MadnJim Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Όνομα Συγγραφέα: MadnJim Είδος ποιήματος: Περιγραφικό θα το πω, στην πραγματικότητα δεν έχω ιδέα! Αριθμός Στίχων: 13 στροφές των 4 στίχων, 52 στίχοι Σχόλια: Για το παιχνίδι των εφτά λέξεων (ποστ #62) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ο ΝΑΥΑΓΟΣ Μια ιστορία θα σας πω για ελάτε μαζωχτείτε για έναν έρμο ναυαγό σε κάποιο ξερονήσι μπορεί και να γελάσετε, ή ίσως λυπηθείτε μα ο κακομοίρης ήθελε μόνο να επιζήσει. Σ'ένα νησάκι μια σταλιά όλο νερό τριγύρω στη μέση κάποιου ωκεανού ξεβράστηκε μονάχος δίχως συντρόφους τράβηξε μόνο αυτός τον κλήρο σωσίβιο απ' το θάνατο να είναι αυτός ο βράχος. Μύδια και στρείδια έτρωγε στη λήθη βυθιζόταν και πέρναγε τις μέρες του τη θάλασσα κοιτώντας στον ίσκιο από δυο φοίνικες ξάπλωνε και κοιμόταν το σπίτι του θυμότανε κι έκλαιγε αναπολώντας. Απ' το καράβι σώθηκαν δυο τρία πραγματάκια που τα 'φερε η θάλασσα μέχρι την παραλία άχρηστα τα περ'σότερα σανίδια και κουτάκια μα ανάμεσά τους ήτανε και κάτι με ουσία. Ένα πιστόλι απ' αυτά με τις φωτοβολίδες που το φυλούσε θησαυρό για όταν δει καράβι, μα μέχρι τότε για να πιει πηγή είχε καρύδες κι έτσι τις μέρες πέρναγε από πρωί σε βράδυ. Ένα ζεστό απόγευμα λίγο προτού βραδιάσει τα φοινικόφυλλα έγερναν ωσάν ιτιά που κλαίει όλη τη μέρα ξαπλωτός κόντευε να μουδιάσει σαν είδε γιοτ στη θάλασσα ανέμελα να πλέει. Κοίταξε πρώτα δύσπιστα τα μάτια έτριψε λίγο νόμιζε οράματα πως έβλεπε μπροστά του μα όταν σιγουρεύτηκε μεγάλο έκανε πήδο και το πιστόλι όρμησε να βρει στα πράγματά του. Στην παραλία έτρεξε τρελός κι αλλοπαρμένος ούρλιαζε από χαρά που κόσμο είδε πάλι σημάδεψε τον ουρανό κι έτρεμε ο καημένος σαν το σινιάλο έκανε πατώντας τη σκανδάλη. Μα τ' είν' η μοίρα ρε παιδιά άμα της δε σε θέλει και της βολίδας που 'ριξε η γέμιση δεν σκάει μόν' έκανε μία τροχιά πως κάνουνε τα βέλη κι ο ναυαγός μας έκπληκτος έμεινε να κοιτάει. Πάνω στο γιοτ κατέληξε στη γέφυρά του τζούφια λίγες φορές γκελάρισε και στάθηκε στην άκρη ο ναυαγός βλαστήμισε τη νόμισε για κούφια κι από το μάτι το δεξί του ξέφυγε ένα δάκρυ. Μα η βολίδα ήταν καλή μόνο λίγο βρεγμένη και μ' όλα τούτα στέγνωσε και τη δουλειά της κάνει άργησε μα ήτανε ακόμα αναμμένη κι η έκρηξη ήταν αρκετή το γιοτ για να ξεκάνει. Κι ο ναυαγός μας έμεινε εκεί στην παραλία να βλέπει τις ελπίδες του να καίγονται πιο πέρα σαν θεατής σε θέατρο πρώτη σειρά πλατεία ενώ ο ήλιος έδυε και τέλειωνε η μέρα. Και σαν τις φλόγες έσβηνε η ελπίδα του στον πάτο μέσα στο στήθος άσχημη μαρμαρυγή τον σφίγγει παραπατά και σπαρταράει στην άμμο πέφτει κάτω ώσπου με την απόγνωση στα μάτια του να φύγει...- By MadnJim 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elgalla Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Ένα ακόμη χιουμοριστικό, διασκεδαστικό κι αυτό.Γενικά νομίζω πως εδώ τα πήγες αρκετά καλύτερα με το μέτρο, το χάνεις σε 1-2 σημεία αλλά όχι τόσο, δεν πολυφαίνεται. Νομίζω, όμως, ότι μου άρεσε πιο πολύ το άλλο από άποψη χρήσης των λέξεων αλλά και πρωτοτυπίας. Όπως και να'χει, και μόνο που σκάρωσες δύο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μπράβο σου! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Λοιπόν κάτι τέτοιους τους πληρώνανε για να σκαρώνουν μαντινάδες αναλόγως την περίσταση. Μην το γελάς. Είσαι γρήγορος και καλός γενικά. Τώρα βέβαια και αυτό και το άλλο, αν και χιουμοριστικά, έχουν σκοτεινότερο τέλος. Χαίρομαι για το πώς χρησιμοποίησες την μπόνους λεξούλα, εμένα δεν θα πήγαινε εύκολα ο νους μου. Ε, και μέχρι τις 28 έχουμε καιρό. Μόνο με δυο θα μας αφήσεις;;;;; :mf_sonne: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadnJim Posted April 20, 2015 Author Share Posted April 20, 2015 Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε κι αυτό! Εχμ, Ειρήνη, ναι, φοβάμαι πως μέχρι τις 28 δεν νομίζω να καταφέρω να συγκρατηθώ, είναι πολλές οι μέρες για να κάθομαι άπραγος.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morfeas Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Όχι, που θ' άφηνες την ποίηση έξω από τα πλοκάμια σου Μου άρεσε, ανάλαφρο και με ολοκληρωμένη ιστορία (πραγματολογικά δεν σχολιάζω, καθώς φαντάζομαι θα ξέρεις καλύτερα πόσο εκρηκτικό είναι το σκάσιμο μιας βολίδας για να κάψει ένα γιοτ). Κι ο ρυθμός πετυχημένος (αν και σίγουρα δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσει γι' αυτό), αν κι όπως παρατηρεί η elgalla σου ξεφεύγουν κάνα δυο σημεία. π.χ. ενώ μου έδινε την αίσθηση του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου σε μερικά σημεία αλλάζει το πλήθος των συλλαβών κι άρα του ρυθμού "νόμιζε οράματα πως έβλεπε μπροστά του" (14 συλλαβές) Σε άλλα σημεία, όμως, φαίνεται να έχεις επίγνωση του παραπάνω (κυρίως όταν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ανω των 15 συλλαβών) και το σώζεις με στυλ: "άχρηστα τα περ'σότερα σανίδια και κουτάκια" Μπράβο! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Πιο αδύναμη στιγμή: Ένα πιστόλι απ' αυτά με τις φωτοβολίδες που το φυλούσε θησαυρό για όταν δει καράβι, μα μέχρι τότε για να πιει πηγή είχε καρύδες κι έτσι τις μέρες πέρναγε από πρωί σε βράδυ. Πιο γαμάτη στιγμή: Μα τ' είν' η μοίρα ρε παιδιά άμα της δε σε θέλει και της βολίδας που 'ριξε η γέμιση δεν σκάει μόν' έκανε μία τροχιά πως κάνουνε τα βέλη κι ο ναυαγός μας έκπληκτος έμεινε να κοιτάει. Γενικά, εγώ πολύ ωραία πέρασα. Το διάβαζα πολύ άνετα και ήθελα να μάθω τι θα γίνει στο τέλος. Με αποζημίωσες. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadnJim Posted April 21, 2015 Author Share Posted April 21, 2015 Χεχεχε, όπως το λες Νικόλα, σιγά μη δεν δοκίμαζα να γράψω και σε ρίμα! Και, όχι, δεν νομίζω να αρκεί μια φωτοβολίδα να κάνει ένα γιοτ να εκραγεί, αλλά "ποιητική αδεία", καταλαβαίνεις, για να βγει η πλάκα. Κιάρα χαίρομαι που όταν το τελείωσες ένιωσες αποζημιωμένη. Ευχαριστώ παιδιά, χαίρομαι που διασκεδάσατε, δεν έχω την παραμικρή σχέση με την ποίηση και είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να σκαρώσω κάτι που άρεσε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts