Jump to content

"Πανελλήνιες..."

Deodonus

Recommended Posts

Αυτό είναι ένα "ποίημα" που μόλις έγραψα. Δεν είναι ακριβώς ποίημα, είναι κάτι μάλλον πιο θεατρικό. Εϊναι ένα είδος ποιητο-γραφής που γενικά πειραματίζομαι...

Σκεφτίτε ότι είμαστε σε ένα σκωτηνό μέρος. Αφηγούνται δύο χωρωδίες (αριστερά-δεξιά) και ένας "αφηγητής"-solo (κέντρο).

(Αριστερή Χωρωδία)

Φώς

Ζωή

Χαρούμενου άνθρωποι

που περπατούν

στους ηλιόλουστους δρόμους

της πόλης

(Δεξιά χωρωδία)

Σκωτάδι

Βιβλία

Χαροκαμένοι μαθητές

που διαβάζουν

στα σκονισμένα γραφία

του δωματίου τους

(Και οι δύο Χωρωδίες)

Τι και εάν πρέπει,

εσύ θέλεις.

(Αφηγητής)

Η ζωή είναι ωραία έξω στον ήλιο

(Και οι δύο)

Τι και εάν πρέπει,

εσύ θέλεις.

~*~

(Αφ.)

Σαν ένα μπουμπούκι που τώρα ανθίζει

η νιώτη

Γεμάτη ζωή είναι και φώς

η νιώτη.

(Αριστ.)

Φως

Ζωή

(Δεξ.)

Σκοτάδι

Βιβλία

(Αφ.)

Και τώρα που θέλεις να ζήσεις

και που η φύση χαίρεται και σε καλεί

εσύ πρέπει

πρέπει να διαβάσεις

(Αρ.)

Τι και εάν πρέπει,

εσύ θέλεις.

(Δεξ.)

Χωρίς βιβλία

χωρίς γνώση

πώς θα ζήσω;

(Αφ.)

Ό,τι σου στερεί την ζωή

ζωή σου υπόσχεται.

Ό,τι σου στερεί την χαρά

χαρά σου υπόσχεται

(Αρ.)

Δεν είναι παρά ένα ψέμμα

αυτό που σου λένε

(Δεξ.)

Δεν είναι παρά ένα ψέμμα

αυτό που κάνεις.

(Και οι δύο)

Δες!

~*~

(Αφ.)

Βγες έξω και ζήσε!

(Και οι δύο χωρ.)

Ζήσε!

(Αφ.)

Βγες έξω και αγάπα!

(Και οι δυο χωρ.)

Αγάπα!

(Αφ.)

Βγες έξω και ερωτεύσου!

(Και οι δύο χωρ.)

Ερωτεύσου!

Ώ, είναι μικρή η ζωή

να την ξοδεύεις σε γνώση

Ώ, είναι μικρή η ζωή

για να γίνει επιβίωση.

(Αφ.)

Ό,τι σου στερεί την χαρά

χαρά σου υπόσχεται.

(Όλοι)

Ό,τι σου υπόσχεται ζωή

την ζωή σού στερεί.

Δες!

Αυτό το ποίημα το έγραψά τα μεσάνυχτα πρός το Σάββατο, την μέρα που ξεκινάω να γράφω πανελλήνιες. Εϊναι ίσως λίγο ιμπρεσσιονιστικό, βγίκε αυθόρμητα (τρυγυρνούσε στο κεφάλι μου και δεν μπορούσα να κοιμηθώ) και γενικά περίεργο. Για να το καταλάβετε καλύτερα, όπως σας είπα, πρέπει να το σκεφτίτε στον χόρο.

Αυτά...

Τώρα το σκέφτεσαι έτσι, γιατί σου στερούν οι πανελλήνιες τον καφέ!

Αν όμως πιείς το εν λόγω ποτό και δε διαβάσεις κάποτε θα χτυπάς το κεφάλι σου!

Τα αγαθά κόποις κτώνται (και δεν είμαι υποστηρικτής του συστήματος)!

Να έχεις υπ' όψη σου (που μάλλον θα ξέρεις) πως το σχολείο δεν είναι απλά μέσο εισαγωγής σε σχολή, με τον ίδιο τρόπο που μια σχολή δεν είναι μέσο απόκτησης πτυχίου κατ' αποκλειστικότητα!

Αυτό που και τα δύο προσφέρουν κυρίως είναι η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια και τα εφόδια για εσωτερική ολοκλήρωση! Μέσα από τη μόρφωση δε γίνεσαι μόνο επιτυχημένος επαγγελματικά αλλά και ολοκληρωμένος άνθρωπος!

(Αυτά, όσον αφορά στο κήρυγμα)

Τώρα, για το ποίημα - χωρικό κατ' εμέ.

Ήταν πλήρως κατανοητή η χωρική του κατανομή και το είδα όμορφα να παρουσιάζεται σε μια σκηνή! Δε μου άρεσαν τα νοήματα όμως και με ενόχλησε το θέμα του! Για αυτό που παρουσιάζει ήταν καλό! Θα προτιμούσα να παρουσίαζε κάποια ωριμότερη άποψη!

Να έχεις υπ' όψη σου (που μάλλον θα ξέρεις) πως το σχολείο δεν είναι απλά μέσο εισαγωγής σε σχολή, με τον ίδιο τρόπο που μια σχολή δεν είναι μέσο απόκτησης πτυχίου κατ' αποκλειστικότητα!

Αυτό που και τα δύο προσφέρουν κυρίως είναι η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια και τα εφόδια για εσωτερική ολοκλήρωση! Μέσα από τη μόρφωση δε γίνεσαι μόνο επιτυχημένος επαγγελματικά αλλά και ολοκληρωμένος άνθρωπος!

(Αυτά, όσον αφορά στο κήρυγμα)

Άλλο γνώση, άλλο καλλιέργια και εσωτερική ολοκλήρωση. Προσωπικά, με αφίνουν παντελώς αδιάφορο οι τύποι των μαθηματικών και της φυσικής και η πολιτικοποιημένη ιστορία και έκθεση. Και δεν νιώθω καμιά ολοκλήρωση και ψυχική καλλιέργια στην βιολογία και στην χημεία...

Εγώ θέλω ένα σχολείο που να με μαθαίνει να σκέφτομαι, να κριτικάρω και να βλέπω. Όχι να αποστιθίζω μασημένη και ξερή "γνώση". Γιατί αυτό κάνουν σήμερα: δεν σε μαθαίνουν να μαθαίνεις, σου λένε "Αυτό είναι, μάθε το!" Ε, εγώ κάτι τέτοιο δεν το θέλω.

Δε μου άρεσαν τα νοήματα όμως και με ενόχλησε το θέμα του!

Αυτά είναι γούστα και αντιλήψεις. Δεν μπορώ να πώ τίποτα. (και εμένα με ενοχλούν τα ποιήματα περί αγάπης, κοινωνικών αγώνων κλπ, αλλά όταν κρίνω ένα ποίημα δεν λέω ότι δεν συμφωνώ, αλλά με το κατα πόσο μου αρέσει ή όχι ο τρόπος που γράφεται)

Θα προτιμούσα να παρουσίαζε κάποια ωριμότερη άποψη!

Ωριμότερη.....δηλαδί;

Γενικά ήταν ένα κάπως πολύ "παιδικό" ποίημα (=όχι επεξεργασμένο με "ποιητικά" στοιχεία, όμορφο λόγο κλπ), αλλά πιστεύω ότι αυτή η αμεσότητά του είναι αυτό που ήθελα και αυτό που το βοηθάει να περάσει την όποια ανατρεχίλα (αν υπάρχει....)

Αυτά...

Edited by Deodonus

Το σχολείο σου μαθαίνει πειθαρχεία, σου δίνει κάποιες βασικές γνώσεις, σε εντάσει σε μια μικρή κοινωνία που σε προετοιμάζει για την μεγάλη στην οποία ζούμε και σε εκπαιδεύει στις μεθόδους παραγωγής.

Επίσης σου δίνει αφορμές και ερεθίσματα να σκεφτείς μόνος σου, να ερευνήσεις κάποια θέματα και να γνωρίσεις τον κόσμο γύρω σου. Αν απαιτείς από το σχολείο ή από οποιονδήποτε άλλο να σου δώσει παιδεία χαιρέτα μας τον πλάτανο. Παιδεία αποκτάς μόνος σου.

Τώρα το γιατί το εκπαιδευτικόσύστημα είναι τόσο ισοπεδωτικό στην Ελλάδα, ε αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των υπερβολών της κοινωνίας μας.

Όσον αφορά το έργο σου τώρα, μου άρεσε πολύ η ιδέα με τις δύο χορωδίες. Το περιεχόμενο δε το βρήκα κάτι το εξαιρετικό, είναι όμως ειλικρινές ποιήμα και αυτό μετράει.

Δεν είμαι οπαδός κανενός συστήματος, πόσο μάλλον του εκπαιδευτικού! :huh:

Συμφωνώ με το Nihilio! :)

Μη σε αναστατώνει η κριτική, όσο κακή κι αν είναι! Η άποψη είναι υποκειμενική αντίδραση και αν δε συμφωνείς, απλά αγνόησέ την! :rolleyes:

• 2 weeks later...

Βρε παιδί μου, ωραία όλ'αυτά, αλλά αυτό το βιβλία δεν παραείναι 'κάπως'; Χάθηκε η Γνώση; Κάτι;

Απλά για να σας το αναφέρω, κύρια πηγή του "..." είναι οι κ***εξετάσεις...

Και δεν εννοώ ότι επειδή δεν γράφω καλά με πιάσανε οι καταθλίψεις... κάθε άλλο: μια χαρά γράφω. Αλλά δεν μπορώ να κάθομαι τόσο καιρό μέσα στο σπίτι σα φυλακισμένος. Θέλω ελευθερία, ανεξαρτησία... Νιώθω πολύ άρρωστος ψυχικά που μου στερείται αυτή η ελευθερία. Σαν αγριοπούλι στο κλουβί.

Και υποθέτω αυτό ήθελε να περάσει και ο Deodonus...