Jump to content

Τζακ Χίγκινς (Jack Higgins)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Τζακ Χίγκινς είναι Άγγλος συγγραφέας, γεννημένος στις 27 Ιουλίου του 1929 στο Νιούκαστλ. Το πραγματικό του όνομα είναι Χάρι Πάτερσον και χρησιμοποιεί το Τζακ Χίγκινς ως ψευδώνυμο. Είναι γνωστός για τα κατασκοπευτικά και πολεμικά μυθιστορήματα, καθώς και για κάποια αστυνομικά θρίλερ. Το πλέον πολυδιαβασμένο έργο του είναι, φυσικά, το κλασικό The Eagle Has Landed που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 και έγινε ταινία το 1976.

Βιβλία του Χίγκινς που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση:

(1967) The Violent Enemy
(1972) The Wrath Of God
(1976) The Eagle Has Landed
(1984) To Catch A King
(1987) A Prayer For The Dying
(1989) Confessional
(1990) Night Of The Fox
(1996) On Dangerous Ground
(1996) Windsor Protocol
(1997) Midnight Man
(1998) Thunder Point

Βιβλία του Τζακ Χίγκινς που ξέρω ότι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

(εκτός από τέσσερα, όλα τα υπόλοιπα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Bell)

01. Solo - Ο σολίστας
02. Luciano's Luck - Λάκι Λουτσιάνο, ο Σικελός
03. A Prayer For The Dying - Μια προσευχή για τον μελλοθάνατο
04. Hell Is Always Today - Ο εραστής της βροχής
05. Night Of The Fox - Επιχείρηση αυτοκτονία (Μάνρο/Κάρτερ #1)
06. Cold Harbour - Επιχείρηση Κολντ Χάρμπορ (Μάνρο/Κάρτερ #2)
07. Flight Of The Eagles - Το πέταγμα των αετών (Μάνρο/Κάρτερ #3)
08. The Eagle Has Landed - Ο αετός άγγιξε τη Γη (Λίαμ Ντέβλιν #1)
09. Touch The Devil - Το άγγιγμα του διαβόλου (Λίαμ Ντέβλιν #2)
10. Confessional - Επάγγελμα τρομοκράτης (Λίαμ Ντέβλιν #3)
11. The Eagle Has Flown - Ο αετός πέταξε ξανά (Λίαμ Ντέβλιν #4)
12. Eye Of The Storm - Στο μάτι του κυκλώνα (Σον Ντίλον #1)
13. Thunder Point - Το στίγμα του κεραυνού (Σον Ντίλον #2)
14. On Dangerous Ground - Σε επικίνδυνο έδαφος (Σον Ντίλον #3)
15. Angel Of Death - Εξολοθρευτής άγγελος (Σον Ντίλον #4)
16. Drink With The Devil - Επικίνδυνος σαν τον διάβολο (Σον Ντίλον #5)
17. The President's Daughter - Η κόρη του προέδρου (Σον Ντίλον #6)
18. The White House Connection - Ο σύνδεσμος (Σον Ντίλον #7)
19. Day Of Reckoning - Η ώρα της τιμωρίας (Σον Ντίλον #8)
20. The Killing Ground - Κινούμενος στόχος (Σον Ντίλον #14). Εκδόσεις Anubis.
21. The Death Trade - Επικίνδυνο παιχνίδι (Σον Ντίλον #20). Εκδόσεις Anubis.
22. Pay The Devil - Παιχνίδι με το διάβολο. Εκδόσεις Anubis.
23. Dillinger - Ντίλλιγκερ. Εκδόσεις Fox.*

*Γραμμένο με το πραγματικό του όνομα.

Προσωπικά έχω διαβάσει μέχρι στιγμής τρία βιβλία του: Λάκυ Λουτσιάνο ο ΣικελόςΠροσευχή για το μελλοθάνατο και Στο μάτι του κυκλώνα.

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Α τι βλέπω, έχεις την τάση να κάνεις θέματα για αγαπημένους συγγραφείς.

Ο Χίγγινς είναι επίσης από τους πιο παλιούς αγαπημένους συγγραφείς δράσης. Κάποια μοτίβα και στυλ επαναλαμβάνονται σε βιβλία του αλλά είναι καλός συγγραφέας και έχει γρήγορο ρυθμό ενώ κρατάει πάντα την αγωνία. Επίσης, όπως διαπίστωσα πρόσφατα είναι και από τους πιο εύκολους να τους διαβάσεις και στα Αγγλικά.

 

έχω διαβάσει από τα παραπάνω:

 

01. Solo - Ο σολίστας

08. The Eagle Has Landed - Ο αετός άγγιξε τη Γη 

09. Touch The Devil - Το άγγιγμα του διαβόλου

11. The Eagle Has Flown - Ο αετός πέταξε ξανά

17. The President's Daughter - Η κόρη του προέδρου

στα Ελληνικά. Επίσης να παρατηρήσω ότι το ο Αετός πέταξε ξανά θα μπορούσες να το μετρήσεις και για τον Μανρό μιας και παίζει μεγάλο ρόλο ο ταξίαρχος.

 

Πρόσφατα διάβασα το Rough Justice στα Αγγλικά, νομίζω δεν έχει κυκλοφορήσει στα Ελληνικά ακόμα. Είναι επίσης μια περιπέτεια του Ντίλον.

Αν δεν πειράζει να γράψω και δυο λόγια για αυτό:

   Ενώ βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο εκτιμώντας την εύφλεκτη κατάσταση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπλέηκ Τζόνσον γνωρίζει τον ταγματάρχη Χάρι Μίλερ, μέλος του Βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται εκεί κάνοντας την ίδια δουλειά για το Βρετανό Πρωθυπουργό. Όταν οι δυο τους θα μπλεχθούν σε μια ιστορία με Ρώσσους στρατιώτες έτοιμους να διαπράξουν μια φρικαλεότητα, ο Μίλερ θα κλείσει την ιστορία με μια σφαίρα στο μέτωπο του αρχηγού τους.

   Η πράξη αυτή θα έχει τρομερές συνέπειες σε όλες τις βαθμίδες και των τριών εμπλεκομένων κυβερνήσεων μέχρι τους αρχηγούς τους. Ο θάνατος φέρνει θάνατο και η εκδίκηση οδηγεί μόνο σε εκδίκηση.

   Άλλη μια δυνατή περιπέτεια από τον μετρ Τζακ Χίγκινς με γρήγορο ρυθμό, χαρακτήρες και περιγραφές που σε βάζουν μέσα στην ιστορία. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά για τους φίλους του Σον Ντίλον. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ο αετός άγγιξε τη γη

Τον Αύγουστο του 2012 ήταν η τελευταία φορά που διάβασα Τζακ Χίγκινς, έπρεπε να περάσει τόσος πολύς καιρός από τότε μέχρι τελικά να ξαναδιαβάσω κάποιο βιβλίο του. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έγινε αυτό, ενώ έχω πολλά βιβλία του στην συλλογή μου και ενώ μου αρέσει σαν συγγραφέας. Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω, είναι με διαφορά το πιο γνωστό του αλλά και ίσως το καλύτερο του, και πάνω σ'αυτό βασίζεται η ομότιτλη ταινία του 1976, σε σκηνοθεσία John Sturges και με πρωταγωνιστές τους Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasence και δεν συμμαζεύεται.

Η ιστορία είναι αρκετά γνωστή και μπορεί εύκολα να την συνοψίσει κανείς σε λίγες σειρές: Βρισκόμαστε στο έτος 1943 και ο πόλεμος δεν πάει και πολύ καλά για τους Γερμανούς. Ο Χίτλερ, σε μια από τις πολλές εξάρσεις του, διατάζει να του φέρουν ζωντανό ή νεκρό τον Άγγλο πρωθυπουργό, τον μεγάλο και τρανό Ουίνστον Τσόρτσιλ. Αρχικά οι υφιστάμενοί του σάστισαν, έπειτα προχώρησαν σε ελέγχους για τις δυνατότητες που είχαν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα (χάρη στους κατασκόπους τους στην Αγγλία) που η "δουλειά" θα μπορούσε να γίνει σ'ένα μικρό χωριό της Αγγλικής επαρχίας, κάπου στην κομητεία του Νόρφολκ. Μια ομάδα επίλεκτων κομάντος στάλθηκε. Ο Λάιαμ Ντέβλιν, θερμόαιμος Ιρλανδός, θα τους βοηθούσε. Η συνέχεια... ένας κακός χαμός.

Αν και όποιος αρχίσει να διαβάζει το βιβλίο θα γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τελική κατάληξη της ιστορίας (έστω μέσες-άκρες), σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγωνία για την συνέχεια ή ένταση. Μιλάμε για ένα πραγματικά εξαιρετικό, εθιστικό, καλογραμμένο και ευχάριστο ανάγνωσμα, γεμάτο με δράση, δυνατές σκηνές και σασπένς, με τους χαρακτήρες να είναι συμπαθητικοί και ενδιαφέροντες στην πλειοψηφία τους και με τις περιγραφές των σκηνών δράσης και των τοπίων να είναι πολύ ωραίες, σίγουρα ρεαλιστικά δοσμένες. Η γραφή είναι πολύ καλή, ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη, καθόλου μα καθόλου βαριά. Η ατμόσφαιρα της ιστορίας είναι έτσι όπως αρμόζει σε μια πολεμική περιπέτεια.

Με λίγα λόγια το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτό όμως ήταν κάτι που το περίμενα, με βάση τις ικανότητες του συγγραφέα, τις κριτικές από δω και από κει, αλλά φυσικά και την ίδια την ιστορία. Όσοι γουστάρουν τις πολεμικές περιπέτειες γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύω ότι θα περάσουν πολύ ευχάριστα διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, όπου εξιστορείται μια άκρως ενδιαφέρουσα αποστολή. Άλλωστε είναι από τα κλασικότερα και πιο αγαπημένα μυθιστορήματα του είδους. Και οι Άγγλοι ήταν (και είναι) από τους μαιτρ των πολεμικών και κατασκοπευτικών περιπετειών (βλέπε Τζακ Χίγκινς, Φρέντερικ Φορσάιθ, Άλιστερ Μακλίν, Ντέσμοντ Μπάγκλεϊ, Τζον Λε Καρέ, Λεν Ντέιτον...). Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο αυτό ανήκει στην ταινιοθήκη μου και λίαν συντόμως θα την δω.

9/10 

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ο σολίστας

Δεύτερο βιβλίο του Τζακ Χίγκινς που διαβάζω φέτος, πέμπτο συνολικά. Τον Απρίλιο διάβασα το πιο πολυδιαβασμένο και ίσως το καλύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, το κλασικό "Ο αετός άγγιξε τη γη", το οποίο με ξετρέλανε. Τώρα δεν έγινε ακριβώς το ίδιο με το "Ο σολίστας", όμως χωρίς αμφιβολία έμεινα ικανοποιημένος. Η ώρα πέρασε γρήγορα και, πάνω απ'όλα, ευχάριστα, ενώ απόλαυσα σε μεγάλο βαθμό δράση και ένταση.

Δεκαετία του '70. Ο ελληνικής καταγωγής Τζον Μιχάλης είναι ένας μεγάλος πιανίστας, που έχει δώσει παραστάσεις στα καλύτερα μέγαρα μουσικής της Ευρώπης (και όχι μόνο). Τυχαίνει όμως να είναι και ένας ψυχρός εκτελεστής, με δύσκολα παιδικά χρόνια, που στο παρελθόν ήταν και στρατιώτης της Λεγεώνας των Ξένων. Σκοτώνει υπουργούς, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς και άλλους επιφανείς άντρες, για λογαριασμό διαφόρων οργανώσεων. Τα κίνητρα του δεν είναι πολιτικά. Την ίδια ώρα κάνει περιοδείες και συμμετέχει σε κονσέρτα. Μετά από μια "δουλειά", κατά την διαφυγή του, θα σκοτώσει κατά λάθος ένα δεκατετράχρονο κορίτσι. Αυτό το κορίτσι είναι η κόρη ενός σκληρού Άγγλου συνταγματάρχη, του Άσα Μόργκαν. Η εκδίκηση είναι μονόδρομος για τον Μόργκαν...

Ωραίο περιπετειώδες θρίλερ, καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο, με γρήγορους ρυθμούς και μπόλικη περιπέτεια. Μην περιμένετε ιδιαίτερο βάθος στους χαρακτήρες ή τα κίνητρά τους, είναι αυτοί που είναι και κάνουν αυτά που κάνουν. Είναι σαν να βλέπετε μια καλή αγγλική ταινία δράσης της δεκαετίας του '70 ή του '80. Οι περιγραφές των σκηνών δράσης είναι ωραίες και με ρεαλισμό, η ένταση μπόλικη, η ατμόσφαιρα εξαιρετική. Στα θετικά βάζω και ότι ένα μικρό κομμάτι της πλοκής διαδραματίζεται στην Ύδρα. Δεν μιλάμε για αριστούργημα, αλλά για ένα ικανοποιητικό και ψυχαγωγικό περιπετειώδες θρίλερ παλαιάς κοπής, made in UK.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μου θύμισες τα πολύ νιάτα μου φίλε, το διάβασα στην πρώτη λυκείου και μάλιστα όπως εσύ μετά το ο Αετός Άγγιξε Τη Γη.

Είναι μια καλή περιπέτεια για να περάσεις την ώρα σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

  Επάγγελμα Τρομοκράτης

  Ο Μιχαήλ Κέλι είναι ένας εκτελεστής στην υπηρεσία της KGB έχει εκπαιδευτεί τέλεια για να αφομοιωθεί σε μια δυτική κοινωνία και να δρα εκεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της Μόσχας. Η αποστασία στη δύση ενός Σοβιετικού που είχε λάβει μέρος στην εκπαίδευσή του απειλεί να τινάξει στον αέρα είκοσι χρόνια καριέρας και μυστικών αποστολών. Με τις Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες στο κατόπι του και με την KGB να είναι έτοιμη να αρνηθεί κάθε γνώση αν αποκαλυφθεί νιώθει τον κλοιό γύρω του να σφίγγει και αποφασίζει να κάνει την έξοδό του με ένα μεγάλο χτύπημα, να δολοφονήσει τον Πάπα που επισκέπτεται την Αγγλία.

   Μια γρήγορη και δυνατή περιπέτεια από τον μετρ του είδους Τζακ Χίγκινς. Θα την απολαύσουν οι φίλοι του είδους και ειδικά οι αναγνώστες που έχουν διαβάσει και τις άλλες περιπέτειες που περιλαμβάνουν τον Λάιαμ Ντέβλιν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

   Στο Μάτι Του Κυκλώνα

   Ιανουάριος του 1991, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν μόλις αρχίσει να βομβαρδίζουν το Ιράκ για να εξαναγκάσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποχωρήσει από το Κουβέιτ στο οποίο είχε εισβάλλει τον προηγούμενο Αύγουστο. Εκείνος για να δείξει τη δύναμή του αποφασίζει ένα χτύπημα στην Μεγάλη Βρετανία, ένας αφοσιωμένος οπαδός του κανονίζει το χτύπημα να γίνει από έναν επαγγελματία εκτελεστή, τον Σον Ντίλον. Πρώην μέλος του IRA και τώρα μισθοφόρος ο Ντίλον δεν έχει συλληφθεί ποτέ και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Μόνος που ίσως μπορεί να τον αντιμετωπίσει είναι ο παλιός του συμπολεμιστής Μάρτιν Μπρόσναν και ένα θανάσιμο παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών και διωκτικών αρχών αρχίζει.

   Ένα δυνατό μυθιστόρημα από τον Τζακ Χίγκινς που όπως και στο πλέον γνωστό έργο του, το Ο Αετός Άγγιξε Τη Γη, παίρνει ένα ιστορικό γεγονός και δίνει μια υπέροχη ιστορία με αυτό. Συνιστάται για τους λάτρεις της περιπέτειας και ειδικά για εκείνους του συγγραφέα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ντίλιγκερ

Ο Χάρι Πάτερσον έγραψε με το ψευδώνυμο "Τζακ Χίγκινς" πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα και εθιστικά θρίλερ -κατασκοπευτικά και μη-, όμως και με το πραγματικό του όνομα έγραψε κάποια ωραία βιβλιαράκια, όπως το συγκεκριμένο. Όπως και να΄χει, αυτό είναι το έκτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που έπιασα στα χέρια μου κάποιο έργο του. Που λέτε, τον Μάρτιο του 1934 ο Τζον Ντίλιγκερ απέδρασε από τις φυλακές της Ιντιάνα και για λίγους μήνες μέχρι τελικά να σκοτωθεί στο Σικάγο, ήταν ένα φάντασμα. Κάποιοι λένε ότι τον είδαν να κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη, άλλοι στην Καλιφόρνια, κάποιοι τρίτοι στη Νέα Ορλεάνη, και πάει λέγοντας. Όμως κάλλιστα θα μπορούσε να ξεφύγει στο Μεξικό και να μπλέξει σε μια ιστορία όπως αυτή που σκαρφίστηκε ο Χάρι Πάτερσον (ή Τζακ Χίγκινς). Στη προσπάθειά του να βρει την ελευθερία του, ο Ντίλιγκερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμα πιο σκληρούς και επικίνδυνους άντρες, από αυτούς που βρίσκονται στο κατόπιν του πίσω στην πατρίδα. Θα έχει να κάνει με εγκληματίες, με παράνομους και με διεφθαρμένους αστυνομικούς, σε μια χώρα όπως το Μεξικό. Όμως αν μη τι άλλο ο Ντίλιγκερ ήταν σκληρό καρύδι... Το βιβλιαράκι αυτό διαθέτει δράση, ένταση και νεύρο, έστω και αν δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, προσφέροντας λίγες ψυχαγωγικές ώρες, με τη γραφή να είναι απλή και εθιστική, με ρεαλιστικές περιγραφές σκηνικών και καταστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει σε επίπεδο ποιότητας π.χ. το "Ο αετός άγγιξε τη γη", όμως πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του συγγραφέα, αλλά και γενικά τους λάτρεις των περιπετειών.

7.5/10

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζακ Χίγκινς (Jack Higgins)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..