Αορατος Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 (edited) ... η ωρα . Σηκωθηκα αργα αργα απο τον καναπε μισοκοιμισμενος , διπλοκλειδωσα , εβαλα το μικρο σκαμπο πισω απο την πορτα - για ασφαλεια - και πηγα στο κρεβατι να την πεσω , ημουν ψοφιος ... Αν και ανθρωπος που κουντουρνταει μεχρι να κοιμηθει , αφου ποτε δεν μενω σε μια σταση παραπανω απο 10 λεπτα , αυτη τη φορα ημουν σιγουρος πως θα κοιμηθω μια και εξω ... Ξαπλωσα , σκεπαστηκα και εκλεισα τα ματια μου . Η γαληνη που σε κυριευει καθως ο Μορφεας προκειται να σε παρει ειναι μοναδικη , νιωθεις το καθε μελος του σωματος σου να ηρεμει , να γινεται αναλαφρο ωσοτου και το τελευταιο οχυρο , τα ματια , κλεισουν και αυτα και ξεκινησεις να κοιμασαι ... Λιγο πριν καταφερω να κλεισω τα ματια μου , μια εντονη δυσοσμια κατεκλυσε το δωματιο , τοσο εντονη που ηταν αδυνατο να κοιμηθεις ... Σηκωθηκα , ανοιξα το φως ψαχνοντας να βρω τι μπορουσε να προκαλει τη μυρωδια αυτη , ξαφνικα η λαμπα εσβησε ωστοσο εγω βρηκα ενα ζευγαρι καλτσες παραπεταμενες κατω απο το κρεβατι και ετσι αιτιολογησα την αδυσωπητη μποχα . Αυτη η λαμπα θελει αλλαγη , σκεφτηκα , πεντε χρονια ζωης για το φθοριο ειναι αρκετα . Εσβησα τον διακοπτη της , και ξαπλωσα ξανα αφου εβαλα τις καλτσες στα απλυτα ... Αυτο ηταν , αντε τωρα να κοιμηθω ξανα , ο οποιοσδηποτε ηχος της νυχτας τωρα φανταζε εκκωφαντικος στα ευαισθητα αυτια μου . Το ροχαλητο του ψυγειου , τα παγακια που σκανε στην καταψυξη , τα γνωστα αγνωστα ξυσιματα στο μαξιλαρι καθως ακουμπας τ΄αυτι σου ... Ηξερα τον καθε νυχτερινο ηχο του σπιτιου μου καθως και τι τον προκαλουσε εδω και χρονια και ειχα μαθει να κοιμαμαι με αυτους , ευκολα η δυσκολα οποτε με λιγη προσπαθεια παραπανω θα κοιμομουν παρεα τους για αλλη μια φορα . Στριφογυρνωντας να βρω την καταλληλη σταση υπνου ενας ηχος διαφορετικος κερδισε την προσοχη μου . Αυτος ο ηχος δεν ειναι οικειος σκεφτηκα ... Ακουγοταν σαν καποιος να μασουλαγε πατατακια , χριτς , χρατς , χριτς , χρατς με μανια . Τρομαξα , δεν ακουσα το σκαμπο να μετακινειται σκεφτηκα , δε μπορει καποιος να μπηκε μεσα και να μην τον καταλαβα , δεν ακουσα τα συρομενα εξωφυλλα της μπαλκονοπορτας ν΄ανοιγουν , οποτε τι μπορει να προκαλει τον ηχο αυτο ? Ειπα να σηκωθω να κοιταξω , παντα σηκωνομουν να κοιταξω οτιδηποτε μου αποσπουσε την προσοχη , αλλα αυτη τη φορα ο ηχος ηταν διαφορετικος και ξενος στα αυτια μου . Με αργες κινησεις ξεσκεπαστηκα και αποφασισα να παω να δω τι συμβαινει ... Ανατριχιλα διαπερνουσε το κορμι μου τη στιγμη εκεινη αφου ο ηχος δεν ελεγε να κωπασει ... Καθισμενος στο κρεβατι αναλογιζομουν το πως μπορω να σηκωθω προκαλωντας λιγοτερο θορυβο ετσι ωστε να αιφνιδιασω και οχι να αιφνιδιαστω απο αυτο που προκειται να ανακαλυψω . Αυτο ηταν , ο ηχος σταματησε , μια αισθηση ανακουφισης αλλα και επαγρυπνησης με ειχε περικλεισει ... Σηκωθηκα αργα , μετανιωμενος για το ξυλινο πατωμα που ειχα βαλει στο σπιτι μου αφου η οποιαδηποτε κινηση προδιδοταν απο δυνατο τριξιμο , επρεπε ομως να δω τι γινεται ... Αφηρημενος παταω τον διακοπτη ν΄αναψω το φως και με μεγαλη μου απογοητευση θυμηθηκα πως ειχε καει η λαμπα ... Αρπαξα το κινητο απο το κομοδινο και ενεργοποιησα τον φακο κινουμενος προς τον διαδρομο που συνδεει την κρεβατοκαμαρα με το καθιστικο , ξαφνικα η μυρωδια της σαπιλας επανηλθε , κατι μεταξυ βρεμμενης καλτσας και σκατου μυριζε , πρωτη φορα στη ζωη μου ειχα τρομαξει τοσο πολυ , ειμαι ανθρωπος πρακτικος και λογικος , το καθε τι στο δικο μου κοσμο εξηγειται ορθολογικα αλλα αυτη τη φορα δε γινοταν αφου οι καλτσες ηταν στα απλυτα και οι πορτες ολες κλειστες οπως και το σκαμπο στη θεση του οπως παρατηρησα απο τον διαδρομο ... Αρχισα να ιδρωνω και να θυμαμαι πληροφοριες παραψυχολογικων βιβλιων που χα διαβασει οπως και περιεχομενο ταινιων τρομου που αχορταγα συνηθιζω να βλεπω ... Η παρουσια δαιμονιου θυμηθηκα συνοδευεται απο εντονη δυσοσμια ... Οι σκεψεις μου με τρομαζαν σε υπερθετικο βαθμο και οι αισθησεις μου λειτουργουσαν στο επακρο , ενιωθα τα αυτια μου να μεγαλωνουν , τις κορες των ματιων μου να διαστελλονται και τις τριχες του κορμιου ηλεκτρισμενες , χριτς χρατς , χριτς χρατς , ο ηχος επανεμφανιστηκε και ΄γω παγωσα στα μεσα του διαδρομου , στ΄αριστερο μου χερι βρισκοταν η πορτα της τουαλετας , - Οχι στην τουαλετα , το βραδυ με τον φακο στον καθρεφτη εμφανιζεται ο σατανας μου ειχαν πει στο δημοτικο , ειναι απιστευτο το περιεχομενο του ανθρωπινης μνημης σε τετοιες καταστασεις , οι ενθυμησεις ξεθαβονται σε κλασματα δευτερολεπτου και συμμετεχουν ενεργα στις αποφασεις σου ... Τι σκεφτομαι αναρωτηθηκα , 33 χρονων αντρας , ενω το χριτς , χρατς συνεχιζε αδιακοπα , - Εμφανιζεται ο σατανας και μαλακιες του δημοτικου και εκανα το χερι μου ν΄ανοιξω την πορτα της τουαλετας , επαιξα το φακο μεσα στο μερος μα δε φωτιζε εντος της ... Βγαζω τον φακο στο διαδρομο , και φωτιζε κανονικα . Ξανα στην τουαλετα , τιποτα . Εκανα πισω και κατευθυνθηκα προς την κρεβατοκαμαρα ετοιμος να λιποθυμησω απο φοβο , καθως φωτισα το δωματιο μια ανθρωπομορφη σκια ακολουθουσε το καθε σημειο που εστιαζα τον φακο του κινητου μου , ενω απο πισω μου ακουγοταν το χριτς χρατς ... Η μουχλα ηταν εντονη ξανα στο δωματιο αλλα ηταν δευτερευουσας σημασιας μπροστα σ΄αυτη την αλλοκοτη σκια ... Καθως συνεχιζα να φωτιζω το δωματιο ... Τεταρτη 2 Ιανουαριου 1984 , Το ημιτελες αυτο κειμενο βρεθηκε στην κατοχη μου ανακαλυπτωντας το κατω απο την ταπετσαρια του τοιχου της κουζινας μου , πληροφοριες για το ατομο που το συνεταξε δεν υπαρχουν ενω τα σημεια τα οποια διακοπτεται η αφηγηση των γεγονοτων ειναι κατεστραμμενα μαλλον απο πυρκαγια αφου τα σημαδια καψιματος ειναι εμφανη . Edited November 14, 2014 by Αορατος Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinMacXanthi Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 (edited) Καταρχάς, καλωσόρισες Terry. Υπάρχει ένα σοβαρό πρακτικό ζήτημα στην ιστορία. Το κείμενο πότε το γράφει ο όποιος συγγραφέας; Την ώρα που προχωράει στα σκοτάδια; Αυτό για να διορθωθεί, είτε πρέπει να φύγει η τελευταία παράγραφος εντελώς και να δώσεις διαφορετικό τέλος (μάλλον το πιο εύκολο), είτε πρέπει να αλλάξεις σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο κείμενο. Επίσης λείπει η ώρα στην αρχή (αλλά αυτό μάλλον έχει να κάνει με την αντιγραφή-επικόλληση από το word εδώ). Καλή προσπάθεια στο κυρίως κομμάτι της ιστορίας, αλλά το τέλος σου την χαλάει. Καλή συνέχεια! Edited November 14, 2014 by DinMacXanthi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αορατος Posted November 14, 2014 Author Share Posted November 14, 2014 Kωσταντινε καλησπερα , ειναι προφανες πως το κειμενο δεν εχει γραφει την ημερα που συνεβη το περιστατικο , αλλα μετεπειτα . Ωρα δεν υπαρχει διοτι η αναφορα ειναι κατεστραμμενη στην αρχη και στο τελος . Προκειται για μισοκατεστραμμενη μαρτυρια που ανακαλυπτεται απο καποιον που μενει στο σπιτι αυτο και οχι απο αυτον που καταγραφει τα γεγονοτα . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinMacXanthi Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 (edited) Δεν έγινα κατανοητός πριν μάλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λες στο τέλος. Εγώ μιλάω για ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα που κάνει μη-λειτουργική σ'αυτή τη μορφή της την ιστορία: Δημιουργείται μια ισχυρή αναληθοφάνεια επειδή ο πρώτος αφηγητής, αυτός ο οποίος καταγράφει τη μισοκατεστραμμένη μαρτυρία, μιλάει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενεστώτα, άρα τη στιγμή που γίνονται τα γεγονότα. Ο δεύτερος αφηγητής, αυτός της τελευταίας παραγράφου βρήκε το παραπάνω, κι εμείς αποδεχόμαστε ότι ήταν ένα γραμμένο χαρτί. Όμως, από τη στιγμή που (εσύ σαν συγγραφέας) κάνεις σαφές ότι ο αφηγητής 1 δημιούργησε μια καταγεγραμμένη μαρτυρία, ο συγκεκριμένος χαρακτήρας σου πότε τα έγραψε αυτά; Την ώρα που εξέταζε στο μπάνιο; Την ώρα που έβλεπε τη φιγούρα; Είχε μολύβι και χαρτί την ώρα που ψάχνει και ακούει το χριτς-χράτς; Όχι. Δεν έχει το χρόνο να κάτσει να τα γράψει αυτά, προτού του συμβεί ό,τι του συνέβη. Εκεί έγκειται η αναληθοφάνεια. Όλο αυτό βέβαια, με βάση ότι ο αφηγητής 1 χάθηκε εκείνο το βράδυ. ( Και μ'αυτά που μας δίνει η ιστορία αυτό φαίνεται εκ πρώτης ανάγνωσης. ΑΝ χάθηκε άλλο βράδυ, τότε λείπει μεγάλο κομμάτι της πλοκής. Είναι κομμάτι μεγαλύτερου διηγήματος; Αν ναι, πάσο.) Και πάλι, αυτό διορθώνεται και γίνεται πιο ξεκάθαρο με αλλαγή στοιχείων στην αφήγηση 1 του στυλ "τις προάλλες συνέβη κάτι το οποίο χρειάζομαι να καταγράψω"Ή αλλαγή της τελευταίας παραγράφου για να φύγει το πρόβλημα αναληθοφάνειας. Edited November 14, 2014 by DinMacXanthi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αορατος Posted November 14, 2014 Author Share Posted November 14, 2014 (edited) Ειναι μια ενθυμηση ενος γεγονοτος που καταγραφηκε μεταγενεστερα του γεγονοτος. Επιτηδευμενα εχω αποκρυψει πλοκη , καταστραφηκε σε φωτια και αυτο το κομματι το αρχειοθετησε καποιος αλλος που το ανακαλυψε σε αοριστο χρονο μετα το συμβαν . Το ποτε πεθανε αυτος που γραφει την ιστορια δεν μας ειναι γνωστο . Edited November 14, 2014 by Αορατος Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts