Jump to content

Ξενοφών Φύτρος - Ο θεός του πολέμου


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

5aba6e387bdfd_.jpg.28672d8706e3f449370eb47f687c2d72.jpg

Ως γνωστόν, διστάζω να αγοράζω βιβλία Ελλήνων συγγραφέων από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολλές κριτικές και αξιολογήσεις για να καταλάβω κατά πόσο αξίζει τον κόπο να τα αγοράσω και να τα διαβάσω. Βέβαια, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει και εξαιρέσεις, δηλαδή έχω αγοράσει και... γουρούνι στο σακί. Μια εξαίρεση είναι και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το πρώτο βιβλίο του Ξενοφώντα Φύτρου. Η αλήθεια είναι ότι το αγόρασα κυρίως λόγω των εκδόσεων Bell, που μας έχουν προσφέρει ένα κάρο αξιόλογα θρίλερ και που λίγο έως πολύ προσέχουν τι εκδίδουν. Λοιπόν, δεν μπορώ παρά να δηλώσω άκρως ικανοποιημένος από το βιβλίο!

Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και δυνατό αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο κατάφερε να με κρατήσει στην τσίτα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η πλοκή είναι γεμάτη με μυστήριο, δράση και ανατροπές, η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, η αγωνία σε πολλές στιγμές βαράει κόκκινο, δεν ήταν και λίγα τα σημεία που ο συγγραφέας κατάφερε να με αγχώσει. Η όλη αφήγηση είναι πολύ δυνατή και έντονη, με τον συγγραφέα να χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση στα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου που έχουν να κάνουν με το "τώρα" (σε πολλά σημεία χειμαρρώδης και αγχωτική), καθώς και τριτοπρόσωπη αφήγηση στα αρκετά κεφάλαια που δείχνουν διάφορα γεγονότα δυο και τρία χρόνια "πριν" (κάπως πιο αποστασιοποιημένη, μια ευκαιρία για τον αναγνώστη να πάρει κάποιες ανάσες και να καταλάβει ορισμένα πράγματα). Η γραφή είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή, εθιστική και ευκολοδιάβαστη, με δυνατές και γλαφυρές περιγραφές των διαφόρων γεγονότων και σκέψεων του πολύ ενδιαφέροντα πρωταγωνιστή.

Αρνητικά υπάρχουν; Ναι, ίσως και να υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί σχετικά με κάποια γεγονότα και κίνητρα ή να ανακαλύψει ορισμένες ευκολίες, υπερβολές και χρήσιμες συμπτώσεις στην εξέλιξη της πλοκής (βρείτε μου όμως ένα οποιοδήποτε θρίλερ που δεν έχει τέτοια "αρνητικά"). Επίσης, υπάρχουν ορισμένα σημεία που ανακόπτουν κάπως τον ρυθμό. Όμως, προσωπικά, με το χέρι στην καρδιά, είναι ένα βιβλίο που κατευχαριστήθηκα, από την όλη ιστορία και την κεντρική ιδέα, έως την πολύ δυνατή και ιδιαίτερη γραφή, οπότε τα όποια αρνητικά ουσιαστικά ούτε που με απασχόλησαν. Δεν το συζητάω, για πρώτο μυθιστόρημα είναι ανέλπιστα δυνατό και καλογραμμένο. Ελπίζω ο συγγραφέας να μας ετοιμάζει και άλλα εξίσου δυνατά βιβλία.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..