Old man & SiFi Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Όνομα Συγγραφέα: Old manΕίδος: επιστημονική φαντασίαΒία; ΜπάΣεξ; ΟύτεΑριθμός Λέξεων: 2334Αυτοτελής; ΝαιΣχόλια: Δεν είμαι (ούτε καν επίδοξος) συγγραφέας, ούτε έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ή διαβάσει βιβλία σχετικά με το θέμα. Είχα μια ιδέα που μού φάνηκε καλή και πρωτότυπη (μια και εγώ -τουλάχιστον- δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι αντίστοιχο), κάποια στιγμή βρήκα την αρχή, μετά μου ήρθε και το τέλος και κάθισα και το έγραψα. Σας το παραδίδω λοιπόν για να μου πείτε την γνώμη σας και να μου δώσετε τις “επαγγελματικές” υποδείξεις σας.. Ευχαριστώ για τον χρόνο, την υπομονή, και την κατανόησή σας ! άτιτλο.doc 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gOLan TrEVIzE Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Φίλε το διάβασα μόλις, έξυπνο πράγματι σαν ιδέα, μπράβο σου. Τώρα για το στήσιμο, καταρχήν στοίχιζε το κείμενο, βάζε εισαγωγικά στους διαλόγους, άφηνε κενά πάνω και κάτω της σελίδας και χρησιμοποίησε ελληνικά ερωτηματικά. Για να το διαβάσω μου βγήκαν τα μάτια! Ως προς την ποιότητα της γραφής, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Εγώ θα το έγραφα πολύ διαφορετικά και σίγουρα πιο φλύαρα. Αν είχα περιορισμό στις λέξεις πάλι θα το έγραφα διαφορετικά αλλά για την ώρα δεν ξέρω πως. Επαναλαμβάνω ωστόσο, πως η ιδέα είναι πράγματι πολύ καλή! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WILLIAM Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Λοιπόν αυτή την άποψη δεν την είχα σκεφθεί, βέβαια με την έννοια που το λες ο χρονοταξιδιώτης επιστρέφει πίσω στη θέση του εαυτού του ενώ το χρονικό παράδοξο λέει ότι κανονικά θα ήταν δύο εκεί, αλλά αν το πάρουμε ότι μπαίνει πίσω στη θέση του φυσικά δεν έχει την μνήμη. Είναι φοβερή σύλληψη η ιστορία ως εκ τούτου και μου άρεσε και το πως τελικά εκμεταλλεύονται την εφεύρεση. Τα στοιχεία της εταιρίας παρακαλώ, έχω κάτι προορισμούς να με στείλουν! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadnJim Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Κι εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα, και φυσικά το τέλος! Η απόδοση έχει βέβαια τα θέματά της, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί η τελική γεύση που μου άφησε ήταν πολύ ωραία. Θα πρότεινα για τίτλο το όνομα της εταιρίας, θα έδενε νομίζω την αρχή με το τέλος χωρίς να είναι κάποιο σπόιλερ γιατί δύσκολα κάποιος μαντεύει το που καταλήγει όλο αυτό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old man & SiFi Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Σας ευχαριστώ πολύ γιά τα σχόλιά σας ! Αρχικά είχα απογοητευτεί και φανταζόμουνα είτε ότι ή ιδέα δεν άρεσε σε κανέναν (ή ήταν παλιά και δεν την είχα πάρει είδηση) είτε ότι το κείμενο ήταν πολύ κακό και ανάξιο σχολιασμού ! Αναλυτικά γιά τον καθένα τώρα : Φίλε το διάβασα μόλις, έξυπνο πράγματι σαν ιδέα, μπράβο σου. Τώρα για το στήσιμο, καταρχήν στοίχιζε το κείμενο, βάζε εισαγωγικά στους διαλόγους, άφηνε κενά πάνω και κάτω της σελίδας και χρησιμοποίησε ελληνικά ερωτηματικά. Για να το διαβάσω μου βγήκαν τα μάτια! Ως προς την ποιότητα της γραφής, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Εγώ θα το έγραφα πολύ διαφορετικά και σίγουρα πιο φλύαρα. Αν είχα περιορισμό στις λέξεις πάλι θα το έγραφα διαφορετικά αλλά για την ώρα δεν ξέρω πως. Επαναλαμβάνω ωστόσο, πως η ιδέα είναι πράγματι πολύ καλή! Δυστυχώς με το Word δεν έχω μεγάλη επαφή αλλά διόρθωσα την στοίχηση και τα ερωτηματικά, και άφησα κενά πάνω και κάτω στην σελίδα. (Κάποια στιγμή ίσως το ξαναβάλω διορθωμένο και με τίτλο - βλέπε παρακάτω...) Τώρα όσον αφορά τα εισαγωγικά στους διαλόγους, εμείς παλιά όταν αρχίζαμε έναν διάλογο με παύλα ( - ) δεν βάζαμε εισαγωγικά. Τα Ελληνικά εισαγωγικά (<< >>) και δεν τα βρίσκω στο πληκτρολόγιο ( ! ) αλλά μου φαίνονται και λίγο άχαρα ! (εδώ τα έβαλα με δύο φορές"<" και δύο φορές">" ! ) Λοιπόν αυτή την άποψη δεν την είχα σκεφθεί, βέβαια με την έννοια που το λες ο χρονοταξιδιώτης επιστρέφει πίσω στη θέση του εαυτού του ενώ το χρονικό παράδοξο λέει ότι κανονικά θα ήταν δύο εκεί, αλλά αν το πάρουμε ότι μπαίνει πίσω στη θέση του φυσικά δεν έχει την μνήμη. Είναι φοβερή σύλληψη η ιστορία ως εκ τούτου και μου άρεσε και το πως τελικά εκμεταλλεύονται την εφεύρεση. Τα στοιχεία της εταιρίας παρακαλώ, έχω κάτι προορισμούς να με στείλουν! Αν είχα τα στοιχεία της εταιρείας (και τα λεφτά που θα απαιτούσε) νομίζεις ότι θα μου περίσσευε καιρός γιά γράψιμο ? :-) Κι εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα, και φυσικά το τέλος! Η απόδοση έχει βέβαια τα θέματά της, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί η τελική γεύση που μου άφησε ήταν πολύ ωραία. Θα πρότεινα για τίτλο το όνομα της εταιρίας, θα έδενε νομίζω την αρχή με το τέλος χωρίς να είναι κάποιο σπόιλερ γιατί δύσκολα κάποιος μαντεύει το που καταλήγει όλο αυτό. Ο τίτλος κατοχυρώθηκε, αψόγος - ευχαριστώ ! Να δούμε και κανένα από τα θεματάκια της απόδοσης μπας και μάθω τίποτα γιά το μέλλον ? Ιδέες υπάρχουν και άλλες, την ανάπτυξή τους δεν μπορώ να φανταστώ ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Η ιδέα είναι ωραία και τελειώνει άψογα. Εννοείται ότι μια τέτοια ανακάλυψη δεν θα πήγαινε άσκοπη! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μερικά θέματα στον τρόπο γραφής της ιστορίας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοσή της. Η ιστορία είναι γραμμένη κάπως ξερά. Δεν υπάρχει αρκετή ένταση, ούτε δράση μεταξύ των χαρακτήρων, κι άλλα τέτοια στοιχεία, που με τη σειρά τους κάνουν και τον αναγνώστη να συμπάσχει συναισθηματικά και να ταυτίζεται με τους χαρακτήρες. Βάλε τους ήρωές σου να βρίσουν, να ουρλιάξουν, να κλάψουν, να σφίξουν τα δόντια, να χτυπήσουν τη γροθιά στο τραπέζι. Η σκηνή του τσακωμού του ζευγαριού, που είναι ο λόγος που ξεκίνησαν όλα, περνάει πολύ στο άψε-σβήσε για να χωνέψουμε τη σημαντικότητά της. Θα έπρεπε να κάνεις καλό σαματά εκεί. Και γενικά, εφόσον υπάρχει αρκετή συναισθηματική φόρτιση, οι σαματάδες θα μπορούσαν να συνεχιστούν, στη δουλειά, στο περίπτερο κτλ κτλ. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, δώσε μας στοιχεία για να καταλάβουμε τι περνάει ο Περικλής και μετά κάνει μια τόσο μεγάλη θυσία. Κάπου μέσα αναφέρεις την «τηλεκίνηση». Μήπως εννοείς «τηλεμεταφορά»; Τα μαθηματικά που χρησιμοποιείς για να αιτιολογήσεις την ανακάλυψη είναι αρκετά απλά. Από τη μία, η ταχύτητα του φωτός δεν είναι τόσο απόσταση/χρόνο, αλλά μια σταθερά. Από την άλλη, αν θες να βάλεις την απόσταση/χρόνο στην εξίσωση, επειδή η ταχύτητα του φωτός είναι στο τετράγωνο, τότε για να υπολογίσεις αρνητικό χρόνο θα έπρεπε να εισάγεις και όρους φανταστικής/μιγαδικής ενέργειας. Ψιλά γράμματα θα μου πεις. Ο Λάμπρος προσπαθεί να εξηγήσει στον Περικλή τι παίζει με απλά λόγια. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με μαθηματικά. Γνώμη μου, άφησέ τα τελείως εκτός. Μπορείς να γράψεις ότι ο Λάμπρος κατάφερε να φτιάξει μια γεννήτρια φανταστικής/μιγαδικής ενέργειας, η οποία, θεωρητικά, επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν. Σ' αυτό το στάδιο, δημιουργεί σύντομους παλμούς ενέργειας, γι' αυτό το ταξίδι είναι μόνο για πχ πέντε λεπτά. Για να βάλεις ελληνικά εισαγωγικά, στο Word πατάς Shift+', το οποίο βάζει αυτόματα ανοιχτά ή κλειστά εισαγωγικά. Σε άλλους κειμενογράφους (οι περισσότεροι το έχουν, δηλαδή) πατάς Ctrl+Alt+[ ή ], τα οποία βάζουν « ή », αντίστοιχα. Αυτά από μένα. Ελπίζω να βοήθησα. Περιμένουμε κι άλλες ωραίες ιδέες. Καλή συνέχεια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WILLIAM Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Υπάρχει ένας τύπος στη θεωρία της σχετικότητας που δίνει το χρόνο που θα περάσει για έναν εξωτερικό παρατηρητή σε σχέση με ένα σκάφος που κινείται ως το γινόμενο του χρόνου που αυτό κινείται επί την τετραγωνική ρίζα της διαφοράς ένα μείον το γινόμενο της ταχύτητας του σκάφους στο τετράγωνο προς την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο. Με βάση τον τύπο αυτό αν ένα σκάφος περάσει την ταχύτητα του φωτός θα έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα άρα θα πάει πίσω στο χρόνο. Ίσως η συσκευή του Λάμπρου κάνει κάτι τέτοιο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Στον τύπο που αναφέρεις, αν το σκάφος ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μιγαδικό, όχι αρνητικό. Μιγαδικό, σ' αυτήν την περίπτωση θα σήμαινε σε άλλη διάσταση, σε διαφορετική χρονογραμμή, μπροστά ή πίσω στο χρόνο. (Μπορεί και στην ίδια, αλλά οι περιπτώσεις είναι άπειρες, οπότε και οι πιθανότητες μηδενικές). Επίσης, εδώ έχουμε να κάνουμε με σχετικό χρόνο, δηλαδή, λαμβάνουμε ένα σημείο αναφοράς ως προς τον ταξιδιώτη. Κάτι άλλο είναι ότι ένα διαστημόπλοιο δεν μπορεί να περάσει την ταχύτητα του φωτός. Ένα αντικείμενο είτε ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη του φωτός, είτε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Η ταχύτητα του φωτός είναι όριο που δεν μπορεί ένα κινούμενο αντικείμενο να το διασχίσει, είτε προς τα μπροστά, είτε προς τα πίσω. Γιατί τα λέω αυτά; Επειδή αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις κάτι για το οποίο δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε εύκολα σφάλματα και τότε μπορεί να βρεθεί ένας κολλημένος (καλή ώρα) και να σου αρχίσει τις υποδείξεις. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, αυτοί που διαβάζουν επιστημονική φαντασία, θέλουν να υπάρχει μια επιστημονική αληθοφάνεια. Έτσι λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο κάποια πράγματα να τα θεωρούμε ως δεδομένα, παρά να προσπαθούμε να τα αιτιολογήσουμε από μόνοι μας. Για παράδειγμα, ας πιάσουμε αυτό το σκάφος που ξεπερνάει την ταχύτητα του φωτός. Επ, θα σου πει ο άλλος, η θεωρία της σχετικότητας λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός. (Εδώ η φυσική είναι φίλη μας). Ναι, θα πεις εσύ, αλλά αυτό το σκάφος διαθέτει έναν «ακυρωτή σχετικότητας», ο οποίος επιτρέπει στο σκάφος να ταξιδέψει με όποια ταχύτητα θέλει. Δεν σε νοιάζει πώς κάνει ο ακυρωτής αυτό που κάνει. Σε νοιάζει ότι το κάνει. Κι έτσι, είμαστε όλοι χαρούμενοι. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WILLIAM Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Το ξέρω ότι σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας δεν θα μπορούσε να περάσει την ταχύτητα του φωτός αλλά όπως είπες "λύσεις" υπάρχουν. Απλά έδωσα μια ιδέα βάσει μιας ας πούμε επιστημονικής θεωρίας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadnJim Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 (edited) Παιδιά μια απορία, και έχετε υπομονή και ανεκτικότητα γιατί στα μαθηματικά ήμουν και παραμένω σκράπας. Στον τύπο ο χρόνος είναι στον παρονομαστή, κι ο παρονομαστής δεν μηδενίζεται, πόσο μάλλον να πάρει και αρνητικό πρόσημο, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, όπως απλά μπορώ να το αντιληφθώ, αν ένα αυτοκίνητο περάσει μια νοητή γραμμή με ταχύτητα εξήντα χιλιόμετρα την ώρα, σε μια ώρα ακριβώς θα έχει διανύσει -με σταθερή ταχύτητα- εξήντα χιλιόμετρα. Αν περάσει την γραμμή με εκατόν είκοσι χιλιόμετρα θα κάνει μισή ώρα να διανύσει εξήντα χιλιόμετρα; Κι αν περάσει με διακόσια σαράντα θα κάνει ένα τέταρτο; Κλπ, κλπ, καταλάβατε τον συλλογισμό είμαι σίγουρος. Με ποια ταχύτητα θα έχει καταφέρει να διανύσει αυτά τα εξήντα χιλιόμετρα πριν ακόμα περάσει την γραμμή; Πάντα με μπέρδευε αυτό το θέμα, και γι' αυτό πάντα φρόντιζα να το προσεγγίζω είτε αόριστα, είτε με τον τρόπο που είπε ο Άγγελος παραπάνω "εφευρίσκοντας" κάτι με εντυπωσιακό όνομα που θα με έβγαζε από τη δύσκολη θέση και θα είμασταν όλοι χαρούμενοι.. William φίλε, σε μισώ τώρα να ξέρεις, μου θύμισες τον μαθηματικό μου στο σχολείο... Edited March 4, 2015 by MadnJim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WILLIAM Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Ο τύπος είναι έτσι τ=t ( 1-V2/C2 ) ( την τετραγωνική ρίζα δεν μπορώ να τη βάλω δυστυχώς ) αν η ταχύτητα του σκάφους το V δηλαδή μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός θα έχεις σαν αποτέλεσμα την τετραγωνική ρίζα του -κάτι. Πράγμα που θα δώσει ένα μιγαδικό όπως το είπε ο Άγγελος που θα σήμαινε ότι το σκάφος το έκανε πίσω στο χρόνο. Όπως υπέδειξε ο Άγγελος δεν μπορεί να ξεπεραστεί η ταχύτητα του φωτός αλλά εκεί μπαίνει η επιστημονική φαντασία, πριν από δεκαπέντε χρόνια που έγραψα ένα μυθιστόρημα και χρησιμοποίησα τον τύπο αυτό για να παρακάμψω το πρόβλημα της σχετικότητας το συνδίασα με ένα φαινόμενο της ζώνης Βαν Άλλεν όπου σωματίδια μετακινούνται από ένα σημείο σε άλλο με ταχύτητες που είναι δεν δικαιολογούνται. Φίλε μου MadnJim και εμένα με μισούσε ο μαθηματικός επειδή ρωτούσα τέτοια πράγματα! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old man & SiFi Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 (edited) 1. Η ιστορία είναι γραμμένη κάπως ξερά. Δεν υπάρχει αρκετή ένταση, ούτε δράση μεταξύ των χαρακτήρων, κι άλλα τέτοια στοιχεία, που με τη σειρά τους κάνουν και τον αναγνώστη να συμπάσχει συναισθηματικά και να ταυτίζεται με τους χαρακτήρες. Βάλε τους ήρωές σου να βρίσουν, να ουρλιάξουν, να κλάψουν, να σφίξουν τα δόντια, να χτυπήσουν τη γροθιά στο τραπέζι. Η σκηνή του τσακωμού του ζευγαριού, που είναι ο λόγος που ξεκίνησαν όλα, περνάει πολύ στο άψε-σβήσε για να χωνέψουμε τη σημαντικότητά της. Θα έπρεπε να κάνεις καλό σαματά εκεί. Και γενικά, εφόσον υπάρχει αρκετή συναισθηματική φόρτιση, οι σαματάδες θα μπορούσαν να συνεχιστούν, στη δουλειά, στο περίπτερο κτλ κτλ. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, δώσε μας στοιχεία για να καταλάβουμε τι περνάει ο Περικλής και μετά κάνει μια τόσο μεγάλη θυσία. 2. Κάπου μέσα αναφέρεις την «τηλεκίνηση». Μήπως εννοείς «τηλεμεταφορά»; 3. Τα μαθηματικά που χρησιμοποιείς για να αιτιολογήσεις την ανακάλυψη είναι αρκετά απλά. Από τη μία, η ταχύτητα του φωτός δεν είναι τόσο απόσταση/χρόνο, αλλά μια σταθερά. Από την άλλη, αν θες να βάλεις την απόσταση/χρόνο στην εξίσωση, επειδή η ταχύτητα του φωτός είναι στο τετράγωνο, τότε για να υπολογίσεις αρνητικό χρόνο θα έπρεπε να εισάγεις και όρους φανταστικής/μιγαδικής ενέργειας. Ψιλά γράμματα θα μου πεις. Ο Λάμπρος προσπαθεί να εξηγήσει στον Περικλή τι παίζει με απλά λόγια. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με μαθηματικά. Γνώμη μου, άφησέ τα τελείως εκτός. Μπορείς να γράψεις ότι ο Λάμπρος κατάφερε να φτιάξει μια γεννήτρια φανταστικής/μιγαδικής ενέργειας, η οποία, θεωρητικά, επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν. Σ' αυτό το στάδιο, δημιουργεί σύντομους παλμούς ενέργειας, γι' αυτό το ταξίδι είναι μόνο για πχ πέντε λεπτά. 4. Για να βάλεις ελληνικά εισαγωγικά, στο Word πατάς Shift+', το οποίο βάζει αυτόματα ανοιχτά ή κλειστά εισαγωγικά. Σε άλλους κειμενογράφους (οι περισσότεροι το έχουν, δηλαδή) πατάς Ctrl+Alt+[ ή ], τα οποία βάζουν « ή », αντίστοιχα. Καλή συνέχεια. 1. Το καταλάβαινα και εγω ότι ήταν "ξερή" γι αυτό και ήθελα γνώμες ειδικών. Με τους καβγάδες δεν τα πάω καλά (σε προσωπικό επίπεδο) οπότε δεν μου βγήκε ένταση, αλλά θα το έχω υπ' όψιν μου για το μέλλον ! 2. Ναι, η διόρθωση έγινε έχεις απόλυτο δίκιο. 3. Όταν έκανα την λύση και για να αποφύγω τις τετραγωνικές ρίζες έψαξα λύση γιά 1 gr μάζας και 1 sec μετατόπιση. Η λύση (αν θυμάμαι καλά) ήταν 300,000 στο τετράγωνο αλλά τότε κατάλαβα ότι δεν ήξερα σε τι μονάδα μέτρησης ήταν το αποτέλεσμα ( ! ) και ότι αν ήθελα αρνητικό χρόνο τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο απλά ! 4. Ευχαριστώ, μου το είπαν και άλλοι - αλλά τι κάνουμε τελικά με την παύλα και τα εισαγωγικά? α. - Αρχίζω μία προταση β. «Αρχίζω μία πρόταση» γ. -«Αρχίζω μία πρόταση» Ευχαριστώ και πάλι Edited March 5, 2015 by Old man & SiFi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old man & SiFi Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 (edited) Ο τύπος είναι έτσι τ=t ( 1-V2/C2 ) ( την τετραγωνική ρίζα δεν μπορώ να τη βάλω δυστυχώς ) αν η ταχύτητα του σκάφους το V δηλαδή μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός θα έχεις σαν αποτέλεσμα την τετραγωνική ρίζα του -κάτι. Πράγμα που θα δώσει ένα μιγαδικό όπως το είπε ο Άγγελος που θα σήμαινε ότι το σκάφος το έκανε πίσω στο χρόνο. Όπως υπέδειξε ο Άγγελος δεν μπορεί να ξεπεραστεί η ταχύτητα του φωτός αλλά εκεί μπαίνει η επιστημονική φαντασία, πριν από δεκαπέντε χρόνια που έγραψα ένα μυθιστόρημα και χρησιμοποίησα τον τύπο αυτό για να παρακάμψω το πρόβλημα της σχετικότητας το συνδίασα με ένα φαινόμενο της ζώνης Βαν Άλλεν όπου σωματίδια μετακινούνται από ένα σημείο σε άλλο με ταχύτητες που είναι δεν δικαιολογούνται. Φίλε μου MadnJim και εμένα με μισούσε ο μαθηματικός επειδή ρωτούσα τέτοια πράγματα! Παιδιά μια απορία, και έχετε υπομονή και ανεκτικότητα γιατί στα μαθηματικά ήμουν και παραμένω σκράπας. Στον τύπο ο χρόνος είναι στον παρονομαστή, κι ο παρονομαστής δεν μηδενίζεται, πόσο μάλλον να πάρει και αρνητικό πρόσημο, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, όπως απλά μπορώ να το αντιληφθώ, αν ένα αυτοκίνητο περάσει μια νοητή γραμμή με ταχύτητα εξήντα χιλιόμετρα την ώρα, σε μια ώρα ακριβώς θα έχει διανύσει -με σταθερή ταχύτητα- εξήντα χιλιόμετρα. Αν περάσει την γραμμή με εκατόν είκοσι χιλιόμετρα θα κάνει μισή ώρα να διανύσει εξήντα χιλιόμετρα; Κι αν περάσει με διακόσια σαράντα θα κάνει ένα τέταρτο; Κλπ, κλπ, καταλάβατε τον συλλογισμό είμαι σίγουρος. Με ποια ταχύτητα θα έχει καταφέρει να διανύσει αυτά τα εξήντα χιλιόμετρα πριν ακόμα περάσει την γραμμή; Πάντα με μπέρδευε αυτό το θέμα, και γι' αυτό πάντα φρόντιζα να το προσεγγίζω είτε αόριστα, είτε με τον τρόπο που είπε ο Άγγελος παραπάνω "εφευρίσκοντας" κάτι με εντυπωσιακό όνομα που θα με έβγαζε από τη δύσκολη θέση και θα είμασταν όλοι χαρούμενοι.. William φίλε, σε μισώ τώρα να ξέρεις, μου θύμισες τον μαθηματικό μου στο σχολείο... Στον τύπο που αναφέρεις, αν το σκάφος ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μιγαδικό, όχι αρνητικό. Μιγαδικό, σ' αυτήν την περίπτωση θα σήμαινε σε άλλη διάσταση, σε διαφορετική χρονογραμμή, μπροστά ή πίσω στο χρόνο. (Μπορεί και στην ίδια, αλλά οι περιπτώσεις είναι άπειρες, οπότε και οι πιθανότητες μηδενικές). Επίσης, εδώ έχουμε να κάνουμε με σχετικό χρόνο, δηλαδή, λαμβάνουμε ένα σημείο αναφοράς ως προς τον ταξιδιώτη. Κάτι άλλο είναι ότι ένα διαστημόπλοιο δεν μπορεί να περάσει την ταχύτητα του φωτός. Ένα αντικείμενο είτε ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη του φωτός, είτε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Η ταχύτητα του φωτός είναι όριο που δεν μπορεί ένα κινούμενο αντικείμενο να το διασχίσει, είτε προς τα μπροστά, είτε προς τα πίσω. Γιατί τα λέω αυτά; Επειδή αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις κάτι για το οποίο δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε εύκολα σφάλματα και τότε μπορεί να βρεθεί ένας κολλημένος (καλή ώρα) και να σου αρχίσει τις υποδείξεις. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, αυτοί που διαβάζουν επιστημονική φαντασία, θέλουν να υπάρχει μια επιστημονική αληθοφάνεια. Έτσι λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο κάποια πράγματα να τα θεωρούμε ως δεδομένα, παρά να προσπαθούμε να τα αιτιολογήσουμε από μόνοι μας. Για παράδειγμα, ας πιάσουμε αυτό το σκάφος που ξεπερνάει την ταχύτητα του φωτός. Επ, θα σου πει ο άλλος, η θεωρία της σχετικότητας λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός. (Εδώ η φυσική είναι φίλη μας). Ναι, θα πεις εσύ, αλλά αυτό το σκάφος διαθέτει έναν «ακυρωτή σχετικότητας», ο οποίος επιτρέπει στο σκάφος να ταξιδέψει με όποια ταχύτητα θέλει. Δεν σε νοιάζει πώς κάνει ο ακυρωτής αυτό που κάνει. Σε νοιάζει ότι το κάνει. Κι έτσι, είμαστε όλοι χαρούμενοι. Παιδιά όπως πάτε θα την φτιάξετε την χρονομηχανή ! Να γράψω και κάτι γιά την αντιβαρύτητα μήπως και . . . ? :-) Edited March 5, 2015 by Old man & SiFi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 (Έπεσες σε τρελούς επιστήμονες ) Λοιπόν, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, λίγο απλοϊκή και όχι φοβερά πρωτότυπη, αλλά οκ. Γράψιμο πολύ σκέτο και περνάει τα γεγονότα πολύ στα γρήγορα, πριν προλάβουμε να ταυτιστούμε. Η δική μου ένσταση, πέρα από όλα αυτά, είναι ότι ο συγκεκριμένος καβγάς δεν είναι αρκετά σημαντικός για όλη αυτή τη φασαρία. Δηλαδή το ότι αυτός δεν είδε το πέναλτι δεν είναι λόγος για να σπρώξει τη γυναίκα του έτσι ώστε αυτή να χτυπήσει στο κεφάλι και ακολούθως η γυναίκα του δε θα έφευγε έτσι αμέσως, αμετάκλητα και χωρίς κουβέντα. Εδώ υπάρχουν θύματα χρόνιων ξυλοδαρμών που δε φεύγουν και ούτε το καταγγέλλουν στην αστυνομία. Βάλε λίγη σάλτσα παραπάνω εκεί, πχ ότι ο ένας έπιασε τον άλλον να κάνει απιστία ή κάτι πιο σοβαρό από ένα πέναλτι. Γενικά όμως καλό. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old man & SiFi Posted April 5, 2015 Author Share Posted April 5, 2015 (Έπεσες σε τρελούς επιστήμονες ) Λοιπόν, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, λίγο απλοϊκή και όχι φοβερά πρωτότυπη, αλλά οκ. Γράψιμο πολύ σκέτο και περνάει τα γεγονότα πολύ στα γρήγορα, πριν προλάβουμε να ταυτιστούμε. Η δική μου ένσταση, πέρα από όλα αυτά, είναι ότι ο συγκεκριμένος καβγάς δεν είναι αρκετά σημαντικός για όλη αυτή τη φασαρία. Δηλαδή το ότι αυτός δεν είδε το πέναλτι δεν είναι λόγος για να σπρώξει τη γυναίκα του έτσι ώστε αυτή να χτυπήσει στο κεφάλι και ακολούθως η γυναίκα του δε θα έφευγε έτσι αμέσως, αμετάκλητα και χωρίς κουβέντα. Εδώ υπάρχουν θύματα χρόνιων ξυλοδαρμών που δε φεύγουν και ούτε το καταγγέλλουν στην αστυνομία. Βάλε λίγη σάλτσα παραπάνω εκεί, πχ ότι ο ένας έπιασε τον άλλον να κάνει απιστία ή κάτι πιο σοβαρό από ένα πέναλτι. Γενικά όμως καλό. Σε ευχαριστώ πολύ γιά τον χρόνο που διέθεσες και τις σημαντικές παρατηρήσεις σου ! Ευελπιστώ να το ξαναγράψω όταν θα είμαι κάπως σοφότερος (π.χ. μετά το 50ό εργαστήριο που θα λάβω μέρος…). Συμφωνώ με την παρατήρηση ότι το “περιβόητο πέναλτι” είναι αδύναμη δικαιολογία και χρειάζεται κάτι παραπάνω είτε σε εκείνο το σημείο είτε προηγούμενες ενδείξεις ότι η σχέση δεν πάει καλά για άλλους λόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι είσαι το μοναδικό άτομο που το παρατηρείς μια και είσαι η μόνη γυναίκα ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts