Jump to content

R. Frederick Hamilton - Αντικλείδι


BladeRunner

Recommended Posts

Είπα να φτιάξω ένα τόπικ για το σκληρό και βρόμικο βιβλιαράκι τρόμου του νεαρού Αυστραλιανού συγγραφέα, Φρέντερικ Χάμιλτον, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2012 από τις εκδόσεις Λογείον, σε μετάφραση Βάγιας Ψευτάκη. Το βιβλίο αποτελείται από μια μεγαλούτσικη νουβέλα με τον τίτλο "Αντικλείδι", ένα μεγάλο διήγημα με τον τίτλο "Οι Σκηνοθέτες" και ένα μικρότερο διήγημα με τον τίτλο "Συγγραφική ένδεια". 

 

Όσον αφορά την νουβέλα, έχουμε να κάνουμε μ'έναν ανώμαλο σαδιστή τύπο που μετακομίζει σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, με μοναδικά αντικείμενα στον σάκο του τα αγαπημένα εργαλεία της δουλειάς και τα χάπια του που υποτίθεται ότι θα γιατρέψουν τα "οράματά" του για το Κόκκινο Δωμάτιο. Αμ δε, όμως, ο τύπος είναι πραγματικά άρρωστος, τον παίζει όλη μέρα και σκέφτεται αυτά που έκανε στο παρελθόν και, βλέποντας καθημερινά την όμορφη γειτόνισσα στο διπλανό διαμέρισμα, σκέφτεται πως με την σειρά της θα γίνει το επόμενο θύμα του. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά... Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου άρεσε. Η γραφή δεν είχε κάτι το ξεχωριστό, αλλά μου φάνηκε καλή και ευκολοδιάβαστη, βοήθησε στην γρήγορη ανάγνωση. Η πλοκή όπως θα περίμενε κανείς ήταν αρκετά απλή και μονότονη θα έλεγα, με το σπλάτερ της και τις άρρωστες στιγμές της, με μια γαμάτη έκπληξη προς το τέλος όμως. Πραγματικά το ευχαριστήθηκα το τέλος και σίγουρα δεν το περίμενα. Από κει και πέρα οι χαρακτήρες μου φάνηκαν εντάξει, σχετικά ενδιαφέροντες, χωρίς ιδιαίτερο βάθος πάντως. Σίγουρα δεν είναι για όλα τα γούστα ούτε για όλα τα στομάχια, μπορεί ν'αργεί να πάρει μπρος αλλά υπάρχουν πολλές σκηνές και περιγραφές με σαδισμό και αίμα.

 

Η παραπάνω νουβέλα ήταν το κυρίως πιάτο και το πιο χορταστικό. 

 

Το πρώτο διήγημα, "Οι Σκηνοθέτες", περίπου είκοσι σελίδων, σχετικά δυνατό με κεντρικό θέμα τον βασανισμό ανηλίκων από ανήλικους, είχε το ενδιαφέρον του και τις σκληρές στιγμές του, όμως καμία σχέση με την νουβέλα. Σίγουρα πάντως ευκολοδιάβαστο και σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι μου άρεσε.

 

Τέλος, το τρίτο διήγημα, με τον τίτλο "Συγγραφική ένδεια", έκτασης περίπου δέκα σελίδων, ήταν θα έλεγα αρκετά περίεργο και σχετικά πρωτότυπο. Πιο ελαφρύ από τις προηγούμενες δυο ιστορίες όσον αφορά την βία και το σπλάτερ, αλλά συνάμα αρκετά άρρωστο σαν ιδέα. Σίγουρα μου άρεσε.

 

Επιγραμματικά, έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά βίαιο και βρόμικο βιβλιαράκι τρόμου, που δεν προτείνεται σε όλους για αρκετούς λόγους. Δεν είναι ότι μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες με λεπτομερείς σαδισμούς και ανώμαλες έως άρρωστες φαντασιώσεις, αλλά το συγκεκριμένο μου άρεσε. Βοήθησε βέβαια και το τέλος της νουβέλας, αλλά ακόμα και λίγο πριν από αυτό είχα αποφασίσει τον βαθμό. Τέσσερα αστεράκια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα και οι φαν του είδους θα μείνουν το ίδιο ευχαριστημένοι, έτσι;

 

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..