Jump to content

Μαρκ Τ. Μπαρνς (Mark T. Barnes)


Blacksword
 Share

Recommended Posts

mark_t_barnes.jpg

 

Ο Mark T. Barnes είναι αυστραλός συγγραφέας γεννημένος στο Σύδνεϋ τον Σεπτέμβριο του 1966. Από μικρός ήταν λάτρης των αθλημάτων, συμμετέχοντας σε πόλο, βόλεϊ, ποδόσφαιρο και έγινε ακόμα και πρωταθλητής στην κολύμβηση.

Οι δουλείες του κυρίως ήταν σε οικονομικούς και διαφημιστικούς κλάδους όμως έκανε τα πρώτα του συγγραφικά βήματα όταν συμμετείχε σε ένα short story workshop το 2005 και από τότε ξεκίνησε να γράφει τις δικές τους ιστορίες.

Τώρα πλέον έχει κυκλοφορήσει και η πρώτη του τριλογία «The Echoes of the Empire» η οποία μπορεί να φέρει το κάτι το ξεχωριστό στον χώρο του φανταστικού.

 

Cover-Garden-of-Stones-mini.jpg

 

The Garden of Stones

Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν, εκτός ότι είναι και το ντεμπούτο του, είναι και αρκετά ξεχωριστό θα έλεγα καθώς ο Barnes έχει φτιάξει, ίσως, μια από τις πιο πλούσιες κοσμοπλασίες των τελευταίων ετών, τόσο σε περιοχές, όσο και σε φυλές, και ονόματα. Ενώ επίσης και το στυλ γραφής του είναι και αυτό αρκετά ιδιαίτερο, και αρκετά δύσκολο, που σίγουρα θα κουράσει και θα ξενίσει πολλούς, αλλά πιστεύω μόνο λίγοι συγγραφείς θα μπορούσαν να το καταφέρουν ένα τόσο τεράστιο κόσμο.

 

Στον κόσμο της Īa οι Seethe, μια από τις μεγάλες φυλές, γνωστοί και ως Wind Masters, ήταν οι ιδρυτές της πρώτης αυτοκρατορίας και κυριαρχούσαν για πολλούς αιώνες φέρνοντας πολέμους και καταστροφές στον κόσμο, μέχρι που δημιούργησαν τους Avān. Μια φυλή δημιουργημένη από μια μίξη Seethe, ανθρώπων και ζώων, που σκοπός τους ήταν να χρησιμοποιηθούν σαν ειρηνευτές στον κόσμο μέχρι που οι Avān τους πρόδωσαν διαλύοντας έτσι την αυτοκρατορία, αλλά και την εξουσία των Seethe, και ξεκινώντας την δική τους, μεγάλη, αυτοκρατορία.

Ωστόσο, τώρα η Shrīan, η χώρα των Avān, βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή καθώς, προετοιμαζόμενοι για την εκλογή του επόμενου Asrahn (το υψηλότερο πόστο που υπάρχει στην Shrīan και μπορούν να το διεκδικήσουν μόνο αυτοί που έχουν περάσει το στάδιο του Awakening, της ένωσης με την Īa, πνευματικά και σωματικά), θα βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα παιχνίδι δολοπλοκιών για την εξουσία της Shrīan, που μπορεί να φέρει στην τελική και την αρχή ενός μεγάλου πολέμου.

Όταν όμως Indris, ένας μισθοφόρος πολεμιστής-μάγος, μπλεχτεί ανάμεσα στις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες των μεγάλων οίκων θα αναγκαστεί να βρει ένα τρόπο για να φέρει την ισορροπία ξανά στην Shrīan, που όμως ίσως αποδειχθεί κάτι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο γνώριζε και μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα μεγάλο εχθρό που δεν είχε υπολογίσει.

Από την άλλη βέβαια, για τον Corajidin, τον Rahn του οίκου Erebus, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς, βλέποντας τις δολοπλοκίες που προσπαθούν να στήσουν εναντίων του, θα προσπαθήσει να πάρει τα πράγμα στα χέρια του, κυνηγώντας ο ίδιος την εξουσία, που μπορεί να τον φέρει απέναντι σε περισσότερους εχθρούς απ’ ότι νόμιζε και θα κάνει την αποστολή του ακόμα πιο δύσκολη. Ενώ ταυτόχρονα η κόρη του, Mari, θα βρεθεί και αυτή σε ένα δύσκολο μονοπάτι και θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη ή στην προδοσία, που μπορούν κάλλιστα να αποδειχθούν και τα δύο αρκετά θανάσιμα.

 

Η γραφή του Barnes πρέπει να πω είναι αρκετά δύσκολη σε αυτό το βιβλίο καθώς, εκτός ότι έχει φτιάξει ένα τρομερά πλούσιο κόσμο, το στυλ του είναι επίσης και αρκετά απαιτητικό, πράγμα που θύμισε έντονα σε αυτό του Steven Erikson. Όμως, παρ’ όλο που έχει σίγουρα κάποια κοινά στοιχεία, έχει καταφέρει να φτιάξει τον δικό του ξεχωριστό κόσμο με πολλές πρωτότυπες φυλές και χωρίς να προσπαθεί αντιγράψει στην τελική.

Παρ’ όλο την τεράστια κοσμποπλασία βέβαια, το βιβλίο έχει αρκετά προβλήματα με το κυριότερο να είναι το ότι ο Barnes εδώ επικεντρώνεται περισσότερο στην κοσμοπλασία, και λιγότερο στους ίδιους τους χαρακτήρες πράγμα που πρέπει να πω ότι ήταν και ένα από τα πράγματα που με κράτησαν από το να τους αγαπήσω, ή έστω να συνδεθώ αρκετά μαζί τους.

Ένα ακόμα πράγμα που με ενόχλησε επίσης είναι οι σκηνές δράσης που, παρ’ ότι έχει βάλει αρκετές σε όλη την διάρκεια του βιβλίου, είναι αρκετά μικρές και υπερβολικά γρήγορες με τον Barnes να φαίνεται να μην προσπαθεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη τους, που με το συνεχόμενο χτίσιμο της κοσμοπλασίας, κάνει το βιβλίο αρκετά κουραστικό.

Φυσικά, όλα αυτά ο Barnes καταφέρνει κάπως να τα βελτιώσει όσο προχωράει η ιστορία, και ειδικότερα στο τελευταίο ¼ του βιβλίου, όμως στην τελική δεν είναι τόσο δυνατά όσο χρειαζόταν για γίνει εξαιρετικό το βιβλίο.

 

Γενικά, θα έλεγα ότι είναι ένα γλυκόπικρο βιβλίο καθώς έχει μια πολύ πλούσια και ξεχωριστή, αλλά βαριά, κοσμοπλασία που σίγουρα αξίζει να δείτε αλλά υστερεί, δυστυχώς, σε όλα τα υπόλοιπα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

9781477807606.jpg

 

The Obsidian Heart

Στο δεύτερο βιβλίο ο Barnes δείχνει μια αρκετά σημαντική βελτίωση από το ντεμπούτο του καθώς επικεντρώνεται εδώ περισσότερο στους χαρακτήρες, και λιγότερο στην κοσμοπλασία, αλλά και φέρνοντας και μια πολύ πιο δυνατή και διασκεδαστική ιστορία με πολύ δράση, περισσότερες ανατροπές και ακόμα πιο μοναδικές ιδέες.

 

 

‘If a happy ending is what you’re after, stop the story where it makes you smile, or cry for laughter. In life, it’s the rare sweetness to have tears of joy, or painless endings. People feel. It’s what they know, and it’s why I write.’

 

Μετά τα γεγονότα των δολοπλοκιών και του πολέμου των ιμπεριαλιστών η μοίρα του Corajidin βρίσκετε πλέον στα χέρια του συμβουλίου των ομοσπονδιακών των Avān στην πόλη Avānweh, όπου θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση για τις πράξεις του, και η απόφαση αυτή μπορεί κάλλιστα να του κοστίσει όχι μόνο τον θρόνο για την εξουσία της Shrīan αλλά και την ίδια του ζωή.

Ωστόσο, ο Corajidin είναι από αυτούς που δεν πρέπει να υποτιμάτε εύκολα και, παρ’ ότι βρίσκετε στην χειρότερη θέση που θα μπορούσε να βρεθεί, με την βοήθεια ενός μυστηριώδους συμμάχου που θα εμφανιστεί από το παρελθόν θα προσπαθήσει να πάρει πίσω την εξουσία της Shrīan, ακόμα και αν πρέπει να καταστρέψει όλους όσους του αντιστέκονται. Μόνο που όταν ένας εχθρός που δεν περίμενε  δείξει την αληθινή του δύναμη μια νέα αναταραχή θα βρει την Avānweh, και θα φέρει χάος και καταστροφές στην πόλη.

Ο Indris, μαζί με την βοήθεια των φίλων του, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο χάος μόνο που αυτό ίσως αποδειχθεί κάτι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενε καθώς, με την Iron League των ανθρώπων να ετοιμάζουν τις δικές τους δολοπλοκίες, αυτή η νέα περιπέτεια θα τον βάλει σε ένα μονοπάτι που μπορεί να φέρει την καταστροφή αυτών που αγαπά, αλλά και ακόμα και ολόκληρης της Shrīan.

 

Η ιστορία σε αυτό το βιβλίο πρέπει να πω ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο από το πρώτο της σειράς καθώς η γραφή του Barnes κυλάει αρκετά καλύτερα εδώ, φέρνοντας μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της κοσμοπλασίας και των χαρακτήρων, πράγμα που με έκανε έτσι να συνδεθώ μαζί τους λίγο περισσότερο απ’ ότι πριν.

Βέβαια, το βιβλίο έχει σίγουρα και αυτό μερικά προβληματάκια, και κυρίως με κάποιους από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που ένιωσα ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο για να γίνουν πιο ενδιαφέροντες. Όμως, παρ’ όλα αυτά ο Barnes καταφέρνει να βγάλει μια πολύ πιο δυνατή ιστορία, πηγαίνοντάς μας πιο βαθιά στους μυστηριώδες Sēq, τους μελετητές της Īa, ενώ οι σκηνές δράση επίσης φέρνουν και αυτές μια πιο δυνατή ατμόσφαιρα, και δείχνοντας αρκετά βελτιωμένος σε αυτό το κομμάτι, αλλά και κάνοντας το βιβλίο ακόμα πιο απολαυστικό. Από την άλλη η κοσμοπλασία, παρ’ όλο που ο Barnes δεν ασχολείται τόσο όσο στο πρώτο βιβλίο, συνεχίζει να εντυπωσιάζει δείχνοντας ότι οι ιδέες του, αλλά και η φαντασία του είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο μας αφήνει να γνωρίζουμε.

 

Γενικά, σε αυτό το βιβλίο ο Barnes καταφέρνει να φέρει μια πιο ισορροπημένη και δυνατή ιστορία, και σίγουρα πιο διασκεδαστική, ετοιμάζοντάς μας όμως και για ένα επικό φινάλε στο επόμενο, και τελευταίο βιβλίο της σειράς.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9781477819548.jpg

 

The Pillars of Sand

Το τρίτο βιβλίο της σειράς συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά από τα προηγούμενα με τον Barnes αυτή τη φορά να μας φέρνει σε μια πιο επικής κλίμακας ιστορία γεμάτη με προδοσίες, δυνατές ανατροπές, μπόλικο μυστήριο και απίστευτες ιδέες, αλλά και με τους χαρακτήρες να πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πόλεμο, ενώ η προσθήκη μερικών στοιχείων επιστημονικής φαντασίας δίνουν μια εντελώς άλλη γεύση στην ιστορία, κάνοντάς την ακόμα καλύτερη.

 

Μια αρρώστια έχει ξεσπάσει στην Shrīan, μια αρρώστια που απειλεί να σκοτώσει τους Rahn και, με τις δολοπλοκίες του Corajidin για την εξουσία να μεγαλώνουν, μπορεί να φέρει το χάος στον κόσμο, αλλά και ένα μεγάλο πόλεμο όπως ποτέ ξανά αν δεν βρεθεί μια λύση πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Indris και οι φίλοι του θα αποφασίσουν να πάρουν αυτήν την αποστολή και βρουν μια λύση σε αυτή την αρρώστια των Rahn, όμως αυτό ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο απ’ ότι περίμεναν όταν στην μέση μπλεχτεί και το μυστήριο του ξεχασμένου παρελθόντος του, που μόνο ίδιος μπορεί να ανακαλύψει, και θα τους βάλει σε μια μεγάλη περιπέτεια αλλά και σε ένα ταξίδι αναζήτησης μέσα σε άγνωστες διαστάσεις κόσμων.

Από την άλλη, ο Corajidin θα προσπαθήσει, μέσα από τις δολοπλοκίες και την βοήθεια των μυστηριώδες συμμάχων του, που το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία της Shrīan, αλλά και ολόκληρης της Īa, να τους σταματήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Μόνο που στην πορεία θα ανακαλύψει ότι το ρίσκο είναι ίσως μεγαλύτερο απ’ ότι υπολόγιζε και μπορεί να του κοστίσει ακόμα περισσότερα απ’ όσα περίμενε. Ενώ η Mari, βρισκόμενη αιχμάλωτη σε ένα μέρος που δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή τις δικές της περιπέτειες για την ελευθερία της, που όμως θα την φέρει αντιμέτωπη με την οικογένειά της αλλά και έναν μεγάλο, και πανούργο, εχθρό που το μόνο που θέλει είναι να την καταστρέψει.

 

Σε αυτό το βιβλίο ο Barnes συνεχίζει να εκπλήσσει ακόμα περισσότερο καθώς, με την γραφή του να κυλάει αρκετά καλά, και δείχνοντας πλέον να έχει βρει μια καλύτερη άνεση, καταφέρνει να φτιάξει μια πολύ πιο δυνατή ιστορία με μπόλικη δράση και πολλές ανατροπές, αλλά και διαχειρίζοντας τους χαρακτήρες, και τις εναλλαγές τους, ακόμα καλύτερα από τα προηγούμενα βιβλία.

Αυτό όμως που μου άρεσε ιδιαίτερα εδώ είναι ότι, εκτός από τις απίστευτες ιδέες του και την κοσμοπλασία του, καταφέρνει να προσθέσει και μια ιδέα από επιστημονική φαντασία που, μαζί με το μυστήριο των Emissaries αλλά και το παρελθόν του Indris, φέρνει μια διαφορετική γεύση στον κόσμο, αλλά και δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι πριν. Ενώ στο φινάλε ο Barnes κλείνει την πρώτη του τριλογία πολύ δυνατά, και έξυπνα, χωρίς να διστάζει να φανεί σκληρός σε κάποιους χαρακτήρες, αλλά και αλλάζοντας εντελώς το μέλλον τους αλλά και του κόσμου.

 

Συνολικά, αυτή η τριλογία είχε σίγουρα αρκετά προβλήματα όμως ο Barnes απόδειξε από βιβλίο σε βιβλίο ότι, εκτός από δυνατές ιδέες και τις υψηλές προσδοκίες που έχει ο κόσμος του, μπορεί επίσης να βγάλει και δυνατές ιστορίες κλείνοντας την τριλογία πολύ δυνατά σε ένα κόσμο που, πιστεύω, μπορεί να βγάλει παρά πολλές ιστορίες ακόμα. Σίγουρα ένας συγγραφέας που αξίζει να του δοθεί περισσότερη προσοχή στο μέλλον.

 

ΥΓ: Οι χάρτες, τα γλωσσάρια αλλά και η λίστα με τους χαρακτήρες, εκτός από τα βιβλία, μπορούν να βρεθούν ακόμα και στην επίσημη σελίδα του.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μαρκ Τ. Μπαρνς (Mark T. Barnes)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..