Popular Post Kriton Posted April 30, 2022 Popular Post Share Posted April 30, 2022 Όνομα Συγγραφέα: Κρίτων Γρηγοράκης Είδος: Τρόμος Βία; ναι Σεξ; όχι Αριθμός Λέξεων: 1,666 Αυτοτελής; ναι Σχόλια: Για τον 56ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας (ΘΕΜΑ: Συγγραφέας) sff Η συνέντευξη.pdf 9 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία. Spoiler Αρκετά καλογραμμένο (έως πολύ, θα έλεγα.) Έχω την αίσθηση, όμως, ότι η πρώτη πρότασή σου -αλλά και η παραλλαγή της στο τέλος- είναι ποιοτικά ένα κλικ πιο κάτω απ’ το υπόλοιπο κείμενο με αποτέλεσμα να μπερδεύει λίγο (ή, τουλάχιστον, με μπέρδεψε λίγο εμένα στην πρώτη ανάγνωση.) Συνολικά μου άρεσες αν και σε βρήκα κάπως, πώς να το πω, «έντεχνο» (όχι ότι είναι κακό αυτό, αλλά το ρίσκο που πήρες π.χ. στο «Το τέλος της τελειότητας» και έγραψες, νομίζω, λίγο πιο ελεύθερα, μου κέντρισε κάπως περισσότερο το ενδιαφέρον.) Ωραία συμμετοχή. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αρίστος Posted May 17, 2022 Share Posted May 17, 2022 Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση ... Spoiler Ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα τον σχεδόν αλάνθαστο τρόπο γραφής σου (και λέω σχεδόν γιατί όντας μη ειδικός μπορεί να μην εντόπισα κάτι). Οι περιγραφές σου και οι εικόνες που δημιουργείς στον αναγνώστη με την "Συνέντευξη" είναι τόσο "ζωντανές". Τόσο "απτές". Το μοναδικό πρόβλημα, κατά το προσωπικό μου πάντα γούστο, είναι ότι ενώ προσπάθησες να δώσεις κάποια στοιχεία πλοκής, στο τέλος άφησες πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Αν και είμαι λάτρης έργων, που ο κάθε αναγνώστης μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία, δεν είχα την ίδια αίσθηση με την "Συνέντευξη" 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted May 17, 2022 Share Posted May 17, 2022 (edited) Spoiler Ωραία συμμετοχή με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Καλογραμμένη και σφιχτή, ακροβατούσε μεταξύ λυρισμού και πεζού, κάτι που έδινε μια σπιρτάδα στο κείμενο. Το τέλος μου φάνηκε βιαστικό κι απότομο ενώ άφηνε μερικά ερωτηματικά στον αέρα. Θα μπορούσες να την αναπτύξεις λίγο ακόμη για να αγγίξει το τέλειο. Καλή επιτυχία! Edited May 17, 2022 by gismofbi 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CountJorge Posted May 20, 2022 Share Posted May 20, 2022 (edited) Ευχαριστούμε για το κείμενο και Καλή επιτυχία! Spoiler Ευανάγνωστο και καλογραμμένο το κείμενο. Μου άρεσε το πως χτίζεται σταδιακά η δυναμική μεταξύ του συγγραφέα και της δημοσιογράφου και θεωρώ ότι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση λειτουργεί πολύ καλά. Ωραία και η περιγραφή του χώρου, πολύ ζωντανή. Στα μείον θα έβαζα μόνο το κάπως απότομο κλείσιμο του κείμενου. Όπως είπα χτίζεται μια ωραία δυναμική μεταξύ των δύο κατα την διάρκεια της συνέντευξης με σταδιακή εξέλιξη της πλοκής μέσα απο τα "flashback" του συγγραφέα που όμως στο τέλος δεν οδηγεί σε αντίστοιχη κορύφωση. Επίσης λίγο περισσότερη σωματοποίηση και διάλογος μεταξύ συγγραφέα και δημοσιογράφου πιστεύω θα έδιναν στο κείμενο. Συνολικά πολύ ενδιαφέρον κείμενο! Edited May 20, 2022 by CountJorge 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 Spoiler ο τίτλος το αδικεί και είναι πολύ συνηθισμένος. Υπάρχουν σίγουρα ένα σωρό διηγήματα με τον ίδιο τίτλο. Κοσμοπλασία : υπεροχη ιδέα, το εφιαλτικό πλατό της συνέντευξης, τα μυστηριώδη βιβλία, η διορία των δέκα ετών. Μου άρεσαν ακόμη και οι τίτλοι των βιβλίων, και η υπόθεσή τους, όπως οι ανεμόμυλοι. Χαρακτήρας : ναι, ταυτιζόμαστε απόλυτα και μια σκοτεινή πλευρά μας θα ήθελε να ζήσει κάτι παρόμοιο (σκοτεινή πλευρά, είπα). Γλώσσα : η χρήση της έκανε πιο έντονη την έκπληξη και την απόλαυση, μιας και προηγούνταν προτάσεις του κάθε γεγονότος που μεγάλωναν την αγωνία. Όπως ο θάνατος του ντεντέκτιβ (ήταν όντως θέμα ζωής και θανάτου). Πολύ καλή γραφή, πραγματικά. Εκτέλεση : Σίγουρα μέσα στο θέμα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν μου αρέσει ή όχι το τέλος. Σίγουρα δεν δίνεις κάποια λύση αλλά επειδή το όλο σκηνικό της συνέντευξης έχει και τον παραλογισμό του, μπορώ να δεχτώ ένα τόσο ανοιχτό τέλος. Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιώργος77 Posted June 6, 2022 Share Posted June 6, 2022 Καλησπέρα κι από μένα, Spoiler Επέλεξες να παρουσιάσεις τις τελευταίες ώρες ενός παρανοϊκού (;) συγγραφέα, και δεν απέτυχες. Σε τέσσερις σελίδες κατορθώνεις να μας κρατάς το ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου (και, βασικά, κατά το προσωπικό μου γούστο), η πρόζα σου είναι λίγο «βαριά», κι αυτό μειώνει την αίσθηση του σασπένς. Τα επίθετα, οι μεταφορές και οι παρομοιώσεις μπορεί να τονώνουν τη λογοτεχνική αξία ενός κειμένου, αλλά εδώ το ζήτημα είναι η τρέλα, το αίμα, η αγωνία και το απροσδόκητο φινάλε, κατά προτίμηση σε ένα ξέσπασμα βίας. Ένα πιο λιτό, πιο «δωρικό» γράψιμο κάνει το ρυθμό της αφήγησης πιο κοφτό, πιο στακάτο. Εκτός αν δεν θες ένα γρήγορο ρυθμό, οπότε το αφήγημά σου θεωρείται ότι πέτυχε τους στόχους του 100%. Καλή επιτυχία! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rōnin Posted June 7, 2022 Share Posted June 7, 2022 Καλή επιτυχία Spoiler Η ιστορία ξετυλίγεται με τέτοιο τρόπο που ένιωσα να βλέπω ένα θρίλερ, στο οποίο ο πρωταγωνιστής είναι μια από τις μαριονέτες, ενώ τα νήματα δε μαθαίνουμε ποιος τα κινεί. Ακόμη και η γυναίκα που του παίρνει τη συνέντευξη δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ο ενορχηστρωτής της πλεκτάνης ή το εκτελεστικό όργανο κάποιου που κοιτάει από ψηλά τα πιόνια του. Η λεπτομερής περιγραφή της φαίνεται να υποδηλώνει την προσπάθεια που κάνει το υποσυνείδητο του πρωταγωνιστή να καταλάβει τι είναι αυτό που τον απειλεί. Αντίθετα, ο Βλαδίμηρος έχει όνομα γιατί είναι ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που δε χρειάζεται πολλές αναλύσεις. Το κείμενο θα μπορούσε να ακούγεται σαν μονόλογος-αφήγηση του πρωταγωνιστή αν η ιστορία γινόταν ταινία και «ντυνόταν» με ένα καλό sound track. Νομίζω πως η Συνέντευξη με συνεπήρε. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted June 10, 2022 Author Share Posted June 10, 2022 (edited) Μια που τέλειωσε ο διαγωνισμός, να πω δυο πράγματα (δεν ήθελα νωρίτερα για να μην επηρεάσω - χαλάσω τη διαδικασία ψηφοφορίας και απόψεων). 1. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις παρατηρήσεις / εντυπώσεις. Ειλικρινά 😊. (όπως ευχαριστώ και για τη βαθμολογία που μου δώσατε - με τιμάτε). 2. Η συγγραφική αυτή άσκηση έχει δυο πράγματα (που δεν ξέρω αν τα πρόσεξε κανείς), που τους έδωσα σημασία κατά τη συγγραφή της: Ο συγγραφέας μπορεί να είναι κάλλιστα και Η συγγραφέας. Δεν υπάρχει πουθενά αντωνυμία που να υποδηλώνει το φύλο. Φυσικά για κάποιον λόγο, όλοι (ή σχεδόν όλοι) θεωρούν άρρενα συγγραφέα (σεξιστική κοινωνία; 🤔). Ο αριθμός των λέξεων 1666 δεν είναι τυχαίος (εντάξει θεώρησα ότι εάν έφτιαχνα κάτι με 666 θα ήταν υπερβολικά μικρό). 3. Ο στόχος μου ήταν να είμαι μέσα στο κεφάλι του/της συγγραφέως και του πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα - χωρίς να είναι απαραίτητα αυτή η πραγματική(!) πραγματικότητα. Δεν ξέρω πόσο πολύ το πέτυχα - αλλά κρίνοντας από τα σχόλια (και το "παράπονο" για τον τρόπο κλεισίματος της ιστορίας), μάλλον το πέτυχα. Σας ευχαριστώ και πάλι, όλους. Edited June 10, 2022 by Kriton 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 (Σε σχέση με αυτό που γράφεις πιο πάνω: εγώ θεώρησα πως είναι γυναίκα, μολονότι δεν διευκρινίζεται.) Καλησπέρα λοιπόν, Κρίτωνα,, τα σχόλιά μου είναι τα εξής: Ιστορία Πάρα πολύ ωραία ιδέα, πάρα πολύ ωραία αφήγηση. Το έχασα κάπως στο τέλος. Πώς ακριβώς ήρθε το τέλος; Δεν μπορώ να πω πως το κατάλαβα. Γλώσσα Εξαιρετική και πυκνή. Δεν έχω να πω κάτι εδώ πραγματικά. Κατά τόπους είχες κάτι το παραληρηματικό, το ονειρικό, κάτι που σε έκανε να αναρωτιέσαι αν διαβάζεις μία ιστορία ή μία φαντασίωση, Θεωρώ ότι ταίριαζε όμως με το κλίμα. Πρόσωπα Απολύτως ταυτίζεσαι με τον ήρωα/ ηρωίδα (εγώ την οπτικοποίησα ως ηρωίδα) και ζεις την κάθε στιγμή της ιστορίας. Ακολουθείς παράλληλη πορεία μέχρι το τέλος. Ο Βλαδίμηρος επίσης όπως έπρεπε να είναι, μέχρι και το όνομά του μου άρεσε πολύ. Θα πω ότι, όντως, κάποιες φορές νιώθεις πως ο κεντρικός ήρωας δεν είναι ακριβώς πρόσωπο αλλά…σύμβολο; Συλλογική συνειδητότητα; Κάτι άλλο; Δεν ξέρω. Δεν έχει όνομα και δεν χρειάζεται να έχει. Θεωρεί κανείς πως ο/η συγγραφέας ανέδειξε τον εαυτό του/της και μετά τον/την κατέστρεψε. Γιατί; Άγνωστο. Πώς, επίσης άγνωστο. Για αυτό θεωρώ πως η ονειρική αίσθηση που είχε το κείμενο τελικά ταίριαζε, καθώς μένουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όπως στα όνειρα. Διεκπεραίωση Μέσα στο θέμα μέχρι κόκκαλο. Αλλά εγώ, προσωπική άποψη αυτό, θα ήθελα ένα σαφέστερο τέλος. Και από όσο είδα είχες και έξτρα λέξεις περιθώριο να χρησιμοποιήσεις. Βασικά το φαντάζομαι άνετα ως επεισόδιο Black Mirror ή Love, Death and Robots. Κυρίως Black Mirror όμως. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου και για τη δεύτερη θέση στο βάθρο! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted June 12, 2022 Author Share Posted June 12, 2022 @Ιρμάντα σε υπέρευχαριστώ για τα σχόλια σου. Μόνο, που ούτε εγώ ξέρω αυτά με τα Black Mirror ή Love, Death and Robots. Με έβαλες τώρα στο τριπάκι να τα ψάξω. Μου έβαλες homework. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 @KritonNetflix! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ἀπόστολος Βρανᾶς Posted July 7, 2022 Share Posted July 7, 2022 Κρίτων, καλησπέρα. Ἐμένα μοῦ ἄρεσε πάρα πολύ! Πλοκή, γλῶσσα δόμηση τῶν δύο πρωταγωνιστῶν, ... Συμφωνῶ μὲ κάποιους/ες συσχολιαστές/άστριες ὅτι τὸ τέλος ἦταν λιγάκι εὐσπευσμένο (θὰ μποροῦσες νὰ εἶχες προσθέσει λίγο περισσότερο (ἕνα τρίτο σελίδας; μισή σελίδα;) ἀλλὰ τότε θὰ ἔχανες βέβαια τὸ 'μαγικὸ' ἀιρθμὸ τῶν 1666 λέξεων. Ὑπέροχος, φίλε μου! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts