Jump to content

Μπέντζαμιν Μπλακ/Τζον Μπάνβιλ (Benjamin Black/John Banville)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Μπέντζαμιν Μπλακ είναι το ψευδώνυμο του Ιρλανδού συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ. Με το πραγματικό του όνομα έχει γράψει βιβλία γενικής λογοτεχνίας και ιστορικά, πολλά εκ των οποίων έχουν κερδίσει κάμποσα βραβεία, ενώ με το ψευδώνυμο έχει γράψει κάμποσα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα περισσότερα στην σειρά Quirke. Το παρόν τόπικ αφορά αποκλειστικά τα αστυνομικά μυθιστορήματα του.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί, προς το παρόν, τα παρακάτω, όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη:

1. Christine Falls - Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς (Quirke #1)
2. The Silver Swan - Ο ασημένιος κύκνος (Quirke #2)
3. The Lemur - Ο Λεμούριος
4. The Black-Eyed Blonde - Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια

Στο Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια, το οποίο ξεκίνησα σήμερα, επανεμφανίζεται ο αγαπημένος μου ιδιωτικός ντετέκτιβ, Φίλιπ Μάρλοου. 

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια

978-960-03-5899-5b.jpg

Ο Φίλιπ Μάρλοου είναι ο αγαπημένος μου ιδιωτικός ντετέκτιβ και είναι πάντα χαρά μου να διαβάζω ιστορίες με τα κατορθώματα του. Αυτός μπορεί να μην είναι ο αυθεντικός Μάρλοου, σκιαγραφημένος δηλαδή από την πένα του Ρέιμοντ Τσάντλερ, όμως ποιοτικά είναι σε υψηλό και ικανοποιητικότατο επίπεδο. Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά όταν ένας συγγραφέας (όσο καλός και αν είναι), γράφει μια ιστορία με ήρωα που έχει δημιουργήσει ένας άλλος συγγραφέας, στο συγκεκριμένο όμως τα υπέρ είναι πολύ περισσότερα από τα κατά.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του '50 στο Μπέι Σίτι της Καλιφόρνιας και οι δουλειές του Μάρλοου δεν πάνε και πάρα πολύ καλά. Κάτι φιλονικίες μεταξύ ζευγαριών, κάτι χαμένες γάτες, με λίγα λόγια βαράει μύγες. Μέχρι που μια μέρα μπαίνει στο γραφείο του μια υπέροχη ξανθιά με μαύρα μάτια και του ζητάει να ψάξει να βρει κάποιον Νίκο Πίτερσον, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εδώ και κάτι βδομάδες. Απλή έρευνα για την εύρεση ενός χαμένου προσώπου, τι πιο απλό; Αμ δε, η ιστορία έχει πολύ βάθος και ο Μάρλοου θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση με αδίστακτους πλούσιους τύπους, εγκληματίες και μπόλικα πτώματα... και όλα αυτά για χάρη αυτών των μαύρων ματιών.

Λοιπόν, σαν λάτρης των αστυνομικών νουάρ γενικότερα και του Φίλιπ Μάρλοου ειδικότερα, έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ευχαριστημένος. Διάβασα μια αρκετά περίπλοκη ιστορία, κοντά στα υψηλά στάνταρ των ιστοριών του Τσάντλερ, με ενδιαφέρον μυστήριο, ένταση, μπόλικες ανατροπές και χορταστική δράση. Απόλαυσα τα μπλεξίματα και τις σκέψεις του αγαπημένου μου ιδιωτικού ντετέκτιβ, στον οποίο ο Μπλακ έδωσε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή. Η γραφή μου φάνηκε πάρα πολύ καλή και κοντά στο ύφος και το στιλ του Τσάντλερ, αν και πάω στοίχημα ότι ο Μπλακ έβαλε στο μπλέντερ και στοιχεία από το δικό του συγγραφικό στιλ.

Συμπερασματικά, μπορώ να πω ότι ο Μπέντζαμιν Μπλακ έκανε πολύ καλή δουλειά και σεβάστηκε το συγγραφικό ύφος του Ρέιμοντ Τσάντλερ, ζωντανεύοντας αρκετά επιτυχημένα έναν ξακουστό ήρωα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Σίγουρα δεν φτάνει το επίπεδο των καλύτερων βιβλίων με ήρωα τον Μάρλοου, όμως χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα αστυνομικό νουάρ που αξίζει να διαβαστεί με τα χίλια. Πρέπει να τονίσω, πάντως, ότι δεν έχει νόημα να το διαβάσετε, αν δεν γνωρίσετε πρώτα τον αυθεντικό Φίλιπ Μάρλοου. 

8.5/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπέντζαμιν Μπλακ/Τζον Μπάνβιλ (Benjamin Black/John Banville)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..