντερ και πολλοί λένε ότι είναι το καλύτερό του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεχωρίζει από τον σωρό, με τον τρόπο που είναι γραμμένο και με αυτά που λέει. Με τι ασχολείται; Με την βιομηχανική κατασκοπεία, μεταξύ άλλων. 

Πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας είναι ο 26χρονος Άνταμ Κάσιντι, ένας τύπος που σιχαίνεται την δουλειά του, ένας ασήμαντος και χαμηλόβαθμος υπάλληλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Γουάιατ που προσπαθεί να δουλεύει όσο γίνεται λιγότερο και να περνά απαρατήρητος. Μέχρι που για χάρη ενός φίλου που συνταξιοδοτείται, κάνει μια σοβαρή παρασπονδία που θα κοστίσει στην εταιρεία σχεδόν ογδόντα χιλιάδες δολάρια! Και τώρα έχει δυο επιλογές: Είτε θα πάει φυλακή, είτε θα δεχτεί την πρόταση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, η οποία είναι να γίνει κατάσκοπος και να "εισβάλει" στον κύριο ανταγωνιστή της Γουάιατ, την μεγάλη και τρανή Τράιον Σίστεμς.

Ο Κάσιντι εκπαιδεύεται από ειδικούς και χάρη στο ταλέντο του και τις πολλές πληροφορίες που έχει στην κατοχή του, εξελίσσεται σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράιον. Ο μισθός του πολλαπλασιάζεται, οδηγεί μια πόρσε, ζει σ'ένα τεράστιο διαμέρισμα, έχει πολλά πάρε-δώσε με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας και όχι μόνο αυτό, βρήκε και την κοπέλα της ζωής του. Μόνο που... πρέπει να λειτουργήσει σαν ένας κατάσκοπος, σαν ένας αρουραίος και να μαρτυράει στους εκβιαστές του ζωτικές πληροφορίες και μυστικά της Τράιον. Το θέμα είναι ότι έχει τύψεις γι'αυτό, μιας και περνάει καλά στην Τράιον. Έλα όμως που δεν γνωρίζει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού...

Αυτά σε γενικές γραμμές. Το μυθιστόρημα λειτουργεί κυρίως σαν μια αναφορά στον κόσμο των πολυεθνικών εταιρειών και πως πολλές από αυτές χρησιμοποιούν βιομηχανικούς κατασκόπους για να μάθουν μυστικά ανταγωνιστών τους, παρά σαν θρίλερ με δράση και ένταση. Όχι ότι η πλοκή δεν είναι ενδιαφέρουσα και ότι δεν υπάρχει αγωνία σε αρκετά σημεία της, απλά μην περιμένετε δυνατές σκηνές, πυροβολισμούς, κυνηγητά και πάει λέγοντας. Το τέλος είναι σαφώς ανατρεπτικό και πολύ, πολύ ενδιαφέρον.

Η γραφή είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη και θα έλεγα αρκετά ευχάριστη χάρη στο χιούμορ του πρωταγωνιστή. Οι χαρακτήρες μου φάνηκαν ικανοποιητικοί και αρκετά ζωντανοί.

Αν θέλετε ένα θρίλερ που θα σας κρατήσει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος, χάρη στην δράση της και την έντασή της, καλύτερα διαβάστε κάτι άλλο. Αν όμως θέλετε ένα μυθιστόρημα που να περιγράφει πολύ γλαφυρά τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους, με γρήγορους ρυθμούς ανάγνωσης και ενδιαφέρουσες ανατροπές στην πλοκή, τότε σίγουρα διαβάστε το. Κατά την γνώμη μου είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί γα πολλούς και διάφορους λόγους.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Μολις τελειωσα το "Εκτακτες δικαιοδοσιες".Πολυ καλο!Καλογραμμενο κατασκοπικο θριλερ με πολυ καλοδουλεμενη πλοκη και χαρακτηρες.Λιγο μεγαλουτσικο βεβαια αλλα ολες οι παραπανω σελιδες που προσθεσε ο συγγραφεας ειναι περιεκτικες σε πληροφοριες για την CIA και την κατασκοπια αρα τις απολαυσα!!Θα γινοταν καλη ταινια και θα γινει καποτε σιγουρα!!

 

9,5/10

Edited by volyros
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζόσεφ Φάιντερ (Joseph Finder)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..