Jump to content
Eric Draven

Αγαλήνευτα Βάθη - Μιχάλης Δαγκλής

Recommended Posts

Solonor

Καλοτάξιδο Μιχάλη!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mictantecutli

Το διάβασα και αντιγράφω από Goodreads:
Πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και αρκετά υποσχόμενο. Δεν αποφεύγει σε κάποια σημεία(2-3) να διαλέξει την εύκολη λύση, όπως επίσης 1-2 φορές, οι χαρακτήρες έκαναν κάποια πράγματα τα οποία μου φάνηκαν λίγο αψυχολόγητα. Ξεκίνησα με τα αρνητικά όπως βλέπετε, αλλά γενικά δεν βρήκα κάτι πολύ χοντρό. 
Το βιβλίο το διάβασα μέσα σε ένα βράδυ. Οι σελίδες φεύγουν νεράκι. Πέντε ωραίες ιστορίες που περιέχουν από φολκ horror, μέχρι βαμπίρ. Η αγαπημένη μου ήταν το "Ζητείται φαροφύλακας" και από κοντά οι δύο τελευταίες(Κρύα χνότα, Μία κρυμμένη αλήθεια).
4/5

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eric Draven

Σε ευχαριστω για την κριτική φίλε μου και χαίρομαι που σου άρεσαν οι ιστορίες.

Edited by Eric Draven
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baldwin the Victorius

Το βιβλίο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Οι ιδέες οι οποίες είναι πίσω από τις ιστορίες είναι πολύ καλές. Καταπιάνεται όχι μόνο με τον υπερφυσικό τρόμο, αλλά και με τον τρόμο που βασίζεται καθαρά στην ανθρώπινη φύση και στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Και το κάνει με τρόπο που να δείχνει ίσως πιο τρομακτικό από μια ιστορία μεταφυσικού ή υπερφυσικού τρόμου. Μέσα από την αναγνωση των ιστοριών φαίνεται η επιρροή και άλλων μέσων αφήγησης ιστοριών τρόμου στον συγγραφέα πέρα από την λογοτεχνία, κάτι που θεωρώ ότι αποτελεί πλεονέκτημα του βιβλίου μιας και σε πολλά σημεία υπάρχει μια αμεσότητα που ταιριάζει περισσότερο σε πολλούς αναγνώστες που έμαθαν για τον τρόμο από τα μέσα αυτά, κάτι που ενισχύει σε πολλά σημεία ο τρόπος της αφήγησης που είναι έντονος και γρήγορος. Στις ιστορίες φαίνεται, σε κάποιες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, η ένταση και η αγωνία για την τύχη του πρωταγωνιστή της ιστορίας κάτι που βοηθάει τον αναγνώστη να μείνει προσηλωμένος σε αυτήν. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως οι ιδέες του προέρχονται σχεδόν όλες από την ελληνική παράδοση και ιστορία. Είναι αναζωογονητικό, μιας και πολλοί συγγραφείς τρόμου καταπιάνονται με θέματα ξένα ως προς το κοινό ενώ προωθείται έτσι και η ελληνική παράδοση. Δείχνει πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή και αφήγηση μιας ιστορίας, εν προκειμένου τρόμου, χωρίς να καταφεύγει κάποιος σε ξένη θεματολογία. 
Η ροή της αφήγησης είναι ρευστή και με το τρόπο που γίνεται κρατάει τον αναγνώστη προσηλωμένο στην εκάστοτε ιστορία. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι από τις καλύτερες που έχω δει με τις περιγραφές των εικόνων να δίνουν άμεση εικόνα. Αυτό δείχνει την ποιότητα της δουλειάς που έχει πέσει πάνω στο βιβλίο. Σε αρκετές ιστορίες ο συγγραφέας ξεφεύγει από διάφορα συγγραφικά κλισέ στα οποία πέφτουν άλλοι συγγραφείς. Δείχνει μέσα από αυτές συγκεκριμένα μηνύματα με έμμεσο τρόπο βάζοντας τον αναγνώστη να τα βρεί μόνος του εφόσον το θέλει και όχι με το να του τα δίνει με άμεσο και υποχρεωτικό τρόπο κουράζοντας τον. Ο '' κακός'' σε κάθε ιστορία δεν είναι εύκολο να νικηθεί, αυξάνοντας την αγωνία και την ένταση ενώ την ίδια στιγμή τον κάνει τρομακτικό όχι μόνο για τον πρωταγωνιστή αλλά και για τον αναγνώστη. Σε γενικές γραμμές, μέσα από το βιβλίο φαίνεται πως ο συγγραφέα σεβάστηκε τον εαυτό του και κατ'επέκταση τον αναγνώστη του. 
Αν υπάρχει ένα πρόβλημα αυτό είναι πως σε κάποιες ιστορίες υπάρχει μια φλυαρία σε καταστάσεις και σημεία όπου δεν χρειάζεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί την ροή της αφήγησης ενώ σε κάποιες ιστορίες θεωρώ πως θα μπορούσε να τις τραβήξει περισσότερο . Πέρα από αυτό όμως τα υπόλοιπα είναι απλά κενά πλοκής και ιστορίας τα οποία δεν είναι πολύ σημαντικά και καλύπτονται μέσα από την αφήγηση της κάθε ιστορίας. Με λίγα λόγια θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει τα χρήματα και τον χρόνο ενός αναγνώστη και ειδικά ενός αναγνώστη ιστοριών τρόμου.

  • Like 4
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..