Jump to content

Λόρεν Μπιούκες (Lauren Beukes)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Η Lauren Beukes γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1976 στην Νότια Αφρική και είναι συγγραφέας που κινείται ανάμεσα σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, όπως η αστική φαντασία, η επιστημονική φαντασία, ο τρόμος και η αστυνομική λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα.

1. Moxyland (2008)
2. Zoo City (2010)
3. The Shining Girls (2012) - Τα λαμπερά κορίτσια, εκδόσεις Bell (2015)
4. Broken Monsters (2014)

Έφτιαξα το τόπικ με αφορμή την πρώτη μετάφραση βιβλίου της στα ελληνικά. Πρόκειται για το The Shining Girls, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο που μας έρχεται, από τις εκδόσεις Bell, με τον τίτλο Τα λαμπερά κορίτσια. Δεν βλέπω την ώρα...

Βάζω το τόπικ στην Γενική Λογοτεχνία, γιατί σαν συγγραφέας η Beukes  κινείται μεταξύ πολλών διαφορετικών ειδών...

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

or_4339964283_b1088low.jpg

 

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
«Δε φταίω εγώ, γλυκιά μου. Εσύ φταις. Δεν έπρεπε να λάμπεις. Δεν έπρεπε να μ' αναγκάσεις να το κάνω αυτό».
 
Υπάρχουν κάποια κορίτσια που είναι έξυπνα, ξεχωριστά –με μια λέξη, λαμπερά. Τα κορίτσια αυτά είναι το θήραμα του Χάρπερ. Τα εντοπίζει, τα παρακολουθεί και όταν έρθει η ώρα… σβήνει τη λάμψη τους. Και μετά, τα ίχνη του χάνονται. Γιατί ο Χάρπερ είναι ένας δολοφόνος που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο.
 
Η Κέρμπι είναι τυχερή που επέζησε μετά την επίθεση. Τώρα, είναι σίγουρη πως υπήρξαν κι άλλα θύματα, λιγότερο τυχερά από την ίδια. Και είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει τον παραλίγο φονιά της. Είναι, όμως, δυνατόν τα στοιχεία που ανακαλύπτει να είναι αληθινά; Μπορεί ο άνθρωπος που καταδιώκει να ξεγλιστρά σε άλλες εποχές;
 
Απροσδόκητο και ευφάνταστο, το μυθιστόρημα της Λόρεν Μπιούκς που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς σε Αμερική και Ευρώπη θα σας καθηλώσει.  
 
Κυκλοφορεί 24 Ιουλίου. Σελίδες: 416, Τιμή: 7,20€
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τα λαμπερά κορίτσια, πριν λίγο το τελείωσα. Ένα ταξίδι στο χρόνο πάντα σου προκαλεί μυστήριο, αγωνία και μια δόση γοητείας! Η χρονολογική περίοδος που γίνεται το ταξίδι και αναφέρονται τα γεγονότα είναι από το 1929 έως το 1993! Αν και στην αρχή με μπέρδεψε, κούρασε λίγο η εναλλαγή των χρονολογικων περιόδων μετά άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Επιστημονικής φαντασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση. Θρίλερ, αγωνίας και αστυνομικό τα κύρια στοιχεία του. Το Βιβλίο είναι καλό, αξίζει το χρόνο σας! Ότι πρέπει για παραλία, αλλά ως εκεί!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τα Λαμπερά Κορίτσια

Καταχάρηκα μόλις έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε βιβλίο της Μπιούκες στα ελληνικά, ειδικότερα το συγκεκριμένο που έχει μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα για αστυνομικό θρίλερ και είναι με διαφορά το πιο πολυδιαβασμένο έργο της. Εδώ που τα λέμε όμως, θα ήθελα κάποια στιγμή να βγούνε στα ελληνικά και τα υπόλοιπα έργα της, που φαίνονται εξίσου ενδιαφέροντα. Όσον αφορά το βιβλίο που μόλις τελείωσα, χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα καλό και χορταστικό θρίλερ.

Δεν θα γράψω και πολλά για την πλοκή, όσα λιγότερα ξέρει κανείς, τόσο το καλύτερο νομίζω. Από την μια έχουμε έναν σίριαλ κίλερ που ταξιδεύει στον χρόνο και σκοτώνει κάποιες συγκεκριμένες κοπέλες, που έχουν "φως" μέσα τους, και από την άλλη έχουμε την νεαρή Κέρμπι, που γλίτωσε από την δολοφονική επίθεση του παρανοϊκού αυτού τύπου και τώρα θέλει να τον βρει και να τον περιλάβει. Και, εντάξει, γίνεται ένας μικρός χαμός μετά... Λοιπόν, το βιβλίο δεν παίρνει άριστα από μένα γιατί δεν υπάρχει μια εξήγηση για το πως λειτουργούσε το Σπίτι που ταξίδευε τον δολοφόνο μας μπρος-πίσω στον χρόνο και ποια λογική κρυβόταν πίσω από την δολοφονική μανία του. Κατά τ'άλλα όμως πρόκειται για ένα άκρως ιντριγκαδόρικο θρίλερ, με ενδιαφέρουσα πλοκή, δυνατές σκηνές και μπόλικη αγωνία. Η γραφή είναι πραγματικά πολύ καλή, ξεχωριστή και ιδιαίτερη, με δυναμικές περιγραφές των σκηνών βίας. Ο χαρακτήρας της Κέρμπι εξαιρετικά ενδιαφέρων και καλοσχηματισμένος, οι υπόλοιποι καλούτσικοι. Η ιστορική έρευνα προσεγμένη και η ατμόσφαιρα εξαιρετική.

Γενικά πρόκειται για ένα πολύ καλό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα αστυνομικό θρίλερ, ό,τι πρέπει για λίγες ώρες ψυχαγωγίας στην παραλία, μιας και προσφέρει ένταση, δράση και φαντασία, όλα δοσμένα με ιδιαίτερο στιλ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την (μάλλον) μετριούτσικη βαθμολογία του στο Goodreads. Ατέλειες έχει, όμως νομίζω ότι τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ. Ελπίζω να δούμε και άλλα βιβλία της Μπιούκες στα ελληνικά. Έχει μια δυναμική σαν συγγραφέας.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια και το διάβασα μέσα στις διακοπές μου. Το βιβλίο είναι αρκετά καλογραμμένο, σε σημείο που νομίζεις ότι η συγγραφέας προσπάθησε πολύ να κάνει την κάθε πρόταση ξεχωριστή. Αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους και να το θεωρήσουν λίγο "φορτωμένο". Προσωπικά μετά από 50-100 σελίδες το συνήθισα και μου άρεσε. Πολύ ωραίο βιβλίο, με ένα τέλος που το αδικεί και γκρεμίζει ότι έχτιζε. Ήθελα κάποιες εξηγήσεις...

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Λόρεν Μπιούκες (Lauren Beukes)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..