Jump to content

Έλμορ Λέοναρντ (Elmore Leonard)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-44719200-1469191110_thumb.jpg

Ο Έλμορ Λέοναρντ ήταν Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και γουέστερν, από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και γενικά στον κόσμο. Έγραψε συνολικά πάνω από 40 μυθιστορήματα, καθώς και δεκάδες διηγήματα. Με διαφορά το πιο πολυδιαβασμένο έργο του είναι το Get Shorty, ενώ δεν πάνε πίσω και τα Out Of Sight και Tishomingo Blues.

Επειδή πολλές ταινίες βασίζονται σε βιβλία του, αυτός εδώ είναι ο σύνδεσμος που οδηγεί στην σχετική λίστα στο IMDb. Αρκετές από αυτές έκαναν μεγάλη επιτυχία και είναι κλασικές στο είδος τους. Get Shorty, Jackie Brown, Out Of Sight, 3:10 To Yuma, Hombre, Mister Majestyk και δεν συμμαζεύεται. 

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Out Of Sight - Απόδραση στο Μαϊάμι (Πατάκης)
2. Cuba Libre - Cuba Libre (Πατάκης)
3. Cat Chaser - Η επαναστάτρια/Κυνηγητό στην Καραϊβική (Καρρέ/Πατάκης)
4. Stick - Stick: Στην κόψη του ξυραφιού (Ροές)
5. Tishomingo Blues - Τισομίνγκο Μπλουζ (Άγρα)
6. The Hot Kid - Ο καπάτσος (Άγρα)
7. When the Women Come Out to Dance - Όταν οι γυναίκες βγαίνουν να χορέψουν (Άγρα)*

*Πρόκειται για ένα μόνο διήγημα και όχι για την μετάφραση της ομότιτλης συλλογής.

---------------------------------------------------------------------------

Είναι πραγματικά ένας πολύ ξεχωριστός συγγραφέας στο είδος του, με κάποιες πολύ γαμάτες ταινίες να βασίζονται σε έργα του. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η προσοχή που θα έπρεπε, μιας και ούτε το 1/6 του έργου του δεν έχει μεταφραστεί...

Προσωπικά έχω διαβάσει μόνο τέσσερα βιβλία του: Τισομίνγκο Μπλουζ, Η επαναστάτρια, Απόδραση στο Μαϊάμι, Stick: Στην κόψη του ξυραφιού. Όλα τους μου άρεσαν από αρκετά έως πάρα πολύ. Και κατάλαβα ότι ο συγγραφέας είναι ακριβώς του γούστου μου. Έχω όλα του τα βιβλία στα ελληνικά, καθώς και 2-3 στ'αγγλικά, οπότε έχω μέλλον μαζί του. Και σκοπεύω να διαβάσω όσα περισσότερα γίνεται.

Edited by BladeRunner
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το ''Απόδραση στο Μαϊάμι'' που είναι η πρώτη μου γνωριμία με τον συγγραφέα. Και χωρίς να μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα, δεν μου πολυάρεσε. 

 

Ο Τζακ Φόλι είναι ένας διαβόητος ληστής τραπεζών που έχει περάσει μεγάλο μέρος της μίζερης ζωής του πίσω από τα σίδερα. Μία απόδραση πρόκειται να λάβει χώρα, απόδραση που θα χρησιμοποιήσει ως αντιπερισπασμό για να την κάνει και ο ίδιος. Έτσι και θα γίνει μόνο που τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε. Η Κάρεν Σίσκο, αστυνομικός που θα βρεθεί για άλλο λόγο στο τόπο του εγκλήματος, συνιστά το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει στο δρόμο προς την ελευθερία. Μην έχοντας άλλη επιλογή θα την πάρει μαζί του και μία παράξενη έλξη θα αρχίσει. Λίγο καιρό αργότερα ο Φόλι με το λεφούσι του θα επιστρέψει στις προσφιλείς του συνήθειες, πλέον όμως σταμπαρισμένος. Και το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό θα αρχίσει. 

 

Καλή περιπέτεια αλλά μου φάνηκε λιγάκι απλοϊκή. Θα ήθελα λίγο περισσότερη δράση και λεπτομέρειες. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το ότι είμαι άπειρος στο είδος, δεν ξέρω. Όντας κινηματογραφική, έχει γίνει και ταινία με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζένιφερ Λόπεζ. Θα την δω μάλλον κάποια στιγμή μέσα στο ΣΚ. 

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το ''Απόδραση στο Μαϊάμι'' που είναι η πρώτη μου γνωριμία με τον συγγραφέα. Και χωρίς να μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα, δεν μου πολυάρεσε. 

 

 

Απλώς πιθανότατα κάτι τέτοια βιβλία δεν είναι του γούστου σου :) Δεν σου (πολύ) άρεσε το "Λος Άντζελες Εμπιστευτικό" του Ελρόι, δεν σου (πολύ) άρεσε το "Ο δολοφόνος μέσα μου" του Τόμσον, δεν σου (πολύ) άρεσε τώρα το "Απόδραση στο Μαϊάμι... Διάβασε Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάσιελ Χάμετ και Ρος Μακντόναλντ, και αν δεν σου (πολύ) αρέσουν ούτε αυτοί, τότε άσε τα αστυνομικά στην άκρη :) Ή πιάσε μόνο σύγχρονα θρίλερ.

Link to comment
Share on other sites

 

Διάβασα το ''Απόδραση στο Μαϊάμι'' που είναι η πρώτη μου γνωριμία με τον συγγραφέα. Και χωρίς να μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα, δεν μου πολυάρεσε. 

 

 

Απλώς πιθανότατα κάτι τέτοια βιβλία δεν είναι του γούστου σου :) Δεν σου (πολύ) άρεσε το "Λος Άντζελες Εμπιστευτικό" του Ελρόι, δεν σου (πολύ) άρεσε το "Ο δολοφόνος μέσα μου" του Τόμσον, δεν σου (πολύ) άρεσε τώρα το "Απόδραση στο Μαϊάμι... Διάβασε Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάσιελ Χάμετ και Ρος Μακντόναλντ, και αν δεν σου (πολύ) αρέσουν ούτε αυτοί, τότε άσε τα αστυνομικά στην άκρη :) Ή πιάσε μόνο σύγχρονα θρίλερ.

 

 

Χωρίς να είναι σίγουρο αυτό, ναι, συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες. Όντως τα πρώτα δείγματα και ίσως ένα- δύο ακόμη που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό, δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν θα σταματήσω όμως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχω μερικά των συγγραφέων που ανέφερες, οπότε και θα τα διαβάσω σίγουρα. Και ο δεύτερος ότι αρκετά έχουν γίνει ταινίες που με ενδιαφέρουν να δω. Σκοπεύω λοιπόν να διαβάσω και τα αντίστοιχα βιβλία ιδίως μάλιστα από την στιγμή που βρίσκονται σκετικά φθηνά, ή σε βιβλιοθήκες (Και το παρόν σε βιβλιοθήκη το βρήκα). Είδωμεν  :)

Link to comment
Share on other sites

Ο καπάτσος

Αυτό είναι μόλις το πέμπτο βιβλίο του Έλμορ Λέοναρντ που διαβάζω. Και λέω "μόλις", γιατί θα είχα διαβάσει σίγουρα καμιά εικοσαριά μέχρι σήμερα, αν είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά. Είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας που ταιριάζει απόλυτα με τα γούστα μου, αλλά στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία (βλέπετε, έχουμε πήξει στα Σκανδιναβικά και τα ψυχολογικά θρίλερ). Να φανταστείτε, τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του, ήταν τον Ιούλιο του 2012! Ε, αρκετή υπομονή έκανα. 

Γκάνγκστερ, ληστές τραπεζών, φονιάδες, σκληροτράχηλοι εκπρόσωποι του νόμου και μοιραίες γυναίκες, όπως επίσης όπλα, κλεμμένα αμάξια και παράνομα μπαρ, συνθέτουν ένα χρονικό του εγκλήματος. Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την ποτοαπαγόρευση, στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του '30, βασικός πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Καρλ Ουέμπστερ, που σαν στόχο έχει να γίνει ο διασημότερος ομοσπονδιακός αστυνόμος των ΗΠΑ, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες συλλήψεις αλλά και... εκτελέσεις διαβόητων κακοποιών. Τώρα, ακολουθεί τα ίχνη του Τζακ Μπελμόντ, του άσωτου υιού ενός εκατομμυριούχου πετρελαιοπαραγωγού, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ο Νούμερο Ένα Δημόσιος Κίνδυνος, σκοτώνοντας και ληστεύοντας τράπεζες. Φυσικά δεν λείπει και ο δημοσιογράφος μιας φυλλάδας που θέλει να βγάλει λαβράκια, καθώς και μοιραίες γυναίκες...

Έχουμε να κάνουμε με ένα άκρως ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό νουάρ μυθιστόρημα με παλπ αισθητική, το οποίο διαβάζεται με μια ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσφέρει δράση, ένταση και δυνατές σκηνές, σε ποσότητες ικανές να χορτάσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη του είδους. Οι περιγραφές των σκηνικών, των γεγονότων και των χαρακτήρων είναι πραγματικά εξαιρετικές, ρεαλιστικές και γραφικές, δίχως φτιασίδια και περιττολογίες. Οι διάλογοι είναι κοφτεροί και ολοζώντανοι, μόνο και μόνο γι'αυτούς μπορεί κάποιος να λατρέψει το βιβλίο (αν ταιριάξουν με τα γούστα του, φυσικά). Μπορεί να μην του βάλω πέντε αστεράκια, αλλά είναι ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα.

Υ.Γ. Στα ελληνικά μου έμεινε αδιάβαστο μόνο το "Cuba Libre". Από κει και πέρα, έχω τέσσερα-πέντε βιβλία του στα αγγλικά. Τι να κάνουμε, θα πρέπει να απολαύσω τα βιβλία του στην γλώσσα που τα έγραψε!

8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Από μικρό παιδί έχω μια συμπάθεια στις ιστορίες της άγριας δύσης.

Γνώρισα τον Elmore Leonard με τον Hombre και μου άρεσε τόσο που με τα χρόνια μάζεψα τα πάντα του. Η γραφή του είναι στρωτή, ανάλαφρη θα έλεγα. Οι ιστορίες του κυλούν χαλαρά χωρίς μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις. Δεν θα αναρωτηθείς ποτέ, ‘Ποιος το έκανε’, αλλά θα θες να δεις αν θα τη γλυτώσει και πώς!

Οι χαρακτήρες του (μεγαλοαπατεώνες, μικροαπατεώνες, αποφυλακισμένοι, φυλακισμένοι, δραπέτες, μπάτσοι, μπατσίνες, ματσωμένοι, μπατίρηδες, κυρίες του καλού κόσμου, κυρίες του δρόμου, φωτογράφοι, ντίβες, αθλητές, αεροσυνοδοί, ναρκέμποροι , βαποράκια, απαγωγείς, σερίφηδες, γελαδάρηδες, ινδιάνοι, μεξικάνοι)  έχουν σάρκα, μπορεί να έχουν και μυαλό, αλλάζουν γνώμη, συμπεριφορά, ρόλους και παρελαύνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αμερικής. Ο καθένας μιλάει με τη δική του διάλεκτο, έχει το δικό του στυλ, κάνει τις δικές του μ@λ@κίες – άλλοτε τις πληρώνει και άλλοτε όχι- και στο τέλος βρίσκει αυτό που ζητάει ή …δεν το βρίσκει. Τις περισσότερες φορές δεν φτάνει στο τέρμα αλλά το ταξίδι είναι αυτό που μετράει.

 Μέχρι στιγμής έχω διαβάσει τα παρακάτω.

 

Hombre                           9/10

Valdez is Coming             7/10

The Switch                      8/10

LaBrava                           6/10

Rum Punch                      9/10

Out of Sight                    8/10

Tishomingo Blues            6/10

A Coyote’s In the House  7/10

 

Πριν μερικά χρόνια κυκλοφόρησαν μόνο σε e-books δύο ιστορίες

 

Confession            8/10

The Trespassers    7/10

 

Ο Leonard έγραψε εύπεπτα, ξεκούραστα αναγνώσματα με καλές δόσεις  χιούμορ και διαλόγους που τα σπάνε.

Ο Leonard έγραψε βιβλία για να περάσεις καλά.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Έλμορ Λέοναρντ (Elmore Leonard)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..