Jump to content
Sign in to follow this  
BladeRunner

David Cronenberg - Αναλωμένοι

Recommended Posts

BladeRunner

post-2246-0-68726400-1467455509.jpg

 

Αν και δεν έχω δει όλες του τις ταινίες, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι σίγουρα ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Μια θέση στην πρώτη δεκάδα την έχει καπαρωμένη. Οπότε το γεγονός ότι έγραψε μυθιστόρημα και ότι αυτό το μυθιστόρημα μεταφράστηκε στα ελληνικά, όσο να'ναι με χαροποίησε. Φυσικά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η συγγραφή σεναρίων και η σκηνοθεσία με την συγγραφή μυθιστορημάτων - δύσκολα μπορεί να είναι κανείς εξίσου καλός και στα δυο-, αλλά πιστεύω ότι ο Κρόνενμπεργκ έκανε αρκετά καλή δουλειά για πρώτη προσπάθεια. 

 

Συνήθως γράφω μια περίληψη της ιστορίας, αλλά αυτή την φορά δεν θα το κάνω, μιας και τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα, περίεργα και σύνθετα για να γράψω μια περίληψη λίγων σειρών. Νομίζω ότι η περίληψη στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης τα λέει μια χαρά, οπότε αρκεστείτε σ'αυτήν. Τεχνολογία φωτογραφικών μηχανών και υπολογιστών, τρισδιάστατες εκτυπώσεις, γεωπολιτική και Βόρεια Κορέα, underground δημοσιογραφία, διαφόρων ειδών ψυχώσεις, αρρώστιες του σώματος και της ψυχής, διαστροφές και σεξ, με λίγα λόγια απ'όλα έχει ο μπαξές (χα, έκανα και ομοιοκαταληξία!). Με αυτά και άλλα πολλά καταπιάνεται ο συγγραφέας. Οι χαρακτήρες μπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις για το σώμα και την ψυχή, γίνονται συμμέτοχοι σ'ένα "παιχνίδι" διαστροφών και συνωμοσιών, κανείς τους δεν βγαίνει αλώβητος. Μυστήριο, εκπλήξεις, ψυχολογική πίεση και υπόγειος τρόμος χαρακτηρίζουν την πλοκή του βιβλίου. Η γραφή του Κρόνενμπεργκ πολύ καλή, ιδιαίτερη και με δική της ταυτότητα, με ύφος παρόμοιο με αυτό των ταινιών του, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ευπρόσδεκτο. Οι χαρακτήρες χωρίς τρομερό βάθος, αλλά αναμφισβήτητα ενδιαφέροντες.

 

Το βιβλίο έχει κάπως μέτρια βαθμολογία στο Goodreads, κάτι μάλλον αναμενόμενο. Δεν είναι για όλα τα γούστα. Είναι αρκετά περίεργο και παράξενο, θέλει προσοχή και υπομονή εκ μέρους του αναγνώστη, δεν προσφέρεται για μια ευχάριστη και ευκολοδιάβαστη ανάγνωση στην παραλία -ή οπουδήποτε αλλού-, ασχολείται με αμφιλεγόμενα ζητήματα, μπλέκει διάφορα πράγματα, σε σημεία είναι κάπως βαρύ και κουραστικό με όλο το φιλοσοφικό μπλα μπλα, και πάει λέγοντας. Όμως το διαολεμένο με κράτησε μέχρι το τέλος. Κατάφερε να με βυθίσει στο σκοτεινό και παρακμιακό σύμπαν του, όπως περίπου κατάφερε ο σκηνοθέτης το ίδιο και στις αντίστοιχου περιεχομένου ταινίες του (δεν αναφέρω αυτές που είναι πιο φυσιολογικές και ίσως mainstream, αλλά τις παλιές του, που είναι αρκετά παράξενες). Όχι ότι δεν με κούρασε σε μερικά σημεία ή ότι δεν μου έκανε λιγάκι το μυαλό πουρέ, αλλά κάτι τέτοιο το περίμενα, άλλωστε μιλάμε για Κρόνενμπεργκ. Όπως είπα όμως, κατάφερε να με κάνει να γίνω ένα με την τρέλα της ιστορίας, αλλά και με τους χαρακτήρες. 

 

Αυτά τα ολίγα. Περίμενα ότι το βιβλίο θα με ταρακουνήσει λιγάκι, θα με κάνει να σκεφτώ, θα μου βάλει το μυαλό στο μπλέντερ, ίσως και να με κουράσει με όλα τα περίεργα και αμφιλεγόμενα ζητήματα που ασχολείται ο σκηνοθέτης. Όλα αυτά συνέβησαν και χαίρομαι γι'αυτό. Σημαίνει ότι δεν πήγαν τα λεφτά μου στράφι και ότι δεν ξόδεψα άσκοπα τον χρόνο μου. Έτσι, θα βάλω τέσσερα αστεράκια στο βιβλίο -αν και κάποια στιγμή έφτασα στο σημείο να του βάλω οριστικά τρία. Και σημειώνω ότι είναι ένα από τα βιβλία που θα ξαναδιαβάσω στο μέλλον. Πάντως δεν το προτείνω σε όλους.

 

Υ.Γ. Εξαιρετική δουλειά από τις εκδόσεις Τόπος, η μετάφραση πολύ καλή και προσεκτική και η έκδοση όμορφη. 

 

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..