Jump to content

Μαξ Μπάρι (Max Barry)


Recommended Posts

Ο Μαξ Μπάρι γεννήθηκε το 1973 στην Αυστραλία και έχει γράψει συνολικά πέντε βιβλία, τρία εκ των οποίων ανήκουν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

 

Τα βιβλία του:

 

(1999) Syrup

(2002) Jennifer Government
(2006) Company

(2009) Machine Man [Ο Άνθρωπος Μηχανή, εκδόσεις Καστανιώτη, 2012]
(2013) Lexicon [Lexicon, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014]

 

Το Άνθρωπος Μηχανή κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2012 και μπορεί πλέον να το βρει κανείς ιδιαίτερα φτηνά (με 5-6 ευρώ!). Το διάβασα όταν πρωτοβγήκε στα ελληνικά και πραγματικά αξίζει! Εδώ μπορείτε να δείτε το σχόλιο που έγραψα γι'αυτό.

 

Στις 17 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Lexicon, που είναι το καλύτερο και πιο γνωστό βιβλίο του συγγραφέα. Έχω ακούσει τα καλύτερα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το αγοράσω άμεσα!

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Lexicon

 

Μετά το απολαυστικό και ιδιαίτερο "Άνθρωπος μηχανή" που διάβασα το 2013, το Lexicon είναι το δεύτερο βιβλίο του Μαξ Μπάρι που διαβάζω. Και αυτό με την σειρά του με ξετρέλανε σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις ιδέες, την πλοκή και την δράση του. Μπορώ να πω μάλιστα ότι ως ένα βαθμό έχει μια πρωτοτυπία, μια φρεσκάδα. 

 

Δύσκολα μπορώ να γράψω μια σύντομη περίληψη της πλοκής, χωρίς να μαρτυρήσω σημαντικά στοιχεία, εξάλλου υπάρχει μια ικανοποιητική περίληψη στο μπροστινό εσωτερικό αυτί της ελληνικής έκδοσης. Γι'αυτό δεν θα γράψω συγκεκριμένα πράγματα. Η ιστορία έχει να κάνει με κάποιους ανθρώπους, τους "Ποιητές", που έχουν την δύναμη να χρησιμοποιούν κάποιες λέξεις, που τους δίνουν την δυνατότητα να ξεκλειδώνουν το μυαλό ενός υποψήφιου θύματος και να του εντυπώνουν όποιες εντολές θέλουν. Αυτοί οι "Ποιητές" έχουν φτιάξει μια σχολή για την εύρεση πιθανών νέων ποιητών και έχουν μια μυστική οργάνωση με μυστηριώδεις σκοπούς.

 

Η ιστορία χωρίζεται σε δυο χρονικές περιόδους, ας πούμε δυο υπό-πλοκές, στο παρόν και το παρελθόν, ώσπου κάποια στιγμή αυτά τα δυο κομμάτια συνδέονται. Το θέμα είναι ότι ο συγγραφέας δεν προσδιορίζει το χρονικό σημείο και η αλλαγή της περιόδου γίνεται απότομα, ακόμα και μέσα στο ίδιο κεφάλαιο. Όμως δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε γίνεται τι, απλώς καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας. Αυτή η τεχνική μου άρεσε πολύ, γιατί δίνει την δυνατότητα να δούμε πως εξελίχτηκαν κάποιοι χαρακτήρες.

 

Το βιβλίο διαθέτει άφθονη δράση, τρελά σκηνικά, αρκετή ένταση και μπόλικη αγωνία για την συνέχεια. Οι κεντρικοί χαρακτήρες μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέροντες και ιδιαίτεροι ενώ και οι υπόλοιποι έκαναν καλά την δουλειά τους. Η ατμόσφαιρα εξαιρετική. Όσον αφορά την γραφή, προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ το ύφος και το στιλ της, και την βρήκα ιδιαίτερα εθιστική. Απλά κάποια βρισίδια στους διαλόγους μου φάνηκαν κάπως υπερβολικά και ίσως παράταιρα. Η κεντρική ιδέα ίσως να είναι τραβηγμένη, κακά τα ψέματα όμως είναι αρκετά ιντριγκαδόρικη και δίνει τροφή για σκέψη.

 

Γενικά πρόκειται για ένα θρίλερ με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που προσωπικά με ξετρέλανε. Απόλαυσα δράση, σκηνές έντασης και μπόλικο σασπένς, όπως και ιντριγκαδόρικες ιδέες, ωραία γραφή και τρομερή ατμόσφαιρα. Παρ'όλα αυτά, ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα και να μην λειτουργεί το ίδιο για όλους, σίγουρα δεν θα το πρότεινα ως βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ως ένα ιδιαίτερο θρίλερ. Θα ήθελα πολύ να δω μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο.

 

9.5/10

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μόλις τελείωσα κι εγώ το Lexicon και είναι αρκετά καλό. Η ιδέα μού φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα: άνθρωποι που είναι καλοί στο να πείθουν τους άλλους εκπαιδεύονται για να το καλλιεργήσουν αυτό όσο γίνεται περισσότερο, μέχρι το σημείο να χωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες (εκατοντάδες) και να μαθαίνουν λέξεις και τεχνικές για να πείθουν την κάθε κατηγορία. Γλωσσολογία, βιολογία του εγκεφάλου, ψυχολογία, πύργος της Βαβέλ κλπ κλπ. Γενικώς προωθεί την ιδέα ότι οι λέξεις είναι όπλα και αν βρεις τις κατάλληλες για κάθε εγκέφαλο, μπορείς να τον κάνεις ό,τι θέλεις.

Στα συν και τα διάφορα άρθρα κλπ που παρεμβάλλονται και δίνουν πληροφορίες για θέματα γλωσσολογικά κλπ. Πολύ ενδιαφέροντα.

Το γράψιμο κατά τη γνώμη μου είναι λίγο καλύτερο από το "Ο Άνθρωπος Μηχανή". Πολύ απλό και κατανοητό χωρίς να γίνεται βαρετό και έχει πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας που προσθέτουν πειστικότητα. Η δομή του είναι τύπου τσατσάρας: έχουμε δυο ιστορίες που η μία προηγείται της άλλης χρονικά, αλλά στο βιβλίο διαβάζουμε κομμάτια μια από τη μία, μια από την άλλη... μέχρι να τα μπερδέψω και να μην καταλαβαίνω πού είμαστε και τι κάνουμε.

Αυτό που με απογοήτευσε κάπως είναι ότι δεν αφιερώνουν και πολύ χρόνο στο να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη πάνω σε έναν κόσμο όπως τον ξέρουμε (διαδραματίζεται στη δεκαετία του 2020), αλλά απλώς κυνηγάνε ο ένας τον άλλον, κάποιοι για να μαζέψουν και να ελέγξουν όποιον από αυτή την οργάνωση έχει τάσεις επαναστατικές, κάποιοι για να δοκιμάσουν τα όρια αυτής της δύναμης και κάποιοι για να αιχμαλωτίσουν ή να σκοτώσουν έναν που έχει ανοσία σε όλα αυτά. Θα ήθελα να έχει λιγότερα αμαξοκυνηγητά και πιστολίδια και περισσότερα δείγματα του τι μπορεί να κάνει αυτή η δύναμη - έχω την εντύπωση ότι δεν εξαντλήθηκε η ιδέα. 

Γενικά αξίζει, διαβάστε το.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μαξ Μπάρι (Max Barry)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..