Jump to content

Άνταμ Νέβιλ (Adam Nevill)


Daethania
 Share

Recommended Posts

Παρθενικό topic, αν ανέβει σωστά και δεν τα θαλασσώσω :p. Ο Nevill δεν έχει μεταφραστεί και έτσι ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος εδώ, γι' αυτό και παρουσιάσα πριν λίγο καιρό στην nyctophilia τρία έργα του μαζεμένα, και επειδή είμαι και λίγο τεμπέλα το αναδημοσιεύω αυτούσιο εδώ και περιμένω νέα από όσους τον έχουν ήδη διαβάσει! Enjoy!


Τον Adam Nevill τον ανακάλυψα πριν λίγα χρόνια, όταν και έβαζα μια γενναιόδωρη τρομολαγνική παραγγελία στο bookdepository.com και τον είδα να μου εμφανίζεται στα προτεινόμενα. Εκείνη η παραγγελία μου μεγάλωσε κατά ένα βιβλίο, το «Apartment 16», ένα μυθιστόρημα του 2010 που μόλις είχε επανεκδοθεί. Ευλογημένη απόφαση. Το ράφι μου κοσμούν ήδη τέσσερα βιβλία του, με άλλα δύο να είναι καθ’οδόν, και θα ήταν ασυγχώρητο αμάρτημα να μην τον συστήσω επιτέλους στο κοινό της Nyctophilia. Δυστυχώς, τα έργα του Nevill δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα στη χώρα μας, οπότε αν σας πείσει η παρουσίασή μου, θα πρέπει να προμηθευτείτε τους ξενόγλωσσους τίτλους.

Γνωρίζοντας τον συγγραφέα

Ο Adam Nevill (υπογράφει και ως Adam LG Nevill) γεννήθηκε στο Birmingham της Αγγλίας το 1969 και μεγάλωσε στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με σπουδές αγγλικής φιλολογίας και μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής στο πανεπιστήμιο του St Andrews, ο Adam Nevill αφήνει ήδη το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην σύγχρονη λογοτεχνία τρόμου.

Είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας υπερφυσικού τρόμου, έχοντας στο ενεργητικό του δύο βραβεία RUSA (The Reference and User Services Association) στην κατηγορία του τρόμου για τα μυθιστορήματα: «Last Days» και «The Ritual», ενώ κατέχει και τρία βραβεία August Derleth Award (The British Fantasy Awards) στην κατηγορία καλύτερου μυθιστορήματος τρόμου για τα μυθιστορήματα: «No one gets out alive» (2015), «Last Days» (2013) και «The Ritual» (2012). Πριν γίνει full time συγγραφέας, δούλευε ως επιμελητής. Όλοι οι τίτλοι της βιβλιογραφίας του:

«Banquet for the Damned» – «Apartment 16″ – ‘The Ritual» – «Last Days» – «House of Small Shadows» – «No One Gets Out Alive» – «Lost Girl» – «Under a Watchful Eye».

Σήμερα, θα σας συστήσω τα τρία πρώτα βιβλία του που διάβασα, αποφεύγοντας όσο περισσότερο μπορώ τα spoilers, με την χρονολογική σειρά που κυκλοφόρησαν: το «Apartment 16» (εκδόθηκε το 2010), το βραβευμένο «The Ritual» (εκδόθηκε τον Μάιο του 2011) και το προσωπικό μου αγαπημένο «House of Small Shadows» (εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2013). Καλού κακού, ψάξτε από τώρα μια γωνίτσα στην βιβλιοθήκη σας. Ξεκινάμε.

 

Apartment 16

“Hell was a living place inside every membrane of flesh that temporarily passed itself off as human.”

Η υπόθεση εξελίσσεται μέσα στο Barrington House, μια πολυκατοικία όπου κάτι διαβολικό, μη ανθρώπινο κατοικεί εκεί. Η πόρτα του διαμερίσματος 16 είναι η πύλη στον κόσμο του και το τι πραγματικά συμβαίνει το ανακαλύπτουμε μέσω δύο βασικών χαρακτήρων, τα κεφάλαια των οποίων εναλλάσσονται. Η Apryl είναι μια Αμερικανίδα που κληρονόμησε ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία από μια μυστηριώδη θεία η οποία, όπως όλα δείχνουν, πέρασε τα τελευταία της χρόνια σε κατάσταση τρέλας. Και απ’ την άλλη έχουμε τον Seth, τον θυρωρό της πολυκατοικίας, πάνω στον οποίο το διαμέρισμα 16 ασκεί μια έντονη επιρροή.

Ο Nevill δημιουργεί μια γοτθική ατμόσφαιρα μέσα στο σύγχρονο Λονδίνο, πειραματίζεται με το ύφος της γραφής των κλασσικών προσφέροντας χορταστικές, ανατριχιαστικές, περιγραφές. Ήταν το πρώτο best-seller του συγγραφέα, ένα βιβλίο που τον παίδεψε με αρκετά χρόνια γραφής και αλλεπάλληλες αλλαγές στα συνολικά δεκαεπτά του προσχέδια, μπολιάζοντας τις προσωπικές του εμπειρίες από την περίοδο που δούλευε ο ίδιος ως θυρωρός. Το γεγονός αυτό τον κάνει να φορτώνει τα κεφάλαια που αφορούν τον Seth με βαριές περιγραφές που από ένα σημείο και μετά γίνονται κουραστικές, ενώ τα κεφάλαια της Apryl έχουν περισσότερο σασπένς και ρέουν πολύ πιο γρήγορα. Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός πως αν και Βρετανός, η βασική του πρωταγωνίστρια είναι Αμερικανίδα και έτσι έχει φροντίσει να γράψει τα δικά της κεφάλαια με τις απαραίτητες αλλαγές σε λεξιλόγιο και ορθογραφία.

Όσον αφορά το μεγάλο, απόκρυφο κακό… η ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπη, οπότε δεν θα αποκαλύψω το παραμικρό, παρά μόνο θα επισημάνω ότι είναι η ιστορία ενός κτιρίου στοιχειωμένου εδώ και πενήντα χρόνια, όπου τα μυστικά των παλαιότερων ενοίκων καραδοκούν φυλακισμένα μέσα στους κομψούς του τοίχους. Πάνω από όλα όμως, είναι μια ιστορία θυσίας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος και πόσα μπορεί να θυσιάσει για υπερβεί τα ανθρώπινα όρια; Πρόκειται για μια ανατριχιαστική και βαθιά προσωπική ιστορία, την οποία θα συνιστούσα να διαβάσετε αφότου γνωρίσετε καλύτερα τον συγγραφέα μέσα από κάποιο μεταγενέστερο έργο του.

 

The Ritual

Και περνάμε στο βραβευμένο με τα August Derleth Award και RUSA μυθιστόρημα «The Ritual». Τέσσερις φίλοι ξεκινούν για μια πεζοπορία σ’ ένα από τα δάση της Σουηδίας. Ύστερα κάποιες ατυχείς συγκυρίες χάνονται, μέχρι που φτάνουν σε μια καλύβα γεμάτη κόκαλα και περίεργα αντικείμενα. και η συνέχεια, ε δεν είναι και πολύ καλή. Απλό και συνηθισμένο, σωστά; Είναι η απόδειξη πώς, όταν υπάρχει ταλέντο και φαντασία, και η πιο απλή πρώτη ύλη μπορεί να μετουσιωθεί σε νέες ιδέες και οπτικές. Όσο προβλέψιμη και αν νομίζετε πως θα είναι η πλοκή, ε δεν είναι. Η ιδέα είναι απλή, αλλά η ιστορία πρωτότυπη με δυνατές εναλλαγές. Είναι ένα σκληρό μυθιστόρημα κυνηγητού και επιβίωσης, όπου τα πρωτόγονα ένστικτα αναλαμβάνουν τα ηνία και καθοδηγούν τους χαρακτήρες σε υπεράνθρωπες εντάσεις και εκρήξεις αδρεναλίνης – ξυπνούν εν ολίγοις το κτήνος μέσα τους και είναι αριστουργηματικός ο τρόπος που κλιμακώνεται η εξέλιξη των χαρακτήρων.

“From the very core of each of them, their ancestors seemed to cry out in inarticulate voices. right then, they screamed in alarm from times before symbols and language could depict such things that hunted and meant murder.”

Στο «The Ritual» ο Nevill χτίζει λέξη τη λέξη την απόκοσμη ατμόσφαιρα στο σκιώδες δάσος, με περιγραφές που λειτουργούν άψογα και παίζουν ανελέητα με το μυαλό του αναγνώστη. Όλη η μαεστρία του συγγραφέα στην κλιμάκωση της έντασης ξετυλίγεται αριστοτεχνικά στις σελίδες του βιβλίου, ενώ οι σωστές αναλογίες gore, μεταφυσικού και ψυχολογικού τρόμου δένουν σ’ ένα άριστο – και δις βραβευμένο – αποτέλεσμα. Συνιστώ να είναι το πρώτο του βιβλίο που θα διαβάσετε. Αλλά μόνο αν έχετε γερό στομάχι.

 

House of Small Shadows

Κλείνω το τριπλό αφιέρωμα με το δικό μου προσωπικό αγαπημένο, «House of Small Shadows». Εδώ πλέον πάμε σ’ ένα καθαρό, τίμιο και παραδοσιακό weird fiction. Φωνάζει Ligotti από μακριά, αλλά είναι τόσο καλοδουλεμένη η επιρροή που καταλήγει να επαναπροσδιορίζει το είδος και να μην είναι απλώς ένας ακόμα φόρος τιμής στο έργο και της εμπνεύσεις του Thomas Ligotti.

Η υπόθεση ξετυλίγεται γύρω από την Catherine, η οποία σε μια δύσκολη φάση της ζωής της αναλαμβάνει να καταγράψει την πολύτιμη και σπάνια συλλογή από κούκλες και μαριονέτες του εκλιπόντος M. H. Mason. Μαζί με την συλλογή αυτή όμως, έρχεται πακέτο και η καταγραφή μιας εκκεντρικής συλλογής βαλσαμωμένων ζώων, τα οποία αναπαριστούν σκηνές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τέχνη του κου Mason κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Η ηλικιωμένη ανιψιά του είναι αυτή που καθοδηγεί την Catherine στο να ανακαλύψει τα σκοτεινά μυστικά που κρύβονται πίσω από τα δημιουργήματα του Mason. Μέχρι που θαμμένες μνήμες του παρελθόντος της ξυπνούν σαν οράματα και πλέον τα όρια μεταξύ αναμνήσεων, οραμάτων και πραγματικότητας συγχέονται.

Where did fear end and wonder begin?

Σκοτεινό φάντασυ στα καλύτερά του, οι τεχνικές του Nevill είναι αξιοθαύμαστες ενώ οι περιγραφές είναι αδιαμφισβήτητα το δυνατό του σημείο. Το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν πως ο κεντρικός χαρακτήρας, η Catherine, δεν κατάφερε να με κάνει να δεθώ μαζί της ώστε να νοιάζομαι για το τι θα απογίνει. Απ’ την άλλη, αυτό λειτούργησε θετικά στο να απολαύσω την πλοκή και την γραφή του Nevill και να επικεντρωθώ στην αφήγηση χωρίς συναισθηματικούς περιορισμούς που θα μου γεννούσε η συμπάθεια προς την Catherine. Οι τρόμοι που κρύβονται στις εικόνες της αφήγησης έχουν τόσο έντονο αντίκτυπο που στοιχειώνουν αλύπητα τον αναγνώστη.

Ταρίχευση και παράνοια είναι τα βασικά συστατικά της πλοκής. Όλο το βιβλίο είναι ένας σουρεαλιστικός λαβύρινθος που όσο πιο βαθιά προχωράει ο αναγνώστης, τόσο απομακρύνεται από την λογική. Η δομή της πλοκής είναι έξοχη και στοχευμένη ακριβώς σε αυτή την αίσθηση ψυχολογικού μαρτυρίου. Είναι από τα πιο ανατριχιαστικά βιβλία που κυκλοφορούν εκεί έξω και συγχρόνως από τα πιο απολαυστικά. Εγγυώμαι ότι αφότου τελειώσετε το «House of Small Shadows», οι πορσελάνινες κούκλες και οι μαριονέτες θα γίνουν ο νέος σας εφιάλτης.

Και το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Μπαίνοντας στο adamlgnevill.com και κάνοντας subscribe στο newsletter του, σας έρχεται το «Cries from the Crypt» ένα δωρεάν e-book με ακυκλοφόρητα διηγήματά, κομμένες σκηνές από βιβλία και επιλεγμένες συνεντεύξεις του. Αντίστοιχα, μπορείτε να κατεβάσετε και από το amazon δωρεάν πατώντας ΕΔΩ μια ακόμα συλλογή διηγημάτων του, με τίτλο «Before you sleep» (αποθηκεύεται και διαβάζεται μέσω amazon cloud από kindle συσκευές και κανονικά από υπολογιστή ή κατεβάζοντας το kindle app reader του amazon στον υπολογιστή).

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι δικαιώματα για μεταφορά σε ταινίες και σειρές έχουν ήδη αγοραστεί για έξι από τα μυθιστορήματά του και ελπίζουμε σύντομα να δούμε τα δημιουργήματα του Nevill και στις οθόνες μας.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Άνταμ Νέβιλ (Adam Nevill)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..