Jump to content

Τ ά ρ τ α ρ α


Recommended Posts

Γιώργος77

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Αλυφαντής
Είδος: dark fantasy
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 2000
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Για τον 51ο  διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: κάθοδος. 

Τ ά ρ τ α ρ α _Αλυφαντής.docx

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Roubiliana

Καλησπέρα Γιώργο 

Spoiler

Τίτλος : καλός αλλά όχι ιδιαίτερος, δε μένει στη μνήμη

Πλοκή : πολύ καλή, με αυξανόμενη ένταση, αγωνία, κορύφωση, πετυχημένο τέλος. Βέβαια θα μείνω με την απορία γιατί δε σκότωσε ο ήρωας με τα βέλη το κορίτσι που εψελνε να γλιτώσει. Κ όλα πια τα παιδιά βιασμενα ήταν; Τι έκαναν σε αυτό το χωριό; 

Χαρακτήρες : ζωντανοί, διακριτοί κ ενδιαφέροντες.

Γλώσσα : πολύ καλή, ταιριαστή με διήγημα.

Κοσμοπλασία : μου άρεσε πολύ. Το χωριό, η κάθοδος στα τάρταρα, όλα πολύ ζωντανά, τρομακτικά.

Διεκπεραίωση : μια δυνατή ιστορία τρόμου με εξαιρετικές σκηνές βίας, ξεκάθαρα εντός θέματος. 

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
John Ernst

Φίλε Γιώργο, γενικά έχουμε μια καλή ιστορία, μια ωραία πλοκή

Spoiler

 

Πλοκή: η ιστορία σου πολύ καλή, με κράτησε όλη την ώρα σε αγωνία. Τι δε μου άρεσε: βιαστική αφήγηση, μοιάζει περισσότερο να περιγράφεις, ήθελε λίγο ζουμί ακόμα: λίγο εσωτερικό διάλογο, λίγο να επικέντρωνες στις αντιδράσεις των ηρώων. Είχες πολύ χώρο να αναπτύξεις την ιστορία σου και δεν τον εκμεταλλεύτηκες. Θεωρώ ότι αν το έκανες αυτό θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. 

Κοσμοπλασία: καλή, αν και θα ήθελα πιο έντονες περιγραφές του σπηλαίου

Γλώσσα: απλή, σύγχρονη. Η κωμική σου διάθεση σε μια ιστορία φρίκης μου κίνησε την προσοχή, θα ήθελε λίγο περισσότερο να επιμείνεις σε αυτή, ίσως να την έβγαζε ακόμα πιο φρικιαστική. (πχ, να βρίζανε οι ήρωες τα τέρατα που έμοιαζαν με πέη, ενώ πεθαίνανε)

Χαρακτήρες: μετά από τόσο σύντομο κείμενο νιώθω ότι τους ξέρω

Διεκπεραίωση: έχουμε μια πολύ καλή σου παρουσία στο διαγωνισμό, σίγουρα μέσα στο θέμα. 

 

καλή επιτυχία!

 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Ballerond

Γεια σου, Γιώργη.

Πάντα είναι ωραία να σε βλέπουμε με κείμενά σου σε διαγωνισμούς 😉

 

Spoiler

Η ιστορία σου έχει όλα τα καλά - κι ίσως τα λιγότερα καλά - στοιχεία σου που βλέπουμε σε κάθε κείμενό σου. Γρήγορη πλοκή, σύγχρονη και καυστική γλώσσα, αυθόρμητους χαρακτήρες κι αντιδράσεις, σκοτεινό, βαθύ και ανατριχιαστικό Ελληνικό τοπίο.
Είσαι προφανώς εντός θέματος, όπως κάθε φορά που συμμετέχεις, εμποτίζεις το θέμα στην ιστορία και το ξεζουμίζεις.

Έχεις λίγα βιαστικά λαθάκια σε σύνταξη και στίξη αλλά είναι λεπτομέρειες, τα φτιάχνεις με ένα δεύτερο πέρασμα κι ένα ξεσκόνισμα.

Το παράπονό μου είναι ότι, ενώ το τέλος των ηρώων προδιαγράφεται από την αρχή, δεν τους έδωσες ούτε μία ευκαιρία να το γλυτώσουν. Δηλαδή τους έστειλες στον χαμό τους ξεκάθαρα αλλά, λόγω του ότι εμείς τους γνωρίσαμε στο κείμενο και δεν τους ξέραμε από πριν - όπως εσύ, φάνηκε σαν να μην σε ενδιέφερε τι θα απογίνουν. 
Να τους φάνε οι σερνόμενες πούτσες (κλαίω) δεν λέω, αλλά πολύ γρήγορα, ρε συ. Όπως είπε κι η Βιβή, γιατί να μην σκοτώσουν το κοριτσάκι; Γιατί να μην οπισθοχωρήσουν και να επιτεθούν ξανά; Να δούμε λίγο τη θέλησή τους να ζήσουνε αφού ο ο καθένας είχε τον δικό του, προσωπικό λόγο.

Επίσης, όλοι βιάζανε αβέρτα παιδάκια στο χωριό; Τι φάση, δηλαδή. Κι ο πρωταγωνιστής, αφού ήξερε τι θα πάθει, γιατί δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του; Για να τον ρωτάει η μεγάλη σημαίνει ότι είτε δεν βίαζε είτε δεν ήταν σίγουρη αλλά στο τέλος ο ίδιος παραδέχεται τις αμαρτίες του.
Χώρο έχεις για παραπάνω, λέξεις έχεις, ανέπτυξέ το λίγο περισσότερο στο τέλος και σε κατά τόπους σημεία στη μέση και θα λάμψει περισσότερο.Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Πάντα χαίρομαι όταν σε βλέπω στις συμμετοχές ενός διαγωνισμού. Μ' αρέσει το ύφος σου, το πόσο πετυχημένα χωροθετείς τις ιστορίες σου, ο τρόπος που γίνεσαι αγροίκος με τους χαρακτήρες σου. Φυσικά, αυτή η ιστορία δεν αποτελεί εξαίρεση και την απόλαυσα από την αρχή ως το τέλος. Σίγουρα μία από τις πιο πετυχημένες καθόδους του διαγωνισμού, όχι τόσο για τους ήρωες, αλλά για τα όσα συνάντησαν εκεί.

Ελπίζω να σε ξαναδιαβάσουμε σύντομα.

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα,

Έχοντας διαβάσει με προσοχή την ιστορία σου, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά νομίζω πως αυτός ήταν ο σκοπός σου. Επίσης, δε θεωρώ τυχαίο το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκες σχεδόν τις μισές από τις συνολικές λέξεις που δικαιούσουν. Ίσως εξ’ αρχής να είχες αποφασίσει να δώσεις μια δυνατή δόση μαύρης κωμωδίας στο διήγημα, δίχως να πάρεις στα σοβαρά το θέμα.  

Η ιστορία πάντως κυλάει πολύ άνετα και δεν μπορώ να βρω κάποιο αρνητικό στο τρόπο που είναι δομημένη. Πάντως, έχοντας εμπειρία και από προηγούμενα κείμενά σου (σε προηγούμενους διαγωνισμούς) μπορώ να πω πως όλα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και στο ίδιο μοτίβο (με αρκετές βρισιές και με κοινές περιγραφές, όπως για ομαδικά γαμήσια, κτλ). Δεν ξέρω αν αυτή η ροπή σου βγαίνει έμφυτα ή απλά καταλήγεις πάντα στο ίδιο μέρος!

 

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Στο έχω ξαναπεί ότι δεν έχω πρόβλημα με βρισιές στη λογοτεχνία αρκεί να αποσκοπούν κάπου. Εδώ είδα μια βιαστική ιστορία γεμάτη βρισιδια χωρίς λόγο. Εντάξει, κάνει τους χαρακτήρες πιο ζωντανούς αλλά είναι λίγο cheat τρόπος θεωρώ. Κατά τα άλλα ευκολοδιαβαστο με απλή γλώσσα και γραμμική πλοκή.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
South of Heaven

Γεια χαρά και μπράβο για τη συμμετοχή σου. Ωραία ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος. Άμεση γλώσσα, χωρίς περιττές περιγραφές και to the point. Αυτό που με ξένισε, ωστόσο, σχετικά με τη γλώσσα, είναι κάποιες εκφράσεις που δεν μου φάνηκαν συμβατές με τον κόσμο των ηρώων της ιστορίας. Μου φάνηκαν δηλαδή πολύ σύγχρονες, που θα ταίριαζαν απόλυτα σε μια ιστορία που διαδραματίζεται σε σύγχρονο ή μελλοντικό setting, αλλά όχι τόσο στο setting αυτής της ιστορίας.

Οι ήρωες ήταν πειστικοί και ζωντανοί. Η κοσμοπλασία μια χαρά, αλλά αυτό που κράτησα περισσότερο από την ιστορία είναι η ζωηρή της γλώσσα και το ότι πέτυχες να δώσεις την εντύπωση ενός σκοτεινού κόσμου.

Το τέλος μου φάνηκε λίγο βιαστικό. Θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να λείπει το τελευταίο κομμάτι μετά την τελευταία μάχη, και να μεγαλώσει περισσότερο η ιστορία με κάποιες παραπάνω περιγραφές, διαλόγους κτλ.

Καλή επιτυχία!

Edited by South of Heaven
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα Γιώργο77, 

Spoiler

Το κείμενό σου μου άρεσε πάρα πολύ. Ολοζώντανη πρωτοπρόσωπη αφήγηση η οποία με έκανε να αισθανθώ αυτά που ήθελε να αισθανθώ τόσο έντονα όσο έπρεπε χωρίς να υπερβάλλει πουθενά και ποτέ. Γλώσσα σκληρή και ωμή που βοήθησε στο να μου δημιουργήσει μια αυξανόμενη ένταση αλλά με οδήγησε και σε μια χαιρέκακη λύτρωση στο τέλος, ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό για μένα σαν άνθρωπο. Οι εικόνες στην σπηλιά είναι φανταστικές. Τόσο η σκηνή όσο και τα σκηνικά με εξέπληξαν, μου ήρθε κάτι που δεν τον περίμενα και με λύτρωσε από την ανησυχία και μάλλον και τον θυμό που μου γέννησε το κείμενο νωρίτερα. 
Πάρα πολύ ωραίο το διήγημα αυτό. Και το ότι πετυχαίνεις τόσα με πολύ λίγες λέξεις το κάνει ακόμα πιο αξιοθαύμαστο. 
Αυτά, δεν έχω κάτι άλλο.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία! 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..