Jump to content

Άλαστερ Ρέινολντς (Alastair Reynolds)


Recommended Posts

Ο Alastair Reynolds γεννήθηκε το Μάρτιο του 1966 και μεγάλωσε στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σπούδασε Φυσική και Αστρονομία και μάλιστα αργότερα πήρε και Ph.D. από το πανεπιστήμιο St. Andrews στην Σκοτία.

Μετακόμισε στην Ολλανδία όπου δούλεψε στο European Space Agency μέχρι το 2004 που αποφάσισε να κυνηγήσει το συγγραφικό του ταλέντο. Από τότε έχει γράψει πολλά βιβλία με τα πιο γνωστά του να είναι από την σειρά Revelation Space.

Το βιβλίο του Chasm City βραβεύθηκε με το British Science Fiction Award for Best Novel ενώ τα περισσότερα βιβλία του έχουν φτάσει και αυτά στις τελικές λίστες μεγάλων βραβείων.

 

=====================================================

 

Ένα σχόλιο για το House of Suns που τελείωσα:

 

Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από τον Alastair Reynolds αλλά, μιας και μία από τις αγαπημένες μου κατηγορίες στην ΕΦ είναι η space opera, μπορώ να πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένος με το συγκεκριμένο βιβλίο.

 

Έχουν περάσει έξι εκατομμύρια χρόνια από τότε που η Abigail Gentian έστειλε χίλιους κλώνους με το μυαλό της σε άγνωστους γαλαξίες για συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.

Τώρα, δύο από αυτούς, ο Campion και η Purslane, έχοντας αργήσει για την κανονισμένη συνάντηση τους με του υπόλοιπους της γενιάς της Gentian θα ανακαλύψουν κατά λάθος ένα ρομπότ που δεν θυμάται τι έκανε πριν τον βρούνε αυτοί. Όμως αυτό θα είναι μόνο η αρχή καθώς από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν εχθρό που απειλεί να εξοντώσει ολόκληρη την γενιά τους και ακόμα περισσότερους.

 

Ένα πράγμα που με μάγεψε αμέσως σε αυτό το βιβλίο είναι η κοσμοπλασία που χτίζει ο Reynolds και, παρόλο που είναι μόνο το Διάστημα, με έκανε να σκέφτομαι τι θα γίνει όταν, όντως, αρχίσουμε να εξερευνάμε το άγνωστο και ακόμα παραπέρα.

Εκτός αυτού η γραφή του είναι πολύ καλή και συνδυάζοντας στο πρώτο πρόσωπο δύο χαρακτήρες το έχει κάνει εξαιρετικά καλά, όπως και στην ανάπτυξη τους μέχρι το τέλος.

Φυσικά το βιβλίο είναι γεμάτο με δράση, δολοπλοκίες και ανατροπές που πιστεύω δεν απογοητεύουν.

 

Γενικά είναι ένα πολύ καλό βιβλίο και παρόλο που έχει κάποια μικρά μειονεκτήματα θα το έβαζα άνετα στα κορυφαία του είδους. Οπότε όσοι είστε λάτρεις της space opera πιστεύω ότι θα το απολαύσετε αρκετά.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Pushing Ice

Δεύτερο αυτοτελές βιβλίο που διαβάζω και αυτό ήταν λίγο πιο διαφορετικό απ ‘ότι περίμενα αρχικά αλλά παρ’ όλα αυτά ο Reynolds έχει καταφέρει να φτιάξει μερικές αρκετά καλές ιδέες σε ένα μια ιστορία επιβίωσης και αναζήτησης της αλήθειας στην άκρη του σύμπαντος.  

 

Η καπετάνισσα Bella Lind και το πλήρωμα της πάνω στο σκάφος Rockchopper είναι μεταλλωρύχοι στο διάστημα και η δουλεία τους είναι να «σπάνε» πάγο όπου βρουν. Πριν όμως προλάβουν να τελειώσουν την τελευταία τους δουλεία και επιστρέψουν στην Γη θα ειδοποιηθούν ότι ο Ιανός, ένα από φεγγάρια του Κρόνου, έχει αρχίσει να βγαίνει από τωρινή τροχιά του αλλά και από το ηλιακό σύστημα αφήνοντας ερωτήματα ότι, ίσως, τελικά να μην ήταν ποτέ αληθινό «φεγγάρι». 

Στα χέρια τους θα πέσει η αποστολή να το ακολουθήσουν και να ανακαλύψουν τι πραγματικά είναι αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει για την ίδια την ανθρωπότητα. Όμως το ταξίδι τους δεν θα είναι τόσο εύκολο καθώς στην πορεία θα πέσουν σε πάνω σε προσωπικές διαμάχες που θα φέρει αναταραχές στο πλήρωμα αλλά και σε ένα μυστικό που μπορεί να φέρει σε μεγάλο κίνδυνο στους ίδιους, το σκάφος τους αλλά και ίσως ολόκληρη την ανθρωπότητα.   

 

Ο ρυθμός της ιστορίας πρέπει να πω είναι αρκετά αργός και κουράζει λίγο καθώς παίρνει περισσότερο από το μισό του βιβλίου μέχρι να γίνει κάτι εξαιρετικά συγκλονιστικό και παρ’ όλο που έχει μερικές σκηνές δράσης/σασπένς δεν είναι τόσο δυνατές ώστε να «βοηθήσουν» εντελώς στο να κυλήσει καλύτερα. Τουλάχιστον όχι πριν το τελευταίο μέρος του βιβλίου. 

Φυσικά εδώ ο Reynolds έχει κάνει μια πιο «παραδοσιακή» first contact ιστορία και αυτό το δείχνει μέσα από τον χειρισμό που κάνει με τους χαρακτήρες αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που έχουν μεταξύ τους στην διάρκεια του ταξιδιού τους.

Η γραφή του από την άλλη, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα, είναι αρκετά καλή κρατώντας πολλές φορές μια μεγάλη δόση ρεαλισμού, πράγμα που είναι και ένα από αυτά που μου κράτησαν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, αλλά και οι ιδέες του που σίγουρα ξεχωρίζουν, έστω και αν μερικές φορές αγγίζουν τα όρια του φανταστικού. 

 

Συνολικά δεν θα το έλεγα κακό το βιβλίο αλλά νομίζω θα ήταν καλύτερα να διαβαστεί αργότερα, αφού γνωρίσει κάποιος το στυλ του Reynolds μέσα από τα υπόλοιπα έργα του.

 

Terminal World

Αυτό το βιβλίο φέρνει κάτι πιο διαφορετικό από τις space opera ιστορίες του Reynolds καθώς έχει καταφέρει να συνδυάσει ένα μετα-αποκαλυπτικό, steampunk κόσμο μαζί με αγγέλους, υβριδικά ρομπότ και πολλά ακόμα σε μια διασκεδαστική ιστορία με πολλή δράση αλλά και ωραίες ανατροπές.   

 

Σε μια κατεστραμμένη Γη στο μακρινό μέλλον το Spearpoint είναι η τελευταία ανθρώπινη πόλη. Μια πολύ πόλη τόσο ψηλή που το κάθε επίπεδο της είναι χωρισμένο σε διαφορετικές κοινωνίες, με κάποιες να έχουν φαγητό, φάρμακα και ρεύμα ενώ άλλες μπορεί ακόμα και τίποτα απ’ όλα αυτά.

 

Ο Quillon εδώ και εννέα χρόνια δουλεύει σαν γιατρός σε ένα νεκροτομείο στο Neon Heights ανάμεσα στους ανθρώπους κρύβοντας την αληθινή του ταυτότητα, αλλά όταν ένας άλλος «άγγελος» πέσει από τα Celestial Levels, το υψηλότερο επίπεδο της πόλης, μισοπεθαμένος από την αλλαγή ζώνης, θα του αποκαλύψει ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο και θα αναγκαστεί να φύγει από την πόλη.

Όμως έξω από την πόλη τον περιμένει ένας πολύ διαφορετικός, και παράξενος, κόσμος που μισεί το οτιδήποτε μη ανθρώπινο και θα τον βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια που θα κάνει την επιβίωση του ακόμα πιο δύσκολη αλλά και ανάμεσα σε δολοπλοκίες και προδοσίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

Η γραφή του Reynolds εδώ είναι πιο «εύκολη» απ’ ότι στα υπόλοιπα βιβλία του αλλά αυτό φυσικά δεν το κάνει και κακό μιας και έχει καταφέρει μέσα απ’ όλα αυτά τα «περίεργα» να βγάλει μια αρκετά καλή ιστορία, παρ’ όλο, πρέπει να πω, ότι τραβάει λιγάκι σε κάποια σημεία. Από την άλλη οι χαρακτήρες είναι επίσης και αυτοί αρκετά καλοί και μου άρεσε πολύ το δυναμικό στυλ που βγάζουν ο Quillon και η Meroka.

 

Γενικά το βιβλίο με άφησε ευχαριστημένο στο τέλος και παρ’ όλο που δεν έχει τόσο βαθιά νοήματα όσο σε κάποια άλλα βιβλία του είναι σίγουρα μια πολύ διασκεδαστική ιστορία που αξίζει να την κοιτάξετε.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Revelation Space

Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και όλη η σειρά, είναι πιθανών από τα πιο διάσημα βιβλία της συγγραφικής καριέρας του Reynolds και αυτό δεν είναι τυχαίο. Παρ’ ότι ήταν μόλις το πρώτο του βήμα στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας ο Reynolds αποδεικνύει ότι είχε ένα μεγάλο ταλέντο να δείξει που σηματοδότησε όχι μόνο το ξεκίνημα μιας μεγάλης σειράς, αλλά και το ξεκίνημα ενός σπουδαίου συγγραφέα και κάνοντάς τον πλέον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας της εποχής μας.

 

Όλα αρχίζουν με την εξαφάνιση μιας, πλέον ξεχασμένης, εξωγήινης φυλής των Amarantin με τον Sylveste, έναν αρχαιολόγο, να θέλει να ανακαλύψει τα στοιχεία του θανάτου τους. Όταν όμως μια μέρα ανακαλύψει στον πλανήτη Resurgam τα λείψανα αυτής της ξεχασμένης εξωγήινης φυλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι περισσότερο απ’ ότι περίμενε και αυτό θα τον βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια που μπορεί κάλλιστα να του κοστίσει και την ίδια του την ζωή.

Για την Volyova όμως και το πλήρωμα του πλοίου της τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς, θέλοντας να βρουν μια λύση για να σώσουν τον καπετάνιο τους από έναν θανάσιμο ιό, θα πρέπει να αναζητήσουν τον Sylveste ακόμα και αν πρέπει να πάνε στην άλλη άκρη του σύμπαντος. Ενώ από την άλλη η Khouri, μια δολοφόνος επί πληρωμή, θα βρεθεί και αυτή σε μια μεγάλη περιπέτεια καθώς, όταν προσληφθεί από μια μυστηριώδης ύπαρξη, θα πρέπει να βρει ένα τρόπο για να ανέβει στο πλοίο αυτό και να εκτελέσει την αποστολής της.

Μόνο που οι περιπέτειες τους ίσως αποδειχθούν δυσκολότερες απ’ ότι περίμεναν καθώς ο δρόμος τους θα τους φέρει αντιμέτωπους με έναν εχθρό που δεν υπολόγιζαν και το μόνο που θέλει είναι να φέρει την καταστροφή στους ίδιους, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

Όπως και σε πολλά άλλα ντεμπούτα συγγραφέων το πρώτο βιβλίο έχει σίγουρα κάποια προβλήματα, όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει να πω ότι ο Reynolds με εξέπληξε ευχάριστα καθώς η γραφή του είναι πολύ πιο δυνατή απ’ όσο περιμένεις.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αυτό το βιβλίο τα προβλήματά του, και ειδικά στα πρώτα κεφάλαια που η γραφή του εκεί είναι κάπως πιο «βαριά», ωστόσο αυτό που το κάνει ένα τόσο καλό βιβλίο είναι ο τρόπος που χειρίζεται ο Reynolds τους χαρακτήρες αλλά και την ίδια την ιστορία μέσα από τις απίστευτες ιδέες του, καθώς μας παίρνει σε μια μεγάλη περιπέτεια στην άκρη του σύμπαντος. Ενώ από την άλλη οι επιστημονικές σπουδές δίνουν και αυτές μια πιο ρεαλιστική γεύση και κάνοντας αυτό το βιβλίο ακόμα πιο απολαυστικό.

 

Συνολικά, το βιβλίο αυτό έχει κερδίσει επάξια την φήμη του και, παρ’ ότι ήταν μόνο το πρώτο του βιβλίο, είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα στην νέα γενιά της επιστημονικής φαντασίας.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το Revelation Space και το House of Suns και μου άρεσαν πολύ και τα δύο.

 

Η γραφή είναι απλή, χωρίς πολλές άγνωστες λέξεις κι έτσι φεύγει γρήγορα, αλλά η πλοκή είναι βαθιά.

Σε μένα, που οι ωραίες ιδέες και οι τόσο τεράστιες κοσμοπλασίες προκαλούν έκσταση, ήταν δυο καταπληκτικά δώρα, αυτοί οι κόσμοι.

Αν έχω κάποιο παράπονο, είναι μονάχα ότι οι πολλές ανατροπές που είχε κυρίως το House of Suns με έκαναν από κάποια στιγμή και μετά να προσπαθώ να μην ταυτίζομαι πολύ με κάποιο χαρακτήρα (ανθρώπινο ή ΑΙ) για να μην μου τη φέρει λίγο παρακάτω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να κρατήσω από καχυποψία μεγαλύτερη απόσταση απ' όσο κανονικά με ένα κύριο χαρακτήρα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο και να χάσω τη συγκίνηση που θα ένιωθα αν επέτρεπα λίγο μεγαλύτερη ταύτιση.

 

Κατά τα άλλα, μόλις καθαρίσω μερικά από τα αδιάβαστα που έχω στο κομοδίνο μου, μάλλον θα ακολουθήσω τον κύριο σε άλλα ταξίδια στον γαλαξία. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Redemption Ark

Στο δεύτερο βιβλίο αυτής της σειράς ο Reynolds συνεχίζει να χτίζει τον κόσμο του ακόμα περισσότερο, και με την γραφή του να γίνεται ακόμα καλύτερη φέρνοντάς μας σε μια απίστευτη περιπέτεια που μπορεί να αλλάξει για πάντα την ανθρωπότητα αλλά και ολόκληρο το σύμπαν.

 

Ο πόλεμος μεταξύ των φατριών της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει και οι Demarchists πλέον βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο καθώς οι Conjoiners ετοιμάζονται για το τελικό τους χτύπημα. Όμως όλα αυτά θα αλλάξουν όταν η Skade, μια Conjoiner του ανώτατου επιπέδου, ανακαλύψει ότι οι Inhibitors, μια εξωγήινη μηχανική φυλή, έχουν ξυπνήσει από τον μακρύ λήθαργό τους και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον δικό τους μεγάλο πόλεμο, που απειλεί όχι καταστρέψει την φατρία τους, αλλά όλες της ανθρώπινες φυλές του σύμπαντος.

Η Skade θα προσπαθήσει, μέσα από τα δικά της σχέδια, να φέρει με το μέρος των Conjoiners τον Clavain, έναν πρώην στρατιωτικό ηγέτη που είχε πολεμήσει εναντίων τους στον πλανήτη Άρη πριν 400 χρόνια κερδίζοντας επάξια τον τίτλο «The Butcher of Tharsis», και να του αναθέσει την αποστολή να ταξιδέψει στην άκρη του σύμπαντος και φέρει πίσω τα -εδώ και πολύ καιρό- χαμένα Hell-Class όπλα τους, τα οποία είχαν δημιουργηθεί κάτω από άκρως μυστικότητα καθώς μπορούν να φτάσουν σε θανατηφόρα ισχύ.

Ωστόσο, ο Clavain, θέλοντας να βρει απαντήσεις για την αγαπημένη του Galiana και την μυστηριώδες κατάστασή της, θα αναγκαστεί να ενταχθεί στον «εσωτερικό κύκλο» των Conjoiners, μπαίνοντας μέσα στις μηχανογραφίες τους και όλα τους τα μυστικά που είχαν τόσο πολύ κρυμμένα, όμως αυτό που θα ανακαλύψει είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ ότι περίμενε και θα τον βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά και φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερους εχθρούς.

Από την άλλη μεριά του σύμπαντος, η Volyova θα αντιμετωπίσει και αυτή τις δικές της περιπέτειες καθώς, έχοντας πλέον γίνει επικηρυγμένη ανάμεσα στις φατρίες της ανθρωπότητας μετά τα συμβάντα στον Cerberus/Hades, θα ανακαλύψει τα πρώτα σχέδια των Inhibitors και μαζί με την Khouri θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο για σώσουν τον πλανήτη Resurgam και τους ανθρώπους της. Όμως αυτό στην πορεία ίσως αποδειχθεί δυσκολότερο απ’ ότι υπολόγιζαν όταν στην μέση μπλεχτούν και τα σχέδια του Clavain, και μπορεί κάλλιστα να φέρει την καταστροφή στους ίδιους αλλά και σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη Resurgam.

 

Η ιστορία σε αυτό το βιβλίο πρέπει να πω παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από το προηγούμενο καθώς ο Reynolds εδώ αναπτύσσει πολύ περισσότερο τον κόσμο με τις ιδέες του, παρ’ όλο που είναι σίγουρα πιο -τεχνολογικά- βαριές, δεν μπορούν παρά να σε εντυπωσιάσουν σε αυτόν το, πραγματικά, τεράστιο σύμπαν.

Βέβαια, το βιβλίο τραβάει λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε σε αρκετά σημεία, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πιο «εισαγωγικό» καθώς μας προετοιμάζει για το επόμενο, και τελευταίο, βιβλίο της σειράς, όμως παρ’ όλα αυτά η γραφή του Reynolds, όπως επίσης και στο Revelation Space, κυλάει πολύ καλά με τις ιδέες του να είναι ακόμα πιο δυνατές και ανατρεπτικές, και καταφέρνοντας να κάνει αυτή την περιπέτεια ακόμα πιο απολαυστική από πριν.

 

Συνολικά, είναι μια πολύ καλή συνέχεια και, παρ’ όλο που σε κάποια σημεία τραβάει λίγο, ο Reynolds καταφέρνει να ανεβάσει αυτή την σειρά σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

 

Absolution Gap

Στο τρίτο, και τελευταίο, βιβλίο ο Reynolds φέρνει μια λίγο πιο διαφορετική ιστορία απ’ ότι είχε δείξει στα προηγούμενα βιβλία, καθώς επικεντρώνεται κυρίως πάνω σε δύο πλανήτες, αλλά και δείχνοντας επίσης και μια αρκετά διαφορετική οπτική αυτού του σύμπαντος, και των εξωγήινων φυλών της, με τις ιδέες του να μεγαλώνουν ακόμα πιο πολύ στο φινάλε της σειράς, αν και κάποια πράγματα σίγουρα δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο είναι το αναμενόμενο στο τέλος.

 

Για περισσότερο από 20 χρόνια ο κόσμος του πλανήτη Ararat έχει ζήσει μια ήρεμη ζωή, έχοντας μείνει μακριά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας και τον πόλεμο των Inhibitors που τους απειλεί με την εξαφάνιση τους. Όταν όμως μια μυστηριώδης κάψουλα πέσει στον πλανήτη Ararat ο Scorpio θα πρέπει να αναζητήσει τον παλιό του φίλο, τον ξεχασμένο πλέον Clavain - καθώς είχε επιλέξει να απομακρυνθεί από την κοινότητα αυτή μετά τα γεγονότα στο Redemption Ark και να ζήσει μοναχική ζωή, και να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω και να λύσουν αυτό το μυστήριο.

Ωστόσο, αυτή η κάψουλα κρύβει κάτι που δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν και όταν ανακαλύψουν ότι ένας εχθρός από το παρελθόν έχει έρθει πολύ πιο κοντά απ’ ότι πίστευαν θα πρέπει να βρουν μια λύση για να αντιμετωπίσουν αυτή την νέα απειλή, μόνο που αυτό θα τους οδηγήσει σε καινούργιες περιπέτειες και, πιθανών, ακόμα και στην καταστροφή τους.

Στο φεγγάρι Hela όμως, και περισσότερο από 100 χρόνια αργότερα στο μέλλον, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς οι άνθρωποι εκεί -αγνοώντας εντελώς την απειλή των Inhibitors - δημιούργησαν την δική τους ζωή, προσελκυόμενοι από το θαύμα των «εξαφανίσεων» του πλανήτη Haldora, και ξεκινώντας τις δικές τους «εκκλησίες» και θρησκείες για αυτό το συμβάν.

Από την άλλη μεριά βέβαια, η Rashmika μπορούσε πάντα να δει μέσα από ψέματα των άλλων και, παρ’ όλο που έζησε και αυτή μια περίεργη ζωή, θα θέσει αποστολή της να αναζητήσει τις αιτίες της εξαφάνισης του χαμένου της αδερφού - που προσηλυτίστηκε μέσα από τις πανουργίες των εκκλησιών, και θα ξεκινήσει την δικιά της μεγάλη περιπέτεια. Όμως ο δρόμος αυτός θα την φέρει αντιμέτωπη με κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι περίμενε καθώς, όταν ανακαλύψει ένα μυστικό που είχαν κρατήσει οι εκκλησίες κάτω από άκρως μυστικότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ίδιες τις εκκλησίες και τα μυστικά τους, αλλά και το ξεχασμένο, και κρυμμένο, παρελθόν της.

Όταν αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρουστούν η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβίωση της, ή την απόλυτη καταστροφή της.

 

Ο Reynolds ξεκινάει την ιστορία, όπως κάνει συνήθως σε όλα του τα βιβλία, μέσα από πολλά νήματα, πλέκοντας πολλούς χαρακτήρες αλλά και διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου όμως επικεντρώνεται πάνω στους δύο πλανήτες, τον Ararat και τον Hela, αλλά, παρ’ όλο που οι ιδέες του είναι αρκετά καλές, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον τρόπο που επέλεξε να πει την συγκεκριμένη ιστορία.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το βιβλίο αυτό είναι κακό, αλλά ότι περισσότερο σε αφήνει κάπως με μια όχι τόσο ικανοποιητική αίσθηση, αν όχι εντελώς απογοητευτική, και αυτό συμβαίνει επειδή η ιστορία, και ειδικά το κομμάτι με τον Hela, τραβάει πολύ περισσότερο απ’ όσο χρειαζόταν και χάνοντας έτσι την ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Reynolds στα προηγούμενα βιβλία. Επίσης, ένιωσα ότι η ιστορία του Quaiche χρειαζόταν, και αυτή, περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί περισσότερο μετά την άφιξη του στον Hela, πράγμα που πιστεύω ότι παραλείφθηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο έπρεπε.

Ωστόσο, ο Reynolds καταφέρνει, μέσα από το γνωστό του στυλ, να επαναφέρει την ιστορία σε δυνατά επίπεδα στις τελευταίες 100 σελίδες περίπου, και σώζοντας το βιβλίο κάπως, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να πούμε ότι κλείνει αυτή την σειρά αρκετά ικανοποιητικά.

 

Κλείνοντας, να πω ότι είναι μια σειρά που σίγουρα θα πρότεινα στους λάτρεις της ΕΦ και, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει ένα τόσο δυνατό φινάλε όσο θα έπρεπε, οι ιδέες του σίγουρα αξίζουν να τις δεις καθώς σε φέρνει σε ένα, πραγματικά, τεράστιο σύμπαν - που το αποδεικνύει και πάλι στον επίλογο αυτού του βιβλίου, μέσα από διάφορες φυλές και κόσμους, έστω και αν η γραφή έχει τα προβλήματά της.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

To φιναλε της ολης ιστοριας υπαρχει στην νουβελλα Galactic North  στην ομωνυμη συλλογη του συγγραφεα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Chasm City

Επιστρέφοντας για άλλη μια φορά πίσω στο σύμπαν του Revelation Space ο Alastair Reynolds μας πηγαίνει αυτή τη φορά λίγα χρόνια πριν τα γεγονότα της αρχικής τριλογίας - βάζοντάς μας βαθιά μέσα στην πιο διάσημη πόλη της σειράς, την Chasm City - και καταφέρνοντας να φτιάξει ξανά ένα ακόμα πολύ εντυπωσιακό βιβλίο καθώς συνδυάζει μια νουάρ τύπου ιστορία με μια ιδέα από το γνωστό στυλ του πάνω στην Όπερα του Διαστήματος, ακολουθώντας τον Tanner Mirabel σε μια περιπέτεια επιβίωσης και ανάμνησης· γεμάτη δράση, αγωνία και πολλές ανατροπές που το κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερα ξεχωριστό.

 

Ο Tanner Mirabel ήταν ένας πρώην στρατιώτης και δολοφόνος - με μια ιδιαίτερη ικανότητα στο να μην χάνει ποτέ - δουλεύοντας σαν μισθοφόρος στην προσωπική ασφάλεια του Cahuella· ενός έμπορου όπλων και κυνηγού μεγάλων, υπερ-εξελιγμένων, ερπετοειδών.

Μέχρι που μια μέρα όλα αυτά άλλαξαν όταν, μετά από ένα αναπάντεχο συμβάν μιας μεγάλης έχθρας με τον Reivich - έναν «μεταθάνατο» και εκδικητικό τύπο, η αγαπημένη γυναίκα του Cahuella, αυτή που έπρεπε να προστατεύει πάνω απ’ όλα, πέθανε μέσα από τα χέρια του.

Τώρα, γεμάτος με την θέληση να εκδικηθεί τον άδικο χαμό της, η μόνη έγνοια του Tanner είναι να προσπαθήσει να αναζητήσει και να σκοτώσει τον Reivich πριν τα ίχνη του χαθούν για πάντα. Μια αναζήτηση που θα τον στείλει βαθιά μέσα στο χάος της επίτιμης πόλης του πλανήτη Yellowstone· μια πόλη προσβεβλημένη και παραμορφωμένη από έναν εξωγήινο νανοτεχνολογικό ιό, γνωστός ως η Πανούκλα της Συγχώνευσης, που κρύβει πλέον τα δικά της σκοτεινά μυστικά και θα τον φέρει αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, βάζοντάς τον σε μια περιπέτεια επιβίωσης.

Ωστόσο, όταν, μέσω ενός ινδοκρινικού ιού, οι αναμνήσεις του Sky Haussmann αρχίσουν να έρχονται ξανά στην επιφάνεια - ενός ατόμου που είχε σταυρωθεί για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας - ο Tanner θα αρχίσει να ανακαλύπτει μια πραγματικότητα ανάμεσα σε αυτό το χάος. Μια πραγματικότητα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα για όσα γνώριζε και μπορεί, στο τέλος, να φέρει τον ίδιο - όπως ακόμα και ολόκληρη την πόλη - στην απόλυτη καταστροφή τους.

 

Το βιβλίο, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο - κάτι που δεν βλέπεις συχνά από τον Reynolds - καθώς ακολουθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή.

Όμως αυτό που κάνει πραγματικά το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα έργα του είναι ότι, εδώ, ο Reynolds έχει καταφέρει να συνδυάσει την βασική ιστορία μαζί με μερικά φλασμπάκ όνειρα/αναμνήσεις ενός άλλου, διαφορετικού χαρακτήρα - αλλάζοντας από το πρώτο στο τρίτο πρόσωπο και κάνοντάς την έτσι πιο πολύπλοκη, αλλά και ακόμα πιο ιδιαίτερη απ’ ότι συνήθως.

Είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να αποδειχθεί στο τέλος μια μεγάλη πρόκληση, όμως παρ’ όλα αυτά ο Reynolds καταφέρνει να το χειριστεί αυτό πολύ καλά εδώ και να φτιάξει μια πολυδιάστατη ιστορία που, θα μπορούσα να πω, ξεπερνάει όλα τα «συνηθισμένα» πρότυπα του είδους της Επιστημονικής Φαντασίας.

Ένα βιβλίο που καταφέρνει όχι μόνο να εντυπωσιάσει, αλλά και να καταφέρει επίσης μέσα από την απίστευτη γραφή του, να δικαιώσει την φήμη του Reynolds στο χώρο αυτό και να δείξει το μεγάλο του ταλέντο - κάτι που, πιστεύω, αξίζει οπωσδήποτε να βραβευθεί.

 

Συνολικά, αν και δεν είναι πολύ μακριά σε στυλ από την αρχική τριλογία είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο βιβλίο από μόνο του που όμως καταφέρνει στο τέλος να βγει κάτι πιο αξιοσημείωτο απ’ ότι συνήθως με τον Reynolds να δημιουργεί, για άλλη μια φορά, μέσα από την απίστευτη γραφή μια ακόμα εκπληκτική ιστορία σε αυτό το υπέροχο σύμπαν.

Edited by Blacksword
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

The Prefect

Ξεκινώντας μια νέα σειρά εντός του σύμπαντος του Revelation Space, ο Alastair Reynolds μας πηγαίνει αυτή τη φορά πίσω στο παρελθόν, σχεδόν εκατό χρόνια πριν την βασική τριλογία, φέρνοντάς μας σε μια αστυνομική εμπνευσμένη ιστορία αναμειγμένη σ’ ένα διαστρικό θρίλερ καθώς ακολουθεί τον Επιμελητή Tom Dreyfus, αλλά και σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη με μυστήριο, ίντριγκες, προδοσίες και πολλές ανατροπές που, μέσα από την εξαιρετικά απολαυστική συγγραφική του δεξιότητα, προσφέρει ταυτόχρονα και άφθονη διασκέδαση.

 

Για δεκαετίες, οι δέκα χιλιάδες οικότοποι που περιβάλουν τον πλανήτη Yellowstone, γνωστοί ως Glitter Band, και οι άνθρωποί τους ζουν κάτω από τους δικούς τους κανόνες δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας δημοσκοπικούς πυρήνες που τους βοηθάνε να κρατήσουν μια ισότητα ανάμεσα στις μικρές κοινωνίες τους, και για τον Επιμελητή Tom Dreyfus και το τμήμα του Panoply, μια αστυνομική δύναμη περίπου, η δουλειά τους είναι η διατήρηση και η ακεραιότητα αυτών των πυρήνων από κάθε είδους παραβίαση.

Όμως όταν, καθώς ο Dreyfus θα επιστρέψει πίσω στη βάση του Panoply μετά την τελευταία του αποστολή, ένας από τους οικότοπους καταστραφεί κάτω από μερικές αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από μια βάναυση επίθεση - σκοτώνοντας έτσι όλους τους κατοίκους του - μια αναταραχή θα βρει τους ανθρώπους του Glitter Band· μια αναταραχή που, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να τους οδηγήσει σ’ ένα μεγάλο πόλεμο.

Ο Dreyfus, αναλαμβάνοντας να λύσει το μυστήριο πίσω από αυτή την τρομερή επίθεση, θα αρχίσει να ψάχνει για τα αίτια που οδήγησαν τον οικότοπο στην απόλυτη καταστροφή του, συνδέοντας τα στοιχεία κομμάτι με κομμάτι, αλλά, παρ’ όλο που δεν είναι από αυτούς που βάζουν τις υποθέσεις τους κάτω εύκολα, αυτό που θα ανακαλύψει στην πορεία θα βάλει ακόμα και αυτόν σε μια μεγάλη πρόκληση, φέρνοντάς τον βαθιά μέσα σε μια διαφθορά, αλλά και ενάντια σ’ έναν εχθρό που θα απειλήσει να του πάρει όλα σ’ ότι πίστευε.

Από την άλλη, για την νεαρή Thalia, την νεοσύστατη Επιμελήτρια Πεδίου στην ομάδα του Dreyfus, οι μπελάδες δεν είναι πολύ μακριά καθώς, ανατιθέμενη από τους ανωτέρους του Panoply να βρει ένα τρόπο για να σταματήσουν τις παραβιάσεις των δημοσκοπικών πυρήνων μια και καλή, θα αρχίσει να κατασκευάζει μια αναβάθμιση που θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Ωστόσο, όταν ξεκινήσει το ταξίδι της προς τους οικότοπους που επέλεξε για να εγκαταστήσει την αναβάθμιση στους πυρήνες τους, θα ανακαλύψει σύντομα μια αλήθεια που θα την βάλει μέσα σε μια μεγάλη περιπέτεια, φέρνοντάς την ενάντια με απροσδόκητους εχθρούς, αλλά και ενάντια με κινδύνους που μπορούν κάλλιστα να της κοστίσουν ακόμα και την ίδια της την ζωή. Ενώ η Jane Aumonier, η Ανωτάτη Επιμελήτρια του Panoply, παγιδευμένη για έντεκα χρόνια σε μια στασιμότητα όπως δεν θα είχε ποτέ της φανταστεί, θα βρεθεί, και αυτή, στις δικές περιπέτειες όταν έρθει ενάντια με κάποιον που εμπιστευόταν ότι δεν θα την προδώσει ποτέ και προσπαθήσει να της πάρει το μοναδικό πράγμα που της έχει απομείνει.

Όμως, όταν μια συνείδηση, πιο ισχυρή απ’ όσο έχουν ποτέ αντιμετωπίσει ξανά, αναδυθεί από τα βάθη του παρελθόντος επιθυμώντας τίποτε περισσότερο από το να καταστρέψει όλα όσα ήξεραν, ο Dreyfus και η ομάδα του θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση που μπορεί να τους κοστίσει πολλά περισσότερα, γιατί, αν αποτύχουν να την σταματήσουν, μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί μοιραία όχι μόνο για τους ανθρώπους του Glitter Band, αλλά επίσης και για όλη την ανθρωπότητα.

 

Έχοντας βάλει τα θεμέλια στο σύμπαν του Revelation Space μέσα από τα προηγούμενα βιβλία, καλύπτοντας έτσι όλα τα κεντρικά γεγονότα, ο Alastair Reynolds φέρνει εδώ ένα διαφορετικό είδος ιστορίας, αναμειγνύοντας υπέροχα το αστυνομικό είδος με την επιστημονική φαντασία και καταφέρνοντας να φτιάξει μια μοντέρνα, απολαυστικά γρήγορη περιπέτεια.

Σίγουρα, το The Prefect (πλέον Aurora Rising κάτω από τον καινούργιο του τίτλο), σε πολλά επίπεδα, δεν είναι τόσο μεγαλειώδες σε κλίμακα όσο τα προηγούμενα, αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να σταθεί και αυτό με τον δικό του τρόπο ανάμεσα σ’ αυτό το σύμπαν καθώς, μέσα από την επιστημονική αληθοφάνεια που φέρνει πάντα στα βιβλία του ο Reynolds, καταφέρνει να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά.

Ενώ, επίσης, με την γραφή να υφαίνει το μυστήριο γύρω από την πλοκή και τους ίδιους τους χαρακτήρες μέσα από πολλές οπτικές γωνίες εκτός του βασικού πρωταγωνιστή - που ξετυλίγετε πολύ όμορφα καθ’ όλο το βιβλίο - ο Reynolds καταφέρνει να φτιάξει, αν όχι μια εντελώς πρωτότυπη, μια άκρως διασκεδαστική ιστορία, πηγαίνοντάς μας σε μια τρελή περιπέτεια που δεν μπορεί στο τέλος παρά να σε αφήσει ευχαριστημένο.

 

Γενικά, το The Prefect είναι ένα γρήγορο και απολαυστικό βιβλίο, με τον Reynolds να μας βάζει βαθιά μέσα σε μια μυστηριώδης υπόθεση, οδηγώντας μας σε μια απίστευτη ιστορία που, αν και αρκετά διαφορετική από τα προηγούμενα βιβλία του σύμπαντος του Revelation Space, καταφέρνει μέσα από την γραφή του να φτιάξει μια δυνατή περιπέτεια με μπόλικο μυστήριο και με πολλές ανατροπές που δεν σ’ αφήνουν, κυριολεκτικά, μέχρι το τέλος.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Galactic North

Στην καριέρα του σαν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ο Alastair Reynolds έχει γράψει πολλές σπουδαίες ιστορίες και περιπέτειες - από μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα - και καταφέρνοντας μέσα σ’ όλα αυτά να δημιουργήσει επίσης και ένα από τα καλύτερα σύμπαντα του χώρου. Όμως, με την ολοκλήρωση των μυθιστορημάτων του σύμπαντος του Revelation Space, άφησε πίσω μια επιθυμία για κάτι περισσότερο.

Το Galactic North έρχεται για να το αλλάξει αυτό, συλλέγοντας οχτώ ιστορίες σ’ αυτό το πολυαγαπημένο σύμπαν· οχτώ περιπέτειες που μας πηγαίνουν βαθιά σε γνωστά και άγνωστα μέρη, και φέρνοντάς μας ενάντια με χαρακτήρες που μπορούν πολύ εύκολα να σε κάνουν να τους αγαπήσεις - ακόμα και μέσα από τις κακές τους πράξεις.

 

Great Wall of Mars

Η πρώτη ιστορία ανοίγει αυτή τη συλλογή με τον Nevil Clavain, έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες του σύμπαντος του Revelation Space, καθώς τον ακολουθούμε σε μια αποστολή που θα τον στείλει βαθιά μέσα στο Μεγάλο Τοίχος του Άρη - και την καρδιά των επιχειρήσεων της Galiana - προσπαθώντας να βρει μια λύση για να σταματήσει έναν ακόμη πόλεμο μεταξύ των Conjoiners και της Coalition. Όμως όταν, μετά από ένα απροσδόκητο συμβάν, προδοθεί από κάποιον που εμπιστευόταν περισσότερο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την συνθήκη τους, θα βρεθεί μέσα σε μια μεγάλη περιπέτεια, και μια απόφαση που μπορεί να του αλλάξει την ζωή του για πάντα.

 

Τοποθετημένη πολύ πριν την βασική τριλογία, η ιστορία εξερευνεί μια από τις πρώτες αποστολές του Nevil Clavain, και την αρχή της σχέσης του με την Galiana που τον έβαλε ανάμεσα στα δίχτυα των Conjoiners, με τον Reynolds να φτιάχνει μια γρήγορη, αλλά κατ’ άλλα δυνατή περιπέτεια, καταφέρνοντας να δώσει - μέσα από το εκπληκτικό του στυλ - ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος σ’ αυτόν τον φοβερό χαρακτήρα.

Επίσης, η ιστορία παρουσιάζει και μερικά από τα πιο θανατηφόρα σκουλήκια του σύμπαντος, δείχνοντας έτσι πόσο μεγάλη επιρροή είχε ο μέγας Frank Herbert στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά προσθέτοντας πάντα τις δικές του εκπληκτικές ιδέες.

 

Glacial

Μια ακόμα ιστορία με τον Nevil Clavain ακολουθώντας τον, μερικά χρόνια μετά τα γεγονότα του Great Wall of Mars, σε μια περιπέτεια μαζί με την Galiana στον απομακρυσμένο Diadem: έναν πλανήτη από πάγο, καθώς θα ξεκινήσουν μια αποστολή, αναζητώντας τον εδώ και καιρό αγνοούμενο Αμερικανό επιστήμονα Martin Setterholm και τους συνάδελφούς του που είχαν σταλθεί σχεδόν έναν αιώνα πριν για να τον εξερευνήσουν. Ωστόσο, όταν φτάσουν στον πλανήτη Diadem, θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν ότι κάτι κακό έχει συμβεί στην Αμερικανική βάση, και όταν ο μοναδικός επιζών αποδειχθεί ότι κρύβει κάτι σκοτεινό βαθιά μέσα του, αυτός και η Galiana θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μυστήριο που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και στο θάνατό τους.

 

Αντιθέτως της προηγούμενης ιστορίας, το Glacial είναι μια ιστορία μυστηρίου/εγκλήματος με τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται αυτή τη φορά σε μια περιπέτεια που θα γίνει γρήγορα πολύ πιο προσωπική.

Παρ’ όλο που σίγουρα δεν είναι τόσο δυνατή όσο η προηγούμενη ο Reynolds καταφέρνει μέσα από την γραφή του να χτίσει πολύ όμορφα την υπόθεση γύρω από τους αγνοούμενους Αμερικανούς επιστήμονες, όπως επίσης και την σχέση μεταξύ του Nevil και της Galiana, βάζοντας έτσι λίγο περισσότερο βάθος στο παρελθόν τους από πριν, και κάνοντάς τους ακόμα πιο αγαπητούς μέσα από τις περιπέτειές τους.

 

A Spy in Europa

Η τρίτη ιστορία της συλλογής επικεντρώνεται στον Marius Vargovic, έναν πράκτορα της Gilgamesh Isis: μια δύναμη που συναγωνίζεται ενάντια στην Demarcy για την κυριαρχία του συστήματος γύρω από τον Δία. Ωστόσο, όταν λάβουν ένα μήνυμα από την Cholok, μια γυναίκα που έχει διεισδύσει στην καρδιά της Ευρώπης - ένα από τα φεγγάρια του Δία ελεγχόμενο από την Demarcy - ισχυριζόμενη ότι έχει κάτι που θα μπορούσε, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, να φέρει την καταστροφή στους εχθρούς τους, ο Vargovic θα σταλθεί να την βρει και να κάνει μια συμφωνία μαζί της. Αλλά, όταν αυτή η αποστολή αποδειχθεί στην πορεία πιο δύσκολη απ’ τι νόμιζε, θα βρεθεί βαθιά μέσα σε μια μεγάλη περιπέτεια που θα τον φέρει ανάμεσα σε κάτι αφύσικα όντα, των οποίων η μόνη επιθυμία, είναι η μακρά παρατεταμένη ελευθερία τους· κάτι που δεν θα διστάσουν ακόμα και να σκοτώσουν για το πάρουν.

 

Αυτή είναι ίσως μια από τις σκοτεινότερες και σκληρότερες ιστορίες αυτής της συλλογής καθώς, εναλλάσσοντας μέσα από πολλά flashback - κάνοντάς την έτσι ακόμα πιο πολύπλοκη - ο Reynolds μας πηγαίνει βαθιά μέσα σε μια δολοπλοκία, αλλά και σε μια προδοσία, που θα κάνει ακόμα και τις πιο αδίστακτες επιδεξιότητες του πρωταγωνιστή να φανούν ανίκανες ενάντια στους εχθρούς του.

Σίγουρα, όχι μια εύκολη ιστορία, αλλά παρ’ όλα αυτά τοποθετεί δυνατά το σκηνικό μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων και των δολοπλοκιών τους για την εξουσία.

 

Weather

Αυτή η νουβέλα επικεντρώνεται στις περιπέτειες του Inigo, έναν Ultra, και του καπετάνιου του Petronel καθώς, όταν μετά από μια αναπόφευκτη επίθεση από ένα πειρατικό πλοίο - που κατά κάποιο τρόπο κατάφεραν να νικήσουν ενάντια όλων των πιθανοτήτων, έστω και με βαριές απώλειες - ανακαλύψουν στα συντρίμμια του μια νεαρή Conjoiner, οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα.

Φέρνοντάς την πάνω στο πλοίο τους ενάντια στις διαταγές του καπετάνιου, ο Inigo θα αρχίσει να βλέπει κάτι διαφορετικό πέρα από τις ιδιομορφίες της που δεν είχε νιώσει ποτέ ξανά, όμως σύντομα, οι απειλητικές ικανότητές της, που μπορούν τόσο εύκολα να τους οδηγήσουν στην καταστροφή τους, θα φέρει μια μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στο πλήρωμα του Petronel. Ωστόσο, όταν στην πορεία συμβεί κάτι απροσδόκητο, βάζοντας την μοίρα τους στα χέρια της, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πρόκλησή τους· κάτι που, για τον Inigo, μπορεί να του κοστίσει και περισσότερο.

 

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι λίγο πιο διαφορετική από τις υπόλοιπες καθώς ο Reynolds, χρησιμοποιώντας άψογα το πρώτο πρόσωπο, καταφέρνει μέσα από μια διαστημική περιπέτεια να φτιάξει μια υπέροχη ιστορία αγάπης, βάζοντας τα πιστεύω - και τα συναισθήματά του - του Inigo σε μια συνεχή αναταραχή ενάντια στην απέχθεια του καπετάνιου του για τους Conjoiners. Είναι μια ιστορία που, στο τέλος, καταφέρνει να αγγίξει ακόμα και τα βαθύτερα μέρη της καρδιάς σου και να σε κάνει να αισθανθείς τα αισθήματα του πρωταγωνιστή, δείχνοντας έτσι και το μεγάλο ταλέντο του Reynolds καθώς καταφέρνει να φτιάξει κάτι τόσο διαφορετικό από τις συνηθισμένες του περιπέτειες - και το κάνει υπέροχα.

 

Dilation Sleep

Η επόμενη ιστορία ακολουθεί τον Uri, πάνω στο αστρόπλοιο Wild Pallas, καθώς αυτός και τα μέλη τους πληρώματός του προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον πλανήτη Yellowstone και τις επιπτώσεις της Πανούκλας της Συγχώνευσης, αναζητώντας για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως, όταν ο Uri ξυπνήσει κατά την διάρκεια του μακρινού ταξιδιού τους, χαμένος ανάμεσα σε όνειρα, θα αρχίσει ανακαλύπτει ότι κάτι έχει πάει εντελώς στραβά - κάτι που μπορεί να απειλήσει το πλοίο, και ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη.

 

Αυτή η ιστορία ήταν μια από τις πολύ πρώτες που κατάφερε να κυκλοφορήσει και να ξεκινήσει την μεγάλη του καριέρα. Είναι μια αρκετά μικρή ιστορία, αλλά με μια μεγάλη ανατροπή καθώς ο Reynolds βάζει τον πρωταγωνιστή, μέσα από αυτή τη διαστημική περιπέτεια, μέσα σ’ ένα κόσμο από όνειρα τόσο πραγματικό που δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις από την πραγματικότητα.

Σίγουρα όχι η καλύτερη ιστορία της συλλογής, καθώς δείχνει ακόμα τα πρώτα του βήματα σαν συγγραφέας, αλλά είναι γρήγορη, ευφάνταστη και μυστηριώδης αρκετά για να σου κρατήσει το ενδιαφέρον.

 

Grafenwalder's Bestiary

Τοποθετημένη διακόσια χρόνια μετά το A Spy in Europa, η ιστορία αυτή επικεντρώνεται στον Grafenwalder, ένα συλλέκτη σπάνιων και αφύσικων πλασμάτων, καθώς αναζητά το μοναδικό πράγμα που δεν είχε ποτέ του: να αιχμαλωτίσει ένα από θρυλικά τέρατα των Denizen. Ωστόσο, παρ’ όλο τους σκληρούς και εγωιστικούς τρόπους του, όταν ένας μυστηριώδης μεσολαβητής του στείλει ένα μήνυμα, ισχυριζόμενος ότι έχει αυτό που τόσο πολύ επιθυμεί - και το οποίο θα τον κάνει έναν από τους πιο φημισμένους συλλέκτες του Κύκλου - θα βρεθεί ανυποψίαστος ανάμεσα σε μια σκευωρία, φέρνοντάς τον ενάντια σε μια θανάσιμη απειλή - και σ’ ένα ξεχασμένο παρελθόν - που μπορεί κάλλιστα να του κοστίσει κάτι περισσότερο από την ίδια του την ζωή.

 

Χτίζοντας μέσα από αυτόν τον αδίστακτο πρωταγωνιστή, ο Reynolds εξερευνεί σ’ αυτή την ιστορία τις δοσοληψίες - και τις πισώπλατες μαχαιριές - της μικρής κοινωνίας των πλουσιοπάροχων συλλεκτών του Κύκλου, αλλά καταφέρνοντας επίσης, μέσα από τις ιδέες του, να δημιουργήσει και μερικά από τα πιο εκπληκτικά και τέρατα σύμπαντος, και δείχνοντάς μας έτσι ότι η εκδίκηση, είναι πάντα καλύτερη σερβιρισμένη κρύα.

 

Nightingale

Η δεύτερη μεγαλύτερη νουβέλα της συλλογής ακολουθεί την Dexia, μια πρώην στρατιώτη στον πλανήτη Sky's Edge, και μια ομάδα εξειδικευμένων καθώς προσλαμβάνονται από τον Tomas Martinez - έναν γνωστό στρατιώτη που αναζητά να διώξει τους εγκληματίες του πολέμου - για να βρουν και να επιστρέψουν στην δικαιοσύνη τον Συνταγματάρχη Jax που λέγεται ότι βρίσκεται επάνω στο Nightingale: ένα πλοίο που υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί εδώ και πολύ καιρό. Όμως, καθώς θα φτάσουν στο πλοίο, και θα ξεκινήσουν να αναζητούν τον Συνταγματάρχη Jax, θα ανακαλύψουν σύντομα κάτι τρομερό, βάζοντάς τους μέσα σε μια μεγάλη περιπέτεια για την επιβίωσή τους· μια περιπέτεια που θα τους φέρει ενάντια με μια φρικιαστική αλήθεια.

 

Με μια, σχετικά, απλή υπόθεση ο Reynolds καταφέρνει εδώ να φτιάξει μια δυνατή, αγωνιώδης, και πολύ απολαυστική περιπέτεια - δείχνοντας το πόσο έχει βελτιωθεί με τα χρόνια - καθώς καταφέρνει να χτίσει υπέροχα το μυστήριο γύρω από το πλοίο Nightingale, και καταφέρνοντας επίσης, με μεγάλη μαεστρία, να προσφέρει στο τέλος και πολλές δόσεις φρίκης. Σίγουρα μια από τις κορυφαίες τις συλλογής, και μια από τις προσωπικά αγαπημένες μου της συλλογής.

 

Galactic North

Η ομώνυμη, και τελευταία ιστορία ακολουθεί την Καπετάνιο Irravel, στο πρώτο της διαστρικό ταξίδι, και τον Markarian καθώς, όταν το πλοίο τους Hirondelle πληγωθεί και αναγκαστούν να προσγειωθούν σ’ έναν κομήτη ενός ακατοίκητου συστήματος για να το επισκευάσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μια επίθεση από πειρατές. Όμως, όταν αυτή η επίθεση αποδειχθεί στην πορεία πιο άγρια απ’ ότι περιμένανε, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους είκοσι χιλιάδες επιβάτες τους, και οι πειρατές καταφέρουν - μέσα από τους απειλητικούς τους τρόπους τους - να πάρουν στα χέρια τους το πιο επικίνδυνο όπλο τους, που έχει την ικανότητα να γαιοπλάσει ακόμα και ολόκληρους πλανήτες, θα βρεθούν σε μια περιπέτεια μέσα από τους αιώνες, και σ’ ένα μέλλον που μπορεί κάλλιστα να φέρει την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

 

Φτάνοντας στο τέλος της συλλογής ο Reynolds μας φέρνει σε μια από τις πιο φιλόδοξες ιστορίες του, πηγαίνοντάς μας σ’ ένα μακρινό, και άγνωστο μέλλον που όλα φαίνονται να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Αν και γραμμένη πριν την βασική τριλογία, η ιστορία επεκτείνετε πολύ πιο μετά από τα μυθιστορήματα, με τον Reynolds να εξερευνεί επίσης την φυλή των Nestbuilders - συνδέοντάς τους έτσι άμεσα με τα βιβλία - όπως ακόμα και το μέλλον της ανθρωπότητας καθώς μας πηγαίνει σε μια ακόμα μεγάλη περιπέτεια καθ’ όλο το σύμπαν· μια ιστορία που καταφέρνει για άλλη μια φορά να σε βάλει σε σκέψεις για το τι μπορεί να φυλάσσει το μέλλον.

 

Συνολικά, το Galactic North είναι μια συλλογή με μια μεγάλη ποικιλία ιστοριών, με τον Reynolds να μας δείχνει την φαντασία του - και τις επιρροές του - μέσα από τα χρόνια της καριέρας του σαν συγγραφέας, αλλά χωρίς να αποτυγχάνει να φτιάξει και πάλι μερικές απίστευτες περιπέτειες που μας πηγαίνουν καθ’ όλο του σύμπαν του Revelation Space.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Century Rain

Απομακρύνοντας για πρώτη φόρα πέρα από το σύμπαν του Revelation Space, ο Alastair Reynolds δημιουργεί στο Century Rain ένα από τα πιο φιλόδοξα και παράξενα μυθιστόρημα της καριέρας τους, συνδυάζοντας την εναλλακτική ιστορία και το ταξίδι στο χρόνο μέσα σ’ ένα απίστευτο αστυνομικό, διαστρικό θρίλερ, που - μέσα από την μαγευτική επιστημονική γραφή του - μας πηγαίνει σε άγνωστους γαλαξίες, και σε μια εκπληκτική περιπέτεια που δεν αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά.

 

Στον μακρινό 23ο αιώνα, η εξελικτική ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας, σχεδιασμένη να σώσει όλη τη ζωή πάνω στο πλανήτη, έχει καταστήσει τη Γη ακατοίκητη, και θανάσιμα επικίνδυνη, μετά από μια σαρωτική υπερίσχυση από μικροσκοπικές μηχανές - γνωστό ως Νανοκαύτωμα - που τους έδωσε την δύναμη να καταστρέψουν όλα όσα ήξεραν, και που ανάγκασε την ανθρωπότητα να αφήσει πίσω το σπίτι που τη γέννησε.

Η ζωή στο διάστημα, ωστόσο, έφερε με τους αιώνες άλλα προβλήματα, χωρίζοντας την ανθρωπότητα σε δύο φατρίες: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Κοντινής Γης, που ορκίστηκαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους την τεχνολογία ποτέ ξανά, και την Ομοσπονδία των Πολιτευμάτων, που είχαν διαφορετικές ιδέες, βάζοντάς τους μέσα σε συνεχές διαμάχες και πολέμους για τον έλεγχο της Γης - αλλά για την Verity Auger, μια αρχαιολόγο της Επιτροπής των Αρχαιοτήτων, αυτές οι ανησυχίες είναι κάτι που προσπαθεί να ξεχάσει και να επικεντρωθεί στο πάθος της και την ανακάλυψη χαμένων αντικειμένων.

Όμως, όταν στην τελευταία της ανασκαφή - στα βάθη των παγωμένων ερειπίων του Παρισιού - συμβεί ένα απρόοπτο ατύχημα, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια, αλλά και τους μαθητές της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δίκη που θα την βάλει εν μέσω μιας πολιτικής διαμάχης, αλλά και μιας μυστηριώδης αποστολής, στέλνοντάς την μέσα από το χωροχρόνο σ’ έναν άγνωστο, παλιό κόσμο που θα την φέρει ενάντια με μεγάλους κινδύνους και μια περιπέτεια που μπορεί να της αλλάξει την ζωή για πάντα.

Πίσω στο 1959, από την άλλη, για τον Wendell Floyd - κάποτε ένας τζαζ μουσικός, αλλά πλέον προσπαθώντας να επιβιώσει σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ - η ζωή του έχει φερθεί πολύ διαφορετικά καθώς, μετά την αποτυχημένη Γερμανική εισβολή στην Γαλλία, έδωσε την δύναμη και τον έλεγχο πάνω στην ζωντανή πόλη του Παρισιού σε φασιστικά πολικά κόμματα, βάζοντας τους ανθρώπους της από τότε σε μια συνεχή αναταραχή.

Ωστόσο, όταν λάβει ένα τηλεφώνημα από τον Blanchard, τον σπιτονοικοκύρη ενός κτιρίου όπου ένας από τους ενοικιαστές του, όπως πιστεύει, δολοφονήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και του ζητήσει να αναλάβει την υπόθεση της Susan White που τόσο εύκολα οι αρχές απόρριψαν, θα ανακαλύψει στην πορεία κάτι εντελώς παράξενο - κάτι που, καθώς αρχίσει να συνδέει τα κομμάτια πίσω από τον μυστηριώδη θάνατό της, θα τον φέρει ενάντια με τις αρχές και με μια ασυνήθιστη γυναίκα που θα τον βάλει μέσα σε μπελάδες, αλλά και σε μια περιπέτεια όπως δεν θα είχε ποτέ του ονειρευτεί.

Όμως, όταν αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρουστούν, και ένας νέος πόλεμος ξεσπάσει μεταξύ του ΗΠΚΓ και της Ομοσπονδίας των Πολιτευμάτων, η Auger και ο Floyd θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πρόκλησή τους που, αν αποτύχουν να σταματήσουν αυτή τη μεγάλη απειλή, μπορεί κάλλιστα να φέρει τους κόσμους τους, αλλά ακόμα και ολόκληρη την ανθρωπότητα ενάντια με τον αφανισμό τους.

 

 

Από μια πρώτη ματιά, το Century Rain είναι σίγουρα ένα παράξενο βιβλίο, συνδυάζοντας μια μίξη ιδεών και ειδών που δεν θα είχαμε, πιθανώς, ποτέ φανταστεί ότι θα ταίριαζαν μαζί. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά ο Alastair Reynolds καταφέρνει εδώ, μέσα από την επιστημονική αληθοφανή γραφή του, να δημιουργήσει κάτι ολόψυχα υπέροχο και μαγευτικό, ταξιδεύοντάς μας μέσα σε μια απίστευτη περιπέτεια αγάπης και πολέμου μέσα από το χωροχρόνο, και πηγαίνοντάς μας μέσα σε άγνωστους γαλαξίες και κόσμους.

Αν και πολλές φορές οι ιδέες του είναι πολύ μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα, ο Reynolds υφαίνει την ιστορία με απόλυτη μαεστρία, χτίζοντας πολύ όμορφα γύρω από τους δύο κόσμους, αλλά και καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μετατρέψει αυτή τη περίεργη μίξη ιδεών σε μια δυνατή περιπέτεια που δεν σταματά να σε εκπλήσσει μέχρι το τέλος.

Από την άλλη, η γραφή του, για το μέγεθος του βιβλίου, είναι ένα ακόμα κομμάτι που ξεχωρίζει καθώς, μέσα από το εκπληκτικό του στυλ, ο Reynolds καταφέρνει μέσα από τους χαρακτήρες, τις περιπέτειές τους και ακόμα και το μυστήριο γύρω από το ίδιο το Παρίσι να δημιουργήσει κάτι απίστευτα και πραγματικά υπέροχο, δείχνοντάς μας για άλλη μια φορά το μεγάλο του ταλέντο και την φαντασία του, αφήνοντάς μας στο τέλος έκθαμβους, αναζητώντας για λίγο περισσότερο σ’ αυτό το μαγικό σύμπαν.

 

Συνολικά, αν και είναι το πρώτο του βιβλίο εκτός του σύμπαντος του Revelation Space, το Century Rain καταφέρνει να ξεχωρίσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο καθώς, μέσα από τις δυνατές ιδέες του, ο Reynolds καταφέρνει να φτιάξει μια απίστευτη ιστορία, ταξιδεύοντάς μας μέσα σε άγνωστους γαλαξίες, αλλά και φτιάχνοντας επίσης και μια υπέροχη και δυνατή περιπέτεια - συνδυάζοντας το παρελθόν με το μέλλον - που σε κάνει αναρωτιέσαι το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον και για μας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Άλαστερ Ρέινολντς (Alastair Reynolds)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..