Jump to content

Recommended Posts

BladeRunner

harry-harrison.jpg.4fec2cd5abbb8c3f643e72af9e4c363c.jpg

Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Χάρι Χάρισον γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1925 στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ και πέθανε στις 15 Αυγούστου του 2012, στο Μπράιτον της Αγγλίας. Είναι κυρίως γνωστός για τις σειρές βιβλίων Stainless Steel Rat, Deathworld και Bill, the Galactic Hero, καθώς επίσης και για το Make Room! Make Room!, πάνω στο οποίο βασίζεται η πολύ κλασική ταινία του 1973, με τον τίτλο Soylent Green.

Διαβάστε στην Wikipedia περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
Δείτε στο Goodreads περιλήψεις και κριτικές των βιβλίων του.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η αρμόζουσα προσοχή, αν και ευτυχώς κάποιοι έχουν ασχοληθεί μαζί του και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να διαβάσει κανείς στα ελληνικά ορισμένα μυθιστορήματα και διηγήματα του πολύ καλού αυτού συγγραφέα.

Μυθιστορήματα του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά:

1. Deathworld - Ο κόσμος του θανάτου (Ωρόρα, Ανθολογία "Ιστορίες από εχθρικούς πλανήτες")*
*Κυκλοφορεί επίσης με τον τίτλο "Θανάσιμος κόσμος", από τις εκδόσεις Locus-7.
2. Bill, the Galactic Hero - Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία (Μέδουσα)
3. Planet of the Damned - Ο πλανήτης των καταραμένων (Η Άγνωστη Καντάθ)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Δείτε εδώ την κριτική που έγραψα για το "Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία", που διάβασα τον Ιανουάριο του 2012.

Ο πλανήτης των καταραμένων

Ο Χάρι Χάρισον είναι ένας αρκετά αναγνωρισμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, με κάποια πολύ κλασικά έργα του είδους στο ενεργητικό του (π.χ. τη σειρά βιβλίων "Stainless Steel Rat" ή το "Make Room! Make Room" που αποτελεί τη βάση της ταινίας "Soylent Green), όμως στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή. Θα μου πείτε, ούτε ο πρώτος θα είναι, ούτε ο τελευταίος, αλλά είναι κρίμα. Τον Ιανουάριο του 2012 διάβασα το πολύ καλό και σατιρικό "Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία", οπότε το καινούργιο στα ελληνικά "Ο πλανήτης των καταραμένων" (κυκλοφόρησε τον Απρίλιο), αποτελεί τη δεύτερη επαφή μου με το έργο του συγγραφέα.

Περίληψη της ελληνικής έκδοσης: "Ο Ντις είναι ένας πλανήτης, ένας τόπος άγονος, ένας κόσμος θλιβερός, όπου η ζωή μοιάζει με θάνατο και ο θάνατος είναι προτιμότερος από τη ζωή. Είναι μια πυρωμένη έρημος. Οι κάτοικοί του βάρβαροι, υπανάπτυκτοι, κακότροποι και εξαθλιωμένοι - αλλά σύντομα δε θα είναι παρά εφτά εκατομμύρια μαυρισμένα πτώματα... εκτός αν ο Ίχτζελ καταφέρει να σταματήσει τις βόμβες Υδρογόνου που ετοιμάζεται να ρίξει στον Ντις ο γειτονικός του πλανήτης, κόντρα εντελώς στις θεμελιακές αρχές της κοινωνίας του: την ανεκτικότητα, την ειρηνική συμβίωση, τη μη χρήση βίας. Όμως ο Ίχτζελ έχει προβλέψει τον ξαφνικό του θάνατο, και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να τον αντικαταστήσει και να σώσει τον Ντις - ο Μπράιον Μπραντ, Πρωταθλητής των Πρωταθλητών και κάτοχος μιας μυστικής δύναμης...".

Έχουμε να κάνουμε με μια περιπέτεια παλαιάς κοπής, που από τη μια μπορεί να δείχνει λίγο τα χρονάκια της και να μην πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, από την άλλη όμως διαβάζεται πραγματικά πολύ ευχάριστα και γρήγορα, ενώ δίνει και λίγη τροφή για σκέψη. Δηλώνω ευχαριστημένος από τον γενικό ρυθμό της ιστορίας, από το όλο σκηνικό του πλανήτη, από κάποιες ιδέες, καθώς επίσης και από αρκετές δυνατές σκηνές και εικόνες. Από την άλλη, όμως, οι χαρακτήρες δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, ενώ η όλη εξέλιξη της πλοκής ήταν μάλλον αναμενόμενη. Όσον αφορά τη γραφή, μου φάνηκε πάρα πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Γενικά, δηλώνω πολύ ευχαριστημένος, σίγουρα πέρασα ωραία και ευχάριστα την ώρα μου, αν και σαν μυθιστόρημα έχει τα θεματάκια του και ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Μπράβο στις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ που έφεραν το βιβλίο αυτό στην Ελλάδα, ελπίζοντας πάντως ότι στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν και κάποιο από τα πολυδιαβασμένα έργα του (αναρωτιέμαι γιατί εξαρχής δεν επέλεξαν το "Make Room! Make Room!").

8.5/10

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Η ιστορία στη Ωρορα ήταν μόνο το πρώτο από τα 3 Deathworld ενώ υπήρχε και ένα διήγημα μετά το τρίτο. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..