Jump to content

Τζακ Κέρουακ (Jack Kerouac)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον ποιητή και μυθιστοριογράφο Τζακ Κέρουακ, έναν από τους δημιουργούς της λεγόμενης μπητ λογοτεχνίας και από τους βασικότερους εκπροσώπους της Μπητ Γενιάς, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Αμερικάνικη λογοτεχνία. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1922 στο Λόουελ της Μασαχουσέτης και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1969, στο Σαιντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, από εσωτερική αιμορραγία λόγω κίρρωσης του ήπατος. Τα πιο γνωστά του έργα είναι, φυσικά, το On The Road και το The Dharma Bums.

Βιβλία του Τζακ Κέρουακ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. On The Road - Στο δρόμο (εκδόσεις Πλέθρον)
02. The Dharma Bums - Οι αλήτες του Ντάρμα (εκδόσεις Αίολος)
03. Lonesome Traveler - Μοναχικός ταξιδιώτης (εκδόσεις Πλέθρον)
04. Pic - Πικ (εκδόσεις Απόπειρα/Ελεύθερος Τύπος)
05. Satori In Paris - Σατόρι στο Παρίσι (εκδόσεις Πλέθρον)
06. Tristessa - Τριστέσα (εκδόσεις Απόπειρα/Ελεύθερος Τύπος)
07. Big Sur - Μπιγκ Σερ (εκδόσεις Αίολος)
08. Book Of Dreams - Τα όνειρά μου (εκδόσεις Αίολος)
09. Maggie Cassidy - Μάγκι Κάσιντι (εκδόσεις Αίολος)
10. Mexico City Blues - Mexico City Blues (εκδόσεις Ηριδανός/Ελεύθερος Τύπος)
11. The Subterraneans - Οι υποχθόνιοι (εκδόσεις Πλέθρον)
12. Orpeus Emerged - Ορφέας ανέδυσε (εκδόσεις Ηριδανός)
13. Visions Of Gerard - Οράματα του Ζεράρ (εκδόσεις Εκδόσεις Της Λίμνης)
14. The Scripture of the Golden Eternity - Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας (εκδόσεις Απόπειρα)
15. Beat Generation - Μπιτ Γενιά (εκδόσεις Ηριδανός)
16. Desolation Angels - Ο γυρισμός του ταξιδευτή (εκδόσεις Απόπειρα)
17. Vanity of Duluoz - Η ματαιοδοξία του Ντουλουόζ (εκδόσεις Πλέθρον)
18. Γραφές της Αιωνιότητας (εκδόσεις Απόπειρα/Άκρον). Διάφορα κείμενα.
19. Ποιήματα (εκδόσεις Ηριδανός)
20. Οι γυμνοί άγγελοι (Ελεύθερος τύπος). Διάφορα κείμενα του Κέρουακ και του Μπάροουζ.
21. And the Hippos Were Boiled in Their Tanks - Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους (Τόπος). Μαζί με τον Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ.
22. The Haunted Life - Στοιχειωμένη ζωή (εκδόσεις Πλέθρον)
23. Visions Of Cody - Οράματα του Κόντυ (εκδόσεις Ηριδανός)
24. The Sea Is My Brother - Η θάλασσα τ'αδέρφι μου (εκδόσεις Πατάκη)
25. Doctor Sax - Δόκτωρ Σαξ (εκδόσεις Πατάκη)

Προσωπικά έχω διαβάσει μόνο το Σατόρι στο Παρίσι, που σε γενικές γραμμές μου άρεσε (σχόλιο εδώ).

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους

Συγγραφείς του βιβλίου με τον παράξενο αυτό τίτλο είναι οι Γουίλιαμ Μπάροουζ και Τζακ Κέρουακ, που το έγραψαν από κοινού το 1945, πριν εκδώσουν οτιδήποτε άλλο και πριν γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Βέβαια το βιβλίο εκδόθηκε τελικά πολλές δεκαετίες μετά την συγγραφή του, το 2008, γεγονός που είμαι σίγουρος ότι θα χαροποίησε τους φαν των δυο αυτών συγγραφέων. Η ιστορία του βιβλίου βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της δολοφονίας του Ντέιβ Κάμερερ από τον νεαρό Λισιέν Καρ, αλλά δεν επικεντρώνεται τόσο στην δολοφονία όσο στην καθημερινότητα κάποιων χαρακτήρων, που εδώ τους γνωρίζουμε με διαφορετικά ονόματα σε σχέση με τα πραγματικά τους (εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι'αυτό το θέμα). Η αφήγηση είναι χωρισμένη στα κεφάλαια όπου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ο Ουίλ Ντένισον, που είναι γραμμένα από τον Γουίλιαμ Μπάροουζ, και στα κεφάλαια όπου αφηγητής είναι Μάικ Ράικο, τα οποία έγραψε ο Τζακ Κέρουακ. Το βιβλίο αυτό είναι από τα χαρακτηριστικότερα της μπιτ λογοτεχνίας, βλέπουμε τους πρωταγωνιστές της να είναι χωμένοι στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την λαγνεία και την αεργία, γεμάτοι εμμονές και επιρρεπείς στο κάθε είδους μπλέξιμο. Ενώ κάποιος μπορεί να πει ότι δεν βγάζει πουθενά σαν ιστορία, προσωπικά μου άρεσε πολύ, η όλη αίσθηση, η ατμόσφαιρα, η τρέλα των χαρακτήρων και η απλότητα της γραφής, οπότε το πρόσημο είναι θετικό. Τέλος, το βιβλίο είναι απίστευτα ευκολοδιάβαστο, καμία σχέση με άλλα έργα των δυο αυτών τύπων, που απαιτούν από τον αναγνώστη την απόλυτη προσοχή του, δεν ξέρω όμως αν θα το πρότεινα σαν πρώτη επαφή με την μπιτ λογοτεχνία, μιας και δείχνει κάπως πρωτόλειο.

Υ.Γ. Αγορασμένο από το Μοναστηράκι με 3 ευρουλάκια  :p

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πικ

Το μικρό αυτό βιβλίο το τσίμπησα από το φετινό Παζάρι βιβλίου, με μόλις τριάμισι ευρώ, και αποτελεί την τρίτη μου επαφή με το έργο του Τζακ Κέρουακ, μετά το "Σατόρι στο Παρίσι" που διάβασα το 2012 και το "Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους" που διάβασα πέρυσι τέτοια εποχή. Όσον αφορά το "Πικ", πρόκειται για μια πολύ ωραία, καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη νουβέλα, αφηγητής της οποίας είναι ένα μικρό μαύρο αγόρι, το οποίο το σκάει με τον μεγαλύτερο αδερφό του από το σπίτι της θείας του στην Βόρεια Καρολίνα, με προορισμό αρχικά την Νέα Υόρκη και μετέπειτα την Καλιφόρνια.

Μου άρεσε πάρα πολύ το ύφος της ιστορίας, η εξιστόρηση από τον πιτσιρικά, οι περιγραφές του ταξιδιού και των εμπειριών του. Η γραφή είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή, ξεχωριστή, ιδιαίτερη και αρκετά ευχάριστη. Σαν ιστορία είχε αρκετό ψωμί για να αναπτυχθεί περισσότερο, με την όλη περιπλάνηση των αδερφών, και προς το τέλος τα πράγματα έγιναν κάπως βιαστικά, σαν να ήθελε ο συγγραφέας να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα. Γενικά, είναι μια πολύ ωραία νουβέλα, με βαθύτερα νοήματα και αρκετή αισιοδοξία, παρά τις όποιες ατυχίες των πρωταγωνιστών. Προτείνεται για μια γρήγορη ανάγνωση.

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διάβασα τους Αλήτες του Ντάρμα. Τον συμπάθησα πολύ τον Κέρουακ, γιατί είναι καλός, τρυφερός, σε παίρνει από το χέρι και σε πάει βόλτα για να χαρείς, να σε κάνει φίλο, και όχι να σε ξεγελάσει ή να σε κάνει να στεναχωρηθείς. Είναι διάφανος σαν το πιο κρυστάλλινο νερό. Ωραίος, πραγματικά. Χουζούρεψα με αυτό το βιβλίο, αλλά έχει ένα κακό: από κάποια φάση κι έπειτα λέει τα ίδια. Μια επανάληψη που είναι φυσική, αλλά εμένα με κούρασε λίγο (κλείνει όμως πολύ ωραία). Σκέφτομαι ότι ίσως να μην έχει νόημα να διαβάσω κι άλλα βιβλία του, όμως θα το κάνω, θα διαβάσω τουλάχιστον το "Στον Δρόμο", γιατί σίγουρα αξίζει να μάθω.

 

Ίσως το επόμενο βιβλίο του να το διαβάσω χωμένη σ' έναν υπνόσακο και όχι στο πάπλωμα του κρεβατιού μου. :) Όταν θα γυρίζω την Ευρώπη με πόδια, τραίνα και λεωφορεία.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ορφέας ανέδυσε

Τέταρτο βιβλίο του Τζακ Κέρουακ που διαβάζω, μετά το μετριούτσικο "Σατόρι στο Παρίσι", το καλούτσικο  "Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους" (που έγραψε με τον Γουίλιαμ Μπάροουζ) και το αρκετά καλό "Πικ", θα έλεγα ότι μάλλον είναι και το πιο αδύναμο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι σαν βιβλίο είναι κακό. Είναι μια νουβέλα που ο Κέρουακ έγραψε το 1945, όταν ήταν εικοσιτριών ετών, και εκδόθηκε πολλές δεκαετίες αργότερα, οπότε και ανακαλύφθηκε. Δείχνει αρκετές αδυναμίες στην πλοκή, τους χαρακτήρες και την γραφή, μιας και ο Κέρουακ ήταν ακόμα άγουρος σαν συγγραφέας. Όμως, παράλληλα, δείχνει και ορισμένα από τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν στην συνέχεια το έργο του. Η αλήθεια είναι ότι δεν δέθηκα ούτε με την ιστορία, ούτε και με τους χαρακτήρες, αν και διάβασα το βιβλίο αρκετά γρήγορα και εύκολα. Δεν ένιωσα τίποτα το ιδιαίτερο κατά την ανάγνωση, εκτός, ίσως, από ελάχιστα σημεία. Θα μου πει κάποιος: Μα γιατί δεν έχεις διαβάσει ακόμα κάποιο από τα γνωστά του βιβλία; Ας πούμε ότι θέλω να αφήσω το καλό πράγμα για το τέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν βιβλία του που θα με αγγίξουν πραγματικά.

6.5/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Πώς δεν έχει νόημα να διαβάσω κι άλλα βιβλία του; Άκου, τι έλεγα (πριν δυο χρόνια και ποστ). Είναι τι έχεις ανάγκη κάθε φορά, τώρα είχα ανάγκη αυτή την καλόκαρδη αφήγηση, τη σοφία που δεν κάνει θόρυβο (άραγε, υπάρχει και άλλη;), την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι η γη δεν έχει άκρη, δεν έχει τέλος, αλλά πάντα υπάρχει και μια γωνίτσα για 'μας, να στήσουμε το τσαρδί μας ή απλά να ξαποστάσουμε.

:)

Δεύτερο βιβλίο του Κέρουακ για 'μένα, το Πικ. Αν δεν το καταλάβατε, μου άρεσε.

Κι αυτό το διάβασα από το σπίτι μου, και όχι σε λεωφορεία, τραίνα, πλοία, όπως ονειρεύομαι ότι θα κάνω κάποτε, αλλά δεν πειράζει. Κατάφερε να με ταξιδέψει με τον τρόπο του.

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζακ Κέρουακ (Jack Kerouac)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..