Jump to content

Τα Γραπτά του παππού μου

CountJorge

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Καραΐσκος
Είδος: τρόμος
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 933
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 56ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Συγγραφέας

Τα Γραπτά του Παππού μου.pdf

• Like 5
  • Thanks 4

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Spoiler

Νομίζω πήρε το μάτι μου κάποια μικρολαθάκια (αν ξαναδείς το κείμενο, πιστεύω, θα τα εντοπίσεις.) Η αίσθησή μου είναι ότι πατάς κάπως οριακά στο θέμα του διαγωνισμού. Πάντως, η γενικότερη ιδέα σου μου άρεσε. Ίσως να ήθελα να το είχες αναπτύξει περισσότερο.

• Like 2

Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Νίκος, που γενικότερα πιστεύω ότι έχει κάνει σε όλα τα κείμενα του διαγωνισμού πολύ εύστοχες παρατηρήσεις (σε ευχαριστούμε Νίκο - τουλάχιστον εγώ προσωπικά).

Επιπροσθέτως θα ήθελα να πω ότι περιγράφεται πολύ ωραία ο χώρος, η αίσθηση που δημιουργείται, οι όποιες σκέψεις του ήρωα, αλλά έχει μια αργή (έως καθόλου) εξέλιξη. Δηλαδή το κείμενο είναι περισσότερο περιγραφή μια κατάστασης / εικόνας, παρά κάποια εξέλιξη της ιστορίας -ούτε εξέλιξη δράσης ούτε ψυχολογική εξέλιξη του ήρωα. Δηλαδή ο ήρωας μπαίνει και παγιδεύεται.

Σημειωτέον, στην αρχή του κειμένου λέει ότι δεν θα ήθελε να παγιδευτεί εκεί μέσα και μετά παγιδεύεται. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο φόβο ή παίρνεις κάποια μέτρα (δεν το κάνεις, παίρνεις κάποιες προφυλάξεις) ή καταπολεμάς (καθησυχάζεις) το φόβο σου. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει στο κείμενό σου. Είναι σαν να λέω κάνω σούζα με το μηχανάκι, φοβάμαι ότι θα σκοτωθώ  και σκοτώνομαι εντέλει. Δεν είναι μία ορθολογική κατάσταση και συμπεριφορά. Έχει νόημα να πω κάνω τη σούζα αλλά δεν φοβάμαι, δεν το σκέφτομαι καν σαν ενδεχόμενο ή έχω πάρει όλες τις προφυλάξεις που πιστεύω ότι θα με σώσουν από το να σκοτωθώ. Αλλιώς είμαι παράλογος ή ανόητος.

• Like 2

χμ, και ναι και όχι, θα έλεγα (εντάξει, για το «εύστοχες παρατηρήσεις» ας πούμε ότι λέω ναι, αποδεχόμενος την φιλοφρόνηση και, φυσικά, την ανταποδίδω με το σκεπτικό ότι όλες οι παρατηρήσεις -οι δικές σου, οι δικές μου, και γενικότερα όποιου μπαίνει στον κόπο να σχολιάσει- είναι πάντα εύστοχες και χρήσιμες.)

Τα παρακάτω τα γράφω καλοπροαίρετα και με φιλική διάθεση πάντα και, ας πούμε, από την πλευρά κάποιου που βλέπει τα πράγματα με μια κάπως διαφορετική ματιά:

36 minutes ago, Kriton said:

Δηλαδή ο ήρωας μπαίνει και παγιδεύεται.

Αυτό το αποτέλεσμα, για μένα τουλάχιστον, δεν είναι προβληματικό. 

37 minutes ago, Kriton said:

Σημειωτέον, στην αρχή του κειμένου λέει ότι δεν θα ήθελε να παγιδευτεί εκεί μέσα και μετά παγιδεύεται.

Αυτό για μένα είναι και λίγο «τεχνική» από την πλευρά του Γιώργου για να βγάλει τρόμο.

37 minutes ago, Kriton said:

Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο φόβο ή παίρνεις κάποια μέτρα (δεν το κάνεις, παίρνεις κάποιες προφυλάξεις) ή καταπολεμάς (καθησυχάζεις) το φόβο σου.

Υπάρχει και τρίτη εναλλακτική (πάντα υπάρχει αυτή η τρίτη εναλλακτική, γαμώτο): ζεις με την τρέλα του φόβου σου και κάνεις τη ζωή σου μαρτύριο. 

38 minutes ago, Kriton said:

Είναι σαν να λέω κάνω σούζα με το μηχανάκι, φοβάμαι ότι θα σκοτωθώ  και σκοτώνομαι εντέλει.

Αυτό για μένα έχει λογική (shit happens, που λένε και οι αγγλοσάξονες ή, c'est la vie, που λένε και οι φράγκοι -ή οι κουτόφραγκοι για κάποιους.)

39 minutes ago, Kriton said:

Δεν είναι μία ορθολογική κατάσταση και συμπεριφορά.

Προτάσεις που έχουν μέσα τους αυτή τη λεξούλα μου θυμίζουν τη φράση κλισέ-σύντομο ανέκδοτο: «Η ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος» (ή μήπως είναι «η ορθολογική κατασπατάληση», αλλά, μάλλον, αυτό το δεύτερο ακούγεται κάπως οξύμωρο, π.χ. στη χώρα που ζούμε μας αρέσει περισσότερο να επιδιδόμαστε στην «ανορθολογική κατασπατάληση.» Ομοίως, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, «επιδιδόμαστε» -έστω, κάποιοι από εμάς- και σε άλλα «σπορ,» καταστάσεις και συμπεριφορές. Συνεπώς, η «ορθολογική κατάσταση και συμπεριφορά» μπορεί να είναι ζητούμενο, αλλά, απ' την άλλη, ίσως, όχι πάντα. Με προϋποθέσεις, ας πούμε.)

44 minutes ago, Kriton said:

Έχει νόημα να πω κάνω τη σούζα αλλά δεν φοβάμαι, δεν το σκέφτομαι καν σαν ενδεχόμενο ή έχω πάρει όλες τις προφυλάξεις που πιστεύω ότι θα με σώσουν από το να σκοτωθώ. Αλλιώς είμαι παράλογος ή ανόητος.

"Say hello to my little friend" (που θα έλεγε και ο φίλος μας ο Αλ): τόσο o παραλογισμός όσο και η ανοησία ανθίζουν, νομίζω, παντού γύρω μας (σε σημείο που ώρες-ώρες σκέφτεσαι: «ρε μπας και είμαι εγώ ο ανόητος και ο παράλογος;»)

---

Κοντολογίς, αυτό που θέλω να πω με τα παραπάνω, είναι ότι σε όλα τα πράγματα υπάρχει και η «τρίτη» πλευρά του νομίσματος (και συνήθως, λέω εγώ τώρα, με το φτωχό μου μυαλό, αναδεικνύεται μέσω της τέχνης.)

• Like 2

Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση ...

Spoiler

Έχτισες όμορφα μία κλειστοφοβική, τρομακτική και αποπνικτική ατμόσφαιρα, με σποραδικές γλαφυρές περιγραφές. Θεωρώ ότι έχεις την ικανότητα να δουλέψεις αυτήν την ιστορία παραπάνω, για να δημιουργήσεις ανατριχίλα στον αναγνώστη. 

Όμως, κατά την προσωπική μου γνώμη, είσαι εκτός θέματος και αυτό μπορεί να δώσει βάση για μία ενδεχόμενη αυστηρότερη κριτική.

• Like 2

Spoiler

Διαβάζοντας την ιστορία σου ενθουσιάστηκα. Καλογραμμένη, ατμοσφαιρική, κλειστοφοβική και αρκετά λαβκραφτική. Χτίζεις όμορφα αυτό το σκοτεινό κλίμα γεμάτο σκόνη και παλαιότητα. Αλλά ήταν απότομο πολύ. Χρειαζόταν κι άλλη ανάπτυξη σίγουρα γιατί με το που κάνεις τον αναγνώστη να αγωνιά και να ανατριχιάζει το κόβεις ξαφνικά. Εγώ δεν θεωρώ ότι είσαι εκτός θέματος.   

Καλή επιτυχία!

• Like 2

• 3 weeks later...
Spoiler

καλός τίτλος αλλά θα μπορούσες και καλύτερα.

Κοσμοπλασία : θυμίζει λίγο Λαβκραφτ, το απομονωμένο σπίτι, τα περίεργα γραπτά, η μεταμόρφωση αλλά σε ελληνική εκδοχή, ενδιαφέρουσα ιδέα.

Χαρακτήρας : δεν με έπεισαν τα κίνητρά του. Γιατί να διακινδυνεύσει στις ερημιές; γιατί να μη βάλει κάποιο εμπόδιο στην πόρτα να μην κλείσει; Και όταν τελικά έκλεισε η πόρτα, πολύ εύκολα αποδέχτηκε τη θέση του. Δεν πήγε καν να προσπαθήσει να την ανοίξει, να χτυπήσει τις γροθιές του, να την κλωτσήσει έστω, κάτι. Πολύ παθητικός.

Εκτέλεση : καλή ιδέα, ωραία εκμετάλλευση του λαβκραφκικού στοιχείου σε μια ελληνική επαρχιακή εκδοχή. Στο θέμα όμως είσαι πολύ οριακά. Ήταν συγγραφέας ο παππούς;

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

• Like 1

Καλησπέρα κι από μένα,

Σε ευχαριστώ για τον φόρο τιμής στον θείο Λάβκραφτ. Θυμήθηκα με συγκίνηση την Κατάθεση του Ράντολφ Κάρτερ και τα bas-reliefs στα Βουνά της Τρέλας. Παρά τα πολλά επίθετα που χρησιμοποιείς, ο ρυθμός του κειμένου σου είναι αρκετά καλός. Νομίζω ότι με την εξάσκηση, μπορείς να μας προσφέρεις ωραία πράγματα στο μέλλον. Μειονέκτημα το μικρό μέγεθος του διηγήματος. Ήθελα να ζήσω περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη.

Καλή επιτυχία!

• Like 1

Καλή επιτυχία

Spoiler

Αν και δε με πειράζει καθόλου να μένουν αναπάντητα ερωτήματα στο τέλος μιας ιστορίας, εδώ μου έμειναν περισσότερα κενά από όσα θα ήθελα. Ο χαρακτήρας του παππού δε φαίνεται από κάπου. Ήταν καλός; Κακός; Εγωιστής; Ποια η σχέση του με την οικογένεια; Τι ήταν αυτό που τον άλλαξε; Τι κίνητρο είχε για να θυσιάσει κάποιον οικείο; Με τι κριτήρια επέλεξε τον συγκεκριμένο οικείο; Ο πρωταγωνιστής τι άνθρωπος ήταν; Ορθολογιστής; Θρήσκος; Μοναχικός; Δεμένος με την οικογένεια; Ανθρώπους να συζητήσει είχε; Φίλους; Κάποιον μέντορα; Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρον μου φάνηκε αυτό που διάβασα, αλλά θα το χαρακτήριζα σαν φιτιλιά που θα μου έδινε ώθηση να συνεχίσω εγώ την ιστορία, μέχρι να υπάρξει κάποια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που βλέπει ο αναγνώστης και σε αυτά που μένουν κρυμμένα.

• Like 3

Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου όλους για τον χρόνο που διαθέσατε στο κειμενό μου και τα πολύ χρήσιμα σχόλια.  Συγχαρητήρια στον νικητή @Γιώργος77 και όλους τους συμμετέχοντες!

• Like 5

• 2 weeks later...
On 6/1/2022 at 7:56 PM, Roubiliana said:
  Hide contents

Εκτέλεση : καλή ιδέα, ωραία εκμετάλλευση του λαβκραφκικού στοιχείου σε μια ελληνική επαρχιακή εκδοχή. Στο θέμα όμως είσαι πολύ οριακά. Ήταν συγγραφέας ο παππούς;

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

Γενικώς συμφωνώ με τα σχόλια της @Roubilianaαλλά ο λόγος που quotαρω είναι ότι, μάλλον εκ παραδρομής, έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση λεξιπλασίας εδώ: Λαβκραφκικό στοιχείο. Meaning, Lovecraft+Kafka. Αντιλαμβάνεστε.

Λοιπόν, στα καθ' ημάς, και συγνώμη για την καθυστέρηση των σχολίων.

Χαρακτήρας: Ήθελε περισσότερη δουλειά, όπως και το όλο στήσιμό σου. Βλέπω ένα φλασάκι περισσότερο και όχι ένα ολοκληρωμένο διήγημα εδώ. Ή, σωστότερα, σαν να είχες κάνει ένα πρώτο draft για μία ιστορία που δεν πρόφτασες εντέλει να τη χτίσεις όπως ήθελες, να τη γεμίσεις με λεπτομέρειες. Η ιδέα των καταραμένων γραπτών και της μεταμόρφωσης είναι ενδιαφέρουσα γιατί έχει το κοινό της και ασκεί πάντα μια συγκεκριμένη γοητεία. Πιστεύω πως είσαι εντός θέματος, απλά πρέπει να ολοκληρώσεις την ιδέα σου. Τι ήθελε ο παππούς, τι ήθελε ο εγγονός, πώς ακριβώς πέτυχε η μεταμόρφωση, τί ακριβώς κερδίζει ποιος, γιατί να μην κρατήσει την πόρτα ανοιχτή, γιατί να μην έχει κάποια συντροφιά στο εγχείρημα ή να έχει ειδοποιήσει, έστω, κάποιους, γενικά έχεις λαθάκια που περιέργως πως τα έχουν και άλλοι που γράφουν ίδιου τύπου ιστορίες.

Με άλλα λόγια, ο ήρωάς σου κάνει τα τυπικά λάθη λαβκραφτικού ήρωα. Διαβάζει τα λάθος πράγματα σε λάθος μέρος. Θα ήθελα να διαβάσω μία λαβραφτική ιστορία όπου να έχει δοθεί προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες.

• Like 3