Jump to content

Δαιμόνια


The Blackcloak

Recommended Posts

Διαβάζοντας ορισμένους συγγραφείς του Φανταστικού, αλλά και αρκετές μυθολογίες, παρατήρησα ότι μεγάλος αριθμός των εχθρών που συναντούν οι ήρωες μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:

1) "Δαίμονες" της φωτιάς. Συνήθως είναι πληθωρικές προσωπικότητες, χαρακτηρίζονται από την αδιάκοπη κίνηση, συχνά ανυπόμονοι, οξύθυμοι,αλαζόνες,διαθέτουν περισσότερη ενέργεια απ' όση μπορεί να αντέξει η πλάση και διοχετεύοντάς την σε αυτήν καταστρέφουν, συνήθως την ύλη που βρίσκεται γύρω τους. Οι επιθέσεις τους πνευματικές και σωματικές , είναι συνήθως κατά μέτωπο και δε φοβούνται να αντικρύσουν τους ήρωες, από τους οποίους είναι πιο ισχυροί ή νομίζουν ότι είναι πιο ισχυροί κατά κανόνα(τους περιφρονούν και τους προκαλούν, λανθασμένα ή όχι). Ορισμένες φορές μπορεί να είναι ύπουλοι και διπλωμάτες, αλλά μάλλον επειδή το διασκεδάζουν παρά επειδή το έχουν ανάγκη. Πεποίθησή μου είναι πως ενσαρκώνουν κυριολεκτικά ή μεταφορικά τον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου προς το στοιχείο της φωτιάς και την ανεξέλεγκτη καταστροφικότητα που αντιπροσωπεύει.

Παραδείγματα:Οι περισσότεροι δράκοι στον Τόλκιν και στη Δύση (βλ. κυρίως Νοσφιστής), ο Μπάλρογκ στη Μόρια, οι εχθρικοί Δράκοι στη Γεωθάλασσα (όπως ο Pendor), Οι Καλορμίνιοι στον Lewis, η Χίμαιρα και το Λιοντάρι της Νεμέας, ο Ιάπων Θεός της Φωτιάς(είχε σκοτώσει τη μητέρα του καθώς γεννιόταν),ο Λόκι, ο Ignus από το Torment(οκ αυτός είναι από παιχνίδι απλά ήθελα να γίνω πιο κατανοητός). ο Άτροπος από την Αϋπνία, Suzanowo(Ιάπων θεός της θύελλας), Τιτάνες.

 

2)"Δαίμονες" του ψύχους. Συνήθως είναι πιο νωθροί από τους παραπάνω, αλλά έχουν υπεράνθρωπη αντοχή και υπομονή. Συχνά ρουφούν τη ζωτικότητα των ηρώων και τους ακολουθούν σιγα σιγά μέχρι να εξαντληθούν. Το κυριότερο όπλο τους είναι ο φόβος των ζωντανών προς τον θάνατο καθώς και "παιδικοί" φόβοι όπως το σκοτάδι. Επιτίθονται πρώτα στο μυαλό των ηρώων και μετά στο σώμα τους.

Γενικά είναι πιο τρομακτικοί, αλλά ίσως λιγότερο εντυπωσιακοί ή πραγματικά ισχυροί. Είναι ύπουλοι και συχνά κρύβονται - μεταμφιέζονται.

Παραδείγματα:Οι περισσότεροι απέθαντοι, κυρίως φαντάσματα και βρυκόλακες, το gebbeth στην Earthsea, οι Γίγαντες του Ψύχους στη Σκανδιναυική Μυθολογία, Νύφες του Χιονιού στην Ιαπωνία, οι Nazgul, η Βασίλισσα στη Νάρνια, οι Κήρες στην Ελληνική Μυθολογία, η Ravel στο Torment, Elaith Craulnober, η Hel...

 

Συνήθως θηλυκοί αντίπαλοι ταιριάζουν στη Β' Κατηγορία και αρσενικοί στη Α' αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Το διάβολο δεν τον καταχωρώ κάπου γιατί αν και ξεκίνησε πιο κοντά στην πρώτη έχει παρουσιαστεί και στη δεύτερη κατά καιρούς.

Σίγουρα αυτές οι μορφές όταν τις συναντάμε στη μυθολογία έχουν άμεση σχέση και με το περιβάλλον του λαού που τις γέννησε.

Ο διαχωρισμός αυτός δεν ο διαχωρισμός Χάος-Νόμος, είναι μάλλον πιο απλός.

Ποιά η γνώμη σας; Συμφωνείτε; Ποια κατηγορία προτιμάτε εσείς; Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλους; Γενικά βρίσκετε ότι έχει κάποιο νόημα;Ποιους θεωρείτε πιο επικίνδυνους;

Σχολιάστε.

Link to comment
Share on other sites

Blackcloak πολύ καλό,

αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να συμπληρώσω πως η δεύτερη κατηγορία προφανώς αντιπροσωπεύει τον αρχέγονο έμφυτο φόβο του Ανθρώπου στο σκοτάδι και κατ 'επέκταση στο θάνατο.

 

ο Διάβολος λογικά καταχωρείται (κατα τη γνώμη μου) στην πρώτη κατηγορία αφού παρουσιάζεται σαν πλέον φωτεινός (μάλλον είναι και η μόνη φωτεινή μορφη στο χριστιανικό μυθο, και μοιάζει πάρα πολύ με το Λόκι).

 

Τώρα για επικινδυνότητα..... προσωπικά θεςρώ πιο επικίδυνους τους δεύτερους, και αν ήμουν ήρωας ενώς φανταστικού διηγήματος φυσικά θα προτιμούσα να έχω αντιπάλους απο την πρώτη κατηγορία.

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

Η κατάταξη με εντυπωσίασε, αλλά ας μην ξεχνάμε τα άλλα ΤΡΙΑ στοιχεία

Αέρας: Πλάσματα με απίστυετη ταχύτητα, την ικανότητα για δολοπλοκία και ψευδαισθήσεις. Παραδείγματα τέτοιων πλασμάτων είναι μη απτά, ή ήρωες με την ικανότητα του νοητικού ελέγχου

Νερό: Όντα που υποδηλώνουν την αναγέννηση. Μερικά από αυτά έχουν αρκετές κρυμμένες δυνάμεις, ή αναλαμβάνουν τον ρόο κριτών.

Κενό: Πλάσματα με τον θάνατο και την ισορροπία, που κρατούν μέσα τους την δύναμη της επιβολής. Αρκετά απόαυτά υποστηρίζουν ότι δρουν για μία ανώτερη δύναμη.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι, ουσιαστικά, Black, αναφέρεσαι σε τακτικές προσέγγισης. Οι δαίμονες τύπου Α είναι επιθετικοί. Οι δαίμονες τύπου Β πολυμήχανοι. Ένας δαίμονας Α, αν θέλει να πάρει κάτι από εσένα, θα σε γρονθοκοπήσει καταπρόσωπο και θα το πάρει. Ένας δαίμονας Β θα σου κλείσει τα μάτια και θα σε οδηγήσε σ'ένα γκρέμο, και, όταν έχεις τσακιστεί εκεί, θα σου κλέψει το αντικείμενο της επιθυμίας του.

Link to comment
Share on other sites

Αν και αυτή είναι μία κάπως...απότομη αντιμετώπιση τους, θα έλεγα ότι στην κατηγορία του ψύχους ανήκουν οι δαίμονες succubus ή τα πλάσματα του Εφιάλτη. Στη φωτιά άλλα παραδείγματα έχουμε τους κλασσικούς πειθετικούς δαίμονες. Στο νερό έχουμε πλάσματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή ή μια παραλλαγή της, όπως δαίμονες που διαφθείρουν γυναίκες εγκύους και άλλα που ειδικεύονται στη δημιουργία νέων πλασμάτων.

Στη γη ανήκουν όντα-αρχιτέκτονες ή που έχουν το χαρακτηριστικό της απύθμενης στωικότητας και στο κενό είναι τα κλασσικά πνεύματα του θανάτου ή οι μεσ΄΄αζοντας στις αντιπαραθέσεις των στοιχείων

Link to comment
Share on other sites

Βασικά συμφωνώ με τον Atrelegis κι εγώ κάπως έτσι το είχα δεί, όσον αφορά τη φωτιά κ' τον πάγο. Αλλά δεν το είχα δεί με βάση τα στοιχεία της φύσης τόσο , όσο με βάση τον τρόπο αντιμετώπισης των πλασμάτων αυτών πρός τους θνητούς. Σκεφτόμουν ότι οι άλλες τρείς κατηγορίες που ανέφερες θα μπορούσαν να ενταχτούν σε αυτή του "ψύχους", αφού χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους επίθεσης... και γενικά λίγο ακατανόητες για τους ανθρώπους.

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα ότι με τον όρο Δαιμόνια εννοούσες υπερφυσικά πλάσματα γενικότερα, όχι μόνο τους κακούς της όλης υπόθεσης!

Η κατάταξη στα στοιχεία αφορά σε μία γενι΄κή παράθεση του χαρακτήρα και των ικανοτήτων τους! Τα είδη της Γης, ας πούμε, μπορεί να κατατάσσονται στην οικογένεια του υλικού που ανήουν και του Αέρα στον σχετικό άνεμο!

Link to comment
Share on other sites

Ατρελέγιε, τα στοιχία δεν είναι (κατα σειρά) Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και η Πέμπτη Ουσία (Quinta Essentia), που απ'ό,τι έχω καταλάβει είναι η ζωή; το κενό δεν το θυμάμαι πουθενα, με παραξενεύει....

 

Anyway, και εγώ θα κατέτασσα τους δαίμονες ανάλογα το στοιχείο τους, μόνο ίσως λίγο διαφορετικά:

 

Φωτιά: δυναμικοί, επιθετικοί και γενικά "εξωστρεφείς"

Αέρας: "σιωπηλοί", αεικίνητοι και πιο ύπουλοι

Γη: στρατιγικοί, με υπόμονή και επιμονή

Νερό: "διπλωμάτες", ευέλικτοι και "γεμάτοι εκπλήξεις"

Πεμτη Ουσία: μυστίριοι, που έχουν να κάνουν με τον θάνατο

 

Βέβαια, πάω ίσως λίγο πάσσο σε αυτές τις κατηγορίες. Και αυτό γιατί δεν έχω διαβάσει σχετικές φιλοσοφίες (η κατάταξη έγινε με βάση τις γνώσεις μου στην αστρολογία). Πάντως με τον διαχωρισμό "φωτιά-ψύχος" δεν έχω πρόβλημα. Είναι μάλλον πιο γενικός, ενώ αυτός εδώ πιο ειδικός.

 

Αυτά...

Edited by Deodonus
Link to comment
Share on other sites

Καλά το δικό μου γούστο το ξέρετε ήδη... περισσότερο μου αρέσουν οι δαίμονες της φωτιάς!

Γενικά έχω αδυναμία στο στοιχείο της φωτιάς και σε ό,τι συνεπάγεται!

Νομίζω πως είναι σωστός ο διαχωρισμός που κάνετε για τα στοιχεία που καθορίζουν τον χαρακτήρα των δαιμόνων ή πλασμάτων που προκύπτουν απο αυτά.

Η δική μου κατάταξη θα ήταν παρόμοια... και υποθέτω πως η πέμπτη ουσία που αναφέρεις deodonus είναι ο αιθέρας.

Ισως το ίδιο εννοεί και ο Atrelegis... γιατί το κενό σαν κενό δεν είναι στοιχείο της φύσης παραδοσιακά, ίσως σε κάποιο fantasy κόσμο να είναι ή σε δικές σου ιδέες.

Link to comment
Share on other sites

Το κενό είναι στοιχείο στην Αλχημεία και του Ηρακλείτου. Ονομάζεται Κενό, γιατί δεν άνήκει στο απτό πεδίο αντίληψής μας, όπως τα άλλα τέσσερα. Οι ονομασίες που του προσάπτουν, όπως Πεμτουσία και Αιθέρας, είναι εναλλακτικές ονομασίες του, κυρίως γιατί συμβάλλουν σαν μέσα εξισορρόπησης των ενώσεων στη φύση.

Άλλα στοιχεία που έχω ακούσει, είναι: Κόκαλο, Αίμα, Σάρκα και Νερό (σώμα), Χρόνος, Χώρος, Αντίληψη και Ερμηνεία (σύμπαν) Κλίποθ, Ούσαρ, Λευκα Πεδία και Τροχός της Αλλαγής ΄(Πόλοι των Ιδεών. Υποδηλώνουν αντίστοιχα Καλό, κακό, Νόμο και Χάος).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..