Jump to content
BladeRunner

Don DeLillo

Recommended Posts

BladeRunner

233.jpg

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ντον Ντελίλο γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1936, στην Νέα Υόρκη. Είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας, έχοντας στο ενεργητικό του πολλά ξεχωριστά μυθιστορήματα, όπως τα White Noise, Underworld και Cosmopolis. Συνολικά έχει γράψει πάνω από 15 μυθιστορήματα, δεκάδες διηγήματα, καθώς και κάποια θεατρικά έργα.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα παρακάτω βιβλία:

01. White Noise - Λευκός θόρυβος (εκδόσεις Εστία)
02. Underworld - Υπόγειος κόσμος (εκδόσεις Εστία)
03. Libra - Ζυγός (εκδόσεις Χατζηνικολή)
04. Mao II - Μάο ΙΙ (εκδόσεις Χατζηνικολή)
05. The Names - Τα ονόματα (εκδόσεις Εστία)
06. Cosmopolis - Κοσμόπολις (εκδόσεις Εστία)
07. The Body Artist - Οι χρόνοι του σώματος (εκδόσεις Εστία)
08. Falling Man - Άνθρωπος σε πτώση (εκδόσεις Εστία)
09. Point Omega - Σημείο Ωμέγα (εκδόσεις Εστία)
10. The Angel Esmeralda - Άγγελος Εσμεράλντα (εκδόσεις Εστία)
11. Zero K - Zero K (εκδόσεις Εστία)
------------------------------------------------

Το 2010 διάβασα το "Λευκός θόρυβος", που είναι και με διαφορά το πιο πολυδιαβασμένο έργο του, για το οποίο δυστυχώς τότε δεν έγραψα κάποια κριτική. Θυμάμαι όμως ότι μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση. Σίγουρα στο μέλλον θα το ξαναδιαβάσω. Στην βιβλιοθήκη μου έχω 4-5 βιβλία του, σίγουρα θα αποκτήσω και άλλα, και θα εμβαθύνω περισσότερο στο έργο του.

Edited by BladeRunner
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
rolandofgileaad

Καιρός να ξεσκονίσω λίγο το θέμα μιάς και είμαι καινούργιος στο φόρουμ.

 

Έχω διαβάσει το 2012 τον Ζυγό-αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Τζον Κένεντυ αλλά από την οπτική σκοπιά του Λη Χάρβεη Όσβαλντ.Επειδή ανέκαθεν με ενδιέφερε το θέμα, έχοντας δει μικρός και το J.F.K του Oliver Stone, πάντα με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετικό. Για όσους λοιπόν έχουν διαβάσει τα μυθιστορήματα Ελρόι ή Κινγκ-αν και το δικό του είναι επ.φαντασίας-  για τη δολοφονία του Τζον Κένεντυ, πιστεύω είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να καταπιαστούν με τον Ζυγό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Zero K

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Ντον Ντελίλο που διαβάζω, μετά το πάρα πολύ καλό και ιδιαίτερο "Λευκός θόρυβος", που διάβασα το μακρινό 2010, όταν ήμουν σχετικά άγουρος σαν αναγνώστης. Θυμάμαι ότι μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, έστω και αν τότε δεν ήμουν και τόσο συνηθισμένος σε τέτοιου είδους λογοτεχνικά έργα. Από τότε μέχρι σήμερα μάζεψα κάμποσα από τα μεταφρασμένα βιβλία του και είπα τώρα να διαβάσω το πιο φρέσκο εξ αυτών, γιατί τον έχω παραμελήσει σαν συγγραφέα.

Λοιπόν, δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Χωρίς αμφιβολία, η γραφή του Ντελίλο έχει μια δυναμική, μια τάση για φιλοσοφική ενδοσκόπηση, όμως δεν με κέρδισε. Ίσως δεν είχα την κατάλληλη διάθεση, ίσως δεν είχα την απαραίτητη προσήλωση για το συγκεκριμένο βιβλίο, το θέμα είναι ότι λίγα πράγματα κατανόησα σε βάθος, ενώ αμφιβάλλω αν έπιασα το γενικό νόημα της όλης ιστορίας. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία "χάθηκα" εντελώς. Βέβαια, υπήρξαν στιγμές μαγείας και σοφίας που πραγματικά θαύμασα, που πραγματικά μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, όμως σαν σύνολο δεν μου έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μπορεί να φταίει και η μυστηριώδης φύση του βιβλίου, η αποσπασματική και κάπως χαοτική πλοκή, η φιλοσοφική διάθεση του Ντελίλο που περνάει στη γραφή και την ιστορία.

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αναγνώστες που θα το απολαύσουν, απλά γιατί σκέφτονται διαφορετικά, αλλά και γιατί διάβασαν το βιβλίο με μεγαλύτερη προσοχή. Πάντως μπορώ να πω ότι μου άρεσε η γενικότερη αισθητική του βιβλίου, καθώς επίσης και η κάπως... παράξενη ατμόσφαιρά του. Και δεν νιώθω ότι σπατάλησα άδικα τον χρόνο μου. Λίαν συντόμως θα διαβάσω και άλλο βιβλίο του Ντελίλο (δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιο), απλά και μόνο για να τον... τεστάρω. 

6.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..