Jump to content

Ο θείος στο χωριό


Γιώργος77

Recommended Posts

Γιώργος77

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος 77
Είδος: Τρόμος
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 4677
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Πρώτη ιστορία και πρώτο post στο forum. Γεια σε όλους!

Ο_ΘΕΙΟΣ_ΣΤΟ_ΧΩΡΙΟ.pdf

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Ωραίο είναι. Υπάρχουν μόνο λίγα σημεία που χρειάζονται προσοχή.

 

Τα αγριογούρουνα δεν έχουν κέρατο, έχουν χαυλιόδοντες. Αν ο ήρωας του διηγήματος δεν το ήξερε, θα έπρεπε να παίξεις μ' αυτό λίγο περισσότερο, να γίνει σαφές. Αν είναι λάθος (δική σου απροσεξία, δηλαδή), διόρθωσέ το.

 

Πολύ γρήγορα και απότομα έγινε το σκηνικό "θα πας στου θείου σου". Πήγε, ενώ δεν το ήθελε, δεν τον ήξερε καν, σε δύο μόλις μέρες. Αν έλεγες σε δύο βδομάδες (με ακατάπαυστη μουρμούρα της μάνας) θα ήταν πιο πιστευτό.

 

Ξοδεύεις πολύ χώρο σε πράγματα που δεν προωθούν την πλοκή, καθυστερείς να μπεις στα ουσιαστικά. Ας πούμε, αυτό με τον ποδαρόδρομο ως το διπλανό χωριό δεν χρειαζόταν. Και, τελικά, όταν φτάνεις στη στιγμή της κορύφωσης, ξεμπλέκεις στο άψε-σβήσε. Λίγο παραπάνω ένταση ήθελε εκεί, λίγη αγωνία (αυτός μεθυσμένος, να τους λέει "τι κάνετε εδώ; δεν καταλαβαίνω" ), να βλέπει το αγριογούρουνο, να πνίγεται από τον καπνό και να συνεχίζει να τους ρωτάει, αλλά αυτοί να μην του απαντάνε. Όλα αυτά πριν δει αυτό που τον ξύπνησε και τον έκανε να τους χτυπήσει.

 

Η ερήμωση του χωριού επίσης δεν χρειαζόταν (τόσο πολύ; τα σπίτια ερείπια; ούτε ηλεκτρικό ρεύμα; ), είναι υπερβολή και παρουσιάζει το εξής πρόβλημα: αφού το διπλανό χωριό -μόλις 10 χιλιόμετρα- έχει ζωή, αυτό γιατί πέθανε; Δεν υπάρχει λογική, αν είχε δουλειές το ένα, θα είχε και το άλλο, αν είχε καλές συνθήκες το ένα, θα είχε και το άλλο.

 

Η Κατερίνα είναι μια άψυχη κούκλα. Δώσε της ζωή, δώσε της λίγο ρόλο παραπάνω, μια-δυο κουβέντες παραπάνω, χαρακτήρα.

 

Μου άρεσε ο άνετος λόγος σου. Δεν σκοντάφτει πουθενά το κείμενο, πράγμα πολύ-πολύ θετικό.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου και σ' ευχαριστώ πολύ. Ο ρυθμός της ιστορίας, πόσες λέξεις να αφιερώσω σε κάθε σκηνή, τι να πω και τι να μην πω, είναι κάτι που με προβληματίζει.

Το χωριό θα έπρεπε να είναι ερημικό, γιατί πως αλλιώς θα έκαιγε κόσμο στην πυρά ο Θείος;Έχεις δίκιο ότι θα έπρεπε να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Η Σκαλωτή είναι υπαρκτό χωριό, κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία.Σύμφωνα με το χάρτη, λίγο μετά ο δρόμος απλώς τελειώνει, δεν συνεχίζει προς τα σύνορα. Μετά έχει μόνο βουνά και δάση.

 

Edited by Γιώργος77
Link to post
Share on other sites
alkinem

Αν κατάλαβα καλά, το κείμενο υποτίθεται ότι είναι το e-mail που στέλνει ο ήρωας για να (προ)ειδοποιήσει τον κόσμο για τα όσα συνέβησαν, και ίσως συμβαίνουν ακόμη στον χωροχρόνο τής ιστορίας, στο χωριό.

 

Από αυτήν την οπτική, είναι εξαιρετικά γραμμένο. Έχει τον φρενήρη ρυθμό που θα έπρεπε να έχει η αφήγηση ενός διαταραγμένου, ίσως από φυσικού του αλλά και η εμπειρία τού ήρωα ήταν αρκετή, μυαλού, τα σημαντικά μένουν θολά στην μνήμη τού αφηγητή, πιο πολύ εικόνες που απότομα διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το μυαλό του έχει κολλήσει σε ανούσιες λεπτομέρειες, μια ύστατη προσπάθεια να προσγειώσει στην πραγματικότητα μια παράλογη περιπέτεια.

 

Σαν ιστορία αυτή καθ' αυτή, διαβάστηκε πολύ άνετα. Χειρίστηκες καλά την ιδέα σου, ο αναγνώστης πιάνει με την μία τα όσα θέλεις να πεις, η γλώσσα σου είναι κατάλληλη για αφήγηση σε 1ο πρόσωπο. Δίνεις αρκετά περιγραφικές εικόνες, χωρίς να αναλώνεσαι σε περιττές λεπτομέρειες και έτσι δεν κουράζεις αυτόν που σε διαβάζει.

 

Ιδέα όχι πρωτότυπη, φάνηκε εύκολα για το πού πήγαινε η υπόθεση· την χειρίστηκες όμως με σεβασμό και μεράκι και έβγαλες μια ωραία ιστορία.

 

Μου έλειψε όμως ο τρόμος· δεν είχε ένταση, αγωνία, δεν είχε στιγμές που θα με έκαναν να κρατήσω την ανάσα μου για την συνέχεια. Επίσης, θα μπορούσες την σκηνή της παρολίγον θυσίας να την αναπτύξεις περισσότερο, αλλά ίσως να μην έδενε καλά με το ύφος τής πρωτοπρόσωπης αφήγησης. Και η Άννα έχει δίκιο, θα μπορούσες να δώσεις λίγη περισσότερη ζωντάνια στον χαρακτήρα τής Κατερίνας.

 

Αρκετό καλό, αλλά ήταν ευχάριστο ανάγνωσμα και μια ιστορία τρόμου δεν θα έπρεπε να γεννά τέτοια, θετικά, συναισθήματα.

Edited by John82
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Έχεις δίκιο, γενικά οι ιστορίες μου είναι πιο πολύ παράξενες (weird) παρά τρομακτικές. Η συγκεκριμένη άγγιζε κάποιο μοτίβο των ιστοριών τρόμου (το κυνήγι μαγισσών), μεταφέροντάς το σε τωρινή εποχή. Στην εισαγωγή της συλλογής διηγημάτων του Κινγκ Νυχτερινή Βάρδια , ο Τζον Μακντόναλντ λέει ότι "δύο από τα πιο δύσκολα είδη για συγγραφή είναι το υπερφυσικό και το κωμικό. Σε αδέξια χέρια το κωμικό μετατρέπεται σε θλιβερό και το υπερφυσικό σε γελοίο." Οπότε με βλέπω να δημοσιεύω στις διάφορες ιστορίες του φόρουμ, για να είμαι καλυμμένος :)

Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τον χρόνο σου.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
Nihilio

Μου άρεσε πολύ η φωνή του αφηγητή σου. Ακουγόταν σαν πραγματικός άνθρωπος στο πως περιέγραφε τα όσα του συνέβαιναν και προσθέτει αρκετά στην αυθεντικότητα της ιστορίας αλλά και της αφήγησης.

Η πλοκή βέβαια είναι ελαφρώς τετριμμένη και, προσωπικά, δεν κατάλαβα ακριβώς τα όσα έγιναν, ενώ και οι χαρακτήρες μένουν δισδιάστατοι αφού τα όσα γίνονται μένουν στην επιφάνειά τους.

Όσον αφορά την κορύφωση, αυτή είναι μάλλον υποτονική, λείπει η ένταση από την αφήγηση, όσο για το τέλος, με την αναφορά στο ότι αυτό είναι πραγματική ιστορία δε νιώθω να προσθέτει κάτι παραπάνω στην πλοκή.

 

Βέβαια γκρινιάζω τώρα. Αν πετύχαινα την ιστορία σε ένα βιβλίο θα περνούσα καλά διαβάζοντάς την και θα μου έμενε η φωνή του αφηγητή. Παρόλα αυτά νομίζω ότι για να ξεχωρίσει πραγματικά η ιστορία αυτή χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στην ατμόσφαιρα, ειδικά στην κορύφωσή της

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Σ' ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου, Μιχάλη. Τη δημιουργία  ατμόσφαιρας και την ένταση της κορύφωσης στις ιστορίες  ίσως καταφέρω να τις βελτιώσω με τον καιρό και με την εμπειρία. Όσο για την πρωτοτυπία της πλοκής, αυτό είναι θέμα έμπνευσης. Αν μου κατέβει κάτι καλό....

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..