Jump to content

Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ (Jean-Christophe Grangé)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Έχει διακριθεί ως ελεύθερος ανταποκριτής εφημερίδων με ρεπορτάζ του για τους Εσκιμώους, τους Πυγμαίους και τους Τουαρέγκ. Είναι ο συγγραφέας των επιτυχημένων μυθιστορημάτων "Πορφυρά ποτάμια" και "Το πέταγμα των πελαργών".

 

Οι ταινίες Les rivières pourpresL'empire des loupsLe concile de pierre και La marque des anges - Miserere βασίζονται σε μυθιστορήματα του. Έχει γράψεις επίσης σενάρια για τις ταινίες Vidocq και Switch.

 

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

 

1. Les Rivières pourpres - Πορφυρά ποτάμια (εκδόσεις Libro)
2. Le Vol des cigognes - Το πέταγμα των πελαργών (εκδόσεις Libro)

3. L'Empire des loups - Η αυτοκρατορία των λύκων (εκδόσεις Libro)

4. Le Concile de pierre - Ο πέτρινος κύκλος (εκδόσεις Libro)

5. La Ligne noire - Η μαύρη γραμμή (εκδόσεις Libro)
6. Miserere - Ελέησόν με (εκδόσεις Καλέντη)
7. Kaïken - Καϊκέν (εκδόσεις Καλέντη)
8. Le Passager - Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές (εκδόσεις Καλέντη). Υπό έκδοση.

 

Προσωπικά έχω διαβάσει δυο βιβλία του, τον Ιούλιο του 2011 το Το πέταγμα των πελαργών και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς το Πορφυρά ποτάμια. Και τα δυο πολύ δυνατά θρίλερ. Στην βιβλιοθήκη μου τα έχω όλα, εκτός της Αυτοκρατορίας των Λύκων που ψάχνω εδώ και καιρό. Όσα βιβλία του έχω αγοράσει τα βρήκα σε σούπερ τιμές, είτε σε παζάρια, είτε σε προσφορές βιβλιοπωλείων είτε σε παλαιοβιβλιοπωλεία.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχει διαβάσει κανείς το 'Η Μαύρη Γραμμή' ?  Ποια είναι η γνώμη σας?

Κατσε βρε χριστιανε μολις χθες το πηρα!!Κοιτα στο Goodreads εχει 4.10 αστερακια ατα αυτο κατι λεει!!
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καϊκέν

 

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ξαναπιάνω βιβλίο του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, τον οποίο γνώρισα το 2011 με το "Το πέταγμα των πελαργών" στην αρχή και το "Πορφυρά ποτάμια" στην συνέχεια. Και τα δυο εξαιρετικά θρίλερ, οπότε απορώ με τον εαυτό μου που τόσο καιρό δεν διάβασα κάτι άλλο από τα έργα του. Όσον αφορά το "Καϊκέν", μου φάνηκε ελάχιστα κατώτερο των δυο που ανέφερα, όμως χωρίς αμφιβολία δυνατό, εθιστικό και ιδιαίτερα γραμμένο.

 

Ο αντιήρωας πρωταγωνιστής Ολιβιέ Πασάν, που προσωπικά συμπάθησα σε μεγάλο βαθμό, έχει να αντιμετωπίσει έναν παρανοϊκό κατά συρροή δολοφόνο που σκοτώνει εγκύους, αλλά και τα προβλήματα στην προσωπική του ζωή, με τον χωρισμό με την Γιαπωνέζα γυναίκα του. Το θέμα είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους μόνο από τον ψυχοπαθή δολοφόνο, αλλά και από τα μυστικά που φαίνεται ότι κρύβει η γυναίκα του. Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την πλοκή, ήδη είπα πολλά. Πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο και δυνατό θρίλερ, με καταιγιστική πλοκή, αρκετές σκηνές βίας, κάποιες ιδιαίτερα σκληρές εικόνες, μπόλικη ένταση και νουάρ ατμόσφαιρα. Οι χαρακτήρες δεν είναι τέλειοι, έχουν τα αρνητικά και τα θετικά σημεία τους, με λίγα λόγια είναι ανθρώπινοι. Η γραφή είναι ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη και αρκετά ξεχωριστή. 

 

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των θρίλερ γενικότερα και του Γκρανζέ ειδικότερα. Οπωσδήποτε έχει κάποιες υπερβολές, ίσως κάποιες ευκολίες στην πλοκή, όμως το ίδιο ισχύει για την πλειονότητα των θρίλερ. Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα σε κανένα σημείο. Απόλαυσα ένταση, αγωνία, βία, δράση και ανατροπές στην πλοκή, οπότε σίγουρα έμεινα ευχαριστημένος. 

 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Έχει διαβάσει κανείς το 'Η Μαύρη Γραμμή' ?  Ποια είναι η γνώμη σας?

Τα έχω διαβάσει όλα του Γκρανζέ,Σίγουρα δεεν είναι από τα καλύτερά του αλλά μου άρεσε/συμπαθητικό σε σχέση με την Αυτοκρατορία των Λύκων που για μένα η ταινία ήταν καλύτερη-σπάνιο έτσι;Το θέμα είναι αν θα πιάσεις το twist που έρχεται μετά τη μέση του βιβλίου.Πάντως με Ελέησον με και Καϊκέν στις εκδόσεις Καλέντη, έχει επιστρέψει πολύ δυνατά ο Γκρανζέ και ανυπομονώ για το καινούργιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Οι εκδόσεις Καλέντη αναφέρουν στη σελίδα τους υπό έκδοση τα Πορφυρά Ποτάμια. Καλή σκέψη, αν και θα προτιμούσα κάνα-δυο που τα έχουν προσπεράσει. Τα Πορφυρά, πέραν της Libro έκδοσης, υπάρχουν και ως ταινία που η διασκευή είναι πιστή , δύσκολο μετά από τόσα χρόνια κυκολοφορίας της ταινίας να ανεβάσεις τις πωλήσεις του. Αλλά ας ευχηθώ τα καλύτερα έτσι ώστε να δρομολογήσουν και τα άλλα βιβλία!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

1η Μαρτίου επανακυκλοφορεί το "Πορφυρά ποτάμια". 14,85 αρχική τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Προχθές τελείωσα τον Ταξιδιώτη χωρίς αποσκευές, οι σελίδες έφυγαν νεράκι, αν και 955 σελίδες, δεν έχω ξαναδιαβάσει τόσο γρήγορα βιβλίο. Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, που διάβασα αμέσως πριν, ήταν 450 σελίδες και μου πήρε παραπάνω χωρίς να έχει αλλάξει κάτι δραστικά στην καθημερινότητα μου.Όποιος έχει διαβάσει Γκρανζέ, θα αναγνωρίσει το κλασικό μοτίβο αφήγησης του, με 2 κύριους πρωταγωνιστές όπως στα Πορφυρά Ποτάμια ή στο Ελέησον με, εναλλάξ στα κεφάλαια όπου στη συνέχεια διασταυρώνονται οι δρόμοι τους.Και προς το τέλος, έρχεται η κλασικη για Γκρανζέ κορύφωση που τον έχει καθιερώσει ως μετρ των αστυνομικών θρίλερ εκ Γαλλίας.

 

Το μόνο αρνητικό στη γραφή, ήταν τα πολλά ονόματα στην ίδια παράγραφο του ενός χαρακτήρα ο οποίος είχε κενά μνήμης και κατά καιρούς είχε διάφορες ταυτότητες.Αποτέλεσμα αυτών, όταν περιγράφονται ενέργειές του, αντί να χρησιμοποιείται το κύριο όνομα με το οποίο τον μάθαμε ή ένα μόνο από τα επόμενα, να αναφέρονται 2 ή 3 π.χ ο Ζαν Κλωντ ανέβηκε τις σκάλες, άνοιξε την πόρτα, το διαμέρισμα ήταν α΄δειο.Κατόπιν, ο Ματιέ μπήκε στο μπάνιο κτλ και αποπροσανατολίζει λίγο αυτό.Ίσως γίνεται και εσκεμμένα για να μπούμε στο πετσί του χαρακτήρα που έχει αμφιβολίες για τα πάντα σιγά σιγά.

 

Στα της επιμέλειας-μετάφρασης υπήρχαν κάποια θέματα, π.χ. οδός Βίκτωρ Ιγκό και πρώτη φορά διάβασα σε νεοελληνικό λογοτεχνικό κείμενο τόσες πολλές φορές, φράσεις όπως εν είδει,οιοσδήποτε αντί των πιο συνηθισμένων σαν,οποιοσδήποτε.

 

Εν κατακλείδι, με εξαίρεση την Αυτοκρατορία των λύκων, έμεινα ευχαριστημένος για άλλη μια φορά από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Γκρανζέ και το προτείνω- το είχε και σε πολύ ελκυστική τιμή η Πρωτοπορία πριν λίγο καιρό.

Link to comment
Share on other sites

1η Μαρτίου επανακυκλοφορεί το "Πορφυρά ποτάμια". 14,85 αρχική τιμή.

Η Πρωτοπορία το έχει σε πολύ ελκυστική τιμή-8,9€ για όσους δεν το έχουν από την πρώτη έκδοση Libro.

 

http://www.protoporia.gr/porfyra-potamia-p-453546.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πολύ ευχάριστα νέα για τους φανατικούς αναγνώστες του Γκρανζέ. Οι εκδόσεις Καλέντη ανακοίνωσαν ότι θα εκδόσουν μέσα στο 2019, το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του Γκρανζέ, la terre des morts!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ (Jean-Christophe Grangé)
  • 7 months later...

167490308_.thumb.jpg.5ac2f18cc1c14f899f9284266345733a.jpg

Ταξιδιώτης δίχως αποσκευές 

Κυριολεκτικά ογκώδες βιβλίο, τούβλο, μόλις τι κρατήσετε στα χέρια σας θα καταλάβετε τι εννοώ. Ο Γκρανζε για εμένα αποτελεί εγγύηση στη θεματολογία των βιβλίων που καταπιάνεται, θρίλερ, μυστηρίου κτλ. Αυτό είναι τα τέταρτο του βιβλίο που διαβάζω και παρά την πολυσέλιδη εξέλιξη της ιστορίας δεν με κούρασε καθόλου. Ποτέ δεν κατάλαβα τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Ελληνική μυθολογία και ορισμένα ιατρικά θέματα τα κυρία χαρακτηριστικά της υπόθεσης.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

1371853552_.jpg.ebf3075056522d1599933bc9e3c46a5a.jpg

Ελέησον με 

Το δεύτερο βιβλιο του Grange που διαβαζω, είναι κατώτερο από το Πέταγμα των Πελαργών!Η αστυνομική έρευνα των δύο κατεστραμμένων αστυνομικών έχει αρκετό ενδιαφέρον αλλά παρατραβαει με αποτέλεσμα να κουραζει! Μου κράτησε καλή παρέα οπότε είχα ελεύθερο χρόνο για διαβασμα την τελευταία εβδομάδα.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

1240324163_.thumb.jpg.2a88aeb47fab4c3910af41afaa8142e9.jpg

Το πέταγμα των πελαργών

Καλογραμμένο με μεγάλες δόσεις αγωνίας και μυστηρίου. Όσο προχωράει η υπόθεση τόσο περισσότερο αρχίζεις να βγάζεις νόημα και ξετυλίγεται με συναρπαστικό τρόπο η πλοκή μπροστά στα μάτια σου. Ένα μεγάλο συγγραφικό ταξίδι, το θεωρώ ως το καλύτερο που έχει γράψει ο συγγραφέας. Είναι βιβλίο που το διαβάζεις ξανά μετά από καιρό.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

1524812216_.thumb.jpg.81ca486152eedada5e6018a61290f096.jpg

Πορφυρά ποτάμια

Η ιστορία είναι γεμάτη σασπένς από την αρχή μέχρι το τέλος. Το σκηνικό ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό. Οι χαρακτήρες, ειδικά οι δύο αστυνομικοί είναι δοσμένοι σωστά, χάρη στις πολλές αστυνομικές πληροφορίες που δίνονται.

Τι ταιριάζει περισσότερο στον σκοτεινό ακαδημαϊκό κόσμο από την ευγονική και τις δολοφονίες στο πανεπιστήμιο; Τις απαντήσεις μας τις δίνει ο Γκρανζέ.

Προσοχή, υπάρχουν αρκετές σκηνές βίας στην ιστορία. Αν σας άρεσε η "Σιωπή των αμνών" ή "Το κορίτσι με το τατουάζ", τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Επίσης η ταινία δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι καταπληκτική ουδέν σχόλιο.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..