Nick V. Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 Όνομα Συγγραφέα: Nick V. Είδος ποιήματος: ό,τι να 'ναι Αριθμός Στίχων: 62 Σχόλια: - Ψάθινα καπέλα ψάθινα καπέλα φοράγαμε και στα βλέμματά μας καθρέφτιζε το περπάτημα των φλαμίνγκο αργόσυρτο και χορευτικό στον παφλασμό της θάλασσας συντονισμένο την ποδιά μιας σπαρμένης γης νήμα προς νήμα κεντούσαμε με τα κεντριά του ήλιου χρυσάνθεμα φθινοπωρινά μες στο πρωτοκαλόκαιρο στις μεθυσιές των ανέμων νοτισμένα στη μοναξιά μας στέκαμε κι όλα δικά μας παραδομένα κι αμοίραστα τα 'χαμε το χαμόγελό τους χαμόγελό μου η καρδιά τους καρδιά μου κι η φωνή τους φωνή μου ψάθινα καπέλα φοράγαμε και στα χείλη μας λιτάνευε η ευωδιά της ελπίδας αφώλιαστη κι άτρυγη στης μνημοσύνης τον νόστο ριζωμένη κι όταν τ' αστέρια μιας πανσέληνης νύχτας ασημένιο στεφάνι φορέσαμε ελάμπανε μες στη σκέψη μας άστρο εφήμερο τ’ απατηλό των χελιδονιών τ' ονειροπόλημα κι ως την αυγή στέκαμε ακόμα κι όλα δικά μας παραδομένα ακόμα κι αμοίραστα τα 'χαμε νεκρική σιγή και παγωνιά και καμένη γη νεκρική σιωπή κι αλησμονιά και οδύνη απέραντη ψάθινα καπέλα φθαρμένα και στην άκαρπη άμμο θαμμένα άηχα κύματα μακρινά μάταια και ανώφελα στο θάμπος του χρόνου κρυμμένα 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ἀπόστολος Βρανᾶς Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 Ἀσύλληπτη εἰκονοποίηση (π.χ., κεντριὰ τοῦ ἥλιου, τ'ἀπατηλὸ τῶν χελιδονιῶν τ'ὀνειροπόλημα, ...), πλούσιο λεξιλόγο (ἄτρυγη, νόστο, θάμπος, ...), ἀναμενόμενη ψυχολογικὴ μαυρίλα. Σὲ ὁρισμένα σημεῖα νόμιζα ὅτι διάβαζα Ἐλύτη ... Δὲν ὑπερβάλλω! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts