Jump to content

Σολ Μπλακ (Saul Black)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

b201465.jpg

 

Σολ Μπλακ - Μαθήματα φόνου (The Killing Lessons)

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο γνωστός συγγραφέας βιβλίων τρόμου και φαντασίας Glen Duncan, που είπε να γράψει ένα αστυνομικό θρίλερ με ψευδώνυμο. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πριν καν κυκλοφορήσει σε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, προσωπικά, βασίστηκα μόνο στο (αληθινό) όνομα του συγγραφέα και την περίληψη της ιστορίας. Και πολύ καλά έκανα, γιατί το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Από την μια μεριά έχουμε δυο αδίστακτους δολοφόνους που ταξιδεύουν με ένα τροχόσπιτο και σκοτώνουν για έναν εντελώς τρελό λόγο αθώες γυναίκες και από την άλλη έχουμε την ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Σαν Φρανσίσκο, Βάλερι Χαρτ, που για μήνες προσπαθεί να βρει με τους συναδέλφους της την ταυτότητα των δολοφόνων, πριν μεγαλώσει ο αριθμός των θυμάτων. Οι δολοφονίες που έγιναν σ'ένα απομακρυσμένο αγροτόσπιτο στο χιονισμένο Κολοράντο, που δεν πήγαν σύμφωνα με το τρελό σχέδιο των δολοφόνων, ίσως τελικά αποδειχτούν ικανές για την σύλληψη τους. Μέχρι τότε όμως θα γίνει ένας μικρός χαμός...

Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι η πλοκή δεν κρύβει ούτε εκπλήξεις ούτε αποκαλύψεις, όπως άλλα βιβλία με κατά συρροή δολοφόνους. Οι δολοφόνοι κάνουν αυτό που κάνουν και η αστυνομικός προσπαθεί να τους βρει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα προβλήματα στην προσωπική της ζωή. Απλά πράγματα. Όμως, διάολε, η αγωνία βαράει κόκκινο, η πλοκή είναι δοσμένη απόλυτα ρεαλιστικά, η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα σκοτεινή και τρομερή και η γραφή απίστευτη. Νομίζω ότι αυτό που κάνει την διαφορά στο βιβλίο, είναι ο μοναδικός τρόπος γραφής, οι ωμές περιγραφές και η ανάπτυξη των χαρακτήρων. Πραγματικά μου άρεσε πολύ το αφηγηματικό στιλ του συγγραφέα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό θρίλερ, που δύσκολα θ'αφήσει ανικανοποίητους τους λάτρεις του είδους. Μπορεί οι επίδοξοι αναγνώστες του βιβλίου να μην συναντήσουν αποκαλύψεις και ανατροπές στην πλοκή, όμως σίγουρα θα εθιστούν στον μοναδικό τρόπο γραφής του συγγραφέα και θα απολαύσουν σε μεγάλο βαθμό δράση, ένταση και αγωνία. Ελπίζω να δούμε στο άμεσο μέλλον και άλλα βιβλία του συγγραφέα στα ελληνικά και, βέβαια, παρόμοιους "φρέσκους" τίτλους από νέους συγγραφείς, άγνωστους στην Ελλάδα (μην αρχίσω να λέω ονόματα).

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πολλά μα παρά πολλά χρόνια διαβάζουμε αστυνομική λογοτεχνία με στοιχεία θρίλερ, πανύψηλα βουνα τα βιβλία του είδους που έχουν γραφτεί! Οπότε δεν περιμένουμε κάτι το νέο ή το διαφορετικό! Στο συγκεκριμένο ένας δολοφόνος γυναικών σκορπάει τον τρόμο και η αστυνομία από πίσω να τον κυνηγάει, αλλά το βιβλίο έχει τόσο καλή ατμόσφαιρα που σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα,πέτυχε το σκοπό του!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • BladeRunner changed the title to Saul Black

lovemurder.jpg.2a4a523a359d476079a4a2f2d2f70106.jpg

Σολ Μπλακ - Δίψα για φόνο (LoveMurder)

Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε στα ελληνικά -πριν καν κυκλοφορήσει σε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες-, το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς με ηρωίδα την Βάλερι Χαρτ, το "Μαθήματα φόνου", ένα βιβλίο που αγόρασα και διάβασα τότε, στο άψε-σβήσε. Ωραίο θριλεράκι ήταν, έντονο και συναρπαστικό, χωρίς όμως κάτι το τρομερά πρωτότυπο. Θα έλεγα ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και με το δεύτερο αυτό βιβλίο.

Τι λέει η περίληψη στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης: "Όταν καλούν στον τόπο ενός αποτρόπαιου εγκλήματος την ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο Βάλερι Χαρτ, εκείνη ούτε που μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μια γυναίκα έχει βρεθεί άγρια δολοφονημένη και δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα αινιγματικό σημείωμα που απευθύνεται στη Βάλερι. Το θύμα τής είναι άγνωστο, ωστόσο καθώς η Βάλερι ερευνά την υπόθεση, όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μία, ιδιαιτέρως ανησυχητική, κατεύθυνση: τις φυλακές του Ρεντ Ριτζ, όπου μια γυναίκα ονόματι Κάθριν Γκλας εκτίει την ποινή της για μια σειρά φρικτών δολοφονιών. Υπεύθυνη για τον εγκλεισμό της ήταν η Βάλερι, και το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ξαναμπεί στον άρρωστο, διεστραμμένο κόσμο της Κάθριν. Όταν, όμως, ανακαλύπτεται και δεύτερο πτώμα, η Βάλερι συνειδητοποιεί ότι ο μοναδικός τρόπος να πλησιάσει το δολοφόνο είναι να ζητήσει τη βοήθειά της. Μόνο που ο χρόνος μετράει αντίστροφα, και το ταξίδι της Βάλερι στον σκοτεινό λαβύρινθο του μυαλού της Κάθριν μπορεί ν' αποδειχτεί θανατηφόρο".

Έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά καλογραμμένο και εθιστικό αστυνομικό θρίλερ, με ένταση, αγωνία για την συνέχεια, μια κάποια αγχωτική ατμόσφαιρα και κάμποσα δυνατά σκηνικά που ανεβάζουν την αδρεναλίνη σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Η γραφή είναι αρκετά καλή και ευκολοδιάβαστη, βοηθάει πολύ στην γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου. Οι χαρακτήρες με τα καλά τους και τα στραβά τους, δεν μπορώ να πω όμως ότι δέθηκα με κάποιον συγκεκριμένα. Επίσης ορισμένα πράγματα στην πλοκή δεν με έπεισαν απόλυτα (διάλογοι, κίνητρα, σκηνές), αλλά αυτό ισχύει με τα περισσότερα θρίλερ εκεί έξω, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Γενικά είναι ένα καλό και άκρως ψυχαγωγικό θρίλερ, ό,τι πρέπει για να περάσει απολαυστικά η ώρα.

8.5/10

Link to comment
Share on other sites

Το Δίψα για φόνο είναι ενα βιβλίο για να σου κρατήσει συντροφιά 2,3 απογεύματα. Είναι σαφώς κατώτερο και υποτονικό από το πρώτο βιβλίο, από τη μέση και μετά αποκτα κάποια δράση αλλα και πάλι χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Απευθύνεται σε πιο άπειρος αναγνώστες. Θα το προτιμούσα σε έκδοση pocket και με πιο δυναμική μετάφραση.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Σολ Μπλακ (Saul Black)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..