Jump to content

Marlon James - Η σύντομη ιστορία επτά φόνων


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Η σύντομη ιστορία επτά φόνων (A Brief History Of Seven Killings, 2014)

post-2246-0-35163200-1482331928.jpg

Το βιβλίο με το που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό μου κίνησε την προσοχή. Ιστορικό μυθιστόρημα με στοιχεία εγκλήματος για την Τζαμάικα και την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ; Και τούβλο; Είναι δυνατόν να μην κινήσει το ενδιαφέρον του οποιουδήποτε; Και από την στιγμή που κέρδισε το Man Booker Prize το 2015, ανέβηκε ακόμα υψηλότερα στην λίστα και σιγουρεύτηκα ότι κάποια στιγμή θα το βλέπαμε στα ελληνικά. Οι εκδόσεις Αίολος μας έκαναν την χάρη. Οπότε να με τώρα, λίγες μόνο ώρες από την στιγμή που τελείωσα το βιβλίο.

Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό και χαρακτηρίζει το βιβλίο, είναι αυτή: Έπος! Οι υπόλοιπες είναι αυτές: Τολμηρό, βρώμικο, σκοτεινό, δυναμικό, συναρπαστικό, περίεργο, μοναδικό. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες, μην υπερβάλλουμε όμως. Λοιπόν, το βιβλίο σίγουρα δεν είναι για όλα τα γούστα. Αυτό το λέω εξαρχής. Η ίδια η ιστορία μπορεί να μην συγκινήσει πολλούς αναγνώστες, ο τρόπος εξιστόρησης με τους πολλούς διαφορετικούς αφηγητές μπορεί να μην ενθουσιάσει ορισμένους, ενώ οπωσδήποτε το μπόλικο βρισίδι που πέφτει καθώς και κάποιες βρώμικες σκηνές/αναφορές, ίσως να χαλάσουν αρκετούς.

Το θέμα είναι ότι σε μια τέτοια ιστορία, που μιλάει για την Τζαμάικα των δεκαετιών του '70, του '80 και του '90 και τους σύγχρονους Τζαμαϊκανούς, η οποία περιστρέφεται γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ, και στην οποία βασικοί πρωταγωνιστές και αφηγητές είναι έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι, μυστικοί πράκτορες, underground δημοσιογράφοι, φτωχοί και άνθρωποι των γκέτο, όσο να'ναι, η παρουσία βρισιών και άβολων στιγμών θα είναι πολύ έντονη. Να υπερβάλλει, άραγε ο συγγραφέας; Μπα, δεν το νομίζω. Κατάφερε μια χαρά να παρουσιάσει στο χαρτί την παρακμή αλλά και την άγρια ομορφιά της Τζαμάικα. Άλλωστε, αυτός θα ξέρει καλύτερα, όντας Τζαμαϊκανός και με ράστα μαλλί!

Ο τρόπος αφήγησης, με τους διαφορετικούς αφηγητές, μου άρεσε πάρα πολύ. Μ'αυτόν τον τρόπο είδα πως τα γεγονότα επηρέασαν τον κάθε χαρακτήρα, διάβασα τις σκέψεις τους και κατάλαβα γιατί έκαναν ό,τι έκαναν. Άλλοι μίλαγαν πιο λογικά, άλλοι πιο χύμα, ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μπορεί μερικοί και να παραληρούσαν, τέλος πάντων, υπήρχε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία στον τρόπο αφήγησης. Η γραφή μου άρεσε (σχεδόν) στον απόλυτο βαθμό, από τις περιγραφές και τις σκέψεις των χαρακτήρων, μέχρι τους διαλόγους. Μια λεπτή ειρωνεία και αρκετό κατάμαυρο χιούμορ πλανιόταν στον αέρα σε όλη την διάρκεια της ιστορίας.

Γενικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ιστορικό/κοινωνικό/πολιτικό μυθιστόρημα, με στοιχεία εγκλήματος, που όμως δεν είναι για όλα τα γούστα. Για να σας δώσω λίγο να καταλάβετε, αν βάζατε στο μίξερ λίγο από Τζέιμς Ελρόι, Κουέντιν Ταραντίνο, Blaxploitation ταινίες της δεκαετίας του '70, καθώς και μπόλικη ρέγκε, τότε ένα τέτοιο βιβλίο θα είχατε σαν αποτέλεσμα. Προσωπικά μπορώ να πω ότι το λάτρεψα και ότι σίγουρα είναι μέσα στα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. 

Υ.Γ. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στις εκδόσεις Αίολος, για την πολύ ωραία και προσεγμένη έκδοση. Η μετάφραση εξαιρετική και άριστα επιμελημένη (και με αρκετές χρήσιμες σημειώσεις), η εισαγωγή πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική, ενώ το εξώφυλλο πολύ ωραίο και ταιριαστό. Ναι, είναι ένα βιβλίο που τ'αξίζει τα λεφτά του από κάθε άποψη.

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

A Brief History of Seven Killings/Η Σύντομη Ιστορία Επτά Φώνων (Εκδσόσεις Αίολος)
Γενικά ο BladeRunner παραπάνω έχει πει ό,τι χρειάζεται να πει κανείς για το βιβλίο. Να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά προς τη μέση παραήταν αργό (μετά ξανανεβάζει ρυθμούς) και κάπου με κούρασε και ο, κατά τόπους, περίεργος τρόπος γραφής.
Να τονίσω κι εγώ ότι η ελληνική έκδοση είναι, όντως, πάρα πολύ καλή.
Σίγουρα είναι ένα πολύ καλό και πολύ ξεχωριστό βιβλίο. Όχι για όλα τα γούστα, αλλά προτείνεται.

Βαθμολογία: 8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά μεγάλο, δυνατό και δύσκολο βιβλίο, το πάλεψα αρκετά να μην το παρατήσω, χωρίς να είναι κακό. Ιστορικό μυθιστόρημα  με πραγματικά πρόσωπα, πρώτο και κύριο αυτό του Bob Marley. Εάν το διαβάσετε θα μάθετε τα πάντα για τη Τζαμάικα, σίγουρα πρέπει να αντέχετε τη βία και να έχετε υπομονή για να το τελειώσετε. Πολύ καλή δουλειά από τον συγγραφέα, δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο βραβεύτηκε. Καλή ανάγνωση σε όσους το επιλέξουν.

7,5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μιας και δεν έχουμε άλλο topic για τον συγγραφέα γράφω εδώ κι ας είναι για άλλο βιβλίο του.


Black Leopard, Red Wolf (Εκδόσεις Riverhead Books)
Είναι το πρώτο βιβλίο μιας fantasy τριλογίας, αλλά διαβάζεται και μόνο του πολύ άνετα, καθώς η δομή της τριλογίας θα είναι λίγο περίεργη, όμοια με αυτή του Rashomon. Κάθε βιβλίο θα παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των ίδιων γεγονότων, η κάθε εκδοχή σύμφωνα με έναν διαφορετικό χαρακτήρα.
Όπως και το A Brieh History of Seven Killings, έτσι κι αυτό είναι ένα βιβλίο με κάπως αντισυμβατική δομή και πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Μπορεί μερικές φορές να κουράσει λίγο, αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. Επίσης, όπως ξανά και το A Brief History of Seven Killings, είναι μια ιστορία κατά τόπους πολύ σκληρή και όχι για όλα τα γούστα.
Εκτός από την γραφή του James η οποία είναι αδιαμφισβήτητα πολύ υψηλού επιπέδου, το άλλο τεράστιο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ο Αφρικάνικης έμπνευσης κόσμος στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Είναι ολοζώντανος, πολύ καλοδουλεμένος, με τεράστιο ενδιαφέρον και διαφορετικός από αυτά που βλέπουμε συνήθως.
Αυτό σε συνδυασμό με την περίεργη δομή της ιστορίας και την γραφή του James δίνουν ένα fantasy βιβλίο που είναι, αν και ανήκει ξεκάθαρα στο είδος, είναι και κάτι αρκετά ξεχωριστό.
Προτείνεται άφοβα, σε όσους θέλουν να διαβάσουν fantasy που ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα (τόσο στο κόσμο, όσο και στον τρόπο που λέει την ιστορία του), αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουν γερό στομάχι.


Πριν αρκετό καιρό (σίγουρα πάνω από χρόνο) είχα δει κάπου ότι οι εκδόσεις Αίολος θα μετέφραζαν το βιβλίο στα ελληνικά, αλλά από τότε δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό. Ξέρει κανένας τι γίνεται σε αυτό το επίπεδο; Θα είναι πραγματικά κρίμα αν το βιβλίο τελικά δεν μεταφραστεί κι έτσι το ελληνικά κοινό δεν έχει (ως επί το πλείστον) τη δυνατότητα να το διαβάσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Steel Guardian said:


Πριν αρκετό καιρό (σίγουρα πάνω από χρόνο) είχα δει κάπου ότι οι εκδόσεις Αίολος θα μετέφραζαν το βιβλίο στα ελληνικά, αλλά από τότε δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό. Ξέρει κανένας τι γίνεται σε αυτό το επίπεδο; Θα είναι πραγματικά κρίμα αν το βιβλίο τελικά δεν μεταφραστεί κι έτσι το ελληνικά κοινό δεν έχει (ως επί το πλείστον) τη δυνατότητα να το διαβάσει.

Με αφορμή την κριτική σου, ρώτησα τις εκδόσεις Αίολος και μου απάντησαν άμεσα: Έχουν σκοπό να το βγάλουν μέσα στη χρονιά! Μάλλον στο τελευταίο τρίμηνο το βλέπω να βγαίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων), αν και μακάρι νωρίτερα. Τουλάχιστον θα κυκλοφορήσει σίγουρα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..