Jump to content

Ο ανιψιός της ζαβής


Recommended Posts

Γιώργος77

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Αλυφαντής
Είδος: Τρόμου
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3100
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Είναι η συμμετοχή μου για τον 45ο διαγωνισμό σύντομης ιστορίας Τρόμου με θέμα "Κληρονομιά".

Ο_ΑΝΗΨΙΟΣ_ΤΗΣ_ΖΑΒΗΣ__Γιώργος77.doc

Ο_ΑΝΗΨΙΟΣ_ΤΗΣ_ΖΑΒΗΣ__Γιώργος77.pdf

  • Like 3
Link to post
Share on other sites
Solonor

Με το που ξεκίνησα το διήγημα είπα ωραία πρόζα. Και δεν μου άλλαξες τη γνώμη όσο περνούσε η ώρα. Δίνεις πολύ καλά την κατάσταση με λίγες και προσεγμένες λεπτομέρειες, τις σωστές. Το γράψιμό σου γενικά μου αρέσει σ’ ότι έχω διαβάσει και μόνο αυτό μου αρκεί για να τελειώσω ένα διήγημά σου. Ελάχιστες λέξεις θα έσβηνα, κάποιες προφορικές ίσως σε κάτι σκηνές (γενικά να γουστάρει) που και δεν εξυπηρετούν πάντα και κάπου το χαλάνε.

Ο κεντρικός χαρακτήρας ωραίος. Η πρώτη σκηνή με το τέρας και ο μονόλογός του μετά, έπος.

Το τέλος ήταν οκ, το ότι είναι ανοιχτό δεν με τρέλανε αλλά το δέχομαι.

Δεν έχω αρνητικά να σου πω, είναι ωραίο, περισσότερο μαύρο χιούμορ παρά τρόμος, αλλά προσωπικά το ευχαριστήθηκα.

Μπράβο και καλή επιτυχία!

ΥΓ.

1. Τα εισαγωγικά κ μερικά θαυμαστικά δεν χρειάζονται.

2. Θα ήθελα να σε διαβάσω και σε 3ο πρόσωπο, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως πρέπει να το κάνεις ποτέ στη ζωή σου.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
SymphonyX13

Άλλη μια ιστορία που παρόλο που είναι καλογραμμένη, μου έβγαλε μια αίσθηση περισσότερο μαύρου χιούμορ, παρά τρόμου.Σε αυτό με προιδέασε από την αρχή ο τίτλος της ιστορίας. Η γραφή σου είναι καλή ως συνήθως, πλέον αρχίζω και διακρίνω από την αρχή  διαβάζοντας κάτι ότι πρόκειται για δική σου ιστορία. Ο ρυθμός ξεκούραστος, οι χαρακτήρες ζωντανοί, ιδιαίτερα ο πρωταγωνιστής που συνεχίζει μια παράδοση στις περισσότερες ιστορίες σου που έχω διαβάσει, το να είναι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, “αντιήρωας” παρά “ ήρωας”, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον. Το πρόβλημα που έχει η ιστορία, προσωπικά μιλώντας πάντα, είναι ότι την είδες περισσότερο ανάλαφρα απ`ότι θα ταίριαζε για ιστορία τρόμου. Όποτε η ιστορία αποκτά ένταση και περιμένεις τα πράγματα να κυλήσουν πιο σοβαρά, πιο τρομακτικά, φροντίζεις ο ίδιος να αποφορτίσεις το κλίμα με μια “χιουμοριστική” ατάκα ή μια εξέλιξη που κάθε άλλο παρά φτιάχνει τρομακτικό κλίμα. Χαρακτηριστική η σκηνή που ο ήρωας συναντά για πρώτη φορά τον Βασίλη ή ακόμα και το τέλος της ιστορίας, που ναι μεν συνεχίζει στο στυλ της υπόλοιπης ιστορίας, πετάει όμως τον τρόμο από το παράθυρο.

 

Καλή επιτυχία!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ballerond

Καλησπέρα Γιώργο.

 

Χαίρομαι όταν διαβάζω ιστορία σου πλέον γιατί ξέρω ότι θα έχει το χαρακτηριστικό σου στυλ που σε ξεχωρίζει από την αρχή και το οποίο έχεις ξεκινήσει να χτίζεις πολύ καλά. Πάντως, από την συγκεκριμένη ιστορία δεν τρελάθηκα καθώς πιστεύω ότι έχεις γράψει πολύ καλύτερα.

 

Η αρχή είναι όπως μας έχεις συνηθίσει, κυλάει ομαλά, με απλές εκφράσεις και εικόνες που σε παραπέμπουν άμεσα σε κάτι οικείο, καθημερινό. Περίμενα να δω στην συνέχεια κάτι από τα bizarro που μας έχεις συνηθίσει αλλά όσο το διήγημα κυλούσε, τόσο με απομάκρυνε από αυτό.

 

Η σκηνή με τον ανιψιό και τον διάλογο με τον πρωταγωνιστή είναι απολαυστικός αλλά δεν μου έδωσες μερικά σημάδια ανατριχίλας για το τι θα μπορούσε να κάνει αυτός ο άνδρας. Επίσης, ίσως, αφιέρωσες αρκετό χρόνο στο να περιγράψεις τα γεγονότα που συνέβησαν μέχρι να πάνε στο σπίτι που κληρονόμησαν.

 

Εν τέλει, θα μπορούσαν απλά να βρεθούν εκεί, τους χαρακτήρες μπορείς και τους δίνεις εύκολα, δεν χρειαζόταν τόση ανάλυση πιο πριν.

 

Επίσης, ήταν αρκετά διακοσμητικός ο ρόλος της γυναίκας του πρωταγωνιστή, περίμενα να παίξει μεγαλύτερο ρόλο.

Και το τέλος; Απότομο, άκομψο, χωρίς νεύρο όπως ξέρω ότι μπορείς να κάνεις. 

Είναι καλή προσπάθεια, είναι το στυλ σου, αλλά θεωρώ ότι έχεις αποδώσει και πολύ καλύτερα.

 

Καλή επιτυχία!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
elgalla

Καλησπέρα, Γιώργο.

 

 

 

Μου άρεσε πολύ το ξεκίνημα και το χτίσιμο, ο πρωταγωνιστής και τα ρεαλιστικά, ανθρώπινα προβλήματά του, οι χαρακτήρες που τον περιστοιχίζουν - γενικά έχεις μια πολύ δυνατή αρχή. Δεν θα την έλεγα μαύρη κωμωδία, προσωπικά, θα την έλεγα κωμωδία τρόμου (που είναι άλλο πράγμα) και δεν με πείραξε αυτό. Άλλωστε ξέρω ότι αντιπαθείς τις ταμπέλες κι ότι απλώς θες να γράφεις ιστορίες που να λένε πράγματα. Και σε αυτό, πραγματικά, σου βγάζω το καπέλο.

Η θεια, ο Βασίλης, γενικά απόλαυσα πραγματικά τις επιλογές σου.

Το τέλος το βρήκα κάπως βιαστικό, το ήθελα πιο απλωμένο, μου έδωσε την εντύπωση πως βαρέθηκες; Κουράστηκες; Δεν ήξερες τι ακριβώς να κάνεις;

Νομίζω στο έχω ξαναπεί, αλλά έχεις κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό: έχεις βρει τη φωνή σου. Πιστεύω, δηλαδή, πραγματικά ότι θα αναγνώριζα κείμενό σου ακόμη κι αν δεν ήξερα ότι ήταν δικό σου. Λίγο πρέπει να δουλέψεις το κομμάτι του storycrafting. Και, ίσως, σε επόμενη φάση να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και σε τριτοπρόσωπη αφήγηση.

 

 

 

Καλή επιτυχία!

Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Νομίζω ότι αυτό το διήγημα ήθελε να γίνει σενάριο για ταινία. Πραγματικά, πιστεύω ότι μόνο έτσι θα δούλευε. Σαν διήγημα, έτσι όπως είναι γραμμένο, εμένα δεν κατάφερε να με κερδίσει. Ήθελε χώρο, πολύ περισσότερο από αυτόν, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν θα πετύχαινε να με βάλει στο κλίμα με την τόσο προφορική γραφή και έναν αντιπαθέστατο χαρακτήρα για την τύχη του οποίου δεν ένιωσα στιγμή αγωνία. Και συνεχίζει έτσι μέχρι τέλους, δηλαδή,

η κοπέλα του στα χέρια ενός ψυχοπαθή με σπαθί, κι αυτός να κρύβεται γιατί έχει κρυμμένη μισό κιλό φούντα (πού τα βρήκε τα λεφτά; ).

Κι εδώ είναι όλος ο τρόμος της ιστορίας, στο πόσο παρτάκιας είναι ο άνθρωπος αυτός.

 

Όλα αυτά, (περί κλίματος και αντιπαθητικού χαρακτήρα), αν μιλάμε για τρόμο, βέβαια, στα πλαίσια του διαγωνισμού.

Link to post
Share on other sites
jjohn

Καλησπέρα Γιώργο,

 

Αυτό μου άρεσε. Νομίζω το προτιμώ λιγότερο σε σχέση με άλλα κείμενα σου, αλλά μου άρεσε.

 

Έχει  ωραίο στυλάκι, καλή αφήγηση και γενικά έχει την φάση του σαν διήγημα. Δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω. Καλή προσπάθεια εν ολίγοις!

 

Αυτά!

Καλή επιτυχία

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Morfeas

Όμορφη ιστορία, με παιχνιδιάρικη γραφή. Γενικά διαβάστηκε απνευστί, όπως κάθε σου ιστορία πλέον, είχε ενδιαφέρουσα οπτική πάνω σε μια σχετικά οικεία ιδέα (η οποία μου έφερε κάπως στο νου την ιστορία σου δυο διαγωνισμούς τρόμου πίσω) και γενικά δεν έχω πολλά να πω. Το τέλος ομολογώ το βρήκα κάπως λίγο, όχι κακό, αλλά σίγουρα κατώτερο του υπόλοιπου κειμένου (και χωρίς ουσία, δεν είχε προοικονομηθεί η αποκοτιά/αδιαφορία του όσο θα ήθελα ούτε βρίσκω κάποιο βαθύτερο νόημα-στοιχείο που να διατρέχει όλο το διήγημα και να καταλήγει στο συγκεκριμένο κλείσιμο).

Επίσης (ψιλοάσχετο με το διήγημα), κι εγώ θα ήθελα να σε δω σε κάτι άλλο, έχω την εντύπωση ότι η αφήγησή σου έχει πάντα παρόμοια φωνή, σαν να γράφεις για έναν χαρακτήρα με μικροδιαφορές ανά διήγημα (μια πιο χαζός, μια πιο πονηρός, κλπ…) Θα ήθελα να σε δω και σε κάτι διαφορετικό.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μια καλή ιστορία, που μου άφησε αντίστοιχα καλές εντυπώσεις. Καλή σου επιτυχία!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Mournblade

Καλησπέρα Γιώργο!

Να με συγχωρέσεις, αλλά θα σου παραδεχθώ με πάσα ειλικρίνεια πως το είδος που δείχνεις να προτιμάς να γράφεις, παρ'οτι παιχνιδιάρικο και κωμικό(-τραγικό), εμένα προσωπικά δεν μου ταιριάζει καθόλου, οπότε θα αποφύγω τον "αρνητικό" σχολιασμό (που στόχο έχει καθαρά την βελτίωση του συγγραφέα) και θα επικεντρωθώ στα θετικά στοιχεία που εντόπισα, καθώς κρίνω άτοπο να αναλύσω ένα κείμενο που δεν με ελκύει ως αναγνώστη (ιστοριών τρόμου, να μην ξεχνιόμαστε).

 

Η πρόζα σου είναι πράγματι πολύ ωραία, απλή και σίγουρη, η ανάγνωση κυλάει ξεκούραστα, δίνεις γενικώς την εντύπωση πως η ιστορία βγήκε αβίαστα από μέσα σου, ίσως και μονοκόμματη. Αυτή την φορά δεν είχες απότομες μεταστροφές, ούτε σημεία που με ξένισαν (ή να με έφριξαν). Κάπου όλο αυτό το "χαλαρό" στυλάκι με έκανε να νιώσω τον χαρακτήρα κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Κυρίως όμως - κι αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να σχολιάσω - το κείμενο δείχνει πως έχεις τις δυνατότητες να πεις και άλλου είδους ιστορίες, πιο σοβαρές, αν το επιθυμείς φυσικά. Επομένως, ναι, κι εγώ θα ήθελα να σε διαβάσω σε κάτι διαφορετικό.

Καλή επιτυχία!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Γεια σου Γιώργο!

 

 

Μου αρέσουν τα σάπια κείμενα σου και ακόμη περισσότερο μου αρέσουν οι σάπιοι χαρακτήρες σου.

Δεν ένιωσα καθώς το διάβαζα να διαβάζω τρόμο και αυτό πιστεύω πως οφείλεται στον πρωταγωνιστή σου.Μου άρεσε η Ζαβή , το σπίτι, οι λεπτομέρειες για τα βιβλία και τις λεγεώνες, ο Βασίλης.
Δεν μου άρεσε το τέλος καθώς δεν το θεωρώ πιστευτό. Δεν με έπεισε η αντίδραση του χαρακτήρα. Μπορεί να μας έχεις δείξει πιο πριν το πόσο στον πούτσ@ του είναι ο τύπος, όμως αυτό δεν μπορεί να με πείσει πως σε ένα τέτοιο σκηνικό μπορεί να είναι τόσο χαλαρός. Δεν παίζει να σκέφτεται την ντρόγκα μέσα σε αυτή την κατάσταση και μάλιστα να τα βάζει κάτω και να τα μετράει.
Μου φάνηκε βασικά πως δεν το τελείωσες και αποφάσισες απλά έτσι να το κλείσεις.
Για άλλη μια φορά πέρασα καλά διαβάζοντας την ιστορία σου, όμως αυτή την φόρα κάτι έλειπε. Συνέχισε την σαπίλα, μερικοί γουστάρουμε  

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..