Jump to content
BladeRunner

Josh Malerman

Recommended Posts

BladeRunner

235674571_JOSHMALERMAN.jpg.1ccf804c3d4bf5a1ee77cab26e039530.jpg

Ο Τζος Μάλερμαν είναι Αμερικανός συγγραφέας, καθώς επίσης και ένας από τους δυο τραγουδιστές και στιχογράφους του συγκροτήματος The High Strung. Όσον αφορά τη συγγραφική του καριέρα, έγινε πάρα πολύ γνωστός το 2014, χάρη στο Bird Box, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα τρόμου των τελευταίων ετών, η ταινία του οποίου άρχισε να προβάλλεται στο Netflix πριν λίγους μήνες, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άλλα βιβλία του συγγραφέα είναι τα A House at the Bottom of a Lake (2016), Black Mad Wheel (2017), Unbury Carol (2018) και Inspection (2019), ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και το σίκουελ του Bird Box, με τον τίτλο Malorie.

Δείτε τα βιβλία του, καθώς και κριτικές αναγνωστών, στο Goodreads.

Πριν έναν μήνα κυκλοφόρησε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Οξύ, το πολυσυζητημένο Bird Box, ενώ από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πολύ ενδιαφέρον Unbury Carol.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Το Bird Box μου κίνησε την προσοχή σχεδόν με το που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εξωτερικό, πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια. Κάτι η περίληψη της πλοκής, κάτι οι θετικές κριτικές αριστερά και δεξιά, ήξερα ότι ήταν ένα βιβλίο που θα ήθελα πολύ να διαβάσω, όσο πιο σύντομα γινόταν. Τελικά κυκλοφόρησε στα ελληνικά φέτος τον Μάρτιο και έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να το διαβάσω, αν και ήταν ένα βιβλίο που ανυπομονούσα σαν τρελός να πιάσω στα χέρια μου. Μάλλον περίμενα την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να το απολαύσω στον μέγιστο βαθμό.

Λοιπόν, θεωρώ ότι δίκαια επικρατεί όλη αυτή η φασαρία γύρω από το βιβλίο και βρίσκω απόλυτα λογικό το γεγονός ότι θεωρείται ως ένα από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα τρόμου των τελευταίων ετών. Είναι ένα βιβλίο που κατάφερε από τις πρώτες κιόλας σελίδες να με καθηλώσει και να με μεταφέρει σ'έναν κόσμο τρομακτικό και κλειστοφοβικό. Ο συγγραφέας δεν χρειάστηκε καν να περιγράψει τρομακτικά τέρατα ή γραφικές σκηνές ωμής βίας, για να τρομάξει τον αναγνώστη. Άλλωστε, ποιος τρομάζει πλέον με ένα τερατάκι από το υπερπέραν ή με δυο κουβάδες αίμα; Εδώ ο τρόμος είναι αθέατος, άγνωστος, απροσδιόριστος. Οι χαρακτήρες του βιβλίου στην ιδέα και μόνο να ανοίξουν τα μάτια τους στον έξω κόσμο μπορεί και να πεθάνουν από τον φόβο τους, ενώ οι άγνωστοι ήχοι είναι ικανοί να τους τρελάνουν.

Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη, με όλες τις απαραίτητες δόσεις τρόμου και ανατριχίλας, χωρίς ανούσιες υπερβολές και κουραστικές λεπτομέρειες, ενώ η όλη κοσμοπλασία του βιβλίου είναι δοσμένη με πειστικό και ρεαλιστικό τρόπο. Οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος και απλώς κάνουν τη δουλειά τους, όμως ο χαρακτήρας της Μάλορι -η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας-, μου φάνηκε πολύ καλά σκιαγραφημένος και πειστικός: Μπορώ να πω ότι δέθηκα με όλα αυτά τα τρομακτικά γεγονότα που έζησε. Όσον αφορά τη γραφή, είναι πολύ καλή, έντονη και άκρως εθιστική, με κάποιες εξαιρετικά δυνατές περιγραφές. Η ατμόσφαιρα, φυσικά, ανατριχιαστική και αρκούντως κλειστοφοβική.

Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον, δυνατό και συναρπαστικό μυθιστόρημα, το οποίο καταφέρνει να προσφέρει ανατριχίλες στον αναγνώστη. Είναι τόσο καλογραμμένο και εθιστικό, που μπορεί να διαβαστεί άνετα και σε μια καθισιά, χωρίς να πάρεις ανάσα. Σας προτείνω να μην το ξεκινήσετε βράδυ με την επόμενη μέρα να είναι εργάσιμη, γιατί δύσκολα θα ξεκολλάτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μου λείψει ο κλειστοφοβικός κόσμος του βιβλίου, αλλά και αυτή η περίεργη αίσθηση που ένιωθα καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής του. Σε λίγες μέρες θα δω και την ταινία, γνωρίζοντας ότι διαφέρει αρκετά σε σχέση με το βιβλίο και ότι ίσως να μην είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας.

9/10
 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mictantecutli

Μία πολύ δυνατή ιδέα από τον συγγραφέα, η οποία υλοποιείται σε ένα πάρα πάρα πολύ καλό βιβλίο!
Το σύνηθες στον μεταφυσικό τρόμο και αυτό που μας τρομάζει, είναι το άγνωστο. Αυτό που δεν βλέπουμε. Συνήθως ο πρωταγωνιστής(ο αναγνώστης) είναι αυτός που ψάχνει να βρει το "κακό", το οποίο θέλει να παραμείνει στις σκιές. Τι γίνεται όμως όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται; Όταν το "κακό" όχι μόνο θέλει να το δεις, αλλά το αποζητά κιόλας; Και εσύ είσαι αυτός που δεν πρέπει να το κοιτάξεις για κανένα λόγο; Τι γίνεται όταν εσύ είσαι αυτός που θέλει/πρέπει να παραμείνει στις σκιές; Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να το αντιμετωπίσεις;
Είχα καιρό να διαβασω κάτι τόσο καλό μεταφρασμένο. Όχι ότι βλέπουμε και πολλά βιβλία τρόμου να μεταφράζονται βέβαια. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, που θα το μεταφράσουν κι αυτό οι ίδιες εκδόσεις!

9,5/10

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..