Jump to content

Τζέιν Χάρπερ (Jane Harper)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

892271338_JANEHARPER.jpg.1f96f8c5e14a1dc12f867a5fbd3f8ff1.jpg

Η Τζέιν Χάρπερ γεννήθηκε το 1980 στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μετακόμισε στην Αυστραλία με την οικογένειά της όταν ήταν ακόμα παιδί και πλέον είναι υπήκοος Αυστραλίας. Είναι κυρίως γνωστή για το πρώτο της μυθιστόρημα, με τον τίτλο The Dry (2016), ενώ μέχρι στιγμής έχει γράψει συνολικά τέσσερα βιβλία.

Δείτε τα βιβλία της στο Goodreads.

Εκδόσεις στα ελληνικά:

1. The Dry - Η ξηρασία (Μεταίχμιο, 2019)
2. Force of Nature - Άγρια φύση (Μεταίχμιο, 2019)
3. The Lost Man - Χαμένος (Μεταίχμιο, 2020)
4. The Survivors - Αυτοί που επέζησαν (Μεταίχμιο, 2021)

 

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

440488627_.jpg.b401359047725a8954e206e068242082.jpg

Η ξηρασία

Το πρώτο βιβλίο της Τζέιν Χάρπερ είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα και συζητημένα αστυνομικά θρίλερ των τελευταίων ετών, με δεκάδες χιλιάδες αξιολογήσεις και κριτικές, όντας υποψήφιο για κάμποσα βραβεία και έχοντας κερδίσει μερικά εξ αυτών. Οπότε, όπως είναι λογικό, μου κίνησε και μένα την προσοχή και ήλπιζα να το δούμε μια μέρα στα ελληνικά. Τελικά, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και δεν άργησα να το πιάσω στα χέρια μου.

Πρόκειται για ένα σαφώς πολύ καλογραμμένο και ενδιαφέρον θρίλερ, με την συγγραφέα να κάνει μεν το ντεμπούτο της στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας (αλλά και γενικότερα), χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα τρακαρισμένη. Η πλοκή είναι πολύ καλή, με όλες τις απαραίτητες δόσεις μυστηρίου, δράσης, αγωνίας και ανατρεπτικών αποκαλύψεων, ενώ και οι χαρακτήρες μου φάνηκαν στην πλειοψηφία τους καλά σκιαγραφημένοι και ενδιαφέροντες. Επίσης το όλο σκηνικό της μικρής πόλης εν μέσω ξηρασίας δόθηκε με επαρκώς πειστικό και ρεαλιστικό τρόπο, σίγουρα η συγγραφέας κατάφερε να με μπάσει για τα καλά στον μικρόκοσμο της επαρχιακής πόλης, με όλες τις παθογένειες, τα μυστικά και τα κουτσομπολιά της. Η γραφή είναι επίσης πολύ καλή, ευκολοδιάβαστη και εθιστική, με ρεαλιστικές περιγραφές και φυσικούς διαλόγους.

Γενικά, έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα ψυχαγωγικό θρίλερ, που θα κρατήσει πολύ καλή παρέα στους λάτρεις του είδους. Βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν με συγκλόνισε στον βαθμό που ανέμενα με βάση τη φήμη του, από την άλλη όμως πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντάς το, και αυτό έχει σημασία. Θα μπορούσα να του βάλω ακόμα και πέντε αστεράκια (για την ακρίβεια τεσσεράμισι), αλλά μάλλον έτσι θα αδικούσα άλλα βιβλία. Όπως και να'χει, δηλώνω πολύ ευχαριστημένος. Σίγουρα θα αγοράσω και θα διαβάσω το "Άγρια φύση" όταν κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο στα ελληνικά, ελπίζοντας να μεταφραστεί και το "The Lost Man", που φαίνεται πολύ δυνατό.

8.5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

873716617_.jpg.0c39ecd5147b58a758dc5b7d3fb474d0.jpg

Αυτοί που επέζησαν

Δεύτερο βιβλίο της Τζέιν Χάρπερ που διαβάζω, μετά το πολύ καλό "Η ξηρασία" με ήρωα τον αστυνομικό Άρον Φαλκ που διάβασα τον Μάρτιο του 2019, και αυτή τη φορά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Κανονικά θα έπρεπε να είχα ήδη διαβάσει τα "Άγρια φύση" και "Χαμένος" που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά πριν από αυτό που μόλις τελείωσα, αλλά τα κάνω κάτι τέτοια εγώ, αν και στην τελική δεν έχει και τόση σημασία. Εντάξει, πολύ ωραία πέρασα την ώρα μου, δεν μπορώ πω, μου άρεσε η ατμόσφαιρα και το σκηνικό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης με τα μυστικά που μπορεί να κρύβονται σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν άναψαν τα αίματα, σε σχεδόν κανένα σημείο δεν ένιωσα κάτι, μια αγωνία ή έστω λίγο άγχος για το τι θα γίνει στο τέλος, γενικά το όλο μυστήριο δεν με συνεπήρε. Και θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό μοιάζει περισσότερο με κοινωνικό δράμα με αχνά στοιχεία μυστηρίου και σασπένς, παρά με θρίλερ. Όσον αφορά τη γραφή, είναι σίγουρα καλή και ευκολοδιάβαστη, με ρεαλιστικές περιγραφές και φυσικούς διαλόγους, αλλά δεν εντυπωσιάζει κιόλας. Γενικά είναι ένα καλό μυθιστόρημα για να περάσει ψυχαγωγικά η ώρα, όμως όσοι θέλουν ένα θρίλερ μυστηρίου με σασπένς και έντονη αγωνία, πιθανότατα δεν θα ξετρελαθούν με το συγκεκριμένο.

7/10

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

440488627_.jpg.b401359047725a8954e206e068242082.jpg

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να κάνω την προσωπική μου αξιολόγηση για την Ξηρασία. Είναι σίγουρα ένα καλοφτιαγμένο, ενδιαφέρον και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα μυστηρίου, θρίλερ. Θα το χαρακτήριζα μια καλή σύσταση της Jane Harper ως συγγραφέως, μια και είναι το πρώτο της. Αποδίδει τέλεια αυτή τη ζεστή αποπνικτική, εκνευριστική ατμόσφαιρα της παρατεταμένης ξηρασίας. Η ανατροπή στο τέλος είναι αρκετά καλή.
Ωστόσο, βρήκα προσωπικά την πλοκή λίγο αργή για τα γούστα μου και τον τρόπο γραφής σε κάποια σημεία φλύαρο.

Δεν θα έβαζα τόσο υψηλό βαθμό. Ένα 7/10.

 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζέιν Χάρπερ (Jane Harper)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..