Jump to content

Κένεθ Κουκ - Στη νεκρή καρδιά της ηπείρου (Kenneth Cook - Wake in Fright)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

b202893.jpg

(Wake In Fright, 1961)

Μόλις έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε στα ελληνικά το βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις Εξάρχεια, έπαθα την πλάκα μου. Μιλάμε για μεγάλη έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πρόκειται για ένα καλτ βιβλίο που γράφτηκε σχεδόν πενήντα πέντε χρόνια πριν και το οποίο ποτέ δεν έγινε best seller (απ'όσο ξέρω). Σ'αυτό το βιβλίο βασίζεται η ταινία Wake In Fright (aka The Outback), σε σκηνοθεσία Ted Kotcheff, ένα άγνωστο διαμάντι της Αυστραλίας. Λοιπόν, το βιβλίο με ξετρέλανε πραγματικά. Περίμενα να μου αρέσει, μιας και συνήθως τέτοιου είδους ιστορίες, που διαδραματίζονται σε τέτοια μέρη, είναι από αυτές που μου τραβάνε την προσοχή, που με φτιάχνουν, δεν περίμενα όμως ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ και ότι θα είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο νεαρός δάσκαλος Τζον Γκραντ από το Σίδνεϊ, που σύμφωνα με την σύμβασή του, πρέπει να διδάξει σε ένα σχολείο μιας μικρής, απομακρυσμένης πόλης, για δυο ολόκληρα χρόνια. Στο βιβλίο τον βρίσκουμε να φεύγει από την πόλη για έξι εβδομάδες διακοπές, με την μια μέρα να την περνάει αναγκαστικά στην πόλη Μπουντανιάμπα, ώστε να φτάσει τελικά στο αγαπημένο του Σίδνεϊ. Όμως τα πράγματα θα πάνε τελείως στραβά και ο Γκραντ θα κολλήσει στην μέση του πουθενά, με την κρύα μπύρα και το μεθύσι να είναι ο μόνος τρόπος για να μην τρελαθεί...

Ο συγγραφέας με την περιπέτεια του πρωταγωνιστή και τις απίστευτες περιγραφές του, καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη την μοναξιά, την παραφροσύνη και την απελπισία των ανθρώπων που βρίσκονται σε τοπία όπως αυτά της Αυστραλιανής ερήμου, σε μικρές πόλεις στην μέση του πουθενά, με την ζέστη και την σκόνη να σε τρελαίνουν και το απόλυτο τίποτα να σε περιτριγυρίζει. Προσωπικά δέθηκα με το δράμα του πρωταγωνιστή, γνώρισα ένα άλλο πρόσωπο μιας Αυστραλίας του παρελθόντος, και απόλαυσα μια πραγματικά εξαιρετική γραφή, με χιούμορ και συναίσθημα όπου χρειαζόταν, ανθρώπινη και με βαθύτερα νοήματα. Λίαν συντόμως θα ψάξω να βρω και να δω την ταινία και σίγουρα στο μέλλον θα ξαναδιαβάσω αυτό το αριστούργημα.

Υ.Γ. Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία, με προσεγμένη μετάφραση και όμορφο εξώφυλλο.

10/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το "Wake in Fright" ή "Στη νεκρή καρδιά της ηπείρου" όπως μεταφράστηκε το βιβλίο στα ελληνικά, είναι ένα περίεργο θα έλεγα μυθιστόρημα, γραμμένο πριν αρκετά χρόνια όπως γράφει και ο Blade παραπάνω, που έχει γίνει cult ύστερα και από την ομώνυμη ταινία του 1971 με τον Ντόναλντ Πλέζανς. 

 

Σε ό,τι αφορά τώρα στην ελληνική έκδοση, σε αντίθεση με τον Blade εμένα δεν με ικανοποίησε το χαρτί, που ακολουθεί την -κρίσης- λογική που βλέπουμε όλο και περισσότερο τελευταία, για λεπτά και άρα πιο φθηνά φύλλα και αντίστοιχα εξώφυλλο με όσο το δυνατόν πιο μαλακό χαρτί. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός αυτό βοήθησε την έκδοση να κρατήσει σχετικά χαμηλά την τιμή της (περί τα 11 ευρώ).

 

Πάμε τώρα στα του βιβλίου. Η υπόθεση γνωστή, ο δάσκαλος Τζο Γκραντ φεύγει για 6 εβδομάδες διακοπές με προορισμό το Σίδνεϋ, αντ' αυτού όμως "κολλάει" στην παράξενη πόλη Μπουντανιάμπα παρέα με μια σειρά από άγνωστους και τη μπύρα να ρέει άφθονη...

 

Το όλο story δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, με βάση τα όσα είχα διαβάσει και για την ταινία -χωρίς να την έχω δει- περίμενα περισσότερη "σκληρότητα", πιο "παράξενους" κατοίκους, αλλά και με τον τρόπο που δίνει όλη την ιστορία ο Cook, θα ήθελα λίγο πιο αργή περιγραφή των όλων και ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σκηνικό. Από την άλλη βέβαια, η υιοθέτηση ενός γοργού ρυθμού και το άπλωμα της υπόθεσης σε λίγες σελίδες (συνολικά 240, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αισθητά λιγότερες, έως και μισές, εάν η γραμματοσειρά δεν ήταν τόσο μεγάλη) μας δίνει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται "νεράκι", κατεβαίνει σε μια νύχτα και γενικότερα αποτελεί μια ευχάριστη παρέα ενός 24ώρου - χωρίς τίποτε παραπάνω.

 

Στα συν πάντως του βιβλίου εντάσσεται το γεγονός ότι σου δίνει μια σύντομη, αλλά γερή δόση της εποχής σε μια πραγματικά αχανή χώρα, ενώ παράλληλα, σε βάσει σε κάποιες σκέψεις (ίσως τις μόνες;) του πως θα αντιδρούσες εσύ εάν έμπλεκες σε μια τέτοια κατάσταση. Μετά από 1' βέβαια, σκέφτεσαι ότι εσύ δεν θα είχες ποτέ δεχτείς να είσαι δάσκαλος εκεί, και ακριβώς εκεί είναι που βάζεις το βιβλίο στο ράφι και προχωράς στο επόμενο...

 

Εν τέλει, το "Στη νεκρή καρδιά της ηπείρου" είναι ένα γρήγορο, σύντομο, περίεργο αλλά συνολικά, απλό ανάγνωσμα, που προσωπικά δεν θα έλεγα ότι μου άφησε κάτι, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να το υποτιμήσω, πόσο μάλλον μετά την παραπάνω κριτική του Blade που εκτιμώ.

 

Εάν έβαζα βαθμολογία, θα ήταν 6/10 και αυτό γιατί λόγω του γοργού του ρυθμού, δεν το αφήνεις εύκολα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Κένεθ Κουκ - Στη νεκρή καρδιά της ηπείρου (Kenneth Cook - Wake in Fright)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..