Jump to content

Αγαλήνευτα Βάθη - Μιχάλης Δαγκλής


Eric Draven
 Share

Recommended Posts

Το διάβασα και αντιγράφω από Goodreads:
Πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και αρκετά υποσχόμενο. Δεν αποφεύγει σε κάποια σημεία(2-3) να διαλέξει την εύκολη λύση, όπως επίσης 1-2 φορές, οι χαρακτήρες έκαναν κάποια πράγματα τα οποία μου φάνηκαν λίγο αψυχολόγητα. Ξεκίνησα με τα αρνητικά όπως βλέπετε, αλλά γενικά δεν βρήκα κάτι πολύ χοντρό. 
Το βιβλίο το διάβασα μέσα σε ένα βράδυ. Οι σελίδες φεύγουν νεράκι. Πέντε ωραίες ιστορίες που περιέχουν από φολκ horror, μέχρι βαμπίρ. Η αγαπημένη μου ήταν το "Ζητείται φαροφύλακας" και από κοντά οι δύο τελευταίες(Κρύα χνότα, Μία κρυμμένη αλήθεια).
4/5

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε ευχαριστω για την κριτική φίλε μου και χαίρομαι που σου άρεσαν οι ιστορίες.

Edited by Eric Draven
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Το βιβλίο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Οι ιδέες οι οποίες είναι πίσω από τις ιστορίες είναι πολύ καλές. Καταπιάνεται όχι μόνο με τον υπερφυσικό τρόμο, αλλά και με τον τρόμο που βασίζεται καθαρά στην ανθρώπινη φύση και στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Και το κάνει με τρόπο που να δείχνει ίσως πιο τρομακτικό από μια ιστορία μεταφυσικού ή υπερφυσικού τρόμου. Μέσα από την αναγνωση των ιστοριών φαίνεται η επιρροή και άλλων μέσων αφήγησης ιστοριών τρόμου στον συγγραφέα πέρα από την λογοτεχνία, κάτι που θεωρώ ότι αποτελεί πλεονέκτημα του βιβλίου μιας και σε πολλά σημεία υπάρχει μια αμεσότητα που ταιριάζει περισσότερο σε πολλούς αναγνώστες που έμαθαν για τον τρόμο από τα μέσα αυτά, κάτι που ενισχύει σε πολλά σημεία ο τρόπος της αφήγησης που είναι έντονος και γρήγορος. Στις ιστορίες φαίνεται, σε κάποιες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, η ένταση και η αγωνία για την τύχη του πρωταγωνιστή της ιστορίας κάτι που βοηθάει τον αναγνώστη να μείνει προσηλωμένος σε αυτήν. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως οι ιδέες του προέρχονται σχεδόν όλες από την ελληνική παράδοση και ιστορία. Είναι αναζωογονητικό, μιας και πολλοί συγγραφείς τρόμου καταπιάνονται με θέματα ξένα ως προς το κοινό ενώ προωθείται έτσι και η ελληνική παράδοση. Δείχνει πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή και αφήγηση μιας ιστορίας, εν προκειμένου τρόμου, χωρίς να καταφεύγει κάποιος σε ξένη θεματολογία. 
Η ροή της αφήγησης είναι ρευστή και με το τρόπο που γίνεται κρατάει τον αναγνώστη προσηλωμένο στην εκάστοτε ιστορία. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι από τις καλύτερες που έχω δει με τις περιγραφές των εικόνων να δίνουν άμεση εικόνα. Αυτό δείχνει την ποιότητα της δουλειάς που έχει πέσει πάνω στο βιβλίο. Σε αρκετές ιστορίες ο συγγραφέας ξεφεύγει από διάφορα συγγραφικά κλισέ στα οποία πέφτουν άλλοι συγγραφείς. Δείχνει μέσα από αυτές συγκεκριμένα μηνύματα με έμμεσο τρόπο βάζοντας τον αναγνώστη να τα βρεί μόνος του εφόσον το θέλει και όχι με το να του τα δίνει με άμεσο και υποχρεωτικό τρόπο κουράζοντας τον. Ο '' κακός'' σε κάθε ιστορία δεν είναι εύκολο να νικηθεί, αυξάνοντας την αγωνία και την ένταση ενώ την ίδια στιγμή τον κάνει τρομακτικό όχι μόνο για τον πρωταγωνιστή αλλά και για τον αναγνώστη. Σε γενικές γραμμές, μέσα από το βιβλίο φαίνεται πως ο συγγραφέα σεβάστηκε τον εαυτό του και κατ'επέκταση τον αναγνώστη του. 
Αν υπάρχει ένα πρόβλημα αυτό είναι πως σε κάποιες ιστορίες υπάρχει μια φλυαρία σε καταστάσεις και σημεία όπου δεν χρειάζεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί την ροή της αφήγησης ενώ σε κάποιες ιστορίες θεωρώ πως θα μπορούσε να τις τραβήξει περισσότερο . Πέρα από αυτό όμως τα υπόλοιπα είναι απλά κενά πλοκής και ιστορίας τα οποία δεν είναι πολύ σημαντικά και καλύπτονται μέσα από την αφήγηση της κάθε ιστορίας. Με λίγα λόγια θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει τα χρήματα και τον χρόνο ενός αναγνώστη και ειδικά ενός αναγνώστη ιστοριών τρόμου.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Στην πρώτη ιστορία είμαι μόλις (90 σελίδες) και δηλώνω ενθουσιασμένος! Εξαιρετική ιδέα και υλοποίηση! Μόλις το ολοκληρώσω θα γράψω τελικες εντυπώσεις!

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από το Goodreads:

Πρόκειται για μια εξαιρετική ανθολογία τρόμου. Ωραίες ιδέες (και αρκετά πρωτότυπες) μα πάνω απ' όλα τρομερή υλοποίηση. Κατ' αρχάς, θέλω να το τονίσω αυτό, οι περισσότερες είχαν το ιδανικό μέγεθος. Σε κάποια σημεία (ελάχιστα) η ροή σκόνταφτε από τις σκέψεις των πρωταγωνιστών, όμως θα ήταν αμαρτία να μην πω πως δεν ένιωσα την αίσθηση της πληρότητας κάθε φορά που ολοκλήρωνα μια απ' αυτές.

Μέγιστο προσόν του συγγραφέα (κινδυνεύω ίσως να ακουστώ υπερβολικός, όμως θα διακινδυνέψω να πω την γνώμη μου) ο αγωνιώδης τρόπος γραφής. Απαράμιλλος για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής.

Χτίζει ένταση τόσο μαεστρικά, που πραγματικά οι σελίδες δεν γυρνάνε απλώς, πετάνε. Ενδεικτικά να αναφέρω πως είμαι αργός και προσεκτικός αναγνώστης. Τα αναγνωστικά sessions που κάνω συνήθως διαρκούν 30-40 λεπτά τη φορά. Εδώ έπιασα τον εαυτό μου (για πρώτη φορά στη ζωή μου btw) να... πηδά κανα δυο τρεις γραμμές όχι γιατί βαριόμουν/ήθελα να τελειώνω, μα γιατί ηθελα να δω τι θα γινόταν παρακάτω. Φυσικά, χαλιναγώγησα αυτή την τάση (ποιο το νόημα να προσπερνάς κάτι που απολαμβάνεις, όπως είναι η ανάγνωση), όμως θεωρώ πως είναι τόσο ωραία στημένη η πλοκή και η πρόζα, που όφειλα να το αναφέρω.

Δανείζεται κυρίως στοιχεία από δοξασίες και γενικά αγγίζει το υπερφυσικό με σύνεση και επιφυλακτικότητα, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που εκτίμησα επίσης. Αγαπημένες μου ιστορίες ήταν τα ''Αγαλήνευτα Βάθη'', τα ''Κρύα Χνότα'' και η ''Μια κρυμμένη αλήθεια''. Όλες ήταν πολύ καλές, πάραυτα.

Αρνητικά στοιχεία είναι ελάχιστα. Κάποιες παρομοιώσεις ίσως, το αχρείαστο πλάτιασμα σε 3-4 σημεία, και κανα δυο λύσεις που ήρθαν ως μάνα εξ ουρανού στην πρώτη ιστορία. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα που να αναιρεί την ποιότητα του έργου.

Άποψή μου: οι λάτρεις του τρόμου δεν πρέπει να χάσουν αυτή την ανθολογία. Για μένα είναι ό,τι καλύτερο διάβασα από Έλληνα συγγραφέα ιστοριών τρόμου σε διηγηματική φόρμα (τουλάχιστον). Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο, πραγματικά!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..