Jump to content

H Γένεση των Γοργόνων

AlienGreek

Recommended Posts

H Γένεση των Γοργόνων

Μια φορά κι έναν καιρό  στο νησί της Τήνου,σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι  ζούσε  ένα μικρό αγόpι με τη γιαγιά του . Ήταν πολύ φτωχοί και πεινασμένοι, και κάθε βράδυ η γιαγιά του θα του  έλεγε την ιστορία του χρυσού ψαριού των βυθών,για να τον κάνει να κοιμηθεί . Το αγόρι ονειρευόταν να βρει το χρυσό ψάρι, να γίνει πλούσιος και να αγοράσει ένα σπίτι για αυτόν και τη γιαγιά του.Μια μέρα η γιαγιά είπε στο αγόρι ότι θα ταξίδευε σε μια μακρινή γη, και επειδή ήταν πολύ γριά ίσως δεν θα είχε αρκετό χρόνο για να επιστρέψει .Πριν φύγει, προειδοποίησε το αγόρι να μην γίνει ψαράς, και να μην ψάχνει για το χρυσό ψάρι ,γιατί μόνο δυστυχία θα του έφερνε Μετά  έφυγε και δεν επέστρεψε ποτέ. Όταν το αγόρι μεγάλωσε, αγόρασε ένα δίχτυ, ένα σκάφος και πήγε να ψάξει για το χρυσό ψάρι. Την πρώτη μέρα έπιασε πολλά ψάρια, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν χρυσo, και έτσι έδωσε όλα τα ψάρια στους φτωχούς. Οι άλλοι ψαράδες  tov γελοιοποίησαν  που  έδωσε δωρεάν τόσα καλά ψάρια. Αλλά την επόμενη μέρα οι πλούσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από τη βάρκα του αγοριού, έσπρωξαν τους φτωχούς και πήραν τα ψάρια. Κανείς δεν αγόρασε ψάρια εκείνη την ημέρα. Οι φτωχοί, επειδή δεν είχαν χρήματα, και οι πλούσιοι επειδή τους πήραν δωρεάν. Όταν οi άλλοι ψαράδες είδαν τι συνέβη ,του απαγόρευαν του αγοριού να ψαρεύει ξανά, και ια να σιγουρευτούν ότι δεν το έκανε, βύθισαν τη βάρκα του στη θάλασσα.Το αγόρι, απελπισμένο, γύρισε στο σπίτι του. Εκείνο το βράδυ, ενώ μαγειρεύε το τελευταίο ψάρι, άκουσε ένα χτύπημα στην πόρτα. Το άνοιξε και είδε μια γριά γυναίκα μπροστά του. Έμοιαζε πολύ με τη χαμένη γιαγιά του, αν και το αγόρι είχε ξεχάσει πώς φαινόταν πραγματικά η γιαγιά του.

"Καλησπέρα, αγόρι", είπε η γριά.

"Καλησπέρα γριά γυναίκα ,και παρακαλώ ελάτε μέσα. Εάν είστε κουρασμένοι, θα σας επιτρέψω να κοιμηθείτε στο κρεβάτι μου, εάν πεινάτε θα σας δώσω όλα τα τηγανητά ψάρια μου".

Η γριά μπήκε στο ξύλινο σπίτι, και το αγόρι έκλεισε την πόρτα πίσω της.Το σπίτι ήταν μικρό. Ένα δωμάτιο, δύο καρέκλες, ένα κρεβάτι και ένα τραπέζι. Πάνω στο τραπέζι i γριά είδε ένα πιάτο γεμάτο με τηγανητά ψάρια,και χωρίς να ρωτήσει το αγόρι, πήρε όλα τα ψάρια και τα κατάπιε σε μια στιγμή.

"Ευχαριστώ αγόρι", είπε η γριά, "ήμουν πολύ πεινασμένη. Προέρχομαι από μακριά, ταξίδεψα  χιλιάδες μίλια στον ωκεανό, χωρίς μέρος για ξεκούραση και χωρίς φαγητό. Όταν είδα αυτό το νησί, αποφάσισα να σταματήσω εδώ. Χτύπησα κάθε πόρτα, ζητώντας φαγητό και καταφύγιο, αλλά κανείς δεν με βοήθησε. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού είναι κακοί, αλλά εσείς είστε  διαφορετικός και έχετε καλή καρδιά. Τώρα, zητήστε ότι θέλετε και θα σας το δώσω.

Το αγόρι δεν μίλησε . Τι θα μπορούσε να του δώσει αυτή η ηλικιωμένη φτωχή γυναίκα, που δεν είχε καν παπούτσια να φορέσει. Τότε θυμήθηκε την παλιά του επιθυμία να πιάσει το χρυσo ψάρι και αποφάσισε να το δοκιμάσει.

«Θέλω να πιάσω το χρυσό ψάρι», είπε το αγόρι.

Η γριά γυναίκα χαμογέλασε.

"Αν eγώ πεθάνω απόψε, αν ρίξετε το σώμα μου στο νερό, εάν ρίξετε τα δίχτυα στο ίδιο μέρος και αν περιμένετε μέχρι το πρωί ,τότε θα πιάσεις το χρυσό σου ψάρι, καλόκαρδο αγόρι», είπε η γριά γυναίκα, "Αλλά προσέξτε να μην αγγίξετε το λέπια του ,να μην ερωτευτείτε το ψάρι και να μην το ακολουθήσετε ».

Αφού είπε αυτά τα τελευταία λόγια, η γριά κοιμήθηκε. Το αγόρι άρπαξε ένα μαχαίρι, τηv σκότωσε, και μετά πήρε μια βάρκα και πήγε πολύ μακριά. Όταν είδε ότι οι άλλοι ψαράδες δεν τον ακολουθούσαν,σταμάτησε και έριξε το σώμα και τα δίχτυα στο ίδιο σημείο, όπως του είπε η ηλικιωμένη γυναίκα. Περίμενε μέχρι το πρωί ,μετά έβγαλε τα δίχτυα και είδε μέσα τους ένα μεγάλο ψάρι με χρυσές λέπιες.

«Σε παρακαλώ, άσε με να φύγω», είπε το ψάρι.

«Αν σε αφήσω να φύγεις,τι θα μου δώσεις σε αντάλλαγμα », είπε το αγόρι.

«Θα σου δώσω μια από τις χρυσές λέπιες μου», είπε το ψάρι."Επιλέξτε έναν που σας αρέσει, και πάρτε το, είναι δικό σας"

Το αγόρι θυμήθηκε ότι η γριά γυναίκα τον είχε προειδοποιήσει να μην αγγίξει τις λέπιες ,αλλά ή λέπιες ήταν χρυσές και το φτωχό αγόρι δεν μπορούσε να αντισταθεί.Έτσι άγγιξε τις λέπιες και ξαφνικά η απληστία τον κατέκτησε, και πήρε το μαχαίρι και τις αφαίρεσε όλες μία προς μία. Όταν τελείωσε,έριξε τα ψάρι σε μια γωνία της βάρκaς και μάζεψε όλες τις χρυσές λέπιε.Τώρα ήταν πλούσιος και άρχισε να χορεύει. Χόρεψε για ώρες και ώρες, έως ότου τον πήρε μια φοβερή πείνα. Τότε θυμήθηκε για το ψάρι ,και γύρισε και είδε ότι το ψάρι είχε μεταμορφωθεί σε  μια όμορφη γυμνή γυναίκα. Το αγόρι πήρε το δίχτυ και κάλυψε τη γυναίκα.

«Ποιά είστε εσείς», είπε το αγόρι, "πώς βρεθήκατε μέσα στη βάρκα μου?"

«Είμαι η βασίλισσα των βυθών», είπε η γυναίκα,« Το βασίλειό μου είναι δέκα χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ζω εκεί με τους υπηκόους μου, και τρώμε τα πτώματα των πνιγμένων ανθρώπων. Αυτή τη νύχτα μύριζα ανθρώπινη σάρκα και σηκώθηκα από τα βάθη.»

«Θα με φάτε και εμενα ;» είπε το αγόρι τρομαγμένο.

«Όχι», είπε η βασίλισσα, «γιατί τώρα που έχασα τις χρυσές μου λέπιες, έγινα άνθρωπος και δεν μπορώ να φάω ανθρώπινη σάρκα και δεν μπορώ να επιστρέψω στο βασίλειό μου, γιατί τα άλλα ψάρια θα με φάνε. Αλλά σε τρεις μέρες οι χρυσές μου λέπιες θα μεγαλώσουν και θα επιστρέψω στο βασίλειό μου. Μέχρι τότε, μείνε μαζί μου αγόρι », και πλησίασε και έβαλε τα χέρια της στο λαιμό του, και τον φίλησε.

Έτσι το αγόρι έμεινε μαζί της, καi επειδή ήταν όμορφη, την ερωτεύτηκε, αν και η ηλικιωμένη γυναίκα τον είχε συμβουλεύσει να μην το κάνει. Eζησαν μαζί στο σκάφος για τρεις ημέρες και η βασίλισσα των βυθών γέννησε ένα ζευγάρι δίδυμα. Έμοιαζαν με ανθρώπους, αλλά είχαν ουρές ψαριών.

" Αυτά είναι τα αγαπημένα μου παιδιά ", είπε η βασίλισσα, "θα τους ονομάσω γοργόνες",και αφού τους φίλησε, τους πέταξε στh θάλασσα

Την αυγή της τέταρτης μέρας , το δέρμα της βασίλισσας είχε καλυφθεί εντελώς από χρυσές λέπιες

« Πρέπει να επιστρέψω στο βασίλειό μου τώρα »,είπε η βασίλισσα στο αγόρι,« Αντίο αγάπη μου, και παρακαλώ,μη με ακολουθήσεις », και πήδηξε στη θάλασσα και μετατράπηκε ξανά σε ψάρι.

Το αγόρι, τρελά ερωτευμένο με τη βασίλισσα, πήδηξε πίσω της, αλλά η βασίλισσα τον δάγκωσε και του έκοψε τα πόδια. Τώρα το αγόρι δεν μπορούσε να την ακολουθήσει και επέστρεψε στη βάρκα, ενώ η βασίλισσα εξαφανίστηκε στα βάθη της θάλασσας. Δεν είδαν ποτέ ξανά ο ένας τον άλλον.

Μερικά  χρόνια αργότερα ,σε όλο το νησί άρχισαν να κυκλοφορούν λέξεις για την εμφάνιση κάποιων παράξενων πλασμάτων, μισώ ανθρώπω και μισώ ψαρι.Μερικοί από τους ψαράδες είχαν προσπαθήσει να τους πιάσουν, αλλά τα παράξενα πλάσματα γλίστριζαν πάντα από τα δίχτυα τους.Κάποιος άλλος είχε προσπαθήσει να τους τραβήξει με φρέσκα δολώματα ψαριών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φαινόταν ότι αυτά τα πλάσματα δεν έτρωγαν ψάρια.

« Τους είδα, αφέντη », είπε ένας υπηρέτης, ενώ σερβίρε τσάι στον πλούσιο αφέντη του, «τους είδα να κολυμπούν κοντά μου. Είχαν ουρές  ψαριόν  ,μου χαμογέλασαν και μετά εξαφανίστηκαν. Ορκίζομαι ότι υπάρχουν. 

«Ξέρω ότι υπάρχουν», είπε ο πλούσιος αφέντης,« Επειδή εγώ είμε ο πατέρας τους» και έπιε γρήγορα το τσάι και ζήτησε από τον υπηρέτη να του φέρει τα ξύλινα πόδια του.

« Δεν μου είπες ποτέ πώς έχασες τα πόδια σου, αφέντη », είπε ο υπηρέτης.

«Καθίστε κάτο ,και εγώ θα σας πω», είπε ο αφέντης

Και ο υπηρέτης κάθισε κάτο , και ο αφέντης του είπε την ιστορία που μόλις διαβάσατε

Edited by AlienGreek
  • Like 5

• 4 months later...

Πολὺ δυνατὴ φαντασία!

Τὸ κείμενο ΑΠΑΙΤΕΙ ἐπιμέλεια!  Πολλὰ ὀρθογραφικά λάθη, 'λέπια' (ὄχι 'λέπιες') καὶ ἄλλα ποὺ μειώνουν τὸ πανέμορφο ἀποτέλεσμα.