Jump to content

Ρόμπερτ Χάρις (Robert Harris)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Βρετανός Ρόμπερτ Χάρις, πρώην δημοσιογράφος και ρεπόρτερ του BBC, είναι ένας πολύ γνωστός και πολυδιαβασμένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και θρίλερ. Τα δυο πιο πολυδιαβασμένα έργα του είναι τα "Pompeii" και "Fatherland". 

Ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του: Fatherland (1994), Enigma (2001), Archangel (2005) και The Ghost Writer (2010).

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα παρακάτω βιβλία, όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός:

01. Κωδικός: Αίνιγμα (Enigma)
02. Πομπηία (Pompeii)
03. Το μυστικό του Αρχαγγέλου (Archangel)
04. Fatherland (Fatherland)
05. Imperium (Imperium)
06. Παρασκήνια εξουσίας (The Ghost)
07. Conspirata: Η συνωμοσία (Lustrum)
08. Ο Γερμανός κατάσκοπος (An Officer And A Spy)
09. Μόναχο (Munich)
10. V2 (V2)

Σήμερα ξεκίνησα το Fatherland, ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα εναλλακτικής ιστορίας (Alternate History).

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fatherland

7b8347ee-d798-4a42-af25-cb9d33addea7.jpg

Το Fatherland, το πρώτο βιβλίο του Ρόμπερτ Χάρις που διαβάζω και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα του, συνδυάζει το αστυνομικό θρίλερ με την εναλλακτική ιστορία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως συναρπαστικό και απολαυστικό. Ειλικρινά δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα το βιβλίο και στεναχωρήθηκα που δεν ήταν μεγαλύτερο.

Λοιπόν, βρισκόμαστε στο 1964, η Γερμανία έχει κερδίσει τον πόλεμο, έχει κατακτήσει διάφορες χώρες, κάτι σκληρές μάχες συνεχίζονται στην Ρωσία, που πολλά εδάφη της βρίσκονται υπό γερμανική κυριαρχία, ο Χίτλερ ζει και βασιλεύει, έτοιμος να γιορτάσει την 75η επέτειο των γενεθλίων του, ο Χάιντριχ ζει και αυτός και λύνει και δένει στην Γκεστάπο, ο Τσόρτσιλ κατέφυγε στον Καναδά και πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τζόζεφ Π. Κένεντι. Στο Βερολίνο, ο ντετέκτιβ Μαρτς της Κριμινάλ Πολιτσάι, καλείται να διαλευκάνει έναν μυστηριώδη θάνατο, όμως πολλά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της στρατιωτικής υπηρεσίας επιχειρούν να συγκαλύψουν συνωμοσίες και τρομερά μυστικά, που συνδέονται με την υπόθεση. Ο Μαρτς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Γκεστάπο, θα ανακαλύψει ένα κάρο πράγματα και θα μάθει την τρομερή αλήθεια, μια αλήθεια που μπορεί να σημάνει το τέλος του Τρίτου Ράιχ...

Μιλάμε για ένα από τα πιο δυνατά, καλογραμμένα και συναρπαστικά πολιτικά θρίλερ που έχω διαβάσει. Ο κόσμος που δημιούργησε ο Χάρις μου φάνηκε απόλυτα πειστικός και ρεαλιστικός, χωρίς μάλιστα να αναλωθεί σ'ένα κάρο λεπτομερείς περιγραφές των "πως" και "γιατί". Υπάρχουν διάσπαρτες χρήσιμες πληροφορίες για να καταλάβουμε πως είναι το Βερολίνο και γενικά η Γερμανία το 1964. Το καθεστώς είναι αρκετά απολυταρχικό, η προπαγάνδα και η παράνοια ζουν και βασιλεύουν, και πάει λέγοντας. Η αστυνομική πλοκή είναι και αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και προσεγμένη, με μυστήριο, ανατροπές και δράση. Οι χαρακτήρες μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντες και καλογραμμένοι, μερικοί εκ των οποίων ήταν αληθινά πρόσωπα. Όσον αφορά την γραφή, τι να πω, πραγματικά τρομερή, ξεχωριστή, άκρως ευκολοδιάβαστη, με εξαιρετικές περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Η ατμόσφαιρα τρομερή.

Επιγραμματικά, έχουμε να κάνουμε με ένα απολαυστικό πολιτικό θρίλερ, γεμάτο ένταση, μυστήριο και δράση. Η κοσμοπλασία είναι στιβαρή και άκρως ιντριγκαδόρικη, αποτέλεσμα προσεκτικής έρευνας εκ μέρους του συγγραφέα, ενώ και η γραφή είναι εξαιρετική. Η αλήθεια είναι ότι δέθηκα με τους χαρακτήρες και τον κόσμο του βιβλίου, σίγουρα θα μου λείψουν. 

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Τελειωνοντας το βιβλιο δεν θα γραψω πολλα καθως πιστευω οτι με καλυπτει απολυτα το απο πανω post του Γιωργου,και θα συμφωνησω κι εγω οτι ειναι ενα βιβλιο που δεν θες να τελειωσει.Σιγουρα μπηκε στο top ten μου.

 

10/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

525592643_.jpg.b7f23258d955e5b39fff471a1fe66a44.jpg

Μόναχο (Munich, 2017)

Δεύτερο βιβλίο του Ρόμπερτ Χάρις που διαβάζω, μετά το εξαιρετικό "Fatherland" που διάβασα τον Νοέμβριο του 2015, ένα βιβλίο ανατριχιαστικό και απίστευτα καλογραμμένο, σκηνές του οποίου οφείλω να πω ότι θυμάμαι ακόμα, παρ'όλα τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την ανάγνωση του, αλλά φυσικά και τα δεκάδες βιβλία που έχω διαβάσει στο μεταξύ. Τώρα, διάβασα ένα εξίσου ποιοτικό και ενδιαφέρον βιβλίο, που μου πρόσφερε κάμποσες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης.

Το πολύ ωραίο αυτό μυθιστόρημα μιλάει για την περιβόητη διάσκεψη του Μονάχου ανάμεσα στις τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) και την συμφωνία για την αποτροπή του πολέμου ανάμεσα στη Ναζιστική Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία, που επήλθε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1938, στην ομώνυμη πόλη. Συμμετέχουν διάφορα αληθινά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά αυτά γεγονότα, αλλά πρωταγωνιστούν δυο φανταστικά πρόσωπα, ένας προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού Τσάμπερλεν, ονόματι Χιου Λέγκατ, και ένας Γερμανός διπλωμάτης και μέλος της αντίστασης κατά του Χίτλερ, ονόματι Πάουλ Χάρτμαν, φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Οξφόρδη, και άνθρωποι με διορατικότητα και φόβο για το μέλλον, με τις προσπάθειες τους για να επηρεάσουν τη διάσκεψη και τη συμφωνία να είναι καταδικασμένες...

Μπορεί το βιβλίο να ασχολείται με ιστορικά γεγονότα προ πολλού τετελεσμένα και γνωστά σε όλους, όμως σε πολλές στιγμές η αγωνία βαράει κόκκινο και ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατάει με περισσή ευκολία το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος, χάρη στις εκπληκτικές περιγραφές των γεγονότων γύρω από την Διάσκεψη του Μονάχου και τις διάφορες παρασκηνιακές κινήσεις και διαδικασίες που δίνονται με μεγάλη αληθοφάνεια, αλλά επίσης χάρη στην εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων του, στο όλο ταξίδι πίσω στο χρόνο, αλλά και στην αρκετά μουντή ατμόσφαιρα, με διακριτικές δόσεις ανατριχίλας ελέω των σκληρών πολιτικών παιχνιδιών που τελικά οδήγησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο. Η γραφή του Χάρις είναι πραγματικά εξαιρετική, απίστευτα οξυδερκής και εθιστική, με έντονα ρεαλιστικές περιγραφές σκηνικών και καταστάσεων, αλλά και με πολύ αληθοφανείς διαλόγους.

Γενικά έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καλογραμμένο και εντέλει ψυχαγωγικό ιστορικό μυθιστόρημα με στοιχεία πολιτικού και κατασκοπευτικού θρίλερ, που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητους ή αδιάφορους τους λάτρεις του είδους. Και, φυσικά, μιλάμε για καλή και ουσιαστική λογοτεχνία, μιας και το βιβλίο προσφέρει εικόνες, συναισθήματα και μηνύματα, βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί κάποια πράγματα για την ιστορία και την πολιτική...

9/10

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Fatherland

Την υπόθεση την έχει περιγράψει ο BladeRunner παραπάνω οπότε γράφω κατευθείαν τις εντυπώσεις μου:
Στα θετικά η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο Χάρις είναι αρκετά αληθοφανής και μπορείς να πιστέψεις πως από μια ιδιοτροπία της τύχης η Ιστορία θα μπορούσε να έχει γραφτεί όπως την παρουσιάζει το βιβλίο. Το τέλος είναι αρκετά δυνατό, διαβάζεις μονορούφι τις τελευταίες 100 σελίδες και έχει αρκετές ανατροπές ενώ και οι χαρακτήρες είναι αρκετά μελετημένοι και μπορείς να συνδεθείς μαζί τους. Επίσης μου άρεσαν αρκετές λεπτομέρειες όπως αυτή που τοποθετεί ως πρόεδρο των Η.Π.Α. την δεκαετία το ΄60 έναν Κένεντι αλλά όχι τον Τζων αλλά τον πατέρα του Τζόζεφ ή που βάζει την (πρώην) βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, να προσπαθεί να πάρει τον θρόνο της πίσω από τον θείο της.
Στα αρνητικά είναι ότι το στοιχείο του θρίλερ δεν λειτούργησε για μένα και πάρα πολύ, μιας και αν έχεις
έστω και μια απλή γνώση της ιστορίας καταλαβαίνεις από πολύ νωρίς, πιο είναι το μεγάλο μυστικό που κινεί όλους τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, άλλους για να το συγκαλύψουν και άλλους για να το φέρουν στην επιφάνεια.

8,5/10

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ο Γερμανός κατάσκοπος

Τι είναι αυτό το πράγμα με τον Ρόμπερτ Χάρις; Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που πιάνω στα χέρια μου, μετά το καταπληκτικό και συγκλονιστικό "Fatherland" που διάβασα τον Νοέμβριο του 2015 και το εξαιρετικό "Μόναχο" που διάβασα τον Οκτώβριο του 2018, και αυτό με τη σειρά του παίρνει πέντε αστεράκια, όντας απίστευτα ενδιαφέρον, καλογραμμένο και σε πολλά σημεία καθηλωτικό, ακόμα και αγχωτικό. Εντάξει, ήξερα τα βασικά στοιχεία της Υπόθεσης Ντρέιφους, καθώς και πώς κατέληξε τελικά αυτή η βρόμικη και άθλια ιστορία, όμως όπως είναι φυσικό δεν γνώριζα όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες, όλες αυτές τις αθλιότητες που έγιναν εκ μέρους του Γαλλικού στρατού στη συγκεκριμένη υπόθεση, που συντάραξε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Ο Ρόμπερτ Χάρις επιλέγει να πει τη συγκλονιστική αυτή ιστορία από την πλευρά του φιλόδοξου και διανοούμενου αξιωματικού Ζορζ Πικάρ (αληθινό πρόσωπο φυσικά), ο οποίος το 1895 διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, μέσω της οποίας "αποδείχτηκε" η ενοχή του Ντρέιφους για προδοσία. Έλα όμως που ο Πικάρ ανακαλύπτει στοιχεία που του γεννούν πολλές υποψίες τόσο για την υποτιθέμενη ενοχή του Ντρέιφους, όσο και για την ύπαρξη άλλου κατασκόπου που ξέφυγε από τις έρευνες, και όντας εξαιρετικά σχολαστικός αλλά και ευσυνείδητος, θα προσπαθήσει να βγάλει μια άκρη, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει κάποια υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο ήθελαν να κρύψουν τα λάθη, τις παραλείψεις και τις μηχανορραφίες τους, που έστειλαν έναν αθώο στο Νησί του Διαβόλου. Και, φυσικά, θα κάνουν τη ζωή του Πικάρ κόλαση...

Ο συγγραφέας πρέπει να μελέτησε πολλά βιβλία σχετικά με την υπόθεση και την εποχή, για να παρουσιάσει στους αναγνώστες μια τόσο ζουμερή ιστορία γεμάτη λεπτομέρειες και πληροφορίες. Παράλληλα, όμως, βάζει και τη δική του φαντασία στο μίξερ, και φυσικά το μεγάλο του ταλέντο που έχει στο να αφηγείται ιστορίες, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα κατασκοπευτικής δράσης, με γλαφυρές περιγραφές, φυσικούς διαλόγους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Τώρα ανυπομονώ να δω και την ταινία "Κατηγορώ...!" του Ρομάν Πολάνσκι, που βασίζεται στο βιβλίο του Ρόμπερτ Χάρις.

9.5/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα!
Γνωρίζει κανείς με σιγουριά να μου πει εάν έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά τα βιβλία του Robert Harris "gotcha!" Και "πωλειται:χιτλερ"?

Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν αλλά δεν τα έχω δει πουθενά να κυκλοφορούν.. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Ziltoid said:

Καλησπέρα!
Γνωρίζει κανείς με σιγουριά να μου πει εάν έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά τα βιβλία του Robert Harris "gotcha!" Και "πωλειται:χιτλερ"?

Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν αλλά δεν τα έχω δει πουθενά να κυκλοφορούν.. 

Με ένα γρήγορο ψάξιμο δεν είδα να υπάρχουν, μόνο όσα αναφέρονται στο λήμμα του στη biblionet. 

Link to comment
Share on other sites

V2.jpg.2a869a40f3e9f7a04b432b1dd3324152.jpg

V2

Τέταρτο βιβλίο του Ρόμπερτ Χάρις που διαβάζω, μετά τα πεντάστερα "Fatherland", "Μόναχο" και "Ο Γερμανός κατάσκοπος", και αυτή τη φορά μπορεί για μικρές λεπτομέρειες να μη βάζω πέντε αστεράκια σε ακόμα ένα βιβλίο του (έτσι θα αδικούσα κάπως τα προηγούμενα τρία), όμως και πάλι έχω να δηλώσω εξαιρετικά ικανοποιημένος, τόσο από την ιστορία και τους χαρακτήρες, όσο και από τη γραφή και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Ρε παιδάκι μου, αυτός ο συγγραφέας έχει τη μοναδική ικανότητα με τις περιγραφές του να μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, να αναδεικνύει κάθε φορά την εποχή με την οποία ασχολείται, και παράλληλα να βάζει στην τσίτα τους αναγνώστες με τις πινελιές θρίλερ που διαθέτουν οι ιστορίες του. Και η γραφή του είναι σταθερά καλής ποιότητας, οξυδερκής, ζωντανή και γλαφυρή, πάντα ευκολοδιάβαστη και εθιστική, με ωραίες περιγραφές και φυσικούς διαλόγους. Επίσης η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή, αντάξια ενός δυνατού ιστορικού θρίλερ που βασίζεται γενικά σε αληθινά γεγονότα, αν και φυσικά υπάρχουν χαρακτήρες και σκηνικά που είναι αμιγώς προϊόντα της (πλούσιας) φαντασίας του συγγραφέα. Όπως έγραψα στην αρχή, δεν βάζω πέντε αστεράκια και σε αυτό το βιβλίο του Χάρις, γιατί η πλοκή του δεν με εντυπωσίασε δα και τόσο πολύ, αν και βέβαια σαν αναγνωστική εμπειρία αξίζει και πέντε και δέκα αστεράκια, τόσο ωραία που πέρασα την ώρα μου. Για μένα ο Ρόμπερτ Χάρις είναι μια σίγουρη λύση για αναγνωστική απόλαυση, πάντα οι ιστορίες του με κρατάνε, με ιντριγκάρουν, με μεταφέρουν σε άλλες εποχές και άλλα μέρη. Ευτυχώς έχω τρία βιβλία του στη συλλογή μου που με περιμένουν για να τα διαβάσω ("Κωδικός: Αίνιγμα", "Το μυστικό του Αρχάγγελου" και "Παρασκήνια εξουσίας), ενώ ακόμα αναζητώ το "Πομπηία" και τα άλλα δυο με τον Κικέρωνα. Πού θα μου πάνε όμως, θα τα βρω κι αυτά κάποια στιγμή!

8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρόμπερτ Χάρις (Robert Harris)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..