Jump to content
BladeRunner

Joseph Conrad

Recommended Posts

BladeRunner

1647906537_JOSEPHCONRAD.jpg.60daaf91ed8ab2cb3a415aef2593d87d.jpg

Ο Πολωνός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1857 στο Μπερντιτσίβ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1924, στο Μπίσοπσμπερν της Αγγλίας. Μπορεί μέχρι και μετά τα είκοσί του χρόνια να μην μιλούσε με ευφράδεια τα αγγλικά, όμως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς που έγραψαν στην αγγλική γλώσσα.

Για πάρα πολλά χρόνια δούλεψε ως ναυτικός σε εμπορικά πλοία και δεν είναι λίγες οι ιστορίες του που διαδραματίζονται στη θάλασσα και έχουν να κάνουν με τον κόσμο των ναυτικών και των εμπορικών πλοίων. Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίζονται για τις υπαρξιακές τους ανησυχίες, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που αντικατοπτρίζουν πτυχές του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το πλέον πολυδιαβασμένο έργο του -καθώς επίσης και ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών-, είναι φυσικά το Η καρδιά του σκότους ("Heart of Darkness", 1899). Άλλα πολύ γνωστά του έργα είναι τα Λόρδος Τζιμ ("Lord Jim", 1900), Νοστρόμο ("Nostromo", 1904) και Ο μυστικός πράκτορας ("The Secret Agent", 1907).

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει πολλά από τα βιβλία του, σε διάφορες εκδόσεις και μεταφράσεις. Μια ενδεικτική λίστα με τα μεταφρασμένα έργα του, είναι αυτή στην Biblionet.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα που έχω διαβάσει:

*Η καρδιά του σκότους: Σχόλιο εδώ. Θα το ξαναδιαβάσω οπωσδήποτε, όντας πιο ώριμος πλέον.
*Ο κρυφός συνταξιδιώτης: Κριτική εδώ.
*Ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της προόδου: Κριτική εδώ.
*Η γραμμή σκιάς: Κριτική εδώ.

Η μονομαχία

Πέμπτο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ που διαβάζω, δεύτερο για φέτος. Δεν είχα σκοπό να πιάσω τόσο σύντομα στα χέρια μου άλλο βιβλίο του συγγραφέα, μετά από αυτό που διάβασα τον Ιανουάριο, έλα όμως που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά, μόλις πριν λίγες μέρες, το "Η μονομαχία", που αποτελεί και τη βάση για την πρώτη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ (την οποία θα δω λίαν συντόμως). Μπορούσα να συγκρατηθώ, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα; Όχι, βέβαια!

Πλοκή: Δυο αξιωματικοί της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα, ξεκινούν από μια εντελώς ασήμαντη και παράλογη αφορμή, μια σειρά μονομαχιών σε όλη τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Για πάρα πολλά χρόνια, κάθε φορά που οι δυο στρατιωτικοί συναντιούνται εκτός των επίσημων πεδίων της μάχης, μονομαχούν, είτε πεζοί είτε έφιπποι, είτε με ξίφη είτε με πιστόλια.

Το βιβλίο αυτό διαφέρει αρκετά σε σχέση με τα άλλα βιβλία του συγγραφέα που έχω διαβάσει. Ούτε με τον κόσμο των ναυτικών έχει να κάνει, ούτε με την αποικιοκρατία. Πρόκειται για μια πανέξυπνη σάτιρα με ιδιαίτερα ειρωνική και σκωπτική διάθεση, απέναντι στον παραλογισμό του πολέμου, τη ματαιοδοξία των στρατιωτικών και το αίσθημα περί τιμής. Ο Κόνραντ, μέσω των τραγελαφικών καταστάσεων και της όλης αποτύπωσης της εποχής και της ιδιόρρυθμης σχέσης μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών, καταφέρνει να περάσει κάποια σημαντικά μηνύματα. Η γραφή είναι πραγματικά πολύ καλή και ευχάριστη, με ωραία αίσθηση του χιούμορ και με κάποιες πολύ όμορφες περιγραφές. Εύκολα πέντε αστεράκια από μένα.

9.5/10

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Η τρέλα του Αλμάγερ

Έκτο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ που διαβάζω και για άλλη μια φορά δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος, τόσο από την ιστορία, όσο κυρίως από την υπέροχη γραφή και την όλη ατμόσφαιρα μιας άλλη εποχής. Μάλιστα, με αυτό το μυθιστόρημα ο Τζόζεφ Κόνραντ έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο, οπότε μπορεί να δει κανείς το βιβλίο σαν μια καλή ευκαιρία για να έρθει σε πρώτη επαφή με το έργο του (αν και φυσικά δεν είναι από τα κορυφαία του!). Από τις πρώτες κιόλας σελίδες ο Κόνραντ δείχνει τη δύναμη που έχουν η πένα και η φαντασία του, προσφέροντας απλόχερα στον αναγνώστη κάποιες πραγματικά υπέροχες περιγραφές τοπίων και σκηνικών. Φυσικά, η όλη αποτύπωση της ζωής στο αποικιακό Βόρνεο των τελών του 19ου αιώνα είναι εξαιρετικά ρεαλιστική και γλαφυρή, όπως θα περίμενε κανείς από έναν τόσο οξυδερκή λογοτέχνη. Επίσης ο συγγραφέας σκιαγραφεί κάποιους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που πάω στοίχημα ότι βασίζονται σε ανθρώπους που γνώρισε κάποια στιγμή στην πολυτάραχη ζωή του, όταν ήταν στο εμπορικό ναυτικό. Η γραφή πολύ καλή και γεμάτη σιγουριά, μπάζει τον αναγνώστη με χαρακτηριστική ευκολία στον κόσμο του βιβλίου, ανάμεσα στα κεντρικά πρόσωπα του δράματος. Προτείνεται με κλειστά μάτια.

8.5/10

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..