Jump to content

Ερλ Στάνλεϋ Γκάρντνερ (Erle Stanley Gardner)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Erle-Stanley-Gardner.jpg.a08fbab2ca3e17b6e665b80db69bdead.jpg

Ο Erle Stanley Gardner, Αμερικάνος δικηγόρος και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, γεννήθηκε στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης στις 17 Ιουλίου του 1889 και πέθανε στην Ταμακούλα της Καλιφόρνια, στις 11 Μαρτίου του 1970. Είναι κυρίως γνωστός για τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον δικηγόρο υπεράσπισης Πέρι Μέισον (Perry Mason), καθώς επίσης και για τα βιβλία της σειράς με ήρωες την Μπέρθα Κουλ και τον Ντόναλντ Λαμ (Cool and Lam), που έγραψε με το ψευδώνυμο A. A. Fair. Πολλά από τα βιβλία της σειράς με ήρωα τον Πέρι Μέισον έχουν γίνει ταινίες για την τηλεόραση, ενώ φυσικά υπάρχει και η σειρά εννέα σαιζόν και 271 επεισοδίων με τον Raymond Burr στον ρόλο του Πέρι Μέισον, που παίχτηκε στις ΗΠΑ από το 1957 έως το 1966. Επίσης, μέσα στο 2020, θα αρχίσει να προβάλλεται στο HBO νέα σειρά Perry Mason, με πρωταγωνιστή τον Matthew Rhys.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί πολλά από τα βιβλία του, κυρίως από εκδόσεις Πεχλιβανίδη, Λυχνάρι, Άγκυρα, ΒΙΠΕΡ και Λιβάνη, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο για να φτιαχτεί η σχετική λίστα. Εδώ υπάρχουν μερικά από τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Υποψήφιος για φόνο (Turn on the Heat, 1940)

Το δεύτερο αυτό βιβλίο της σειράς με ήρωες τους Μπέρθα Κουλ και Ντόναλντ Λαμ, αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το έργο του Ερλ Στάνλεϊ Γκάρντνερ (γραμμένο με το ψευδώνυμο A. A. Fair). Χθες προμηθεύτηκα αρκετά από τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς, χωρίς να καταλαβαίνω γιατί δεν το είχα κάνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και γιατί γενικά δεν έχω δώσει την πρέπουσα σημασία στον εν λόγω συγγραφέα (στη συλλογή μου, πάντως, υπάρχουν εδώ και χρόνια, κάπου θαμμένα, τρία-τέσσερα βιβλία με ήρωα τον Πέρι Μέισον). Επίσης το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά και από την τρομερή σειρά παλπ μυθιστορημάτων Hard Case Crime, κάτι που για μένα αποτελεί πάντα ένα θετικό σημάδι για οποιοδήποτε βιβλίο. Λοιπόν, πρόκειται αν μη τι άλλο για μια άκρως ψυχαγωγική και ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη με εκβιασμούς, ίντριγκες και δράση, με την πλοκή να κινείται με γρήγορους ρυθμούς και με το ένα γεγονός να διαδέχεται το άλλο, χωρίς να υπάρχει χρόνος για να πάρει μια ανάσα ο αναγνώστης. Φυσικά υπάρχει και ένας φόνος στη μέση, καθώς επίσης και μια εξαφάνιση, ενώ ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ (ο μικρόσωμος αλλά ευφυής Ντόναλντ Λαμ) ουκ ολίγες φορές βάζει το κεφάλι του στον ντορβά, για να βγάλει μια άκρη με την όλη μπερδεμένη υπόθεση. Ο συγγραφέας δεν κουράζει τους αναγνώστες με ατελείωτες περιγραφές και άσχετες λεπτομέρειες, η γραφή του είναι απλή και άκρως ευκολοδιάβαστη, με πολλούς διαλόγους και τις απολύτως απαραίτητες περιγραφές. Γενικά είναι ένα βιβλίο που με ικανοποίησε και που μου κράτησε καλή παρέα για λίγες ώρες, και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με επόμενα βιβλία του συγγραφέα.

8/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ερλ Στάνλεϋ Γκάρντνερ (Erle Stanley Gardner)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..