Jump to content

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (Manuel Vázquez Montalbán)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

550462816_ManuelVzquezMontalbn.jpg.e00822437935e1513ac7b9a7e5a53bda.jpg

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν ήταν ένας πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1939 στη Βαρκελώνη και πέθανε αναπάντεχα στις 18 Οκτωβρίου του 2003 στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, σε ηλικία 64 ετών. Είναι δημιουργός ενός εκ των πιο επιτυχημένων χαρακτήρων της Ισπανικής αστυνομικής σχολής μυθιστορημάτων, του πρώην αστυνομικού και νυν ιδιωτικού ντετέκτιβ, Πέπε Καρβάλιο.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί κάμποσα από τα βιβλία του, τα περισσότερα εκ των οποίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Ζαχαρόπουλος, Πατάκη, Δελφίνι κ.α. Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Link to comment
Share on other sites

Τατουάζ

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το "Τατουάζ", και μου φάνηκε σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσω επιτέλους και αυτόν το Ισπανό συγγραφέα, που έχει αγαπηθεί αρκετά από το ελληνικό κοινό. Βέβαια στη βιβλιοθήκη μου είχα το τέταρτο και το πέμπτο βιβλίο της σειράς, αλλά ήλπιζα να τον πάρω από την αρχή (δεν υπολογίζω ιδιαίτερα το "Εγώ σκότωσα τον Κένεντι"), έτσι περίμενα μέχρι κάποιες εκδόσεις να μου/μας κάνουν τη χάρη. 

Λοιπόν, πρόκειται για ένα πολύ ευκολοδιάβαστο και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό μυθιστόρημα μυστηρίου με νουάρ αποχρώσεις, η πλοκή του οποίου μπορεί να μην συγκλονίσει ιδιαίτερα τους φανατικούς του είδους, αλλά χάρη στην όμορφη γραφή, τις ωραίες περιγραφές της Βαρκελώνης και την όλη ατμόσφαιρα, τουλάχιστον θα τους κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Όχι ότι δεν υπάρχει δράση ή μυστήριο εδώ κι εκεί, όμως σαν αστυνομικό μυθιστόρημα είναι αρκετά χαλαρό, ειδικά αν το συγκρίνει κανείς με βιβλία αντίστοιχων αστυνομικών σειρών.  

Η γραφή του Μονταλμπάν είναι πολύ καλή και άκρως ευκολοδιάβαστη, με ωραίο χιούμορ και λίγη φιλοσοφική διάθεση σε μερικά σημεία. Επίσης ο άτιμος μπορεί να μην με συγκλόνισε με την πλοκή του, αλλά μου άνοιξε για τα καλά την όρεξη με όλες γαστρονομικές του αναφορές. Ο Μονταλμπάν πρέπει να ήταν πολύ καλοφαγάς και με εκλεκτό γούστο, και ίσως έτσι θέλει να μοιράσει λίγες από τις γνώσεις του και στους αναγνώστες. Τέλος, με αξιοσημείωτη ικανότητα καταφέρνει να μεταφέρει τους αναγνώστες στη Βαρκελώνη της δεκαετίας του '70, μια πόλη όμορφη και με ιδιαιτερότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαβάσω αρκετά άλλα βιβλία του συγγραφέα στο κοντινό μέλλον!

7.5/10

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (Manuel Vázquez Montalbán)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..