Jump to content

Συνέντευξη με τον Αντώνη Τουμανίδη


Nargathrod

Recommended Posts

Η Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας του sff.gr φιλοξένησε στην 45η συνάντησή της τον συγγραφέα τρόμου Αντώνη Τουμανίδη και του πήρε την παρακάτω συνέντευξη. Απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις και είπε και πολλά off the record για τα μέλη της λέσχης. 

 

1.    Από πότε γράφετε;

Από τότε που με θυμάμαι. 

 

2.    Ποιες είναι οι βασικές επιρροές της γραφής σας. Όχι μόνο από λογοτεχνία ( και μουσική και γενικώς τέχνη, ταινίες κλπ.)

Κινηματογράφος. Θεωρώ τη συγγραφή δουλειά. Διαβάζω πολλά, βλέπω πολλά, προσπαθώ να διαβάζω τα πάντα, από άρλεκιν μέχρι ιαμούρο (υπάρχει αφοριστική διάκριση στην ελληνική λογοτεχνία). Μπορεί να μην με εκφράζει αλλά σέβομαι τη Δημουλίδου – οι δικές της πωλήσεις βοηθούν τις εκδόσεις των μικρότερων συγγραφέων.

Οι συγγραφείς αλληλοτρωγώμαστε. Δεν αγαπιόμαστε. Δεν κάνουμε ανοίγματα. Ο χώρος δεν ανοίγεται, δεν εξελίσσεται και δεν προχωράει έτσι.

 

3.    Με τι ασχολείσαι;

Είμαι τυχερός – ασχολούμαι επαγγελματικά με συγγραφή και σενάριο ( φτύνοντας αίμα για να φτάσω εδώ )

Αποφεύγω να κάνω κριτική. Ο αναγνώστης δεν είναι πάντα συγγραφέας. Αλλά ο συγγραφέας είναι αναγνώστης.

 

4.    Βλέπω ότι έχετε ασχοληθεί με αρκετά είδη. Συνομωσία horror, dark fantasy…. Ποιο είδος σε εκφράζει περισσότερο; Και γιατί;

Δεν υπάρχει ένα ακριβώς είδος να με εκφράζει. Αγαπώ πολλά ταυτόχρονα. Στις σχέσεις ο άνθρωπος είναι μονογαμικός. Στην τέχνη όχι.

 

5.    Τώρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο. Δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω ότι κάποια μοτίβα επαναλαμβάνονται. Ας πούμε, ο πατέρας βιάζει την κόρη – και η κόρη γεννά τα παιδιά του πατέρα της. Πώς και καταλήγεις τόσο συχνά σε αυτήν τη φόρμα;

Εκεί δέχτηκα επιρροή, κακών εν μέρει – το θέμα βιασμού στα πρωτότυπα παραμύθια είναι ένα μοτίβο στα παραμύθια των Grimm. Ο βιασμός είναι επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα παραμύθια τα πρωτότυπα των Grimm. Ακόμα και χαρακτηριστικά ηρώων επαναλαμβάνονται.

 

6.    Πινόκιο. Αυτό θα γίνει ταινία; Μίλησέ μας για αυτή τη νουβέλα. Γράφτηκε πρώτα αγγλικά ή ελληνικά; Ποια η πορεία της;

Είναι μια μεγάλη υπόθεση αυτό. Τα Χριστούγεννα θα βγει από τον Anubis το μυθιστόρημα. Πινόκιο. ( Πρώτα αγγλικά γράφτηκε). Αν πάνε όλα καλά, η ταινία θα μπει σε production προς το τέλος του χρόνου. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ασίας ήταν υποψήφιο για καλύτερο σενάριο. Πήγε πολύ καλά το βιβλίο. Και είμαι ευγνώμων στους αναγνώστες. Μου έχουν δώσει ψωμί οι αναγνώστες μου. Δεν είμαι αφοριστικός. Υπάρχει κάτι για όλους.

 

7.    Μίλησε μας λίγο για το Fairytales Retold. Ποιους έχεις διαβάσει; Πώς θα έλεγες ότι σε επηρέασαν;

Το πρώτο που έκανα ήταν να διαβάσω την έκδοση των αδελφών Grimm. Ήθελα να είναι γραμμένο απλά. Ήθελα να απευθύνεται σε πολύ κόσμο όπως και των αδελφών Grimm. Το παραμύθι είναι κάτι απλό. Ήθελα να κρατήσω τις ισορροπίες μεταξύ στο τότε και το τώρα.

 

8.    Γενικά πιστεύεις ότι το παραμύθι έχει διδακτική αξία; Διαχρονικά – αλλά και σήμερα ποια είναι η θέση του; Μπορεί ακόμα να προβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς;

Όχι, και ότι ποτέ δεν είχε. Ήταν για να περάσει καλά ο ακροατής/αναγνώστης. Η διδαχή δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν ψυχαγωγία. Να περάσουμε καλά. ( Κάποιες φορές στην πρώτη έκδοση το κακό νικούσε).

 

9.    Αγία τριάδα ελληνικών βιβλίων;

Η φόνισσα του Παπαδιαμάντη/Το τρίτο στεφάνι/Τα κείμενα του Μυριβίλη. 

 

10.    Η αντίστοιχη ξένων Βιβλίων;

Hellbound Heart/Rosemary’s baby/Gone with the wind. Δεν διαβάζω πολύ ποίηση. Έχω μελετήσει στα πλαίσια των σπουδών μου. Είναι είδος που στην σημερινή εποχή έχει πέσει σε λάθη, σφάλματα και παγίδες.

 

11.    Βλέποντας ότι έχεις υπόψη σου τη λογοτεχνική σκηνή τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Πιστεύεις ότι αυτό που λείπει από τους Έλληνες είναι το ταλέντο, η ευφυΐα, οι ιδέες, η οργάνωση;

Αν υπήρχε ομόνοια μεταξύ μας θα ήταν καλά… Διαχωρίζω λογοτεχνία από τη συγγραφή. Υπάρχει καλή ή κακή συγγραφή. Αυτό είναι κάτι που δουλεύεται. Θεωρώ τον Clive Barker φαινόμενο – εκεί υπάρχει παρθενογένεση. Ας πούμε: ζωγραφική και γλυπτική. Θεωρούνται πλέον νεκρή τέχνη. Δεν υπάρχει εύκολα παρθενογένεση. Ή σπάνια. Παρθενογένεση υπήρχε ας πούμε στην Καρμήλα – ας πούμε το πρώτο vampire.Ο Παπαδιαμάντης δεν είχε σκοπό να γράψει τρόμο.

 

12.    Πόσος καιρός χρειάστηκε για να γράψεις τα παραμύθια με πιο σκοτεινή χροιά; Πόσος καιρός χρειάστηκε για την έρευνα ώστε να βρεις τις αρχικές εκδοχές τους;

Το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για τη συγγραφή τους ήταν 2 χρόνια ενώ χρειάστηκε άλλος 1 χρόνος για την έρευνα για το πρωτότυπο υλικό.

 

13.    Ποια θεωρείς ότι είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων παραμυθιών;

Υπάρχει μια θέση για αυτά. Αν υπάρχει ένας λόγος για αυτό, αυτός είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλος μέρος των αναγνωστών που είναι ενήλικοι, και που είχαν ανάγκη από κάτι παραμυθένιο. Το σκοτεινό ύφος ταίριαζε πιο πολύ για αυτούς από ένα κλασσικό παραμύθι.

 

14.    Αγαπημένο είδος ιστοριών τρόμου;

Διαβάζω τα πάντα στον τρόμο. Αγαπημένο είδος τρόμου θα έλεγα ότι είναι ο θρησκευτικός τρόμος. Η Secta, αν και βγήκε ως μυστηρίου, ουσιαστικά είναι θρησκευτικού τρόμου. Αν και ως κινηματογραφική αναφορά προτιμώ το είδος splatter, π.χ. η ταινία Hellraiser, γιατί με διασκεδάζει όσον αφορά τον τρόμο.

 

15.    Τα παραμύθια στο βιβλίο έχουν ομαδοποιηθεί σε κατηγορίες. Με ποια κριτήρια το κάθε παραμύθι ομαδοποιήθηκε;

Έγινε προς διευκόλυνση του αναγνώστη, αλλά είναι και μια προσπάθεια για τη διατήρηση της συνοχής κάθε ομάδας και κεφαλαίου.

 

16.    Ποια είναι η γυναίκα με τα μαύρα; Είναι ένα πρόσωπο ή πολλά;

Είναι η μάνα του Χριστού, αλλά και η σκοτεινή πλευρά της γυναίκας, η δυτή φύση της γυναίκας. Είναι το κοινό στοιχείο που δένει τις ιστορίες, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο χαρακτήρας που γεννά τις ιστορίες.

 

17.    Σεξ θα κάνουν οι ήρωες.

Όχι, καθώς αποφεύγω το σεξουαλικό στοιχείο στις ιστορίες μου. Δεν θα το αποτολμούσα καθώς δεν θεωρώ ότι έχω τις ικανότητες για αυτό, παρά μόνο αν συνδυαστεί με σκηνή τρόμου.

 

18.    Το ύφος του βιβλίου προσπάθησε να ακολουθήσει την πρωτότυπη πηγή;

Πήγε να ακολουθήσει το ύφος των προφορικών παραμυθιών και το ύφος των αδερφών Grimm. Αυτό το είδος προτιμάται από το κοινό καθώς μπορούν να διαβαστούν γρήγορα και εύκολα από τον αναγνώστη χωρίς να τον βάλει σε πολύ κόπο, όπως π.χ. πριν πάει για ύπνο. Επίσης ακολουθώ την τελευταία τάση της αμερικανικής.

Αντώνη σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. 

Edited by Spark
Έγιναν αλλαγές στην μορφοποίηση του κειμένου και αυξήθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων για ευκολία στην ανάγνωση.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    • 0
      14 December 2024 05:00 PM
      Until 07:00 PM

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..