Jump to content

Το μπαρ? ή κάπως έτσι....

gOLan TrEVIzE

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Γιάννης Παπαθανασίου
Είδος:Κάτι από όλα
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων:2000
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Βάζω και εγώ την δεύτερη μου μικρή ιστορία, ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους ασχοληθούν μαζί της και φυσικά θα ήθελα τις γνώμες σας. Η πρώτη μου είναι δημοσιευμένη στους Θρύλους του Σύμπαντος 3 των Συμπαντικών Διαδρομών

Μικρή Ιστορία.pdf

Αναμφίβολα το πιο θετικό στοιχείο της ιστορίας σου είναι οι ρεαλιστικές περιγραφές της. Λειτουργούν πολύ σωστά και δημιουργείς στο μυαλό του αναγνώστη μια πολύ καλή εικόνα του χώρου.

Διάβασα το κείμενο μέσα σε μερικά λεπτά αλλά στο τέλος δεν είχα μια εντελώς ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη. Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής και ποια ήταν η σχέση του με την ξανθιά γυναίκα; Ήταν και οι δυο τους φαντάσματα; Ίσως κάτι να μου ξέφυγε στην πορεία και ίσως αυτό βρεθεί στην δεύτερη ανάγνωση.

Κάτι τελευταίο. Ανέβασες την ιστορία σου στην ενότητα της επιστημονικής φαντασίας. Καθώς την διάβαζα περίμενα να βρω στοιχεία Ε.Φ. Περίμενα για παράδειγμα το μπαρ να είναι ο χώρος σύνδεσης πολλαπλών συμπάντων ή κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα κανένα, άμεσο, στοιχείο που να παραπέμπει σε Ε.Φ. Επομένως η ακόλουθη ερώτηση έρχεται φυσιολογικά. Ποια είναι τα στοιχεία της Ε.Φ στην ιστορία σου;

Καλή συνέχεια! 

• Like 1

Πάρα πολύ ωραία γραφή (και περιγραφή) που δίνουν μιά απολαυστική ανάγνωση!

Θα συμφωνήσω όμως με τον προηγούμενο (Disco_Volante) στο ότι μένει κάποια

ασάφεια στο τέλος σχετικά με το τι ακριβώς συμβάινει και πού, κι αυτό ανεξάρτητα

από το είδος που θα την κατατάξεις τελικά !

• Like 1

Αναμφίβολα το πιο θετικό στοιχείο της ιστορίας σου είναι οι ρεαλιστικές περιγραφές της. Λειτουργούν πολύ σωστά και δημιουργείς στο μυαλό του αναγνώστη μια πολύ καλή εικόνα του χώρου.

Διάβασα το κείμενο μέσα σε μερικά λεπτά αλλά στο τέλος δεν είχα μια εντελώς ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη. Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής και ποια ήταν η σχέση του με την ξανθιά γυναίκα; Ήταν και οι δυο τους φαντάσματα; Ίσως κάτι να μου ξέφυγε στην πορεία και ίσως αυτό βρεθεί στην δεύτερη ανάγνωση.

Κάτι τελευταίο. Ανέβασες την ιστορία σου στην ενότητα της επιστημονικής φαντασίας. Καθώς την διάβαζα περίμενα να βρω στοιχεία Ε.Φ. Περίμενα για παράδειγμα το μπαρ να είναι ο χώρος σύνδεσης πολλαπλών συμπάντων ή κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα κανένα, άμεσο, στοιχείο που να παραπέμπει σε Ε.Φ. Επομένως η ακόλουθη ερώτηση έρχεται φυσιολογικά. Ποια είναι τα στοιχεία της Ε.Φ στην ιστορία σου;

Καλή συνέχεια! 

Πάρα πολύ ωραία γραφή (και περιγραφή) που δίνουν μιά απολαυστική ανάγνωση!

Θα συμφωνήσω όμως με τον προηγούμενο (Disco_Volante) στο ότι μένει κάποια

ασάφεια στο τέλος σχετικά με το τι ακριβώς συμβάινει και πού, κι αυτό ανεξάρτητα

από το είδος που θα την κατατάξεις τελικά !

Καλημέρα, καλά τα λέτε, δεν ήξερα που να την βάλω, αλλά επειδή το βιβλίο μου είναι καθαρή Ε.Φ, μάλλον ασυναίσθητα την έβαλα σε αυτό το τόπικ, αλλά όπως προείπα δεν ήξερα έτσι και αλλιώς που να την βάλω.

Τώρα ο πρωταγωνιστής είναι φάντασμα φυσικά. Η γυναίκα και όλες οι προηγούμενες πριν από αυτήν είναι οι απεσταλμένες αυτού που βρίσκεται στην άλλη πλευρά, (όπως και να το ονομάσετε αυτό π.χ θεός και οι γυναίκες=άγγελοι) και που θέλει να τον τραβήξει εκεί έτσι ώστε να σταματήσει να ταλαιπωρεί και τον εαυτό του και τους "ζωντανούς"...

Edited by papello

Και...πως βάζω σπόιλερ???

Μπορείς να το κάνεις με δυο τρόπους:

α. Στον κειμενογράφο επιλέγεις το τρίτο εικονίδιο από αριστερά, στην πάνω σειρά (εκείνο το περίεργο πρασινομπλέ τετραγωνάκι). Αν αφήσεις πάνω το ποντίκι θα σου βγάλει ετικέτα Special BBCode. Σου ανοίγει ένα παραθυράκι και στην drop list που υπάρχει επιλέγεις το "Spoiler". Στο κουτί από κάτω γράφεις το κείμενο που θέλει να αποκρύψεις και μετά ΟΚ.

β. Ο πιο εύκολος ο τρόπος. Απλά, εδώ στον κειμενογράφο γράφεις [.spoiler] [./spoiler] (χωρίς τις τελείες) και ανάμεσά τους γράφεις αυτό που θες να βάλεις σε σπόιλερ.

• Like 2

Λοιπόν...

Ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστοριούλα. Στοιχεία Ε.Φ δεν είχε(περίμενα ότι το μπαρ θα ήταν τελικά ένας virtual reality χώρος, ένα μέρος κατασκευασμένο από τον Γιόλαν για... εντάξει, αυτό περίμενα να αποκαλυφθεί εάν η υποψία μου αποδεικνυόταν αληθινή, πράγμα που δεν έγινε), αυτό όμως δεν είχε ουσιαστική σημασία και σίγουρα δεν χάλασε τον ειρμό τής ιστορίας.

Διαβάστηκε εύκολα, Καλή η ιδέα τού στοιχειώματος που συνεχιζόταν αν και ο χώρος με τον οποίο ήταν ο ήρωας δεμένος είχε αλλάξει πολλές φορές από τότε που αυτός είχε πεθάνει. Εφόσον η ιστορία τελικά δεν ήταν Ε.Φ, ήταν φανερό ότι η γυναίκα ήταν κάποιο είδος αγγέλου, με σκοπό να βοηθάει τα επίμονα πνεύματα να προχωρήσουν. Πρωτότυπη η παρουσίασή της, φέρεται προκλητικά, κάποιοι θα έλεγαν και ελαφρώς χυδαία, και δεν έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τα αιθέρια πλάσματα με τέτοιες μορφές συμπεριφοράς.

Βεβαίως η ιστορία ήταν ασαφής· δεν εξηγείς τί ήταν ο Γιόλαν ή η γυναίκα(εγώ απλώς το μάντεψα κι έτυχε να πέσω μέσα). Επίσης το όλο κείμενο ήταν κάπως αδούλευτο, με διάσπαρτα εκφραστικά λαθάκια και ορισμένοι προσδιοριστικοί(για το ίδιο πράγμα) όροι επαναλαμβάνονταν σε κοντινές προτάσεις, κάτι που ήταν ένας αχρείαστος πλεονασμός.

Γενικά ωραίο, μπορεί όμως να γίνει και καλύτερο.

;

• Like 1

Καλημέρα και πάλι, ευχαριστώ για την κριτική. Καταρχή το βιβλίο που τώρα διαβάζεις ο Μαύρος Πύργος είναι βιβλιάρα, νομίζω είναι επταλογία, πρέπει να τα διαβάσεις όλα! Ως προς την ιστορία, αν έχεις χρόνο να μου πεις τα εκφραστικά λάθη, θα σου ήμουν υπόχρεος. Το θέμα είναι ότι έγραψα την ιστορία με δικό μου αυστηρό όριο τις 2.000 λέξεις για να δω αν μπορώ να καταφέρω κάτι που να διαβάζεται καλά σε τόσο μικρό κείμενο. Φυσικά θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσια για επεξηγήσεις και μάλλον επίτηδες αφήνω τον αναγνώστη να φτάσει στα δικά του συμπεράσματα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω με ενδιαφέρει να μου επισημάνεις τα λάθη είτε με μήνυμα είτε εδώ, όπου θέλεις, και αν έχεις χρόνο φυσικά. Ως προς τη γυναίκα, έπιασες ακριβώς πως ήθελα να την παρουσιάσω και αυτό είναι καλό γιατί φάνηκε στο κείμενο.

Edited by papello

Επικολλώ αρχείο με τις παρατηρήσεις μου.

Όσον αφορά τον Μαύρο Πύργο, έχω διαβάσει και τα εφτά(συν το όγδοο που είναι εκτός σειράς)· απλώς παρέλειψα να ενημερώσω το status μου.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, πραγματικά είναι όλα τρομερά βιβλία.

επισημάνσεις.doc

• Like 1

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ! Περιττό να πω ότι είναι βέβαια ολόσωστες οι παρατηρήσεις σου και σε ένα κείμενο 2.000 λέξεων θα έπρεπε να τις προσέξω. Και να φανταστείς το διάβασα/άλλαξα καμιά 10αριά φορές...2500-3000 λέξεις νομίζω πως θα ήταν ιδανικές πάντως, όχι παραπάνω όπως ανέφερα στο προηγούμενο ποστ.

Αυτό που πραγματικά ήθελα να πω με αυτή την ιστορία είναι αυτό που εντόπισες, πως δηλαδή τα υποτιθέμενα αιθέρια πλάσματα μπορούν και να συμπεριφέρονται με τέτοιες χυδαίες/προκλητικές συμπεριφορές. Όλο το νόημα είναι εκεί και όχι στο ίδιο το στοίχειωμα...

Edited by papello
  • Like 1

• 2 months later...
Guest /george/

Η ιστορία ξεκινά πολύ καλά και αμέσως αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. Σε κάθε γραμμή, σε κάθε παράγραφο βυθίζεσαι ολοένα και περισσότερο στον κόσμο που έχεις δημιουργήσει. Όπως καταλαβαίνεις ο αναγνώστης λογικά περιμένει ένα ανάλογο φινάλε και δυστυχώς εκεί μου τα χαλάς! Θέλει λιγότερη δημιουργική ασάφεια και περισσότερες εξηγήσεις.

• Like 1

ΟΚ το καταλαβαίνω αλλά δεν γίνεται καλύτερα λόγω λέξεων, όπως προείπα ήθελε κάνα 500άρικο ακόμα για να το εξηγήσω καλύτερα. Δεν είναι έστω κάπως κατανοητό περί τίνος πρόκειται?

Guest /george/

Σαφώς και είναι. Εγώ απλά είπα ότι με λίγες ακόμα λεπτομέρειες θα γινόταν ακόμα καλύτερο.

• Like 1

• 6 months later...

Το διήγημα βρίσκεται στη συλλογή "Ιστορίες Mέσα και Έξω από το Χρόνο". Το βιβλίο παρουσιάζεται στο εδώ φόρουμ στην Ελληνική φαντασία ενώ η σελίδα του στο facebook είναι η παρακάτω:

https://www.facebook.com/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%93-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%97-%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-1663932363866166/

Ευχαριστώ.

• 4 weeks later...

Εδωσες μεγάλο βάρος στο στήσιμο ατμόσφαιρας και τις περιγραφές. Περίμενα ότι θα σου γυρίσει μπούμερανγκ ξέροντας ότι έχεις 2000 λέξεις αλλά κατάφερες να το αποφύγεις. Όμορφες οι περιγραφές συνολικά, αλλά τα ομορφότερα ήταν όσα δεν είπες ποτέ στο διήγημα αλλά στο πόστ #4.

Καταλαβαίνω ότι ήθελες να δώσεις χώρο στον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αλλά μου φαίνεται ότι έπεσες στη γνωστή παγίδα του να θεωρήσεις ότι με λίγη σκέψη η εξήγηση του #4 θα ήταν προφανής στον ανυποψίαστο αναγνώστη. Σε μένα τουλάχιστον δεν ήταν - θα μπορούσαν 1002 άλλα πράγματα να συμβαίνουν. Εγώ ας πούμε θεώρησα ότι η Χάνα ήταν άνθρωπος-κυνηγός στοιχειών και ότι θα χρησιμοποιούσες ΕΦ για να εξηγήσεις πώς τα εντοπίζει (Παρεπιπτόντως, δεν ήταν ΕΦ αλλά ειπώθηκε ήδη, και στην τελική δεν έχει και τόσο σημασία, ήταν όμορφο. Για Dark fantasy μου φέρνει - ίσως θα μπορούσες να ζητήσεις απο 'τη διεύθυνση' να μετακινηθεί στις Φάντασυ ιστορίες.)

Συνολικά μου άφησε πολύ όμορφες εικόνες, μπράβο.

• Like 1

Man_form_Earth ευχαριστώ για την κριτική και παρεμπιμπόντως πολύ καλή η ιδέα σου για κάποιο κυνηγό στοιχειών!

Όπως προείπα αυτό που θέλω να φαίνεται στην ιστορία είναι στο post#9, ελπίζω να το πετυχαίνω αυτό.

Edited by papello